torsdag 6 augusti 2009

Dagens höjdare: Elfsborg

Idag är det extra svårt att välja "dagens höjdare". Francesco Totti gjorde tre mål för Roma, som vann med hela 7-1 på bortaplan mot Gent. Aziz Corr Nyang ledde Sundsvall till seger mot Norrköping med sina tre mål.
Jag väljer ändå Elfsborg till dagens höjdare. När ett svenskt lag har med sig ett bra resultat så klantar dem till det, som Helsingborg. Laget ledde borta mot Sarajevo, men tappade. Sen ska vi inte prata om Göteborgs insats och då framförallt i den första matchen. Jag tycker att lagen är fega, och vågar inte spela offensivt.
Det gjorde Elfsborg mot Braga. Lagets insats borta var mycket bra, men kvällens insats var ännu bättre. Laget valde att inte lägga sig och bara försvara sin 2-1 ledningen från första matchen. Elfsborg hade taktiken klart inför returen, och den fungerade till 100 procent. Vänta ut Braga högt och inte långt på egen planhalva, för att sedan ställa om blixtsnabbt.
Elfsborg spelade ganska osvenskt så att säga och det var det som förde laget vidare. Entligen är fanns det ett lag som vågade stå upp, och vågade spela eget spel. Hatten av för Haglund på bänken. Hoppas bara att laget vågar spela så även i fortsättningen för då kan Elfsborg gå långt.

Det var allt från mig för idag. Imorgon början Bundesliga och det kommer lite rapporter därifrån under morgondagen. På återhörande imorgon.
Bloggat från min Iphone 3Gs

Sarajevo slog ut Helsingborg

Sarajevospelare

Helsingborg hade med sig 2-1 från hemmaplan mot Sarajevo. Ikväll
väntade returen i Sarajevo. Redan i den 2:a minuten gav Rasmus
Jönsson Helsingborg ledningen. Adama Tamboura slog ett inlägg från vänster. Rasmus Jönsson mötte i straffområdet och tryckte in ledningsmålet. I den 38:e minuten kvitterade Sarajevo. Efter en hörna kom bollen till Hadzic som dundrade in kvitteringen.

Helsingborg var något bättre i den första halvleken, och var det laget som skapade flest chanser i den första halvleken. 1-1 var dock resultatet efter första 45 minuterna.

Helsingborg bytte i halvtid ut Rasmus Jönsson och inkom May Mahlangu. I den 55:e minuten var det nära att Sarejevo tog ledningen efter en hörna, men skottet gick strax över.

Sarajevo tog över spelet något i den andra halvleken. I den 78:e minuten missade Helsingborg att rensa ett inlägg, och Avdic kunde trycka in bollen i mål.

Matchen gick sedan till straffar, efter en mållös förläggning.

I straffläggningen satte Sarajevo alla sina straffar, medan Helsingborg missade sin andra. Marcus Nilsson sköt rakt på målvakten.

Där med blev Helsingborg utslagna, och det är bara Elfsborg av svenskalag som är kvar ute i Europa.

Debuten avklarad för Berg

Fotboll, Kval till Europa League, Hamburger SV-Rande

Då var debuten avklarad. Marcus Berg spelade 90 minuter när hans Hamburg förlorade mot danska Randers med 0-1 i Europa League-kvalet. Matchens enda mål gjordes av en Berg - dessvärre Sören Berg.

Magsjuka stoppade Marcus Berg i tyska cupen, men på torsdagen var det dags att debutera för Hamburg i Europa League-kvalet. Tyskarna vann första mötet mot Randers med 4-0 och det spelade därför mindre roll att danskarna lyckades vinna med 1-0 i svenskens nya hem HSH Nordbank Arena.

Berg spelade 90 minuter och var som piggast i matchinledningen. Eller vad sägs om tre avslut på mål första kvarten. Närmast ett mål kom värmlänningen i den 13:e minuten när han fick på en stenhård slängnick mot Randers målvakt, som dock fick bollen rakt på sig och räddade.

Bergs namn dök dock upp i målprotokollet. En viss Sören Berg. Matchens enda mål föll i den 35:e minuten när Sören Berg sköt via Hamburg-försvararen Joris Mathijsen vilket helt ställde målvakten Wolfgang Hesl.

Efter en anonym period blixtrade Berg till i den 57:e minuten när han stressade en Randersback till ett misstag, snodde åt sig bollen och försökte fräckt lobba målvakten.

Elfsborg vidare efter en ny seger mot Braga

Elfsborg hade hade drömläge att avancera till nästa omgång av
Europa L. laget hade 2-1 att gå på från första mötet med Braga. I
den 16:e minute blev läget ännu bättre. Stefan Ishisaki drog upp ett
anfall, och han spelade ut bollen till Johan Karlsson. Karlsson slog
ett bra inlägg som Keen stötte in i mål. I den 32:a minuten ökade
Keen på till 2-0, och matchen var där med mer eller mindre avgjord.

2-0 var ställningen i halvtid. I den andra halvleken spelade Elfsborg på resultat, och tillät inte Braga skapa speciellt mycket. Bragas bästa chans till en reducering kom med tio minuter kvar, men då stod Ante Covic i vägen två gånger om.

Även Elfsborg skapade ett par bra lägen, men några fler mål blev det inte i matchen. Elfsborg var det bättre laget och vann helt rättvist. Det blev sammanlagt 4-1 till Borås laget.

Häcken vann derbyt

GAIS inledde matchen bäst. I den 12:e minuten var Eyólfur Hédinsson
nära att nicka in 0-1, men Christoffer Källqvist gjorde en kanon
räddning. Efter något avvaktande inledningen tog sig Häcken in i
matchen. Laget jämnade ut spelet, och publiken bjöds på härligt
kamp. I den 43:e minute tog Häcken ledningen. Paulinho slog en hörna.
Bollen gick ut till Marek som skickade tillbaka bollen in i
straffområdet. Bollen kom till Renégie, som inte fick ordning på
skottet. GAIS försvaret rensade bollen rakt på Erik Friberg som
placerade in bollen. Häcken gick i halvtidsvila med 1-0-ledning, och
man var det bättre laget sista 25- minuterna.

Den andra halvleken var spelmässigt dålig. Lagen tog ut varandra, och även om GAIS försökte pressa på för en kvittering lyckades man inte skapa några jätte heta chanser.

Häcken vann derbyt mot Gais med 1-0 efter en lågkvalitativ allsvensk match där det var mer kamp än skönspel.

bollen i mål. I den 35:e minuten kvitterade Norrköping. Tre
hemmaspelare gick på samma boll, och en av dessa spelade fram Mikael Roth som satte dit kvitteringen. 1-1 i det här läget var mycket orättvist, då det här var första chansen som Norrköping skapade.
Efter målet jämnades spelet ut något. Hemmalaget hade inte lika stor dominans som i början av matchen.
Den andra halvleken blev spelmässigt sämre. I den 62:a minuten kom en matchavgörande situation. Aziz Corr Nyang sköt bollen, och det uppstod kalabalik på mållinjen. Domaren blåste för mål, men frågan är om bollen var inne. Samtidigt vinkade den assisterande domaren för offside. Hur som helst så godkändes målet, vilket var fel då man på tv-bilderna såg att bollen inte var över mållinjen. Efter det försökte Norrköping att lyfta upp spelet, men lyckades inte skapa några heta målchanser. I den 63:e minuten fick Norrköping en man utvisad, och efter det kontrollerade Sundsvall matchen. Aziz Corr Nyang gjorde i den 73:e minuten sitt och Sundsvalls tredje mål i matchen.

Det blev även slutresultatet i matchen. I och med segern gick Sundsvall tillfälligt förbi Åtvidaberg i tabellen. Laget ligger nu på andra plats. Åtvidaberg har dock en match mindre spelat.

Göteborg utslaget ur Europa L

Fotboll, allsvenskan, IFK Göteborg - Malmö FF

Göteborg hade en nästan omöjligt uppgift, med att vända underläget
1-3 mot Hapoel på bortaplan. Hemmalaget öppnade matchen piggast. I den 10:e minuten var hemmalaget nära mål, då Yadin avslutade med bra skott som tog i ribban. I anfallet efter kom Hysén igenom för
Göteborg. Hysén fick på ett bra skott, men målvakten räddade.
Göteborg var tillbaka pressade första kvarten. I den 14:e minuten tog
hemmalaget ledningen och det genom Zandberg. Hemmalaget var klart det bättre laget i den första halvleken, och det var för det mesta spel mot ett mål. Göteborgs bästa chans kom i den 22:a minuten. Efter en hörna kom bollen till Selakovic, som sköt i stolpen. Fyra minuter senare fick Thomas Olsson ett läge, men han sköt över. Med tio minuter kvar var Shechter nära att öka på för hemmalaget, men IFK-s målvakt räddade det skottet. Hemmalaget ledde rättvist i halvtid.
Göteborg kvitterade i den 52:a minuten genom Stiller. Efter det
spelade hemmalaget på resultat. Göteborg gjorde bättre ifrån sig i
den andra halvleken, men orkade inte vända det gigantiska underläge.
Matchen slutade 1-1 och Hapoel gick där med vidare.

Rasmus Bengtsson till Hertha Berlin

Rasmus Bengtsson har skrivit på för Hertha Berlin. Uppgifterna kommer från flera tyska tidningar. Lazios sportchef sade tidigare idag att Bengtsson redan skrivit på för Lazio. Nu återstår att se hur det hela kommer att gå. Enligt vissa uppgifter skrev mittbacken aldrig på för Lazio. Lazio säger dock att Bengtsson har skrivit på för fyra år. Lazio hotar även att anmälla det hela till FIFA, och hoppas få svensken avstängd i ett år. Bengtsson har skrivit på ett tvåårskontrakt med Hertha. Bundesligan början på lördagen.

Berg startar ikväll

Tysk press uppger att Marcus Berg kommer att spela från start när Hamburger SV möter danska Randers i kvalet till Europa League.

I kväll är det dags för den svenske skarprättaren Marcus Berg att göra debut för sitt nya klubblag Hamburger.

Den tyska fotbollsajten kicker.de uppger att Berg kommer att ersätta en av lagets ordinarie anfallare, knäskadade José Paolo Guererro, i Europa League-kvalmatchen hemma mot danska Randers.

Hamburger vann första matchen med 4-0.

Dagens matcher

Idag ligger fokus på Europa L. Flera intressanta matcher spelas under kvällen. Två av våra svenska lag har bra chans att gå vidare. Elfsborg har 2-1 och hemmaplan mot portugisiska Braga. Helsingborg har 2-1 ledning mot FK Sarajevo inför returen i Bosnien. IFK Göteborg får det tufft att gå vidare då laget har 1-3 underläge att vända på bortaplan mot Hapoel Tel-Aviv.

Det spelas en intressant match även i Superettan, och det mellan topplaget Sundsvall och Norrköping. Sundsvall ligger på en tredje plats och har två poäng mindre än Åtvidaberg som ligger på andra platsen. Norrköping i sin tur ligger på nedre halvan, och laget är på allvar indraget i bottenstriden. Norrköping har tre poäng mer än tabelljumbon Trollhättan.

Jag kommer att återkomma med matchrapporter under kvällen från dessa matcher som jag skrev om.

Det kommer säker att bli någon mer match som jag kommer att titta på under dagen. Eftersom vissa matcher har dåligt Streaming så kan inte jag exakt säga vilka matcher jag kommer att titta på.

Messi bakom bakom Barcas seger

Lionel Messi låg bakom Barcelonas 4-0 seger i nattens match mot Seattle. Det var dock Seattle som skapade matchens första mål chans. I den 3:e minuten kom Nate Jaqua i bra läge, men han sköt utanför. Barcelona var det bättre laget matchen igenom. I den 21:a minuten placerade Messi in 1-0 för Barcelona. Med fem minuter kvar av den första halvleken ökade Messi på till 2-0. Xavi spelade bollen över backlinjen rakt på Messis vänsterfot och argentinaren satte sitt och Barcelonas andra mål.

Pep Guardiola använde även i denna matchen elva byten och tempot sänktes drastiskt i andra halvlek. När kreatörer som Xavi och Messi går av vore det märkligt om det inte syns och märks i farten i anfallsspelet. I den 74:e minuten ökade Barcelona på till 3-0. Pedro slog en boll till Jeffren som plockade med sig den på bröstet och gjorde som han gjort i två tidigare matcher i rad, mål. I slutet av matchen fastställde Pedro slutresultatet när han slog in en retur på Maxwells skott.