söndag 18 oktober 2009

Bloggen har legat nere av naturliga skäl :)

Idag har jag inte hunnit uppdatera bloggen, då man var mitt i hejandet av Åtvidaberg, och sen festen. Återkommer imorgon, med sportnyheterna.

Mot Solna




Idag åker jag till Solna för att se matchen mellan Vasalund och Åtvidaberg. En seger för Åtvidaberg innebär att laget spelar i Allsvenskan. Jag kommer att blogga från resan under hela dagen. Någon direkt rapportering från matchen blir det inte, men efter matchen kommer kommentarer.

Vi är ca 250 personer som åker från Åtvidaberg för att stötta Årvidaberg idag. Avresa från Åtvidaberg är 11:30. Återkommer under förmiddagen igen.

- Skickat med BlogPress från min iPhone

Oavgjort för sömnigt Barcelona

Sex promenadvinster för Barcelona i ligan. Mot Valencia kom klubbens första riktiga test för den här säsongen, 0–0.

Det var ingen geist och offervilja som visade på Mestallastadion. I stället var det segt, sömnigt och krångligt spel från Barcelona under den första halvleken.Fotboll, Sverige, VM-kval

Till den andra blev bättre.

Pablo Hernandez och Silva var nära för Valencia. Pedro, Messi och Daniel Alves för Barcelona.

Men något mål blev det aldrig. Toppmötet slutade utan mål.

Lika sömnigt var det hos Real Madrid. Trots 4–2 mot Valladolid, 17:e plats i spanska ligan, var det ingen imponerande fotboll som laget visade upp för hemmafansen. Med Cristiano Ronaldo skadad klev rutinerade Raul fram. I den 14:e minuten gjorde han 1–0, fyra minuter senare satte han sitt andra.

Deportivo La Coruna slog formstarka Sevilla med 1–0 efter mål av Juan Rodriguez.

Södertälje vände och vann

Södertälje vände mot Skellefteå och tog sin första vinst på fem matcher. Det sista målet, 3-2, kom under förlängningen. Vinsten innebar två poäng som tog dem upp ovanför kvalserieplats i tabellen.

– Skönt att äntligen få jubla vid slutsignalen igen, sade matchvinnaren Linus Videll.
Det var två lag med helt olika förutsättningar som kom till match. Södertälje, sist i tabellen, mötte tvåan Skellefteå.
Södertälje hade fyra matcher utan vinst. Skellefteå hade tvärt om övertygat ordentligt i årets elitserie med sex vinster.
Tre av dem kom dessutom i omgångarna innan kvällens match. Det var dock inget som speglades i slutresultatet, även om hemmalagets tvåpoängare satt långt inne.
– Vi gör ingen bra match i dag, men efter alla andra matcher där vi borde fått med oss poäng så känns det här ändå rättvist, sade Linus Videll som avgjorde på övertid.
Yared Hagos, tidigare Södertäljarespelare, inledde målskyttet. På en kontring bröt han sig loss och sköt in pucken vid Pontus Sjögrens första stolpe.
Hemmalaget hade mest puck, men Skellefteå spelade smart. De åkte mycket skridskor, var tunga i sargspelet och effektiva när de fick chansen.
– De var riktigt svårspelade. Vi fick ingen ro på planen för de var på oss hela tiden, sade Södertäljetränaren Peter Popovic.
I den andra perioden kvitterade Södertälje genom kanadensaren Yanick Lehoux. Men Skellefteå svarade genom att ta ledningen igen. En snygg överlämning av Brad Moran ledde fram till Jimmie Ericsson som sköt in ledningspucken. En spelare som under flera säsonger varit tongivande i lagbygget.
Hemmapubliken misströstade ordentligt eftersom Södertälje haft bra press i anfallszon precis innan målet.
Men målskyttet har varit ett problem för laget under hela säsongen. Skellefteå däremot är tredje bäst i serien sett till antalet mål framåt.
I den tredje perioden släppte det en aning för Södertälje då Robert Carlsson på en retur kunde trycka in kvitteringen. Förlängningen var ett faktum.
Där kunde till slut Linus Videll bli matchhjälte när han prickade in 3-2.
– Skönt att få göra mål igen, och dessutom i förlängningen. Men vi borde egentligen vunnit några av de andra matcherna i stället, mot Färjestad till exempel då var vi mycket bättre än i kväll, sade Linus Videll.

TT

Modo strulade bort tre poäng

Debut i elitserien – och insläppt mål redan på första skottet. Men tro inte att det knäckte 20-årige målvakten Christian Engstrand. " Det var bara att borra ner huvudet och jobba sig in i matchen", sade Ishockey, Elitserien, Modo - Linköping Engstrand sedan hans Linköping besegrat Modo med 3-1 på bortaplan.

Ja, det blev inledningsvis en tuff start på karriären som elitseriemålvakt för Christian Engstrand. När mindre än en minut spelats mellan Modo och Linköping kom Mats Zuccarello Aasen av en slump helt fri från rödlinjen – och prickade femte hålet på Engstrand.
– Jag tappade balansen lite, blev överraskad eftersom jag trodde att Magnus (Johansson) skulle nypa åt sig pucken. Det är klart att jag blev less, men det var inte så mycket att fundera på. Jag har åkt på så tidiga mål tidigare också, i allsvenskan bland annat.
20-åringen, som förra säsongen vaktade Oskarshamns mål, fick på fredagen reda på att han skulle stå i stället för förstemålvakten Fredrik Norrena.
Ett dygn senare hade han inkasserat sin första vinst i elitserien, mot bottenlaget Modo – och ordnat LHC:s första trepoängare på bortaplan den här säsongen.
– En vinst är alltid en vinst, jag är nöjd, sade Engstrand om sin egen insats.– Jag sattes inte på så svåra prov egentligen, utespelarna gjorde ett bra jobb framför mål och det var mest skott utanför.
LHC är ett tippat topplag som inte infriat förväntningarna hittills, och östgötarna har på sätt och vis varit inne i en liten ”kris”.
Men på lördagen mötte de ett lag som har ännu större problem: Modo. Ö-vikslaget saknar helt självförtroende just nu och är fast förankrat i botten.
– Vi spelade inte alls bra i dag, sade Modotränaren Miloslav Horava. Killarna var verkligen nervösa och använde ingenting av det vi tränat på.
Faktum är ändå – trots att Horava inte var nöjd -att Modo hade spelövertaget i större delen av matchen. Men vad hjälper det när man bara gör ett mål på 34 skott? All heder till Christian Engstrand, men Modo var helt uddlöst.
Framför allt måste laget få ordning på sitt power play, mot Linköping fanns bra chanser men inte ens i spel fem mot tre blev det farligt.
Matchavgörare för Linköping blev Mikael Håkansson, som med god hjälp av Modoforwarden Oscar Steen fick in 2-1 en bit in i tredje perioden – ett väldigt psykologiskt mål eftersom Modo startat perioden bra. 3-1 kom sedan i öppen kasse.
– Vi har ingen tur heller, sade Miloslav Horava och suckade.
Horavas kollega i Linköping, Slavomir Lener var å sin sida av förklarliga skäl nöjd.
– Vi fick en tung start, men överlevde den, konstaterade Lener.

TT

Sjätte raka för HV 71

HV 71 tog sjätte raka hemmasegern på lördagen. Luleå var nära att ta poäng, men offensivt starka HV vann med 5-4 tack vareHV_jublar01 ett mäktigt ryck i andra perioden.

– Vi känner oss säkra på hemmaplan. Men det är inte bara positivt, vi blir lata när vi blir för säkra, sade HV-backen Janne Niinima.
HV 71 är svårslagna på hemmaplan denna säsong. På lördagen kom sjätte hemmasegern av sex möjliga.
Framför allt har lagets offensiv fungerat bra. På de sex hemmamatcherna har HV gjort 33 mål. Det är fler än något annat lag gjort totalt, inklusive bortamatcher.
– Visst har vi gjort många mål, men vi släpper in för många också. Som försvarare måste jag bekymra mig mer om det än glädja mig över att vi gör mål, sade Janne Niinima.

Den finske backveteranen
tog VM-guld redan 1995. Med sin rutin bidrar han till att hålla lagkamraterna på jorden när det går för bra.
– Mitt jobb är att se till att defensiven fungerar precis hela tiden, sade Niinima.
Som vanligt var det förstafemman som slog an tonen för HV. Det blev varsitt mål för Voutilainen, Davidsson och Petrasek. Dessa tre ligger nu etta, tvåa och trea i elitseriens poängliga.
Det tog en stund, men till slut rullade den blå maskinen igång. När HV fick upp farten hade Luleå inget att sätta emot. HV vände 1-2 till 5-2 i andra perioden.
– När vi kommer igång känns det ibland som att allt går in, sade Niinima.
Efter de fem baklängesmålen bytte Luleå målvakt. Mattias Modig ersatte Anders Nilsson inför tredje perioden. Nilsson ska dock inte lastas för baklängesmålen.
Målvaktsbytet blev en bra väckarklocka för bortalaget. Luleå var det något bättre laget i tredje perioden och jobbade sig långsamt ikapp.
Tre minuter före full tid gjorde Johan Fransson 5-4, men närmare än så kom inte Luleå.
– Tyvärr slappnar vi lätt av när vi leder. Det kommer matcher när power play inte fungerar, då måste vi vara hetare och se till att hålla tätt bakåt, sade Janne Niinima.
Kris Beech gjorde säsongsdebut för HV. Beech ger extra krydda till ett redan starkt lag. Framför allt finns nu förhoppningar att även HV:s andrafemma ska kunna komma igång rejält i power play.
– Vi i andra power play-uppställningen måste spela lite annorlunda än första. När vi kommer in har vi ofta kanske bara 40 sekunder på oss. Då måste alla veta vad de ska göra så att det kan smälla snabbt, sade Niinima, som gjorde sitt andra mål för säsongen på lördagen.

Viljestark insats av Frölunda

Frölunda stod för en enorm viljeinsats borta mot Rögle. Trots mängder av skador knep göteborgarna tre poäng i Frölundajublaren tät, grinig och tuff drabbning. Matchen slutade 5-3.

Det var ett minst sagt vingklippt Frölunda som åkte de dryga 20 milen till Ängelholm.
Saknades gjordes Philip Larsen, Riku Hahl, Andreas Karlsson, Mikko Lehtonen, Tobias Viklund och Ville Mäntymaa.
Men inte nog med det. Redan i första perioden tvingades lagkaptenen Joel Lundqvist utgå skadad (känningar i axeln igen).
In kastade Frölunda två juniorbackar i form av 18-årige Peter Andersson och debutanten 17-årige Johan Alm.
Dessutom spelade Mikael Johansson, vanligtvis forward, back. Trots det tuffa läget stod gästerna för en heroisk insats mot energiska Rögle.
– Det var fantastiskt att se hur killarna krigade. Det var många spelare som fick spela väldigt mycket och ändå orkade de hela matchen, säger Frölundas tränare Ulf Dahlén.
Framför allt fick backparet Christian Bäckman (30.47 minuter i istid totalt) och Janne Niskala (27.54 minuter) dra ett tungt lass. Men även ungdomarna tog för sig.
– Det var kul att se ungtupparna och även ”Pebben” (Per-Johan Axelsson) gör ett otroligt jobb. Det var en riktig kämpaseger, säger Dahlén.
Frölunda såg ändå ut som ett slaget lag när Rögle tog ledningen med 3-2 i början av tredje perioden.
Men när den energiska publiken i Lindab Arena satt och hoppades på ytterligare ett hemmamål kom vändningen. Inom loppet av två minuter gjorde Martin Röymark 3-3 och måltjuven Tomi Kallio 4-3. I slutet rakade Niklas Andersson in 5-3 i tom kasse.
– Vi följer vår matchplan fram till vi tar ledningen med 3-2. Sedan vet jag inte vad som hände. Vi skulle ju göra det jobbigt för dem men i stället tar de kommandot. De vinner skottstatistiken med 17-5 i sista perioden och det är under all kritik, säger Rögles tränare Gunnar Persson.
Segern var Frölundas andra raka trepoängare och laget avancerar därmed upp på en fjärde plats i tabellen. Och troligtvis kommer skadeläget se bättre ut inför torsdagens match borta mot HV 71.
– Då är nog Lehtonen, Hahl, Karlsson och förhoppningsvis Lundqvist tillbaka, säger Dahlén.
Före den avslutande perioden hade Frölunda tagit ledningen två gånger om. Först genom urstarke Niskala och därefter efter en fin individuell prestation av Fredrik Pettersson.
Men Rögle, med stärkt självförtroende efter tre segrar på de fyra senaste matcherna, trummande på och innan period två var slut hade Eric Beaudoin och Jakob Johansson kvitterat till och 1-1 och 2-2. Men det hjälpte inte mot ett för dagen hetare Frölunda.

TT

Djurgården tog efterlängtad seger

Grovjobb. Kollektivt. Effektivt.

Så vann Djurgården mot Timrå, 3–2.

Djurgården inledde säsongen starkt – men mot slutet har det gått tyngre.Djurgården-Modo_090926

Så även för hemmalaget Timrå.

Inför mötet i Medelpad var lagens facit lika, lika illa. Bara en seger på de fem senaste matcherna.

En bottenmatch i elitserien och en kamp om tre viktiga poäng.

Timrås senaste förlust, 2–4 borta mot Skellefteå, berodde till stor del på för många onödiga utvisningar – de tog vid där de slutade.

Djurgårdens första mål, Patrick Cehlin, kom dock i spel fem mot fem.

Men gästernas matchavgörande 2–1-mål kom i powerplay.

Timrås Pär Styf fick två minuter för fasthållning – då gjorde Marcus Nilsson 2–0.

Hemmalaget reducerade men när lagkapten Jimmie Ölvestad gjorde 3–1, då såg det onekligt ut att bli ytterligare en förlust för Timråtränaren Charles Berglund.

Men Timrå gav inte upp. Berglund plockade ut målvakten Anders Lindbäck – och med 51 sekunder kom reduceringen genom Timo Pärssinen.

Pressen fortsatte men Djurgården höll undan tack vare storspel av målvakten Gustaf Wesslau.

TT

Målexplosion knäckte Brynäs

Ishockey, elitserien, Färjestad - Skellefteå

En målexplosion med tre fullträffar på mindre än fem minuter knäckte Brynäs. Färjestad vann sin 24:e raka hemmamatch efter 3–2 (3–2, 0–0, 0–0) på lördagen.

Just nu kretsar det mesta i Färjestad runt lagets målvakter.
Henrik Karlsson är långtidsskadad och Robin Rahm är på väg tillbaka från skada.
Tilltänkta nyförvärvet Daniel Henriksson tackade nej bara någon timme innan nedsläpp mot Brynäs.
Då passade 19-årige vikarien från allsvenskan Andro Michel på att göra succé.

– Hans räddningar i tredje perioden var matchavgörande, sade tränaren Per-Erik Johnsson.
Tack vare tre mål på 4,43 minuter i matchupptakten och storspel av Andro Michel i mål förlängde Färjestad segersviten till 24 raka hemmasegrar på lördagen.
– Vi förtjänade ett kryss, ansåg Brynästränaren Niklas Czarnecki.
Alexander Sundström och Mads Hansen hade varsin jättemöjlighet att ta matchen till övertid. Hur Andro Michel hann med i sidledsförflyttingen på Hansens direktskott är en gåta.
– Michel plockade dessutom pucken, sade Per-Erik Johnsson mycket imponerat.
Andro Michel tillhör Färjestads organisation men är utlånad till allsvenska Bofors. Michel kallades upp till Färjestad inför torsdagens möte mot Frölunda där tonåringen släppte sex puckar bakom sig. Mot Brynäs fick Michel och hela Färjestad snabba revansch.
– Vi plockade ut tio sekvenser från Frölundamatchen som vi gick igenom på dvd. Både positivt och negativt, sade Johnsson.
Videogranskningen gav resultat omgående. Färjestad gjorde tre mål på fem skott i upptakten av matchen och efter det fick Brynäsmålvakten Jacob Markström nog och ersattes av debutanten Eddie Läck.
Unge Robin Sterner satte fart på målskyttet. Ulf Sterners barnbarn fick klubban på pucken framför mål.
– Jag knackade ner pucken i isen. Den gick i en båge över målvakten som var snabbt nere för att täcka efter isen, sade Robin Sterner som gjorde sin första elitseriematch från start.
Kent McDonell gjorde 2-0 och 3-0 innan Brynäs reducerade till 3-1 (Alexander Sundström och 3-2 (Eero Somervuori). Några mer mål blev det inte.
Efter matchen förkunnade Färjestads sportchef att det tilltänkta nyförvärvet, målvakten Daniel Henriksson, tackat nej.
– Först var han intresserad, men när han tänkt efter ett tag så tackade han nej. Varför vet jag inte, sade Rundqvist som erbjöd ett korttidskontrakt på en månad.
Daniel Henriksson tillhörde Linköping förra säsongen, men går klubblös.
Färjestad har målvakterna Henrik Karlsson (långtidsskadad och inte aktuell för spel förrän efter novemberuppehållet) och Robin Rahm (ska testa en ömmande fot i två division 1-matcher med Skåre) försatta ur spel.
Tills vidare fortsätter Andro Michel mellan stolparna.

 

TT