måndag 5 oktober 2009

Storseger för Luleå

Ishockey, Elitserien, Frölunda - Luleå

FOTO:Bildbyrån

Frölunda väckte frågor och Luleå rätade ut frågetecken i Göteborg på måndagen. Tremålsskytten Chris Abbott och en storspelande 19-åring i mål gav Luleå segern med 6-2.

- Som en enda lång orgasm. Jag är otroligt stolt och lycklig över den här matchen, sade Luleås tränare Roger Rönnberg efter Luleås första seger på tre matcher.

Frölunda spelade snabbare och sköt mer. Men Luleå var effektivare — och hade dessutom 19-årige Anders Nilsson i mål. Nilsson tog det mesta som Frölundaspelarna drog iväg mot honom, och bäddade för Mats Lavanders och Chris Abbotts avgörande mål i mitten av den andra perioden.

Matchens mest omtalade händelse blev däremot en assist. För sällan har väl en simpel framspelning varit mer symbolisk än när Luleås Karl Fabricius spelade fram till Abbotts 4—1-mål 12.32 in i andra. En dryg månad efter att ha fått sparken av Frölunda var Fabricius åter i Scandinavium, och bidrog till att så än mer tvivel i sitt förra lag.

- Det var självklart speciellt. Jag har fortfarande kvar lägenheten här nere, jag har inte flyttat, så det kändes på ett sätt som att komma hem, sade Karl Fabricius.

Uppsägningen från Frölunda var tuff.

- Det satte sina spår i mig och jag vill visa dem att jag inte tycker det var ok.

I Luleå är han däremot uppskattad, vilket Roger Rönnberg tydligt visade efter matchen:

- Fantastiskt kul att se den match Kalle gör med tanke på hur speciellt det måste vara för honom att vara tillbaka här, sade Rönnberg.

Frölundas positiva säsongsstart finns inte mer. Efter tre raka vinster har det nu blivit tre raka förluster för göteborgarna.

Frölundaspelarna såg bestämda ut och det kunde knappast ha börjat bättre för hemmalaget. Inte ens ett numerärt underläge hindrade Mikko Lehtonen från att sätta 1—0 mindre än fem minuter in i matchen. Men efter Mats Lavanders kvittering knappt två minuter senare gick det mesta gästernas väg, samtidigt som Frölundaspelarna trots allt försökte komma tillbaka.

- Det är svårt att säga att man är nöjd, men vi gör faktiskt väldigt mycket bra saker, sade Frölundas tränare Ulf Dahlén, vars bistra ansiktsuttryck talade ett annat språk.

 

TT

Stefan Selaković avgjorde för Göteborg

Fotboll, Allsvenskan, IFK Göteborg - Gais

FOTO:Bildbyrån

IFK Göteborgs gulddröm lever. Det kan man tacka Stefan Selaković för.

Niclas Alexandersson är tillbaka i Allsvenskan, men efteråt var det ingen som pratade om Alex comeback, utan alla pratade om den makalösa avslutningen som gör att IFK Göteborg i allra högsta grad fortfarande är med i toppen.

Det var under stora delar av matchen ett välspelat derby med högt tempo och en vass inställning. GAIS kan ju om det vill sig illa i Wandersongate åka på poängavdrag och då bli indragna i bottenstriden, så det var inte bara IFK Göteborg som hade något att spela för.

Det var IFK som var det något bättre laget i första halvlek, och efter en dryg halvtimme kom 1-0. Hannes Stiller, som vann allt i luften, skarvade bollen vidare vid ett inlägg till Stefan Selaković , som mötte bollen i straffområdet, fick lite yta och drog till med vänsterfoten - 1-0.

Det var inte IFK:s enda chans i halvleken men innan målet var det GAIS som var närmst när Wanderson drog en frispark i insidan av stolpen. Noteras bör dock i sammanhanget att målstolparna på Gamla Ullevi inte går att flytta.

I andra halvlek stod matchen och vägde när Hedinsson kunde forcera in kvitteringen. En frispark slogs in i straffområdet och nickades vidare mot bortre stolpen där islänningen dök upp och nickade in 1-1.

Efter målet hade både GAIS och IFK bra chanser, och spelet böljade fram och tillbaka hela tiden utan att något lag fick något grepp om matchen förrän det var tio minuter kvar. Då såg IFK ut att få ett övertag och man öste på för ett segermål.

När klockan tickade upp mot 90 tröttnade emellertid de blåvita spelarna och 1-1 såg ut som ett rimligt och rättvist slutresultat. Men i matchens absolut döende sekunder kom ett inlägg in i GAIS' straffområde. Bollen nickades vidare till Selaković som satsade 100 % i duellen med Dime Jankulovski och lyckades komma först och därmed lyfta bollen i mål.

En makalös avslutning som gör att Blåvitt bara har en poäng upp till AIK.

Oliver Knezović häktad för dödsskottet

Oliver Knezović har erkänt att det var han som sköt mot Vedran Puljić, som avled under gårdagens kaos i Bosnien. Nu har bosniska federala televisionen gått ut med uppgifterna att polismannen Oliver Knezović sköt mot Puljić.

R.I.P Vedran Puljića

Polisman erkänner dödsskjutningen

007

Enligt bosniska medier har en polisman erkänt att han har skjutit mot Vedran Puljić. Enligt källor har flera personer gripits och en av dessa är en polisman. Dessa är dock inte bekräftade uppgifter, men enligt källor kommer polisen att göra ett uttalande under kvällen.

Hammarbys ordförande avgår

Fotboll, Allsvenskan, Hammarby - GAIS

Läs Staffan Thorsells egna ord om varför han avgår som ordförande för Hammarby Fotboll AB.

"Stockholm lördagen den 3 oktober
Till mina vänner i Hammarby Fotboll
Jag skriver med sorg i hjärtat. Jag har bestämt mig för att med omedelbar verkan lämna uppdraget som ordförande i Hammarby Fotbolls AB. Det blir inga flera matcher för mig på Söderstadions läktare i år.
De hotelser, tillmälen och rop på ”dödsstraff” som når mig är kanske inte bokstavligt menade men jag kan inte blunda för dem. När telefonsamtalen blir för obehagliga och glåporden för grova kan vi visserligen lägga på luren hemma men vi vill inte gärna sluta att svara i telefon.
Hotfulla personer som dyker upp i mörkret sent om kvällen när jag är på väg hem från ännu ett Hammarbymöte och skriker ut anklagelser mot klubbens styrelse skrämmer mig. När min fru är rädd för att möta någon i trappan på sin väg till hissen gör det mig bestört och förbannad på samma gång.
Nästa alla reaktioner på det öppna brev som jag och föreningens ordförande skrev i början på veckan har varit positiva. Människor från hela Sverige har hört av sig med applåder och tack, vänliga omdömen och uppmuntrande tillrop. Det är en liten grupp som tvingar mig att ta det här steget. De kanske ser det som en framgång. Hur många fler sådana framgångar har Hammarby råd med?
Jag har varit ordförande i tre månader. Jag har visserligen jobbat mycket men när glåporden haglar är jag ändå lite förvånad över att jag under denna korta tid hunnit med att bli ansvarig och anklagad för så mycket. Ett av mina brott verkar vara att jag inte fanns på läktaren i Malmö i söndags utan reste till bokmässan i Göteborg för att presentera en ny bok som jag arbetat med i tre år och som kom ut två dagar före mässan. Det ångrar jag inte en minut.
Jag har gjort mitt bästa för att sätta mig in i Hammarbys situation. Alla vet att vi har stora ekonomiska problem. Det är ingen överdrift. De sabotörer som nu driver bort sponsorer och riktiga supportrar från våra läktare tar på sig ett tungt ansvar. Arbetet med att få fram lösningar och nya grepp för att lösa problemen pågår för fullt. Det är en fantastisk skara människor som arbetar med Hammarby fotboll i styrelsen och som anställda medarbetare. Jag beundrar dem alla. De är starka personligheter. De har stor talang. De sliter hårt. De lider med varje motgång och gläds med varje liten framgång för Hammarby. Jag saknar dem redan. Hade vi fått fortsätta att arbeta tillsammans hade vi blivit vänner för livet men jag måste bryta upp i förtid. Jag kan bara hoppas att de förstår mig.
Det är visserligen sant att jag gillar Hammarby sedan barnsben. Men jag älskar min fru, som jag varit gift med i 43 år, långt mer och vill inte utsätta henne och mig själv för mer av det vi upplevt de senaste dagarna.


Staffan Thorsell, f d ordförande Hammarby Fotboll AB"

Polisen sköt mot Sarajevo fansen (Senaste nytt)

006

Igår hände det som inte får hända i samband med en fotbollsmatch. En person sköts till döds, och 70-tal skadades när Polis öppnade eld mot fans.

Det var inför den 9:e omgången av Premijer Liga och matchen mellan Široki Brijeg och FK Sarajevo som kaos bröt ut.

Jag trodde aldrig att jag skulle som skribent behöva skriva om ett dödsfall inom fotbollen. Jag skriver denna text medan mitt fotbollshjärta gråter.

Detta har hänt:

Igår skulle 9:e omgången av bosniska Premijer Liga spelas. Hemmalaget Široki Brijeg skulle ta emot FK Sarajevo. Matchen blåstes aldrig igång. 450 -500 Sarajevo- fans kom till Široki Brijeg för att stötta sitt lag. Polisen eskorterade fansen fram till Arenan, och då bröt helvetet löss.

En del markerade fans började med att sjunga nedlåtande låtar om bortalaget. Polisen svarade med att åka ifrån arenan och ställa sig ett par hundra meter bort, enligt vittnen. Strax där efter anlände en storskara av borta fans till platsen, och attackerade borta fansen med stenar, flaskor och annat.

- Så fort vi klev av bussen blev vi attackerade. Glasflaskor och stenar haglade över oss, säger en supporter.

Den markerade gruppen av borta fansen började enligt vittne att få övertaget, och då blandade sig polisen in.

- Det slog oss som om vi var djur. De fanns flickor på 16-år som fick sig en omgång, säger vittnen.

Där efter började Polisen och enligt flera vittnen även det lokala folket skjuta mot Sarajevos fans. Vedran Puljić sköts till döds i samband med skjutningen. Enligt obduktionen som blev klar idag, träffades den 24-årige Puljic med ett skott i huvudet.

- Obduktionen visar att Vedran Puljić avled av ett skott som träffade huvudet, rapporterar Fena.

Polisen hävdar att de inte har skjutit mot fansen utan i luften. Flera bilder säger annat. Samtidigt söker polisen tips från allmänheten, om det som har hänt.

Ytligare an person blev svårtskadad, och vårdas med livshotande skador. 70-tal andra fans skadades lindrigt. Sjukhuset i Sarajevo fick ta emot dussintals fans som sökte vård.

Sarajevos fans kom till Sarajevo sent igår, och möttes av upprörda invånare. Tillsammans med fansen började man demonstrera utanför riksdagen. Demonstrationerna har fortsatt även underdagen. En del spelare från FK Sarajevo har anslutit till demonstrationen för att utrycka sitt stöd.

Det vad folket vill är att någon ska ta ansvar för det som har hänt. De kräver att polisen i Sarajevo ska hitta den skyldiga och ställa den inför rätta. Den federala delen av polisen har kopplats in för att utreda vad som har hänt.

- Vi hoppas att allmänheten ska hjälpa oss, för att hitta den som har skjutit mot fansen. Det finns säkert som inte mår så bra, efter det som har varit med om, säger Admir Katica.

Flera klubbar som spelar i ligan vill nu att ligan stoppas fram till allt är utrett. En del uppgifter säger att FK Sarajevo inte kommer att spela några bortamatcher efter det som har hänt. SDP kräver av bosniska fotbollsförbundet att stoppa ligan i 30-dagar.

Flera bosniska spelare ute i Europa är chockade och kan inte tro att det är sant det som har hänt.

Bosnien förbundskapten säger:

- Jag är besviken och chockad att något sånt kan inträffa. Jag är mest besviken när jag hör att det handlar om unga killar. Killar som har så mycket hat vad det gäller religion och den etniska delen, säger Ćiro Blažević.

En del folk säger just att det inträffade beror på politiken, och frågan är om vad som händer när det är dags för returmatch som spelas i Sarajevo. En sak är säkert.

Det som har hänt är tragiskt. Tragiskt inte bara för fotbollen i Bosnien utan hela världen. En annan sak som är säker att detta inte är den sista texten som vi skriver i detta ämne.

Polis sköt ner en FK Sarajevo supporter

På Pecara stadion i Širok Brijeg urartade allting medan matchen inte äns han starta. Det var gästerna och rivalerna till Željo, FK Sarajevo som skulle ta sig an Širok Brijeg i nionde omgången av Premijer Liga.
Men vi fick inte äns se matchen börja, det blev istället en väldigt stor bråk mellan lagens fans att det faktiskt gick så långt som att (enligt flera bosniska medier) en FK Sarajevo supporter dog. Snabbt inkallades också speciall styrkan som kom i ett stor nummer tillsammans med polisen  där vi också har fått reda på att det sköts från polisernas sida, enligt några av dem här så hade också några supportrar med sig pistoler och dem ville inte riskera något. Självklart så har det kommit ut fler och fler artiklar om det här där man fortfarande inte vet vem som började det här. Vi vet bara att en del fans är allvarligt skadade och många är lättskadade, en är alltså vad vi får veta död.
Enligt dem första uppgifterna så var det bortalagets fans som började göra stora uppror i staden, bland annat förstöra kiosker, bilar osv.
Enligt sjukgymnasten i FK Sarajevo så var det inte dem som började utan det var just hemmalagets supportrar som attackerade dem.

- När våra supportrar var på väg till arenan så börjades det kasta flaskor, glas osv på våra fans så att det är inget snack om saken att det var inte FK Sarajevos supportrar som började det här bråket. Vi var attackerade först!


Vem vi ska tro på och vilka var det igentligen som startade det här stora bråket kommer vi nog aldrig reda på, för mig spelar det absolut ingen roll vem som började. En sak är säkert, det är ett skam och pinsamt att nått sånt här ska hända. Tankarna går till Vedrans familj som förlorade en familjmedlem i Hercegovina tidigare idag.

 

Mer info kommer under kvällen
RIP Vedran Puljić