måndag 21 september 2009

Seger för Färjestad

Ishockey, elitserien, Färjestad - Skellefteå

Skellefteå började säsongen som man avslutade den förra - med förlust mot Färjestad. Och guldlaget, som vann med 3-2, har fått en ryggrad.

En epok gick i graven när Färjestadsprofiler som Jörgen Jönsson, Peter Nordström och Thomas Rhodin tackade för sig efter fjolårets succé. Men Färjestad, som bygger ett nytt lag, tar inte bort blicken från guldet för det. Spelet i den första omgången höll dock av förståeliga skäl inte samma nivå som slutsträckan på förra säsongen, men klasskillnaden mellan Färjestad och Skellefteå fanns, i alla fall den här måndagskvällen, kvar. När Färjestad finlirade in sina mål behövde Skellefteå kriga i underläge för att göra samma sak.

Bara efter tre minuters spel gjorde Kent McDonell, som värvades från Skellefteå, premiärmålet när han orienterade pucken mellan Andreas Hadelövs benskydd och in i mål. Från samma vinkel, höger om Hadelöv, satte även Dragan Umicevic den andra pucken och innan perioden var över dundrade Marcus Paulsson in 3-0 med ett mäktigt slagskott efter ett precist pass från Jesper Mattsson.

Därefter, i den andra akten, tappade Färjestad både puck- och speltempo och det blev en inbjudan för Skellefteå att komma in i matchen. Som man accepterade.
Jyri Marttinen gav puckföraren Marius Holtet en kyss i egen zon och Johan Forsberg plockade upp pucken och skickade den i mål bakom nye Henrik
Karlsson i Färjestadsmålet som har mycket arbete framför sig om han ska fylla Jonas Gustavssons skridskor.
Det gjorde han inte när Skellefteå reducerade till 2-3. Brad Moran tog ett skär innanför blå och hittade målet med ett tungt skott - inte helt otagbart för Karlsson. Men sen murade han igen - och Färjestad tog säsongens första seger.

HV-uppvisning i power play

Power play-kungar förra säsongen.Starten på den nya elitseriesäsongen började i samma briljanta stil. HV71 gjorde fem mål i numerärt överläge i seriepremiären när Linköping krossades i toppmötet på bortaplan med 6–2.

Förstafemman stod för fyra av dem och hade poängfest. Jukka Voutilainen gjorde två mål och ett målpass, Johan Davidsson ett mål och två assist, Martin Thörnberg ett mål, och totalt blev det elva poäng för femman där också backarna David Petrasek och Pasi Puistola svarade för två assist vardera.

HV71 var elitseriens bästa lag i numerärt överläge under grundserien i fjol med 64 mål och en effektivitet på 23,97 procent. I slutspelet försvann flytet när Johan Davidsson fick skadeproblem och säsongen slutade i silversuckar. Slutspelseffektiviteten i numerära överlägen hamnade på 15 procent och fyra lag, däribland guldlaget Färjestad, var bättre.

När den nya säsongen drog i gång slog HV till direkt. Hemmalaget åkte på två utvisningar i början och Jukka Voutilainen sköt först 1–0 i spel fem mot tre och sedan 2–0 i fem mot fyra. Då hade bara 3.54 spelats.

Linköping reducerade men i mittperioden avgjorde gästerna med två mål och där Martin Thörnbergs 4–1 också kom i numerärt överläge. Linköping gjorde båda sina mål genom Mikael Håkanson i numerärt överläge.

Malmö slaktade Elfsborg

Fotboll, Allsvenskan, Malmö -Elfsborg

Malmö körde över Elfsborg på hemmaplan.

Supportrar från fyra MFF-falanger delade ut flygblad vid alla entréer före matchen.
Man uppmanade ”Malmöiter” att bli medlemmar i Malmö FF och gå på årsmötet och påverka beslut som fattas om föreningen. Kritik riktades mot sittande styrelse och i synnerhet ordföranden Bengt Madsen. På ståplats banderoller med texten ”År av misär, tränare går, men Madsen består”... ”Ett guld på tio år – nöjda”... ”Avgå Bengt”.

MFF gjorde två tidiga mål i den 4:e minuten genom Daniel Larsson och sedan i den 6:e minuten gjorde Guillermo Molins 2-0. Elfsborg stod och tittade på i anfallsspelet mot ett kvickt och kortpassningsspelande hemmalag. Efter cirka tjugo minuters spel jämnade bortalaget ut matchbilden men kom inte alls till i offensiven. MFF grusade med största sannolikhet Elfsborgs guldchanser i matchen när Edward Ofere stötte in Ricardinhos låga vänsterinlägg i den 40:e minuten.

I den andra halvleken fortsatte Malmö att dominera matchen. I den 61:a minuten gjorde MFF fjärde målet i matchen. Larsson spelade bollen perfekt i djupet i en kontring till Ofere som i friläge mot Cović gick förbi till vänster och rullade in fyran.

Hemmalaget hade sedan bud på fler mål, och i den 79:e minuten nickade Daniel Larsson in slutresultatet.

MFF går upp på en åttonde placering i tabellen och får massvis med självförtroende inför slutspurten av Allsvenskan. För tabellfyran Elfsborg däremot är denna storförlust blytung för dem och avståndet upp till serieledarna AIK är nu sju poäng med sju omgångar kvar.

AIK tillbaka i serieledning, efter 3-0 mot ÖIS

Fotboll, Allsvenskan, AIK - Örgryte FOTO:Bildbyrån

AIK återtog serieledningen efter kvällens seger på Råsuunda. Örgryte utan sina bästa spelare hade inget att sätta emot på Råsunda, 3–0.

Den första halvleken var fattig från avslut slutade med kalldusch för de hårt arbetande gästerna när Martin Mutumba skar in från höger och la in ledningsmålet med vänstern. Målet kom i slutet av halvleken.

Örgryte inledde annars bäst och stängde igen mycket väl och motanföll hyggligt periodvis. AIK:s bollinnehav var allt annat än effektivt och båda lagen kom till halvchanser där en hel del täckta skott och inlägg var facit.

Halvvägs in i halvleken lyckades dock hemmalaget med lite större frekvens luckra upp gästernas försvar och spelet blev stundtals riktigt böljande och klart tempostarkare. När halvleken är färdigspelad har AIK samlat ihop till ledningsmålet genom att ha skapat en handfull avslut av godkänd art kontra Örgrytes enda skott.

I den andra halvleken var hemmalaget klart det bättre laget och man kontrollerade matchen. I den 56:e minuten fick AIK en straff, då Óbolo revs ner i straffområdet.

Markus Jonsson slog den efterföljande straffen säkert i mål. Efter det skapade AIK en del chanser, och i slutet av matchen punkterade Óbolo själv matchen.

Mourinho stängs av

Regerande serie A-mästaren Inters tränare José Mourinho blir avstängd i en match och får böta drygt 151 500 kronor efter att ha blivit uppskickad på läktaren under söndagens 2-1-seger

Jose Mourinho

mot Cagliari.

Portugisen tvingades bort från sidlinjen 13 minuter in på an

dra halvlek efter att han våldsamt protesterat mot domarens beslut att inte ge Cagliarispelaren Davide Astori en varning för ojust spel.
Mourinho stängdes av en match även förra säsongen.