lördag 5 september 2009

England besegrade Slovenien

På onsdag kan England ta steget till VM i Sydafrika kommande sommar. Under lördagen testade förbundskaptenen Fabio Capello hejvilt och alla byten han gjorde hackade sönder strukturen och kvaliteten i matchen mot Slovenien.

Frank Lampard inledde målskytten från straffpunkten efter en halvtimme och efter pausvilan byttes Jermain Defoe in och dubblade hemmaledningen. Med fem minuter kvar reducerade Sloveniens Zoltan Ljubijankić vilket också fastställde slutresultatet till 2-1.

England spelade småtrevligt längs backen i första halvleken, men det är ingen vild gissning att man behöver komma upp ytterligare i nivå, totalt sett, för att kunna greja tre poäng mot Kroatien på Wembley på onsdag

Frankrike gav bort segern

Redan utslagna Rumänien tog poäng på Stade de France sedan Escudé satt bollen i eget nät. Flera missade målchanser för hemmalaget.

Frankrike har en riktigt rafflande kvalhöst att se fram emot. Efter att ha tappat ledningen mot Rumänien på hemmaplan väntar nu nämligen ett bortamöte med ett Serbien på uppgång, och inte ens en seger där är tillräcklig för att ta över förstaplatsen i gruppen. Playoff ser alltså ut att vänta 2006 års finalister.

Ikväll slarvade nämligen blåtröjorna bort två poäng efter en lång rad brända målchanser, där Nicolas Anelka var den mest skyldige av alla. De 78.209 i St. Denis fick nämligen se hemmalaget dominera stort i den första halvleken, då man redan borde ha avgjort. Men när precisionen saknades bjöd man in de från början ganska uppgivna rumänerna i matchen, och matchbilden blev efterhand allt jämnare, och i slutminuterna höll Domenechs lag t o m på att slarva bort även den ena poängen, på ett sätt som förde tankarna till kvalspelet hösten 1993.

Målskyttet inleddes tre minuter efter paus: en hörna av Gourcuff nickades av Gallas och sköts i nät med vänsterfoten av Thierry Henry. Men sju minuter senare styrde Escudé ett inlägg slaget av Apostol förbi Lloris till 1-1. I den 86:e minuten hamnade den olycklige självmålskytten åter i trångmål, när han passerades av Marica, som slog bollen till Surdu. Men Steaua-anfallaren vinklade sitt skott för mycket och bollen strök stolpens utsida till hemmapublikens stora lättnad.

Rasmus Elm om matchen:

Fotboll, Sverige, VM-kval, Ungern - Sverige

I den 78:e minuten orsakade Rasmus Elm straff för Ungern. Med sekunder kvar av matchen slog han passningen som friställde Zlatan Ibrahimović. Så här sade Elm efter matchen.

Om straffen:

- Billigt kan jag tycka, det är knappt någon kontakt. Tradigt att han lägger han sig. Det är synd och det var inte rättvist, säger Elm till TT.
- Domaren är lite obeslutsamt när han gör tecknet. Men han är väldigt välplacerad.

Om framspelningen:

- Det var otroligt skönt, en lättnad. Och speciellt för mig. Från jobbigt till bara glädje, det svänger fort. Nu är det bara lyriskt, säger Rasmus Elm till TT.

Mellberg och Ibrahimović om matchen

- Vi ska bara till VM, säger Zlatan Ibrahimović i TV8.

- Så mycket chanser som vi har i den här matchen så känns slutresultatet mer än rättvist. Vi gör det mesta rätt i dag egentligen. Vi inleder bra och visar att det är vi som vill vinna från matchens första minut, säger Olof Mellberg till TV8.

- Vinner vi resten av matcherna så blir vi tvåa. Det är det som vi siktar på. Visst finns möjligheten att vinna gruppen, men vi måste fokusera på våra egna matcher nu. Det ska räcka till att ta sig till kval.
- Vi kände av allvaret i situationen inför den här matchen. det gjorde vi delvis hemma mot Danmark också men där hade vi extrema marginaler mot oss. jag tycker att vi har höjt oss mer och mer ju längre kvalet gått. Vi har jobbat väldigt hårt för varandra, säger Olof Mellberg i TV8.

TACKAR FANSEN:

Zlatan Ibrahimović:

- Vi är tacksamma för det stöd vi får, det betyder mycket, säger Zlatan Ibrahimovic i TV8.

Olof Mellberg:
- Vi visste inte på förhand att det skulle vara sådant stöd. Det är bättre än hemmaplan nästan, säger han i TV8 .

Lagerbäck efter matchen

Ett fantastiskt viljemål av Zlatan. Han visade hundraprocentig beslutsamhet och jag gissar att han varken tänkte på sitt knä eller på Barcelona när han offrade sig, säger Lagerbäck.
-Jag är oerhört nöjd, både med spelet och med resultatetFotboll, Sverige, VM-kval. Killarna gjorde en otrolig insats och så hade vi de berömda marginalerna med oss. Den här gången studsade det vår väg.

Onödigt spännande, enligt Lagerbäck.

-Vi skapade tillräckligt många chanser för att avgöra matchen tidigare. För att vara en bortamatch är jag nöjd med anfallsspelet och det Zlatan och Johan Elmander presterade tillsammans.

Portugal fick bara 1-1 på bortaplan mot Danmark, och nu är Sverige två poäng före.

-Jag har sagt tidigare att vi behöver vinna minst tre matcher och spela en oavgjord för att ha en realistisk chans att ta andraplatsen. Nu är vi närmare och har ett bättre läge.

Källa: TT

Bara oavgjort för Portugal

Fotboll, VM-kval, Danmark - Portugal

Portugal är allt längre i från VM i Sydafrika. En poäng, 1-1, borta mot Danmark var inte det portugiserna hade önskat.

Matchens första 45 minuter: Portugal brände tre lägen, gick miste om en straff, och fick minuten senare ett mål i baken.

Vilket enormt jubel i Parken när Nicklas Bendtner drog in 1-0 i nättaket. Absolut inte rättvist, men man kan sällan tala om rättvisa i fotboll, särskilt i nerviga kval.
Men vilken prestation av Arsenal-anfallaren På Michael Silberbauers inlägg från vänster. Bendtner tog ner bollen med bröstet och klippte till med en vänstervolley upp i nättaket.

Och Danmark ledde med 1-0 efter 42 minuter.
Men laget kunde ha legat under i den 13:e minuten när Cristiano Ronaldo kom fri till höger i straffområdet. Danskarnas tredjeval i målet Stephan Andersen gjorde en klassisk benparad. Och ännu svettigare var hans räddning när Simao kom fri mitt framför målet. Portugisen var fri en tredje gång men sköt över.

Danmarks förbundskapten Morten Olsen sade i fredags att "vi har haft de små marginalerna med oss i detta kval, vi behöver nog ha dem i fortsättningen också".
Så rätt han hade. För en minut före danskarnas ledningsmål borde Portrugal fått straff, när Anders Möller Christensen fick bollen på armen. Men den schweiziske domaren Massimo Busacca friade.

Danskarna vände spelet, kontrade snabbt och så kom Nicklas Bendtners mål. Men Portugals press gav till slut utdelning. Liedson knoppade in kvitteringen när det endast återstod några minuter av matchen. Men 1-1 lär inte räcka för att Portugal, som nu ligger fyra i gruppen, ska ta sig till VM.

Zlatan Ibrahimović sänkte Ungern på nytt

Tre poäng vad det som gällde för Sverige i bortamötet med Ungern.
Sverige började matchen bra och I den 4:e minuten kastade Rasmus Elm ett lång inkast. Bollen kom till Kim Källström som sköt på volley,
rörigt ut i hemmaförsvaret. Kim Källström var mycket bra på mitten
i den första halvleken, och Johan Elmander slet som få uppe på topp.