lördag 17 oktober 2009

Elfsborg kvar i guldjakten

Fotboll, allsvenskan, Trelleborg - Elfsborg

Elfsborg bet sig kvar i guldstriden genom att vinna med 1-0 på straff mot Trelleborg på Vångavallen. Men trepoängaren satt hårt åt.

Det såg ut som en filmning av elfsborgaren. Men domaren Michael Lerjéus höll fast vid sin bedömning.

Och Ishizaki själv tvekade inte:

– Solklar. I första momentet kände jag att någon drog mig i armen utanför straffområdet, i det andra tappade jag balansen och föll, sade han.

Hans tränare Magnus Haglund sade så här:

– Han (domaren) kunde säkert struntat i att blåsa, det var ett snabbt beslut.

Och Trelleborgs tränare Tom Prahl skakade på sitt huvud:

– Matchen hade slutat 0-0 om inte domaren tagit det där beslutet. Det är jag övertygad om.

Martin Ericsson stegade fram och drog säkert in 1-0.

Efter brakförlusten i Malmö för en månad sedan hade Elfsborg tur med topplagens resultat, och höll sig därför kvar i guldjakten.

Samtidigt som laget tog sig ur en djup formsvacka genom att täta försvaret.

Men någon guldform visades inte på Vångavallen. Där var massor av felpassningar.
Elfsborg hade visserligen ett massivt bollinnehav. Men det blev inte mycket av det i boxen, bara tre avslut de första 45 minuterna och bara ett på mål.

Dessutom är Trelleborg starkt och välorganiserat, och snabba på att vända spelet till anfall.

– De har en spelidé, mycket tack vare Prahl, och är svåra att möta. Vi försökte vägga oss igenom centralt men körde fast, sade Ishizaki.

Fast Elfsborg hade chans att ta ledningen. Efter åtta minuter slog Anders Svensson en högklassig frispark till Stefan Ishizaki men han sköt bollen utanför bortre stolpen. Ishizaki hade också ett skott över.

Men han såg alltså till att Elfsborg kunde få in en boll.

Och få med sig tre värdefulla poäng i den fortsatta guldjakten.

– Just nu är vi mycket glada för det. Men vi behöver lite hjälp av andra lag, det spelas ett par matcher senare i dag, sade han efter lördagens vinst.Det tog 73 minuter innan Elfsborg fick straffen, som blev omdiskuterad.

TT

Målglatt Arsenal fick slita för segern

Arsenal gjorde vad laget skulle och besegrade Birmingham hemma med 3-1. Men segern satt långt inne och först i den 85:e minuten kunde Andrej Arsjavin avgöra för "The Gunners".

Hemmalaget fick en drömstart och tog ledningen med 2-0 efter Fotboll, Champions League, Arsenal - Villarrealendast 18 spelade minuter. Arsenal är det målgladaste laget i Premier League (27 stycken hittills den här säsongen), och spelar en extremt offensiv fotboll hemma på Emirates Stadium.

Robin van Persie tryckte dit ettan, efter att holländaren med viss tur fått med sig genomskäraren från Alexander Song, och Abou Diaby placerade dit tvåan i målvakten Joe Harts vänstra hörn. Matchen såg ut att vara vunnen men ett tveksamt ingripande av den unge målvakten Vito Mannone utnyttjades av Lee Bowyer, som kunde peta in reduceringen i slutet av den första halvleken.

Theo Walcott startade sin första match i ligan sedan comebacken från sin axelskada, men fick lämna planen med en eventuell knäskada efter att Liam Ridgewell gått in lite väl hårt bakifrån. Den vindsnabbe yttern ersattes av Andrej Arsjavin, som efter mycket om och men kunde avgöra tillställningen i matchens slutminuter. Innan dess hade "The Blues" stuckit igenom med flera farliga anfall som mycket väl kunde resulterat i ett kvitteringsmål.

Sebastian Larsson spelade hela matchen för Birmingham och gjorde en godkänd insats. Den svenske landslagsmannen var bland annat inblandad i Birminghams mål.

Källa:Eurosport.se

Självmål räddade Bayern

Efter vad som kan bli årets kommunikationsmiss i Bundesliga gjorde Ru-Ri Cha ett otroligt självmål som gav Bayern München segern mot Freiburg på lördagseftermiddagen. Matchen slutade 2-1 till Münchenlaget.

Bayern München har inte imponerat inledningsvis i Bundesliga och även i lördagens bortamatch mot Freiburg hade laget stora problem, även om de rödvita fick med sig tre poäng hem till Münchenimage.

I den första halvleken blev laget ståendes med bollen på mittplanen utan att komma förbi Freiburgs kompakta försvar och det krävdes en kaotisk situation i Freiburgs straffområde för att Bayern München skulle kunna spräcka målnollan i den 42:a matchminuten. Simon Pouplin räddade ett skott och styrde bollen rakt ut i straffområdet till Thomas Müller som kunde placera bollen intill den högra stolpen.

I den andra halvleken spelade båda lagen aningen bättre och Freiburg valde att flytta upp spelet, vilket gjorde att kontringsmöjligheter skapades åt båda håll. Hemmalaget gjorde också matchens mål – i egen målbur. Ru-Ri Cha fick bollen på egen straffområdeslinje och när en Münchenspelare stressade Cha spelade han hem bollen mot egen målvakt. Pouplin förstod aldrig Chas baktanke och tittade snopet på när bollen rullade in i eget mål.

ROSENBERG INBYTT I SEGERMATCH

På tilläggstid reducerade Stefan Resinger för sitt Freiburg men närmre än så kom aldrig hemmalaget. För Bayern München, som idag saknade både Arjen Robben och Franck Ribery, finns fortfarande väldigt mycket att jobba på.
Svenske Markus Rosenberg byttes in i den 53:e matchminuten när hans Werder Bremen tog emot Hoffenheim. Rosenberg fick aldrig nätkänning men hade två avslut mot mål i en match som Bremen vann med 2-0.

Firma Dunne/Collins huvudspel sänkte Chelsea

Aston Villa vände underläge 0-1 till seger 2-1 mot Chelsea hemma på Villa Park i lördagens tidiga match. Matchhjälte blev James Collins som med sitt första mål i den vinröda tröjan säkrade tre poäng för Birminghamlaget.Fotboll, Premier League, Aston Villa - Chelsea

James Collins i all ära men det var veteranmålvakten Brad Friedel som kom att bli dagens stora snackis. Först genom att skänka bort ett mål till Chelseas anfallare Didier Drogba och sedan genom att agera levande vägg när Londonlaget pressade på som mest.

Nyförvärvet Richard Dunne kvitterade ledningsmålet efter halvtimmen spelad. Den irländske mittbacken låg som ett streck i luften och kunde efter en touch från Frank Lampard sätta pannan till och styra in bollen i hörnet.

De fasta situationerna kom att bli det som avgjorde till Villas favör då även mål nummer två kom efter en hörna. Chelseamålvakten Petr Cech kom på halvfart och Dunnes mittbackskollega James Collins kunde omarkerad nicka in 2-1.

Förlusten var Chelseas andra för säsongen och öppnar upp för Manchester United, som med en match mindre spelad kan gå om vig seger över Bolton senare på lördagen.

Källa:Eurosport

Liverpool snuvat på poäng - av plastboll

Liverpool, utan storstjärnorna Steven Gerrard och Fernando Torres, förlorade för fjärde gången den här säsongen borta mot Sunderland. Darren Bent gjorde matchens enda mål med ett skott via en plastboll inslängd från publiken.Fotboll, Premier League, Sunderland - Liverpool

Redan i den femte minuten föll det märkliga målet. Darren Bent fick bollen i boxen och avlossade ett skott riktat rakt mot Liverpools målvakt Pepe Reina. Men skottet ändrade riktning grovt via en plastboll inslängd från publiken och spanjoren var chanslös.

Sunderland, som via 1-0-segern passerade Liverpool i tabellen, var nära att utöka hemmaledningen flera gånger. Darren Bent hade många chanser att bli tvåmålsskytt, men om han hade marginalerna med sig i den femte minuten, träffade han stolpen med dryga timmen spelad.

Domaren lade till sju stopptidsminuter och Liverpool fick en dubbelchans att kvittera. Men Craig Gordon i "Black Cats" mål räddade ett avslut vardera från Dirk Kuyt och David N'Gog.

Förlusten är Liverpools fjärde i höst på nio ligamatcher. Laget ligger åtta och är sju poäng efter serieledaren Manchester United, som besegrade Bolton med 2-1. Antonio Valencia gjorde sitt första mål för klubben när han satte 2-0 och även om Matthew Taylor reducerade med dryga kvarten kvar var segern aldrig hotad.

Gais snuvade Kalmar

Det var inte mycket som värmde i höstkylan när Kalmar och Gais spelade 2-2. Men en ljuspunkt var hemmalagets allsvenskFotboll, Allsvenskan, IFK Göteborg - Gaisa debutant,
17-årige högerbacken Mattias Johansson.

Kalmar är inte direkt kända för att släppa fram ungdomar. Men på lördagen hemma mot Gais lät tränaren Nanne Bergstrand den 17-årige högerbacken Mattias Johansson från Hallby spela från start.

Redan i den första minuten vann Johansson en duell som utmynnade i ett snabbt anfall där Daniel Sobralense kunde nicka in Stefan Larssons framspelning till 1-0.
Annars var det Gais som hade det mesta av bollinnehavet i första halvlek - men hade svårt att omsätta det i målchanser. Gais kunde dock kvittera genom Wanderson efter 20 minuter sedan bortalaget tilldömts en straff.

Petter Wastå räddade Wanderson första försök, men på returen var han chanslös.
I andra halvlek fortsatte unge Johansson spela stabilt. Han vann dueller och fyllde på i offensiven.

Vid Kalmars 2-1-mål var han dock inte inblandad. Tobias Eriksson slet sig loss på högerkanten och spelade fram Reinaldo som fick öppet mål.

Kalmar såg ut att kontrollera matchen, men då slog Gais inhoppare Mervan Celik till och satte kvitteringen efter en hörna med ett mäktigt högerskott.

Kalmar tryckte på mot slutet av matchen, men utan resultat.
Mattias Johansson har dock all anledning att vara nöjd med sin allsvenska debut.

TT

Özkan-strut ger AIK serietopp

Fotboll, Allsvenskan, AIK - Gefle

Han hade varit på plan i bara två minuter och tolv sekunder. Då fick Gabriel Özkan träffen Råsunda väntat på i nästan 70 minuter.

Målet betydde 1-0-seger mot Gefle och fortsatt guldläge för AIK i fotbollsallsvenskan.
AIK var aldrig på väg mot en förlust. Men mot en förlorad möjlighet.
Det var länge mållöst, regnigt och motigt på Råsunda.
Gefles målvakt Mattias Hugosson var som en vägg, och bollarna som nådde det sydamerikanska anfallsparet Iván Óbolo och Antonio Flávio nådde aldrig målet.

-Det var frustrerande. Vi tryckte på hela matchen - men till slut kom ju målet, sade Gabriel Özkan med ett brett leende efteråt.

När halva den andra halvleken hade spelats skickade AIK-tränaren Mikael Stahre in Özkan och plockade ut lagkaptenen Daniel Tjernström, som startade i stället för avstängde Dulee Johnson.

-Stahre sade åt mig att våga - och jag vågade.

Exakt två minuter och tolv sekunder senare låg bollen i mål.

Özkan - som ofta stått utanför laget i år på grund av en ljumskskada - skaffade sig extra yta då han utanför straffområdet mötte Gefles Hannes Öhagen, som minuten tidigare gått sönder och signalerat för byte.
-Jag gjorde ett skottfint och sedan var han borta. Det var min första bollkontakt, sade 23-åringen.

AIK-mittfältaren fick utrymme att ladda, och med ett precist och perfekt skruvat vänsterskott hittade han en sällsynt lucka bakom Mattias Hugosson.
Målet betyder guldläge inför avslutningen. AIK har nu fyra poäng ner till både Elfsborg och IFK Göteborg. Blåvitt kan krympa det avståndet till en poäng vid seger borta mot Malmö på måndag.

-Nu måste IFK vinna och de möter Malmö som är formstarka, analyserade Özkan tabelläget.

-Det är tre omgångar kvar och vi är djävligt nära guldet. Det är inget att hymla om, sade AIK-tränaren Mikael Stahre.

Bara gult för armbåge
Kanske läget varit annorlunda om domaren Daniel Stålhammar halat fram ett rött i stället för ett gult kort när AIK:s argentinske mittfältare Jorge Ortiz sänkte Gefle-anfallaren Daniel Westlin med en utfälld armbåge några minuter före 1-0-målet.

-Nja, sånt som händer, tyckte Gefle-tränaren Urban Hammar efteråt.
Han tyckte i och för sig också att Gefle hade svårt att skapa chanser på slutet då han ansåg att laget hade bollen för mycket, och Gefle hade bara bollen 41 procent av tiden.