söndag 25 oktober 2009

Mäktig upphämtning av Hammers

Arsenal hade West Ham nere för räkning, men det räckte inFotboll, Champions League, Arsenal - Villarrealte.

Arsenal var klara favoriter inför matchen mot West Ham i Londonderbyt trots spel på bortaplan och med bland annat Tomas Rosicky utanför laget.

När 45 minuter var spelade var det också lätt att se varför West Ham ligger i botten av tabellen med bara en ynka seger. Arsenal dominerade matchen totalt och hade också en betryggande ledning när det var dags för halvtidsteét.

1-0 kom efter en kvart när Bacary Sagnas inlägg boxades bort tämligen misslyckat av Robert Green rakt till Robin van Persie. Holländaren tackade och tog emot och satte bollen enkelt i mål efter Greens tavla.

West Ham var visserligen inte ofarliga och Arsenal bollrullande var ofta ganska ineffektivt men med knappt tio minuter kvar av halvleken var det dags för 2-0. Van Persie slog en hörna från vänster som William Gallas nådde först på och kunde nicka in från nära håll.

Inledningen på den andra halvlek var den första lik och Arsene Wengers mannar öste på med stort bollinnehav och en hel del inlägg från båda kanterna.

Med en kvart kvar såg det ut att bli en enkel seger för Arsenal, som hade bland annat Samir Nasri och Manuel Almunia på bänken, men då började det hända saker. En frispark från Alessandro Diamanti hittade fram till Carlton Cole vars panna skickade bollen in bakom Vito Mannone - 2-1.

Minuter senare var West Ham mycket nära att få straff när Abou Diaby gick vårdslöst fram mot Scott Parker. Domaren valde att fria, men kunde mycket väl ha blåst för en elvametersspark i det läget.

Möjligen gjorde det hans beslut lite lättare med tio minuter kvar när Alexandre Song den här gången var något okylig och träffade Carlton Cole bakifrån. Straff och upp stegade Diamanti som med ett perfekt vänsterskott fullbordade Hammers upphämtning.

Även slutskedet av matchen blev dramatiskt. Parker fick syna sitt andra gula kort med fem minuter kvar och på övertid fick van Persie ett drömläge, men hans nick parerades av Green i målet. Revansch för Green efter missen vid ledningsmålet.

City tappade ledning

Manchester City ledde med 2-0, men Fulham knep en poäng via 2-image2.

Samtliga mål i matchen kom i ett fönster på en kvart i den andra halvleken. Det från i somras så omsusade nyförvärvet Juleon Lescott satte 1-0 till City i 54:e minuten och sex minuter senare ökade Martin Petrov på ledningen.

Det var Emmanuel Adebayor som sköt ett skott i förspelet till Lescotts balja, men det var så löst att Juleon beslöt sig för att hjälpa bollen på traven över mållinjen. Petrovs mål var ett skruvat skott från höger förbi Mark Schwarzer i Fulhams mål.

Att Damien Duff och Clint Dempsey hämtade ikapp underläget för gästerna med varsitt mål kort därefter, var inte det värsta. Fulham kunde nämligen ha vunnit, då Bobby Zamora var nära att göra vändningen total när han frestade City-målvakten Sha Given till en kvalificerad räddning i slutet av tillställningen.

Blytung seger för Liverpool

Liverpool gick segrande ur striden mot Manchester United. Pressade Liverpool vann efter mål av comebackande Fernando Torreimages och David N'Gog.

Liverpool vann toppmötet i Premier League mot Manchester United. Det var ett Liverpool som kom till start utan lagkaptenen Steven Gerrard men Fernando Torres var tillbaka. I första halvleken hade Liverpool de bästa lägena. Vänstermittfältaren för dagen, Fabio Aurélio, sköt en frispark som Edwin van der Sar gjorde en jätteräddning på. Bara minuterna senare hade samma Aurélio ett bra nickläge men som hamnade i händerna på holländaren i United-målet. Efter Liverpools lägen tog bortalaget över matchen efter cirka 20 minuter och var det lag som ägde matchen vid den tidpunkten.

Efter en dryg timma var comebackande Fernando Torres målskytt. På en djupledsboll, mellan Vidic och Evra, rann Torres igenom och sköt in 1-0-målet till Liverpool. Efter målet tog Manchester United över matchen och pressade. Bortalaget bytte in Nani och Michael Owen för att försökta åstadkomma någonting framåt.

Antonio Valencia hade det bästa läget när han träffade ribban med sex minuter kvar av matchen. Och bara tre minuter senare var Michael Owen på väg igenom men Jamie Carragher drog ned honom, och Unitedspelarna, ville ha det till en målchansutvisning – men inte domaren. Gult kort fick Liverpoolkaptenen för dagen.

Nästan direkt efter missbedömde Nemanja Vidic en höjdboll och Dirk Kuyt var på väg igenom – men blev neddragen och Vidic visades ut. Detta var tredje raka gången som Vidic blivit utvisad mot Liverpool. Javier Macherano fick även han rött kört efter att dragit på sig två gula. Fjolårets Premier League-mästare lyckades inte att få in någon boll utan i slutminuterna kunde David N'Gog avgöra på en kontring. Tre blytunga poäng till pressade Liverpool.

 

Källa:Sportal

Gefle mest motiverat i ingenmansland

Gefle mot Trelleborg — en allsvensk match långt ifrån Fotboll, Allsvenskan, Gefle - Göteborgbåde guldstrid och bottenkamp. Men en niondeplats kan vara tillräcklig motivation.

Det visade Gefle som vann med 2—1 inför blott 2 108 åskådare hemma på Strömvallen.

Bakom hemmasegern stod två ovana målskyttar. Anfallaren Alexander Gerndt och vänsterbacken Andreas Dahlén gjorde båda sina första allsvenska mål.

23-årige Gerndt anslöt till Gefle förra sommaren men det första målet har låtit vänta på sig.

Matchen mot Trelleborg var 14 minuter gammal när Gerndt löpte sig fri på en långboll från Hjalmar Öhagen — lobben över den utrusande Trelleborgsmålvakten Viktor Noring var elegant och måltorkan därmed\~över.

1—0-ledningen i paus var välförtjänt, närmast i underkant. Gefle dominerade den första halvleken och skapade en handfull farliga chanser.

Ett skade- och avstängningsdrabbat Trelleborg gjorde ett blekt intryck.

Tidigt i andra halvlek kom 2—0, ett mål hur vackert som helst. Vänsterbacken Andreas Dahlén väggspelade med Alexander Gerndt och hittade luckan vid ena stolpen.

Gefle hade full kontroll och chanser för mer.

Då kom reduceringen som en blixt från klar himmel när en omarkerad Joakim Sjöhage nickade in 1—2 med tjugo minuter kvar.

Reduceringen fick fart på gästerna och skapade oro hos Gefle som ändå klarade av att hålla undan hela vägen.

Källa:TT

Elfsborg är borta från guldstriden

Elfsborg var favoriter inför årets allsvenska. Men efter 1—1 mot Häcken är laget borta från guldstriden. "Det behövs en hel deFotboll, Allsvenskan, Elfsborg - Häckenl förändringar till nästa år", säger Anders Svensson.

Det såg ut som att Elfsborg skulle ha häng på SM-guldet efter mötet med Häcken. Laget hade länge 1—0. Då slog inhoppande Marcus Jarlegren till. I den 93:e minuten dundrade han, fri i straffområdet, in 1—1. Därmed är Elfsborg borta från guldet. Laget ligger sex poäng efter ledande AIK och fem pinnar efter Göteborg med två omgångar kvar. Då de två topplagen möts i sista omgången kan inte Elfsborg nå ikapp.

- Det känns bittert så klart. Men det känns som att vi varit borta sedan tidigare. Det skulle mycket till för att både AIK och Göteborg skulle rasa ihop i de sista omgångarna, säger Daniel Mobaeck.

Visserligen når Elfsborg den interna målsättningen att nå topp fyra. Men ändå är resultatet ett litet misslyckande med tanke på spelarmaterialet som tränare Magnus Haglund förfogar över.

- Det är mycket som inte fungerat och det är något vi får sätta oss efter säsongen och gå igenom. Det vi presterat i vissa matcher är inte tillräckligt bra. Det måste vi få ordning på till nästa år, säger en besviken Anders Svensson.

Allroundspelaren Mobaeck pekade på två solklara ingredienser som inte fungerat under året.

- Vi har släppt in för många mål och inte gjort tillräckligt många, säger han.

Magnus Haglund var besviken med krysset men ville ändå inte prata om något misslyckande.

- Vi får nöja oss med att medaljen är säkrad för tredje året på raken. Det tar vi med oss från den här matchen, säger han.

Mot Häcken bjöd inte Elfsborg på något toppspel. I ösregnet på Borås Arena var faktiskt gästande Häcken lika bra. Framför allt tack vare sina giftiga kontringar. Och det var faktiskt Häckenspelarna som stod för matchens båda mål. Det första dock i eget mål. Stefan Ishizaki slog ett inlägg som Mattias Östberg, trängd av Martin Ericsson, knäade förbi egen målvakt. Målet kom i matchminut 23.

Så mycket mer bjöds inte de 8 392 åskådarna på. Resten av matchen präglades mest av missförstånd eller på sin höjd av halvlägen som aldrig blev direkt farliga. Ända till Jarlegren släckte Elfsborgs lilla hopp om den ädlaste medaljen.

Källa:TT

AIK vann derbyt

Fotboll, Allsvenskan, AIK - Hammarby

FOTO:Bildbyrån

Guldvittringen blir bara starkare i AIK.

Tacka inhopparen Kenny Pavey för det.

Hans 2–1 (1–0)-mål skickade samtidigt Hammarby allt närmare superettan.

Pavey hade varit på planen i mindre än två minuter när han stötte in 2–1 sedan Kristoffer Björklund släppt retur.

Ett mål som kan ge engelsmannen en guldmedalj, ett mål som kanske skickar ned Hammarby.

Antonio Flavios fjärde mål på tio matcher sedan han kom till klubben i somras såg annars till att AIK segade sig förbi IFK Göteborg i toppen redan före pausen.

Bojan Djordjics högerhörna i 34:e minuten nickskarvades vidare av Jos Hooiveld. Vid bortre stolpen – och omarkerad – stötte Flavio in 1–0 med en bredsida.

Målet öppnade upp matchen. AIK vågade spelade ut medan Hammarby desperat chansade framåt i hopp om en kvittering.

Men med den i allsvenska sammanhang undermålige Freddy Söderberg som ensam anfallare var det ett företag dömt att misslyckas.

Först när Hammarby flyttade upp mer folk i andra halvlek började det hända saker. AIK bevakade alltmer sin sköra ledning – och det straffade sig.

José Monteiro lyfte in bollen på vinst och förlust från högerkanten, Simon Helg vräkte sig fram, hann före Markus Jonsson och nickade in 1–1 efter en timmas spel.

Elva minuter senare raderade Pavey ut värdet av den prestationen.

Med två omgångar kvar toppar AIK allsvenskan på 57 poäng, en före IFK Göteborg. Hammarby är fortsatt sist på 22, en bakom Örgryte och Djurgården.

Misslyckad svenskdag i Sölden

Markus Larsson tappade en stav och mängder av tid, Matts Olsson körde ur och André Myhrer och Niklas Rainer kämpade sig ner med för dåliga tider i Sölden.

De svenska storslalominsatserna i världscuppremiären i Sölden gjorde ingen glad. Allra minst Markus Larsson, som i sin första tävling sedan i januari hade hoppats på betydligt mer.image

- Jag är jättebesviken. Jag vet inte riktigt var jag står, men topp-15 tycker jag ska vara möjligt att vara, säger Karlstadsåkaren.

Markus Larsson var trots missarna nära att få köra andra åket, men missade med ett par tiondelar och blev 33:a.

Myhrer stannade på plats 49 och Rainer på 52.

Fjolårets storslalomdominant, schweizaren Didier Cuche fortsatte i samma stil i premiären. Den 35-årige veteranen var snabbast av alla i det första åket och höll med marginal undan i det andra. Avståndet till amerikanen Ted Ligety på andraplatsen blev hela sex tiondelar. Cuches landsman Carlo Janka blev trea.

Norrmannen Aksel Lund Svindal, som vann totalcupen i fjol, låg sexa efter första åket men körde ur i andra.

Däremot blev landsmannen Kjetil Jansrud sexa.

TT