måndag 19 oktober 2009

Halmstad besegrade Hammarby

Fotboll, allsvenskan, Halmstad - Hammarby FOTO:Bildbyrån

Halmstad säkrade i stort sett nytt kontrakt efter 1-0 mot Hammarby. Gästerna har det däremot fortsatt tungt. Förutom förlusten fick även Hammarby Rami Shaaban skadad.

Det var två pressade lag som sprang ut på Örjans vall. Något som också präglade matchen. Det var nervöst, fullt med enkla misstag, felriktade passningar och få målchanser. Under de 90 minuterna skapade varken Halmstad eller Hammarby knappt några riktigt heta farligheter. Det handlade i stället mest om spel på mittplan och några slumpchanser.

Men plötsligt kom HBK:s segermål. I den 77:e minuten slog Per Johansson ett högt inlägg som Joe Sise tog ner på bröstet och Tim Sparv höll sig påpassligt framme och nöp till bollen med högern förbi Kristoffer Björklund i målet.

En extra tung smäll för Hammarby som en kvart tidigare tvingats byta ut Rami Shaaban. Den landslagsaktuella målvakten skadade sig i samband med en utspark och tog sig åt högerlåret.

Segern innebär att Halmstad nu kan andas ut och lämna bottenstriden bakom sig. Hallänningarna smet förbi Brommapojkarna i tabellen och ligger nu åtta poäng före Örgryte på kvalplats.

För Hammarby ser det fortsatt tungt ut. Det enda stockholmarna kunde glädjas åt under måndagskvällen var Häckens vändning mot jumbon Djurgården.

TT

Häcken vände och vann mot Djurgården

Fotboll, Allsvenskan, Häcken - Djurgården

Superettan. Ordet blir allt verkligare för Djurgården, som förlorade med 1—2 borta mot Häcken på måndagen.
Gästerna hade halmstrået i sin hand, men lyckades inte greppa det.

Tre ribbträffar. En dömd straff som aldrig fick slås. Inte mycket går Djurgårdens väg just nu.

Allsvenskans jumbolag lyckades trots allt ta ledningen — men allt vände när bara kvarten återstod av matchen.

I den 74:e minuten kvitterade Häckens inhoppare Vinicius Lopes Souto när han vackert placerade bollen intill Pa Dembo Tourays vänstra stolpe.

Därefter lade Häcken in en extra växel mot ett alltmer desperat bortalag, och i den 78:e minuten nickade John Chibuike in 2—1 till hemmalaget.

Djurgården såg ut att vara på väg mot en välbehövd trepoängare. Gästerna, hårt drabbat av skador och avstängningar, saknade bland andra Johan Oremo, Daniel Sjölund, Jan Tauer, Sebastian Rajalakso och Markus Johannesson — men lyckades ändå komma in i matchen efter en trevande start.

Mycket tack vare Mattias Jonson. 35-åringen gjorde sin blott sjätte seriematch för säsongen, och klev av redan efter 43 minuter. Men dessförinnan lyckades han spela fram Hrvoje Milic till Djurgårdens ledningsmål i den 40:e minuten.

TT

Tomas Olsson sköt Göteborg till seger

Fotboll, Allsvenskan, Malmö - Göteborg

Blåvitt behövde minst en, men tog tre, poäng mot Malmö.
IFK Göteborg vann med 1—0, målet av Thomas Olsson i första halvlek.

Göteborg jagar guld.

I kamp med AIK som leder allsvenskan, nu med bara en poäng. Elfsborg är också med på ett hörn.

Minst en poäng var en nödvändighet. Blåvitt hade tre när paussignalen gick.

Sedan Thomas Olsson bredsidat in 1—0, på passning från Theodor Bjarnason.
Malmö hade då varit en stolpträff från att ta ledningen.
Snabbe Daniel Larsson sprang ifrån alla, sköt förbi målvakten och en försvarare, men Hjalmar Jonsson han stoppa bollen och klacka den i stolpen och ut.

Guldkandidaten kunde haft noll poäng några minuter in i andra halvlek, ty då hade Malmö tre målchanser, varav en som alla på nya Malmö stadion trodde skulle sitta: när Robert Åhman Persson sköt från tre meter.

Blåvitts målvakt Kim Christensen kastade sig till höger, samtidigt som han fick ut vänster arm och räddade.
Blåvitt är ett bra fotbollslag. Det är man när man tillsammans med tabellfyran är bäst på att göra mål, och nästbäst på att inte släppa in några.

Och det var starkt att leda när man blivit ganska utspelat långa stunder.
Det tyder på karaktär, en bra organisation där ingen tappade sin position.