fredag 7 oktober 2011

Hamrén nöjd – och besviken


Erik Hamrén var efter matchen nöjd med segern, men besviken på spelet. ”Jag hade önskat mig mer offensiv, men backlinjen och Isaksson var bra”, säger Hamrén.
Trots att Sverige fick en drömstart med mål redan efter åtta minuter fick Sverige inte igång spelet. Och på slutet blev det nervöst sedan Finland reducerat.
– Pulsen blev hög på slutet, särskilt med tanke på att vi åkte på mål i slutet i Ungern-matchen senast, säger Hamrén.
Nu väntar Holland på tisdag där Sverige vid seger blir bästa grupptvåa.
– Nu har vi avgörandet i egna händer för att bli bästa tvåa.
Kim Källström låg bakom den svenska segern genom att spela fram till 1–0-målet.
– Vi var här för att säkra playoff, och det gjorde vi även om det var ett väder och en plan som vi hade mer problem med, säger Källström till TV4 Sport.
Foto: Bildbyråna
– Nu hade vi den effektiviteten som vi inte hade i Budapest, men det är ju klassiskt att det jämnar ut sig, man får till slut det man förtjänar.
Källström ser nu fram emot matchen mot Holland.
– Känns som vi kan spela ganska avslappnat mot Holland.
Zlatan Ibrahimovic menar att det var Finlands friläge redan efter fem minuters spel som gjorde att Sverige blev mer försiktiga i matchen än vad det var tänkt på förhand.
– Vi skulle pressat högre från början, men blev försiktiga efter deras friläge efter fyra, fem minuter. Men vi var alla lugna in i det sista, förutom då vi fick målet emot oss, men jag tycker vi hade allt under kontroll, säger han till TV4 Sport.
Zlatan Ibrahimovic gjorde inte något större intryck i matchen på topp.
– Vi fick inte jättemycket att jobba på vi anfallare i den här matchen.
Källa: TT

Sverige vann utan att imponera


Foto:Scanpix


Det handlar om resultaten. Inte prestationen. Fotbollslandslaget drog till Helsingfors och åkte hem med vad det ville ha. Tre poäng. 2–1 (1–0) mot Finland betyder play off-plats. 
Det började med något som såg ut som ett löfte om en upprepning av vad som hände hemma på Råsunda i juni.
Sebastian Larsson tog en diagonallöpning inåt – och stack perfekt i djupled när passningen kom från Kim Källström. Han fick direkt några meter, väntade ut Lukas Hradecky och placerade iskallt 0–1 redan i den åttonde minuten.Mer på gång?
Om man gillar oväder och finländsk fotboll så...
Det var en usel svensk halvlek, till och med värre än den sönderanalyserade första mot Ungern i Budapest för några veckor sedan.
Finländarna öste på i rusket, när regnet piskade Olympiastadion från norr och söder, väster och öster och fick sällskap av stormbyar från alla håll. I sin julgransformation strömmade finländarna in mot en svensk fyrbackslinje som bokstavligen fick freda sig för att inte få sina egna mittfältare i knäna.
Det var ängsligt, stirrigt, bräckligt och frågan är om inte finländarna överrumplades av hur lätt de kom fram och igenom.
Mot vassare avslutare hade fortet stormats. Men Mika Väyrynen drog till på volley när han kunde tagit ned bollen, Kasper Hämäläinen blev för ivrig i fritt läge sedan Olof Mellberg knuffat bort Mikael Lustig när denne skulle rensa undan.
Offensivt var det än värre. Johan Elmander var den som tappade tålamodet först med Zlatan Ibrahimovics ovilja att ta de nödvändiga löpningarna. Elmander gestikulerade, men Zlatan verkade inte förstå vad han menade.
När han äntligen tog en löpning satte han foten i sidan på Niklas Moisander, fick gult kort av domaren Mark Clattenburg, hans andra i de tre senaste EM-kvalen och är avstängd mot Holland på Råsunda på tisdag.
Nej, han brinner inte som förr.
Det pyrde knappt på Olympiastadion, en kväll då det visserligen var stört omöjligt att tända en eld i blötan, men här det handlade om något helt annat.
Den inre lågan.
Den han själv säger allt mer falnar.
Som lagkaptenen uppträdde i den första halvleken skulle han ändå inte vara en tillgång när kampen om "bästa" andraplatsen avgörs. Den där utstrålningen Hamrén predikar med en frikyrkopastors glöd var i Zlatans fall i stil med den som sålt smöret och tappat pengarna.
Och kanske insåg förbundskaptenen Erik Hamrén en gång för alla att Ibrahimovic gör sig bättre som släpande anfallare med en löpvillig, hårt arbetande ensam anfallare att lägga bollarna på.
Det tog sig i andra, inte minst från Zlatan, som offrade sig framför första stolpen på Sebastian Larssons inspel.
Martin Olsson fick öppet mål.
Och play off-platsen och andraplatsen i gruppen var på väg till banken.
Joona Toivio, djurgårdaren, stack fram foten på Roman Eremenkos boll. 1–2 med kvarten kvar.
Erik Hamrén har baxat landslaget till minst play off och ett "fifty-fifty-läge" om det blir EM-slutspel eller inte.
Men att slå Holland och bli bästa grupptvåa och nå EM redan på tisdag? Med en prestation som den i Helsingfors?
Glöm det.