lördag 24 oktober 2009

Storseger för Chelsea

Frank Lampard gjorde två mål när Chelsea krimageossade Blackburn med 5-0.

Det var inget snack på Stamford Bridge under kvällen. Blackburn trivs inget vidare på Chelsea hemmaplan och följde upp det senaste 4-0-förlustbesöket med att förlora med hela 5-0 på lördagen.

Blackburns Gael Givet gjorde ett självmål till att börja med, vilket bara var början på en lång, mycket lång tillställning för gästerna. Lampard gjorde sitt första spelmål i ligan denna säsong och satte också en straffspark. Michael Essien hamnade i målprotokollet via ett skruvat långskott. Didier Drogba rundade av målfesten med nära 25 minuter kvar, genom att nicka in 5-0-målet.

Segern innebär att Chelsea nu toppar Premier League-tabellen, detta med två poäng före Manchester United som möter Liverpool imorgon.

Källa:Sportal

Luleå spräckte Färjestads svit

Luleå spräckte Färjestads långa hemmasvit. Eller gav den ett nytt utseende — efter seger på övertid med 2—1. Nu har FärjIshockey, Elitserien, Frölunda - Luleåestad 25 matcher utan förlust under ordinarie tid.

- Det är alltid kul när man vinner, skrattade målvaktslöftet.

Anders Nilsson är inte bara en stor (195 cm lång och 98 kilo tung) målvakt — han är även en jätte på isen. Mot Färjestad stoppade 19-åringen 22 skott, flera av dom på friläge.

- Jag är nöjd med mitt spel, samtidigt hade jag lite flyt men det ska man ha, sade Nilsson.

Ironiskt nog släppte han dock in matchens lösaste skott som gick in mellan hans ben. Med sex minuter kvar att spela — och numerärt överläge för Färjestad — laddade Marcus Johansson för kung och fosterland, men sköt av klubban. Pucken gled emellertid sakta men säkert in i mål bakom en halvskymd Anders Nilsson.

- Jag ska ta den, det är inget snack om saken. Men när klubban gick av blev jag helt ställd. Jag var beredd på ett högt skott och såg pucken alldeles för sent, sade Nilsson.

Snöpligt för Nilsson och Luleå som var nära att få med sig alla tre poängen från Karlstad. Gästerna gjorde matchens första mål i den andra perioden. I en tre mot två sekvens gled Martin Chabada ostört in framför mål och fick lika obevakat slå in sin egen returpuck bakom Robin Rahm.

Men målet väckte Färjestad och satte Anders Nilsson på svåra prov.

- Jag tycker vi var bättre i den första perioden och början på den andra. Sen... ja, det var inte lika bra, helt enkelt, sade Nilsson.

Luleå höll det oavgjorda resultatet matchen ut och avgjorde sedan på övertid. Pär Arlbrandt stänkte dit segerpucken.

Och Nilsson i målet tog sin skönaste elitserieseger hittills. I fjol spelade han i Luleås juniorlag — och nu är han plötsligt aktuell som förstemålvakt i Luleå.

- Det har gått framåt. Jag känner mig bättre och bättre.

Daniel Henriksson som tränar med er. Han borde väl vara helt avskriven nu när du spelar så här bra?

- Haha, jag vet inte. Det är svårt att styra över det där. Jag försöker bara göra mitt bästa.

I och med att Luleå besegrade Färjestad förstörde man också deras hemmasvit på 24 raka matcher utan förlust.

Roger Rönnberg, tränare i Luleå, erkände att det var en extra sporre inför matchen medan det inte rörde Perra Johnsson i ryggen mer än att det var en förlust som vilken match som helst.

Men den förlorade sviten skapade en ny: nu har Färjestad 25 hemmamatcher utan förlust på full tid.

Källa:TT

Superkedjan bakom ny SSK-seger

Södertälje mot Johan Holmqvist. Det var så det såg ut i ScaniariIshockey, Elitserien, Södertälje - Linköpingnken under lördagen. Vassast i Södertälje var Linus Vidells kedja som gjorde tre av lagets fyra mål när SSK vann mot Frölunda med 4—2.

Av Södertäljes nio mål under de tre senaste matcherna så har nu kedjan med Linus Videll, Yanick Lehoux och Jonas Almtorp gjort sex av dem. I lördagens match dominerade trion isen igen och såg till att SSK tog sin tredje raka vinst i ishockeyns elitserie.

- Det stämde bra mellan oss. Jag och Linus har spelat ihop hela säsongen, förut har vi inte fått in puckarna, men nu har vi hittat rätt, sade Lehoux och påpekade att Almtorps intåg i kedjan har varit positiv.

- Kan vi fortsätta så här kommer vi vinna allt, sade Lehoux.

Matchen startade avvaktande. Efter fyra minuter fick Frölunda ett power play där Mathis Olimb kunde skjuta in 1—0 för bortalaget. Sedan tog matchen fart och Johan Holmqvist i Frölundamålet blev allt svettigare.

- Vi måste anfalla mycket mer, det går inte att vinna när vi blir tillbakatryckta så hårt, sade Holmqvist.

Södertälje anföll från alla håll. Skott från blå och slottet, men Holmqvist stod i vägen. I den andra kunde han dock inte stå emot längre. SSK:s superkedja fick till slut utdelning. Videll tillsammans med Lehoux och Almtorp kvitterade genom den förstnämnda. Det andra målet var en läckerbit, Almtorp vände bort en försvarare och petade pucken till Lehoux som sköt in 2—1 i nättaket.

- Almtorp gör det perfekt, det är bara för mig att skjuta in pucken. Han jobbar alltid hårt och är duktig på att vinna puck och hålla den inom laget, sade Lehoux om sin kedjekamrat.

Frölunda vaknade dock till liv i början av den tredje perioden. Joel Lundqvist dundrade in kvitteringen från blå. Men Södertälje fortsatte med den offensiva hockeyn som varit signifikativ för laget den här säsongen. Till och med i box play skapade hemmalaget chanser. Bara några sekunder efter att Almtorp haft ett friläge fick Fredric Andersson ett till. Södertäljecentern gjorde inget misstag och placerade in 3—2 vid Holmqvist högra stolpe.

- Den borde jag tagit. Men samtidigt skapar vi bara en chans på hela matchen förutom då vi gör målen, det är för dåligt, sade Holmqvist.

Några minuter senare var det dags för superkedjan igen. Linus Videll gör sitt andra mål för matchen, framspelad av sina kedjekamrater.

- Videll skapar många fina lägen med sin teknik och jag tycker vi passar bra ihop som spelare. Det är riktigt roligt just nu, och jag hoppas vi fortsätter spela på det här sättet, sade Lehoux.

4—2-vinsten innebar att Södertälje gick upp på slutspelsplats. Frölunda är på väg neråt i serien igen efter två raka förluster.

Källa:TT

Timrå tog poäng av serieledarna

Ishockey, Elitserien, Timrå - HV71

Timrå krigade tappert men fick se sig besegrat av serieledarna HV 71 som vann en dramatisk och underhållande kamp. Jukka Voutilainen blev HV:s hjälte då han pricksköt 4—3 efter 47 sekunders spel i förlängningen.

- Vi gjorde en riktigt bra insats mot serieledarna, men får ändå bara nöja oss med en poäng, sade Timrå-tränaren Challe Berglund, vars lag ligger näst sist i tabellen och är i skriande poängnöd.

- Vi måste vara bättre på att göra mål och vi måste framförallt utnyttja möjligheten att göra mål när vi spelar i numerärt överläge. I dag hade vi tre power-play-lägen med noll mål som resultat, konstaterade Timrå-tränaren.

HV 71 är elitseriens bästa lag i power-play — Timrå är jumbo i den ligan. Statistik ljuger inte sägs det, och det besannades också denna gång då power-play-spelet blev HV:s segervapen.

HV fick tre chanser att spela i numerärt överläge. Det resulterade i mål varje gång:

Efter 47 sekunder i överläge slog David Petrasek in 1—0 i första perioden, i tredje perioden dröjde det bara 19 sekunder innan Johan Davidsson prickade in 2—1 bakom Magnus Åkerlund.

HV hade chansen att avgöra i slutminuterna då Martin Sonnenberg drog på sig två plus två minuter när knappt tre minuter återstod av matchen.

- Vi försvarade oss riktigt bra och räddade en poäng, sade Challe Berglund.

Men Sonnenbergs utvisning blev ändå Timrås fall, för Jukka Voutilainen pricksköt avgörande 4—3-målet 47 sekunder in i förlängningen, ett tungt skott som Timråmålvakten Magnus Åkerlund var helt chanslös på.

HV-spelarna jublade lite extra efter segermålet. Inte bara för att topplaget spelade hem två nya poäng, utan mest för att den trista bortasviten är bruten. HV:s tre senaste bortamatcher mot Brynäs, Skellefteå och Djurgården slutade med uddamålsförluster.

- Det är klart att vi är nöjda med två poäng, men vi hade ju även den tredje poängen inom räckhåll, konstaterade HV:s assisterande tränare Thomas Ljungbergh.

HV:s har ett oslagbart power-play-vapen i femman med David Petrasek, Pasi Puistola, Jukka Voutilainen, Johan Davidsson och Martin Thörnberg.

Timrå har inget lika gediget anfallsvapen som spelar så metodiskt och effektivt. Timråspelarna krigar desto hetare.

- Spelarnas inställning är det inget fel på. Vi spelar en bra offensiv ishockey och skapar många målchanser. Men vi måste göra fler mål på de chanser vi skapar. Visst skulle jag ha varit betydligt mer orolig om vi inte skapat några chanser med tanke på vårt tabelläge, säger Challe Berglund.

En verklig krigare i Challes anda var backen Elias Granath som känner av en besvärande ljumskskada.

- Elias bet ihop och gav precis allt i varje situation och han vann ju varenda närkamp, sade Challe Berglund.

Kölla:TT

Brynäs kryssar vidare

För femte matchen den här säsongen spelade Brynäs oavgjort och är elitserieishockeyns krysslag nummer ett. Det blev 2—2Ishockey, Elitserien, Södertälje - Brynäs mot Linköping, som får anses som ett rättvist och logiskt slutresultat. Båda lagens tränare höll med om det.

- Som vi startade så får vi vara nöjda med en poäng. Men jag är i alla fall nöjd att killarna kunde studsa tillbaka och visa både hjärta och kämpaglöd, sade Linköpings tränare Slavomir Lener.

Brynäs flög fram och gjorde 1—0 i ett power play efter två minuter genom Eero Somervuori. Publiken i Läkerol Arena hade nätt och jämnt jublat färdigt då Peter Nolander gjorde nästa Brynäsmål bara 22 sekunder senare.

\--Vi fick ju en lysande start och med tanke på det så kanske vi borde ha vunnit. Men Linköping kom starkt tillbaka och visst kan jag hålla med om att delad pott var helt okej, sade Brynäs tränare Niklas Czarnecki.

Efter mardrömsstarten tog Linköping och Lener en timeout vilket visade sig vara en klok åtgärd. Två minuter senare var Linköping med i matchen igen då Patrik Zackrisson med en backhand hittade rätt bakom Jacob Markström. Då hade klockat bara tickat fram fyra minuter.

- Vi släppte in reduceringsmålet lite för enkelt och framför allt för tidigt, sade Brynästränaren.

Sedan handlade det mest om kamp. Det blev en tung hockeymatch som slet på lagens nyckelspelare.

Linköping kändes aningen hetare mest hela tiden och efter en mållös mittenperiod kom kvitteringen i början på den sista då Patrik Zackrisson gjorde sitt andra mål för matchen.

- Vi hade sedan en mycket bra chans att avgöra matchen på i ett långt spel fem mot tre. Tyvärr fick vi inte till det då, summerade Slavomir Lener.

Brynäs försvarsspel håller hög klass och laget har också släppt in minst mål i årets elitserie.

Jacob Markström var på nytt lysande i Brynäsmålet. Även Jörgen Sundqvist, Juuso Hietanen, Mads Hansen och Steve Dixon tog ett stort ansvar.

I Linköping var Patrik Zackrisson, Magnus Johansson och Mattias Carlsson framträdande.

Källa:TT

Söderberg klippte till Modo

Modo hade inte rätta klippet — det hade Skellefteå och Anders Söderberg som tillverkade två av målen som gav SkellIshockey, elitserien, Rögle - Skellefteåefteås hemmaseger med 3—0.

- Det var tur att vi fick 2—0 målet i andra perioden, då var Modo på gång, sade snabbskrinnaren Anders Söderberg, som fixade den pytsen helt på egen hand i en snabb spelvändning.

Före matchen mot Modo var hans facit i ishockeyns elitserie bara ett enda mål.

- Visst har jag varit missnöjd, stundtals har det känts bra, men det är alltid jobbigt när man inte sätter bra lägen, säger Anders Söderberg.

Nu var det inte första gången som målskyttet lossnade mot hans gamla lag. Någon egentlig förklaring finns inte, det bara blir så, enligt Anders Söderberg.

Förutom mål i psykologiskt viktiga lägen var det avgörande för matchen att Skellefteå kunde spela med fler gubbar, bedömer matchvinnaren.

- Vi hade fyra femmor som gnuggade hela tiden, säger matchvinnaren, som tycker att samarbetet med sina kedjekamrater Fredrik Warg och Tomas Surovy börjar fungera allt bättre.

Spelmässigt var skillnaden mellan serietrean Skellefteå och jumbolaget Modo mindre än väntat. Modo försökte, spelade stundtals snyggt, men var lamt i avgörande lägen.

Det räckte inte för att oroa Skellefteåmålvakten Andreas Hadelöv. Han är i storform, höll nollan och gjorde på nytt en kanonmatch.

- Visst känns det bra för min del, men att vi har ett stabilt försvar hjälper ju till. Vi fick spela rätt mycket i egen zon i dag, men det gjorde vi även sist när vi vann mot Linköping också, säger Andreas Hadelöv.

Det var Skellefteå som var vassast och högg till i de rätta lägena.

Över hela isen

Skellefteå gick ifrån den första perioden med 1—0-ledning genom att utnyttja ett av två numerära överlägen. Där gjorde Anders Söderberg sitt andra mål för säsongen. Modo floppade i sina två power play.

Modo klev upp högre i andra perioden. Lagen började också dunka på varandra i närkamperna. Matchen tände till. Mitt i Modos press snappade Anders Söderberg upp pucken, skrinnade över hela plan och fixade elegant sitta andra mål i matchen till 2—0. En psykologisk kalldusch för Modo som i det läget hade Skellefteå i gungning.

Modo låg högt även i tredje perioden. Hemmalaget behöll ändå lugnet och Pierre-Edouard Bellemare fick chansen att slå in 3—0 i öppen kasse.

Hårt pressade Modo får fortsätta att hoppas på förstärkningar av Peter Forsberg och Markus Näslund.

Källa:TT

Ännu en hemmaförlust för Rögle

Rögle är på god väg att skaffa sig ett hemmakomplex. 1-3 mot Djurgården var lagets fjärde förlust hemma i Lindab arena.

Förra säsongen tog Rögle mer än dubbelt så många poäng hemma som borta - 47 respektive 20.

Den här säsongen är det uppochnedvända världen.Djurgården-Modo_090926

Rögle har blivit ett stabilt bortalag - och ett uselt hemmalag.

Och det blev inte heller något trendbrott mot Djurgården. Och det trots en alldeles lysande start med mål redan efter 26 sekunder.

Hemvändaren Mathias Månsson rakade in en målvaktsretur från nära håll.

Rögle lyckades dock aldrig profitera på det tidiga ledningsmålet. Djurgården jobbade sig in i matchen allt eftersom - och gjorde det med en stark forechecking.

Lagkaptenen Jimmie Ölvestad visade vägen med sitt 1-1-mål efter 9,24. Ölvestad avslutade snyggt på Andreas Holmqvists lysande passning.

Det var tredje matchen i rad som Ölvestad gjorde mål.

I andra perioden tog Djurgården över och gjorde ett ryck målmässigt.

Först satte Marcus Nilson 2-1 i power play och sedan offrade sig Ölvestad och gav Christian Eklund öppet mål.

Efter det kontrollerade Djurgården matchen - och Rögle var aldrig riktigt nära.

Oavgjort mellan Helsingborg och Kalmar

Fotboll, Allsvenskan, Helsingborg - KalmarFoto:Bildbyrån

Kalmar blev vinnaren och Helsingborg förloraren efter 1-1 på Olympia. Snart åker Nanne Bergstrand till Brasilien för att hitta spelare som kan spetsa laget inför nästa säsong.

Lördagens möte handlade om en placering som ger spel i Europa. Oavgjort höll Kalmar kvar på fjärdeplatsen tills vidare:

- Givetvis är det bra att ta poäng här och hålla avståndet till dem som jagar oss. Det är jag nöjd med, och att vi spelade hyfsat organisatoriskt. Men vårt passningsspel håller inte, sade Kalmars tränare Nanne Bergstrand.

Med guldet utom räckhåll gäller spel om silver och brons när två omgångar återstår.

- Nu är vi inte så mycket ute efter valören på bucklorna. Det gäller bara att behålla en plats för att komma ut internationellt, få upp tempot och skaffa rutin, sade Bergstrand.

Kalmar ligger bra till för att knipa en plats som innebär kvalspel till Europa League.

För Helsingborg är det i praktiken kört.

Avgående tränaren Bosse Nilsson tittade mot nästa säsong för klubben. Och hittade något positivt nu när det inte blir kvalspel i Europa:

- Det sliter. Är man inte med där kan man satsa hårdare på allsvenskan.

Något som Nanne Bergstrand inte höll med om:

- Sliter, ja det beror på hur bred trupp man har. När vi höll på i fjol var det stimulerande och lärorikt.

När allsvenskan är över åker han till Brasilien för att scouta spelare, och blir borta två veckor.

- Vi behöver spetskompetens, både på yttrarna och de centrala anfallarna. En fyra, fem spelare som tar plats bland de sexton bästa i truppen. Det handlar om att få in snabbhet och fysik, något vi tappade när Victor och Rasmus (Elm) försvann. Få in spelare som kan hota i djupled.

På Olympia var det fotboll i hyggligt tempo i höstkylan.

En vinst var ett måste för HIF, som tog ledningen och hade bollen mest men det fick de gärna ha för Nanne Bergstrand.

Kalmar spelade taktiskt och kvitterade efter en halvtimme. Väldigt snyggt av Ricardo Santos på ett långt uppspel. Brassen körde en tvåfotare på Hannu Patronen och rullade in 1-1.

Lika elegant var Helsingborgs 1-0 efter nio minuter. René Makondele fick träff med insidan av foten och skruvade bollen i Petter Wastås bortre kryss.

Drygt 5 000 såg Henke Larsson i nästsista allsvenska fotbollsmatch. På onsdag mot Djurgården sätter 38-åringen punkt för en skön karriär.

Källa:TT

Viktig seger för Djurgården

Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Örgryte

Båda målskyttarna Patrik Haginge och Hrvoje Milic blev utvisade. Ändå vann Djurgården matchen som måste vinnas - 2-1 mot bottenkollegan Örgryte.

Hoppet om allsvensk fotboll även nästa år lever nu via kval för båda lagen.

Med bara åtta utespelare på plan under den sista halvtimmen så krigade Djurgården till sig tre viktiga poäng i bottenmötet med Örgryte:

• 1-0-skytten Patrik Haginge såg rött efter en närkamp med Örgrytes kvitteringsnickare Alexander Mellqvist och skickades av plan efter knappt 55 minuter.
  • Hrvoje Milic fick bara vara på plan i 102 sekunder till efter att han prickat in 2-1 på straff i den 61:a minuten. Milic gick tufft in i en tackling mot Örgrytebacken Robin Jonsson.

Båda de blårandiga målskyttarna fick rött kort direkt av domaren Martin Hansson, vilket förargade de flesta av de 6 196 åskådarna på Stockholms Stadion.

Örgrytes tränare Åge Hareide satsade otippat på ett nytt 3-5-2-system till det ödesmättade bottenmötet. Det gjorde bara att Djurgården hade bollen nästan 60 procent av tiden under första halvlek och ledde med 1-0 efter Haginges fullträff efter en dryg halvtimme. Hareide insåg misstaget och skickade in mittbacken David Leinar på plan till andra akten och gick över till traditionella 4-4-2, men trots två man mer under 30 minuter fick Öis aldrig in bollen bakom Pa Dembo Touray.

Resultatet innebär att Djurgården och Örgryte båda står på 23 poäng med två omgångar kvar, men Göteborgslaget har fortfarande sju måls bättre målskillnad. Lagen kan nu som bäst kvala sig kvar allsvenskan.

Många i Stockholm kunde jubla åt Djurgårdens trepoängare. Brommapojkarna hamnar nu som sämst på kvalplats och vinner Hammarby inte söndagens derby mot AIK är BP klart för spel i allsvenskan även nästa år.

För att kliva upp på kvalplats krävs bara oavgjort för "Bajen". Då skulle Hammarby (-18 i målskillnad), Örgryte (-22) och Djurgården (-29) stå på samma poäng inför de avslutande omgångarna.