lördag 20 juni 2009

Allt fler fildelare går under jorden

datorerochkablar

Efter Ipredlagen har fler och fler företag börjat erbjuda tjänster som döljer IP-adresser. Aftonbladet skriver att om en månad kan 180 000 personer gömt sig hos Pirate Bay. Bredbandsleverantören Alltele valde för några veckor sedan att låta en anonymiseringstjänst ingå gratis i abonnemanget. Över 4000 personer har laddat ner tjänsten. Inom en månad kan Ipredator vara i full gång. 3000 personer testar en beta version av tjänsten, och det är 180 000 som står i kö.

Pirate Bay har  2.2 miljoner besökare på sin sidan som har svenska IP-adresser.

Pato sugen på Chelsea

Fotboll, UEFA-Cupen, Milan - Werder BremenFoto:Bildbyrån

Förra veckan tappade Milan Kaka, och nu kommer uppgifter att även Pato kan komma att lämna klubben. Den förra Milan tränaren Carlo Ancelotti har sagt att han vill ha Pato i sitt lag närkommande säsong. Tidigare har även Genaro Gatuso sagt att han kan tänka sig spel i Chelsea. Det återstår hur det blir med det. 

Zlatan Ibrahimovic till Real Madrid?

zlatan01Foto:Bildbyrån

Enligt spanskmedia kan Zlatan Ibrahimovic vara på väg till Real Madrid. Zlatans agent har under gårdagen träffat Reals företrädare. Inters tränare José Morinho har sagt att han inte kommer att stoppa en eventuell övergång om budet är intressant.

Morinho har även sagt att han vill att Zlatans framtid i klubben skall vara avgjord innan 12 juli då Inter åker på träningslägret i Los Angeles. 

Det är åt helvete!!!

pratebay

Sitter och läser om en fyrabarnsmamma som får böta 15 miljoner för fildelning. Den ensamstående kvinna hade laddat upp 24-låtar på Kazaa. Att kräva 625 000 kr/låt är inte rymligt naturligtvis. Det är som att bli dömd till livstidsfängelse för att man har kört på en katt på vägen till jobbet.

Sitter här på midsommardagen och funderar vart är vi på väg. Jag kan säga att jag håller med om att man ska betala för musik/film och annat som laddas ned, men det ska inte kosta mer än vad det kostar att låna en bok på biblioteket. Spotify är en mycket bra tjänst där man kan lyssna obegränsat med musik för en 100-lapp. Det finns även en gratis version, men då måste man stå ut med lite reklam innan låtarna spelas upp.

Via den tjänsten får artisterna sina pengar så de inte svälter ihjäl. Jag saknar en likadan tjänst vad det gäller film. Det finns även andra sätt för artisterna att få betalt. Istället för att poliser ska jaga fildelare, så borde bredbandsleverantörer kunna erbjuda laglig fildelning.

Alla kunder borde få chansen att betala för sig, nästan alla fildelare skulle gå med på en höjning av sin bredbandskostnad för att slippa bli jagad. 100 kr/mån vore en rimlig pris tycker jag. På det viset skulle artisterna få sitt. Men istället för en enkel lösning så jagas folk till höger och vänster i ett värld där ingen vet egentligen vad det är som gäller.

I veckan kom beslut att bolagen inte har rätt att spåra IP-adresser. Antipiratbyrån struntar dock i den domen och tänker fortsätta sitt arbete, alltså de väljer själva att begå brott, för att kunna straffa de som begår brott.

Till slut:

Skivbolagen är giriga som fan. De ser sin chans att pressa folk på pengar som i en juicepress, de pressar tills det inte går mer.
Vi får se hur länge det här skitet kommer att hålla på att de jagar fildelare. Det måste ju kännas rätt jobbigt som snut att sitta och jaga några fjortisar med moppemustasch för att de har laddat ner och upp ett par låtar istället för att jaga pedofiler, våldtäktsmän, mördare m.m.

Nadal missar Wimbledon

Tennis, Franska ÖppnaFoto:Bildbyrån

Regerande Wimbledon-mästaren meddelade igår att han står över årets turnering. Världsettan har inte lyckats bli bukt sin knäskadan, och tvingas där med lämna återbud. Turneringen inleds på måndag.

Bara oavgjort för Serbien

Serbien fick bara oavgjort mot Vitryssland i sin andra match. Serbien var något bättre i den första halvleken, och var nära 1-0 vid några tillfällen. Vitryssland spelade bra defensivt, och var farliga i sina kontringar. Matchen slutade mållös, och det resultatet hjälpte Sverige, som i den sista matchen mot just Serbien behöver ta en poäng för att gå vidare.