tisdag 27 oktober 2009

Målsnålt inför storpublik i Karlstad

Målsnålt, men inte chansfattigt. Färjestad och Frölunda bjöd på publikhockey med slutspelsstämning på isen. Matchen slutade 1-1Ishockey, elitserien, Färjestad - Skellefteå inför 7 797 åskådare, säsongens bästa publiksiffra i Karlstad.

Den första perioden inleddes med högoktanig ishockey i publikens smak.
Frölunda hade bestämt sig för att sätta Robin Rahm på prov. Gästerna tog skott direkt de kom in i anfallszon. Färjestadsmålvakten stod pall uppgiften.
Däremot tvingades Johan Holmqvist släppa en puck bakom sig. Frölundamålvakten var helt skymd av Johan Andersson när Dragan Umicevic i spel fem mot fyra skickade in pucken på vinst och förlust framför Johan Holmqvist. Frölundamålvakten såg ut att ha fått grepp om pucken, men så var inte fallet.
Pucken gled retfullt över mållinjen bakom honom. Johan Andersson bokfördes för målet.
Frölunda dominerade den andra perioden stärkta av tre numerära överlägen i rad. Robin Rahm visade då att han tänker utmana Henrik Karlsson som positionen som förstemålvakt i Färjestad, när väl Karlsson är tillbaka efter lårskadan.
Även Färjestad visade prov på ineffektivitet. Karlstadslaget hade 1,37 minuter på sig att överlista Johan Holmqvist i spel fem mot tre. Det blev knappt ett skott på mål.
Per-Johan Axelsson lyckades till slut överlista Robin Rahm med en styrning på backskott från Henrik Tömmernes. Målet kom i tredje perioden och tog matchen till övertid där
Frölunda fick avsluta matchen i spel fem mot tre utan att göra mål.
Frölunda kom till spel utan backarna Ville Mäntymaa, Mikko Lehtonen, Tobias Viklund och Philip Larsen. Samtliga är skadade. Precis som i förra matchen mot Södertälje fick anfallaren Mikael Johansson ta klivet ner till en backplats plus att Frölundatränaren Ulf Dahlén släppte fram elitseriedebutanten Henrik Tömmernes för att kunna gå runt på sex försvarare mot Färjestad.
I Färjestad säsongsdebuterade Lee Goren. Den 31-årige kanadensaren spelar på artistkontrakt och har vässat formen under hösten i finska ligan med Tappara där han svarat för elva poäng på 13 matcher.

TT

19-åring i HV71 sänkte Rögle

HV71 tog en ganska enkel seger mot Rögle på tisdagen. Matchen slutade 5-3 till serieledande HV. 19-åringen André PeterssonHV_jublar01 gjorde två läckra mål mellan benen på Rögles målvakt Jürgen Penker.

HV var lite trögstartade, men kom igång till slut och gjorde vad som krävdes mot Rögle. Jönköpingslaget tog därmed sin åttonde raka hemmaseger.
19-åringen André Petersson gjorde två mål. Petersson har fått chansen att ersätta skadade Teemu Laine i HV:s andrakedja de senaste fyra matcherna. Och som han har tagit den chansen.
På dessa fyra matcher har Petersson nu gjort fyra mål.
Förra veckan missade han en straff mot Frölunda, men han räknade ändå med att han skulle få fler chanser.
Och mycket riktigt. HV fick en straff även denna match, och nu gick det bättre för Petersson.
Straffen satt hur säkert som helst mellan benen på Rögles målvakt Jürgen Penker och innebar 3-0.
Och bara minuter senare fick Petersson ett friläge. Denna gång lurade han iväg Penker i sidled innan han retfullt enkelt lade in 4-0 mellan benen.
Jeremy Colliton gjorde två mål för Rögle. Det andra innebar reducering till 5-2 med en kvart kvar.
Efter det hade Rögle övertaget i spelet men kom inte närmare än Mathias Månssons 5-3 med åtta minuter kvar.

TT

Krislaget Modo vann i förlängning

Ishockey, Elitserien, Modo - Timrå

Krislaget Modo är fortfarande i kris. Men mindre än för två dagar sedan. Detta efter seger 3-2 i den tidiga bottenfinalen mot Timrå. Även om segern kom i förlängningen.

För drygt två år sedan – våren 2007 – slog Modo ut Timrå i en klassisk SM-kvartsfinal. Modo tog senare SM-guld.
Det har gått mycket utför för laget sedan dess. Modo kom till start sist i tabellen, med en seger under ordinarie matchtid och fem raka förluster. Avståndet upp till näst sista lag, just Timrå, var två poäng, och avståndet till kvalstrecket sju.
En seger var mycket nödvändig.
Och den kom, men den lät vänta på sig i över 61 minuter.
Matchen blev ett intensivt drama i drygt tre akter, där Timrå var bättre i första perioden, Modo kom igen i andra – men Timrå kom tillbaka i samband med ett par Modo-utvisningar.
Där hade Timrå oflyt med domsluten och fick två ”mål” bortdömda. Ett sedan domaren blåst för tidigt för blockering, det andra efter hårfin offside i målgården.
Timrå fick retroaktiv utdelning strax efter utvisningarna, men Modo fick till en hyperviktig kvittering per omgående.
Modo gjorde en våldsam kraftansträngning i sista, som laget dominerade. Men Timrå stod emot – och såg ut att avgöra med dryga minuten kvar, när Sebastian Erixon drog in pucken i fritt läge.

Men med tio sekunder kvar
av ordinarie matchtid satte Andreas Molinder sitt andra mål för kvällen och tog det hela till förlängning. Där veteranbacken Mattias Timander, Modos ende landslagsman, dundrade in segerpucken från blå linjen i spel fyra mot tre.
En oerhört viktig seger för Modo och högst noterbart var att den kom med Michal Zajkowski i kassen, som gjorde en kanonmatch.
Zajkowski började säsongen i Sundsvall – dit har nu skickats (dyre) tjeckiske målvaktsförvärvet Roman Malek.

TT

Makalöst när Kalmar vann

Fotboll, Allsvenskan, Kalmar - Malmö FOTO:Bildbyrån

Årets sista hemmamatch bjöd på ett målkalas modell större.

De båda FF-lagen Kalmar och Malmö är normalt två lag som spelar tämligen tätt och inte släpper till speciellt mycket - I dag var det precis tvärtom.

1-0 kom på matchens första riktiga anfall när Kalmar kom runt på högerkanten och slog ett lågt inspel till Ricardo Santos, som hann före Ulrich Vinzents och stötte in bollen i mål. Oturligt nog slog han i samma situation huvudet i Malmö FF:s målvakt Dusan Melicharek och åkte på en sådan smäll att han tvingades avbryta matchen där.

Någon stopp på offensivlustan blev det dock inte. Daniel Larsson och Edward Ofere är till exempel ett anfallspar som påminner, åtminstone i effektivitet, om ett annat MFF-anfallspar som vi fått se under 2000-talet, nämligen Peter Ijeh och Niklas Skoog. I första halvlek i dag hade de tre läckra samarbeten som ledde till att MFF vände på steken och tog ledningen med 3-1 när en dryg halvtimme var spelad.

I det läget kändes matchen avgjord då Kalmars anfallsspel inte höll någon högre kvalitet och inte såg ut att bjuda på speciellt många mål. Helt plötsligt fick man dock ordning på spelet, och i kombination med svagt MFF-spel i defensiven kom både 2-3 och 3-3 före pausvilan.

Den andra halvleken blev något mindre vansinnig, och Kalmar kontrollerade det mesta av spelet. Trots det var det Malmö som gjorde första målet. Edward Ofere vann en duell med en Kalmar-back, kom fri och chippade iskallt in 4-3 bakom Petter Wastå.

Ännu en gång såg Malmö ut att gå mot segern, men ännu en gång kom Kalmar tillbaka. Malmö försökte strax efter 4-3 gå över till att spela 4-2-3-1 när Wilton Figueiredo kom in, men det blev ett komplett misslyckande.

I stället kunde Kalmar både kvittera till 4-4 på en hörna genom Daniel Sobralense och på övertid satte Abiola Dauda 5-4.

Dauda fick en perfekt djupledsboll som han blev fri och enkelt kunde sätta segermålet på. 5-4 till Kalmar som kopplar greppet om fjärdeplatsen i tabellen.

Källa:Sportal

Hysén räddade guldstriden

Fotboll, allsvenskan, IFK Göteborg-Halmstad

Tack vare Tobias Hysén och Magnus Bahne är IFK Göteborg forfarande med kampen om guldet.

Göteborg har nog många tankar på söndag då man möter AIK i en match som kan bli helt avgörande. Men länge var guldmatchen i fara..

Halmstad ledde nämligen i Göteborg med 2-0 i paus, och höll på att förstöra hela avslutningsmatchen.

Emir Kujovic satte 1-0 på en hörna och strax före pausvilan gjorde Jonas Gudni Saevarsson 2-0. Resultatet speglade inte direkt matchen, men IFK var trubbiga framåt och såg ut att lida av guldfrossa.

I förra omgången hade IFK också problem i första halvlek, men tre mål i andra såg då till att det blev en komfortabel seger mot Brommapojkarna och det blev nästan samma visa den här gången.

Precis som då var det Tobias Hysén som räddade Blåvitt. Strax efter pausvilan visade han inställning och klass när han fick bollen ute till höger, tunnlade en HBK-spelare innan han smekte in bollen vid den bortre burgaveln från 25 meter. Ett klassmål från Hysén som då gick upp i delad skytteligatopp.

Det räckte emellertid inte med det, utan med en kvart kvar kom även kvitteringen. Tim Sparv slarvade i uppspelsfasen och IFK Göteborg kunde ställa om. Bollen ut till Stefan Selakovic, vars inlägg såg ut att bli en smal sak för Bahne, men den finländske målvakten svarade för en tavla och tappade bollen till en viss Hysén - 2-2.

Göteborg jagade sen ett segermål, men fick nöja sig med en poäng och en möjligtvis tillfällig serieledning.

Kölla:Sportal

Test av Nokia E72

Nokias tunna tangentbordslur E71 är faktiskt väldens mest sålda tangentbordsmobil någonsin. Nu kommer uppföljaren till succén.

En centimeter. Inte tjockare än så. Det är lite av nyckeln till succén med E71 och sannolikt får vi samma succé med denna uppföljare E72 – som också är lika tunn. Men bättre sett till funktionerna.
Tangentbordet är ändå en av de viktigaste detaljerna med den här telefonen. Tangentbordet som sitter under skärmen har blivit ännu perfektare på E72 än på föregångaren. Nokia har gjort mellanslagstangenten lite mindre och nu får man plats med separata knappar för ö, ä, å – och därtill en symbolknapp för fler specialtecken.
En hel del annat i skalet är annars sig likt jämfört med föregångaren. E72 har samma breda och utmärkta färgskärm. Däremot finns det fler kontakter och en mer rejäl kamera.
Hörlurar och radio
På toppen av E72 sitter en vanlig hörlurskontakt, och att en sådan får plats på denna rätt så tunna mobil är faktiskt lite imponerande. E72 har en bra fm-radio och en musikspelare med låtarna lika välsorterade som på vilken musikmobil som helst, så hörlurskontakten känns som den är till nytta. En snabblänk till Nokias Music Store ligger också i musikmenyn. E72 har också ett program för poddradio inlagt från start.

5-megapixelkameran är en annan av nyheterna med E72. Den gör att telefonen bullar ut lite på kameralinsens plats. Här går det supertunna formatet inte riktigt att förena med önskemålen om bra prestanda. Kameran tar helt okej bilder, men fotolampan är klenare än vi är vana vid från Nokia och kameran känns inte helt snabb.
Trots det lilla formatet har E72 en fullständig version av Quickoffice, och den nya versionen av programmet har också stöd de nya Officeformaten. Det går att både läsa, skapa och redigera Officefiler direkt i mobilen. Den breda skärmen gör också dokumentredigering behaglig.
Än mer nytta har man av den breda skärmen i kalenderprogrammet och i e-postprogrammet. I kalendern ser man till vyn över månadens dagar, medan man till höger ser alla noteringar för den markerade dagen. I adressboken får man en liten pil med en utfällbar meny vid varje kontakt, med förslag på sätt att kontakta personen (via ljudmeddelande, mejl, mms, sms etcetera).
Html-mejl
Mejlprogrammet är Nokia Mail 2.0 (som tidigare bara funnits i modellen E75). Det är ett lyft på många sätt jämfört med Nokias tidigare mejlprogram Förbättringarna gäller bland annat så basala saker som att html-mejl nu kan läsas. Men det är också lätt att lägga upp och ha fler mejlkonton i programmet samtidigt. När jag till exempel lägger upp mitt gmail-konto fyller jag bara i mitt användarnamn och lösenord till gmail, sedan gör telefonen resten av inställningarna själv.

Över huvud taget är extraprogram en av glädjeämnena med E72. Ovi Store ligger från start på telefonen, och där hittar man en del smått och gott. Jag laddar också in mitt favoritprogram för MSN i telefonen (från wap.agilemobile.com).
Men en hel del smarta funktioner har Nokia lagt in från start. Som programmet ”Card Reader”, som faktiskt kan läsa in visitkort och lägga informationen i adressboken på telefonen (det fungerade faktiskt). Ett annat program är ”Font Magnifier”, som kan öka på storleken på bokstäverna i hela telefonen – praktiskt för den som vill ha lite tydligare text på skärmen.
Snabba kartor
E72 har GPS och kartprogrammet Ovi Maps som numera laddar positionen riktigt snabbt. Det går att få vägbeskrvningar, men ocks att söka upp exempelvis närmaste restaurang med en viss inriktning. Om man vill ha röststyrd navigeringshjälp, för exempelvis bilfärd, måste man dock betala en extra månadsavgift till Nokia.
För internet-användningen har telefonen den snabbaste varianten av turbo-3G och wlan, som man aktiverar från startskärmen på telefonen. Via wlan går det också att ringa ip-telefoni, och det finns inbyggt stöd för ip-telefoni via sip-standarden, till exempel med programmet gizmovoip.

En annan funktion som bör nämnas är sök-funktionen i Office-menyn. Med den kan man söka antingen på internet eller på telefonen. Man kan söka i princip bland allt man har lagrat på enheten: meddelanden, e-post, kalender, musik, bilder, anteckningar med mera.
Skroll med glid
En annan liten speciell detalj med E72 är den nya styrknappen. I mitten av den sitter en tryckkänslig platta, som man kan låta fingret glida över för att styra sig fram i menyer och i exempelvis mejl. När jag till exempel läser ett mejl kan jag svepa med fingret nedåt över plattan för att scrolla långsamt ner i mejlet. Sveper jag i stället med fingret åt höger snabbscrollar jag nedåt.
Precis som med E71 går det att växla mellan olika lägen på startskärmen, man kan alltså ha ett ”privatläge”, där man kan ha andra ikoner än de rent jobbmässiga som genvägar på startskärmen (och lite mer personlig bakgrundsbild om man så vill).
Kvalitetskänslan i E72 är det heller inget fel på. Skalet består av en hel del metall och telefonen känns stilfull och gedigen. E72 har också inbyggda gps med nya Ovi Maps.
Den stora mängden funktioner i det här tunna formatet är styrkan. Men också att E72 har ett tangentbord (med svenska bokstäver) som ingen annan mobil i den här formatklassen kan konkurrera med idag.

Toppbetyg

Källa:Mobil

Matchen sköts upp - upplopp i centrala Marseille

image

De centrala delarna av Marseille förvandlades till en krigszon igår eftermiddag när PSG:s ökända Kop of Boulogne drabbade samman med huliganer från Marseille.

Rivaliteten mellan Marseille och Paris Saint-Germain är Frankrikes värsta och lagens supportrar har en historia av våldsamheter och kalabalik sinsemellan. Igår gav fotbollsförbundet huliganerna möjligheten att drabba samman i de centrala delarna av Marseille.

Anledningen var att matchen mellan Marseille och PSG sköts upp, med bara sex timmar till matchstart, på grund av att spelarna Ludovic Giuly, Mamadou Sakho och Jeremy Clement diagnostiserats med svininfluensan. Den inställda matchen innebar tusentals fans i de centrala delarna av Marseille. Ett smörgåsbord för överförfriskade och våldsbenägna fans.

- Att tro att vi sköt upp matchen på grund av incidenterna (mellan supportrarna) är rena falsarier. Slagsmålen var planerade sedan långt innan, förklarade den franska ligans president, Frederic Thiriez, till L'Equipe idag.

Supportergrupperna var av en annan åsikt.

- Det är bara en person som bär ansvaret för det här pch det är presidenten för den franska ligan, sa Philippe Pereira, som talade för PSG:s supporttar, till TV-kabalen LCI.

Att skjuta upp matchen så nära matchstart äventyrade supportrarnas säkerhet tyckte Pereira förklarade. Bland annat ska våldsamheterna ha började direkt när PSG:s supportrar anlände till centralstationen i Marseille under eftermiddagen och att de franska poliserna ska inte alls ha varit förberedda på detta.

Paris Saint-Germains högerextrema huliganer, Kop of Boulogne, är ökända över hela Europa. I premiären mot Montpellier så slogs supportrarna på öppen gata och incidenter har rapporterats från matcher i Europa mot supportrar från Arsenal, Chelsea, Bayern München, CSKA Moskva och Galatasaray de senaste åren.

16 supportrar har arresterats efter gårdagens händelser och ett dussin har fått uppsöka sjukhus.

Gustavsson tillbaka som vinnare

Efter tre veckor så var den svenska målvakten tillbakimagea i Toronto och vann inatt sin första match i klubben.

Jonas Gustavsson gjorde inatt sin första match på tre veckor efter att ha dragits med en ljumskskada under sin föresta tid i NHL. Men tillbaka i målet fick han se sitt Toronto Maple Leafs besegra Anaheim Mighty Ducks på bortaplan i Honda Center.

Segern var Gustavssons och Torontos första för säsongen och hans 25 räddningar bidrog till att laget kunde kamma hem samtliga poäng. En annan huvudrollsinnehavare, finske NIklas Hagman, var än värre. Hagman noterades för tre mål i matchen - given matchvinnare.

Sitt första mål satte Hagman i power play i slutet av den andra perioden. Åtta minuter in i den andra perioden var det dags igen. Återigen var det Lee Stempniak och Tomas Kaberle som spelade fram finnen. Power play var tydligen ett vinnande recept, med tanke på att även det tredje målet från Hagmans klubba föll med en man mer på isen.

Toronto vann matchen med 6-3 och tog därmed sin första seger för året. Tillsammans med Florida så är Maple Leafs överlägset sist i Eastern Conference.

Källa:sportal

Rosenborg vägrar släppa Hamrén

Den norska fotbollsklubben Rosenborg reagerar nu på Lars-Åke Lagrells möte med klubbens tränare Erik Hamrén. Svenska fotbollförbundets ordförande träffade Hamrén under måndagen och imagediskuterade det lediga jobbet som svensk förbundskapten.

Rosenborg hade informerats om att det var ett informellt möte och hotar nu att hindra Hamrén från att byta jobb, skriver Aftonbladet.

- Det är inte aktuellt att bryta kontraktet med Hamrén – oavsett hur mycket pengar svenskarna lägger på bordet, säger Rosenborgs klubbdirektör Nils Skutle till Verdens Gang.

Skutle tycker att mötet var en show, regisserad av Lagrell, med syfte att locka till sig klubbens tränare.

- Hamrén blev lurad av Lagrells bondfångeri, säger han.

På Expressens fråga om Jörgen Lennartsson, förbundskapten för U21-landslaget, är aktuell som assisterande förbundskapten svarar Lagrell:

- Det kan han säkert bli. Men vi har inte hunnit dit ännu.

Källa: TT

Brynäs vann i sudden

Magnus Kahnbergs måltorka i Brynäs är över efter tretton matcher i hans nya klubb Brynäs. Målnollan sprack när Luleå bortabesegraIshockey, Elitserien, Södertälje - Brynäsdes med 3-2 efter förlängning på måndagskvällen.

Magnus Kahnberg gjorde 2-2 början av andra perioden, snyggt framspelad av Eero Somervuori, och med ett läckert avslut av den före detta Frölundaspelaren.
Kahnberg tog emot pucken framför Luleåkassen, snurrade ett halvt varv och rakade in pucken i nät.
– Det kändes skönt. Det är klart att det varit lite jobbigt att jag inte gjort mål tidigare, men spelmässigt har det ändå gått bra, säger 29-åringen.
Det var fler målnollor som spräcktes när Brynäs slog Luleå. Jörgen Sundqvist och Niclas Andersén som gjorde lagets första och sista mål var både mål– och poänglösa inför bortamatchen.
Gävlelaget har ett av elitseriens sämsta målfacit, bara 27 gjorda mål, och att fler spelare nu kliver fram som målskyttar kan bli betydelsefullt.
– Det är jätteviktigt, och det är otroligt glädjande. Det här var en fruktansvärt härlig seger, en riktig lagseger. Det är en otroligt stolt tränare som sitter här, sade Niklas Czarnecki, Brynäs tränare efteråt.
Brynäs vann mot Luleå tack vare hetare vilja.
Jörgen Sundqvist gav sitt lag ledningen redan efter tre minuter, i numerärt överläge, efter en framspelning av Eero Somervuori som kom i knähöjd. Sundqvist tog emot pucken på volley, väntade en mikrosekund och vräkte sedan in pucken bakom Anders Nilsson i Luleå-kassen.
Matchens sista mål kom drygt två minuter in i förlängningen, när Nicklas Andersén i en tilltrasslad situation framför Anders Nilsson lyckades få pucken över mållinjen.
Luleåspelarna protesterade, men efter videobedömning godkändes målet.
Luleå var med i matchen i första perioden, därefter var Brynäs hetare och vassare.
Hemmalagets målskyttar var Mats Lavander och Jan Sandström.
Luleå tränare Roger Rönnberg var svart i ögonen efteråt.
– Det är nästan chockerande att se det lag jag coachade i Karlstad i lördags uppträda som vi gjorde mot Brynäs. Hockey är viljesport, och det fanns ingen vilja i mitt lag i kväll, sade han.

Källa:TT

Linköping krossade Södertälje

image

Två timmar före nedsläpp träffade de lagkompisarna för första gången sedan i våras. Sedan svarade Jan Hlavac för två och Jaroslav Hlinka för ett mål. Fjolårets poängkungar är tillbaka i Linköping – som krossade Södertälje med 8-1.

Förra säsongen svarade Hlinka för 55 poäng (12 mål, 43 assists) och Hlavac för 48 poäng (25 mål, 23 assists).
Linköpings ekonomi tillät inte att dra nytta av tjeckstjärnornas spetskompetens hela den här säsongen – utan som artistspelare.
Efter ynka 27 mål på tolv omgångar och en sjätteplats i tabellen kan ni försöka gissa hur mycket fansen längtat efter sina favoriter.
I 13:e omgången var det premiär för två minst sagt heta tjecker, båda har öst in poäng i tjeckiska ligan – Hlinka i Sparta Prag och Hlavac i Liberec.
Deras flygplan landade på Arlanda klockan två på måndagseftermiddagen och de anlände till hemmaarenan lagom till samlingen.
För första gången sedan LHC slogs ut i SM-kvartsfinalen mot Skellefteå i mars träffade de lagkompisarna igen.
Utan ett endaste träningspass efter återkomsten spelade de en minst sagt avgörande roll mot Södertälje.
– Efter alla missade chanser var det här en match vi verkligen väntat på. Hlinka och Hlavac var väldigt laddade och bidrog med en massa energi. Sedan är det förstås två riktiga klasspelare, framhåller tränaren Slavomir Lener.
Det tog bara 13.09 innan Jaroslav Hlinka smällde upp pucken i krysset fram till 2-0.
Jan Hlavac gjorde det om möjligt ännu snyggare. Genom ett läckert solonummer lurade han bort både försvar och målvakten Björn Bjurling.
– Jag kom i hög fart och lyckades med finten, sedan var det bara att lägga in pucken i öppen bur. Men ni kan inte räkna med sådana mål i varje match, skojar forwarden.
Hlavac sänkte sedan Södertälje definitivt med sitt 4-1 i den sista perioden.
Linköping svarade för sin klart bästa insats i höst. Nu fungerade inte bara defensiven och målvakten Fredrik Norrena. Farten och effektiviteten var en helt annan än före.
– Man kan inte tro att det här laget bara gjort 27 mål innan, det finns mycket kapacitet.
Förhoppningsvis kan vi bidra med lite fler poäng, säger Hlinka.
– Om jag känner någon press? Jag vet att jag är här för att göra mål, men det känns inte kravfyllt på något sätt. Det är ändå som lag vi ska få till en riktigt bra säsong och det finns alla förutsättningar att nå långt, tycker Hlavac.
Södertäljes svit med tre raka segrar bröts ordentligt.
– Pinsamt uppträdande av oss på den här nivån, kritiserar assisterande tränaren Peter Larsson.

Källa: TT

BP vann betydelslös match

Fotboll, Allsvenskan, Gais - Brommapojkarna

När Gais mötte Brommapojkarna på Gamla Ullevi hade det viktigaste redan hänt. Båda lagen hade säkrat allsvenskt kontrakt. "Jag var orolig för grabbarnas inställning", erkände BP-tränaren Kim Bergstrand. Helt i onödan, visade det sig.

Visst, första halvlek var ingen höjdare, rena sömnpillret snarare. Efter paus var det bättre kick i tabletten. 1-0 (0-0) till BP var blygsam utdelning på alla de chanser både de och Gais hade.
– Andra halvlek är jag fantastiskt nöjd med, sade Kim Bergstrand. Men några mål till borde vi ha gjort.
Alexander Axén, hans kollega hos Gais, var inte lika glad.
– Vi kom aldrig igång. Det var BP:s förtjänst – de gjorde oss dåliga.
Och så sade Axén som Bergstrand:
– Vi borde ha gjort mål.
Riktigt hur matchen kunde vända som den gjorde är svårt att förstå. Efter paus var det en helt annan gnista, en helt annan iver att avgöra och fightas om segern.
Brommapojkarna började direkt efter paus att skjuta in sig mot Dime Jankulovski i Gais-målet, ungefär som gamla tiders artillerister. Det small gång på gång. Jankulovski dök, boxade, slängde ut ett ben som reflex – allt som gick för att stoppa bollen.
Det höll i 75 minuter. I den 76:e avgjorde Philip Haglund matchen. Även Jankulovski fick se sig passerad.
– Haglund har gjort stora framsteg de senaste månaderna, sade Kim Bergstrand. Nöjd med att just Haglund fick utdelning.
Hos Gais fanns också mållägen, fast inte i samma mängd som hos BP.
Wanderson, som med stor säkerhet gjorde sin sista match i grönsvart tröja på Ullevi, hade bland annat en bra frispark. Han har dragit sin egen lilla publik till Ullevi under hösten – utländska spioner som vill kolla Sveriges skytteligeledare. Så även den här matchkvällen.
Fast de fick inte se någon av hans större matcher. Det var för mycket som gick fel med lagmaskinen Gais även om alla slet och jobbade individuellt.
– Det här var alldeles för segt för att vara OK, tyckte Axén.