söndag 1 november 2009

Hätsk stämning på centralen

image

En halvtimma försenat lämnade AIK-supportrarnas chartertåg Göteborg klockan 18.20.

Polisen hade dessförinnan lyckats lotsa stockholmarna till centralen trots mängder av IFK-fans. Stämningen är mycket hätsk men polisen ansåg sig ha läget under kontroll.

En massiv polisstyrka skyddade stockholmarna mot IFK-supportrar som kastade glåpord och olika föremål.

En man träffades av ett föremål som någon kastat och kördes nu med ambulans till sjukhus.

Polisen pressade samtidigt ner en stor samling IFK-supportar mot Stampgatan och Fattighusån för att bereda väg för se sista AIK-fansen.

De flesta som tidigare lämnade Gamla Ullevi var naturligtvis mycket besvikna.

- Det gick åt helvete, säger Jessica Hansson. Jag vet inte varför det blev så här. Guldet skulle ju till Göteborg.

Arvid Eriksson var lika deppad.

- Jag är otroligt besviken, säger han.

Dystra göteborgare drog sig mot parkeringsplatser och hållplatser. Få ville prata med GP:s reportrar.

- Det känns jävligt jobbigt, tyckte en ung man.

- Men AIK kanske var värda segern och guldet, tyckte en medelålders man.

- Nej, det var det inte, hävdade hans son med visst eftertryck.

Segerrusiga AIK-are drog genom stan med champagneflaskorna sprutande.

- SM-guld, SM-guld, SM-guld, skanderade ett gäng utanför restaurang Gamle Port.

- Det känns så djävla bra, tyckte en stockholmare.

All kollektivtrafik i närheten av Gamla Ullevi är fortfarande stoppad. Spårvagnar och bussar vänder öster och väster om centralstationen.

Resenärerna hänvisas till hållplatserna Valand och till Ullevi Norra.

Trafikledarna vid Göteborgs Spårvägar hade hoppats att få igång ordinarie trafik vid 18-tiden men det lyckades inte, Drottningtorget var länge fullt med ilskna IFK-fans och stockholmare på väg mot centralstationen.

Ulf Nyström/GP

Guld-Stahre: "Lever i en dröm"

AIK:s succétränare Mikael Stahre är rörd och tagen.

Han har varit AIK:are länge. Varit assisterande AIK-tränare och tränare för AIK:s farmarlag Väsby. Det första året som huvudtrimageänare för AIK slutade i succé för Mikael Stahre.

- Det är som en dröm...nu lever man i en dröm, säger 34-åringen till SR, strax innan utdelningen av SM-pokalen.

Det är inte svårt att förstå att Stahre inte får ur sig mycket vettigt i all den eufori som bubblar inom honom efter det säkrade guldet:

- Fantastiskt...känslan är bara så fantastisk!

Hjälten Tjernström: "Jag valde rätt match..."

Daniel Tjernström hade gjort 358 allsvenska matcher utan att få lyfta bucklan som vittnar om SM-guld. På söndagen blev han guldhjälte efter att ha gjort det avgörande målet. "Mitt första mål för i år - jag valde rätt match!" säger en överraskande samlad "Tjerna" till Canal Plus.

AIK:s ordinarie lagkapten startade på bänken men byttes in med 13 minuter kvar.

Och vilket inhopp, sen.image

Efter drygt åtta minuter på planen avgjorde Daniel Tjernström, i sin 359:e allsvenska match, århundradets match i svensk fotboll.

- Mitt först mål för året. Jag valde rätt match, säger han ödmjukt efteråt och skiner upp i ett ännu större leende.

SM-guldet är hans första.

- Det är så skönt för alla AIK:are som väntat på det här sedan 1998. Vi har varit nära flera gånger men inte varit tillräckligt bra, helt enkelt. I år är vi tillräckligt bra och det är därför vi vinner.

Vad har du för känslor nu?

- Jag vet inte vad jag ska säga. Det känns såklart väldigt bra, men jag känner lycka, lättnad, glädje. Allt!

Vad tänkte du precis när du hade gjort det avgörande 2-1-målet?

- Allt blev bara så...explosivt. Jag trodde inte det var sant, tittade ut mot linjedomaren flera gånger för att se om jag var offside eller nåt. Jag trodde verkligen inte att det var sant.

Noring räddade Trelleborg

Fotboll, Allsvenskan, AIK - Örebro

Foto:Bildbyrån

Ingen dramatik, ingen publikfest. Örebro och Trelleborg delade poäng i säsongsavslutningen, 1—1 slutade matchen Örebro borde vunnit. en Trellborg hade en grymt bra målvakt i Viktor Noring som räddade en poäng till skåningarna.

Viktor Noring var den mest sysselsatte spelaren på Behrn Arena. Örebro hade ett stort bollinnehav och när laget skruvade upp tempot i andra halvlek kom chanserna på löpande band.

Innan Markus Astvald satte 1—0 för Örebro hade Norling radat upp kvalificerade räddningar. Utan Noring hade Trelleborg tvingats vända hem med en svidande förlust.

- Mest nöjd är jag nog med räddningen på Roni Porokaras skott. Jag är riktigt nöjd med min egen insats. Jag har alltid vetat jag har har kapacitet och det känns skönt att få visa det också, sade Noring som varit förstamålvakt hela säsongen.

Porokaras skott som Noring själv nämnde styrde han över ribban.

Efter 1—0 drog Örebro ner på tempot, det straffade sig när Peter Abelsson nickade in kvitteringen med tio minuter kvar att spela.

Örebrs målskytt Markus Astvald var nöjd med sitt mål men inte resultatet. Han valde dock att se ljust på framtiden.

- Det blev klart i dagarna att jag spelar i Örebro de närmaste tre säsongerna. Jag hade andra anbud men det känns rätt med Örebro. Det var också kul att få göra första målet på hemmaplan, tidigare under säsongen hade jag gjort två på bortaplan, sade Astvald.

Örebro slutade sexa i tabellen, laget nådde inte riktigt upp till sin målsättning.

- Målet var att bli femma. Det är i alla fall en placering bättre än förra året. Jag tycker att vi har kapacitet att komma ännu bättre nästa säsong. Den fotbollsmässiga delen är inget hinder utan det handlar mer om att få in en lite annan mentalitet i truppen. Vi måste lära oss att bli lite kyligare och kunna vinna fler matcher på rad, avslutade Astvald.

Trelleborg slutade tia i tabellen.

- Det får vi vara nöjda med, vi har haft stora problem med skador, sade Viktor Noring.

 

Källa:TT

Elfsborg tog medalj igen

Fotboll, allsvenskan, Trelleborg - Elfsborg

Foto:Bildbyrån

För fjärde året i rad tog Elfsborg medalj. 1—0 mot Helsingborg i sista matchen och Elfsborg slutade på tredje plats. James Keene var segerskytt i andra halvlek.

Efter guldåret 2006 har Elfsborg blivit fyra, tvåa och nu trea i allsvenskan. Ett hyfsat facit för tränare Magnus Haglunds lag. Men med tanke på att laget var favorittippat inför säsongen är det ingen som jublar alltför högt över årets resultat.

- I det korta perspektivet är vi besvikna att vi inte fick spela för guld i sista matchen. Men i det långa perspektivet är vi nöjda med

medalj fyra år i rad, säger Haglund.

Haglund var överens med Helsingborgs tränare Bosse Nilsson om att Europaspelet påverkat lagens allsvenska säsong negativt.

- Det har varit en frustrerande höst för oss med många skador, säger Nilsson som nu gjorde sin sista match som tränare för Helsingborg.

Hif, som inte hade någonting att spela för, höll ändå spelet bra uppe och skaffade sig några chanser. Men Elfsborg hade fler. Den som James Keene avgjorde på kom i 73:e minuten. Efter en hörna bet sig Elfsborg kvar i anfall. Martin Ericsson som kom in i andra halvlek tog ner bollen på bröstet, den gick vidare till Keene som dundrade in 1—0 från nära håll.

Före det hade både Stefan Ishizaki och Anders Svensson haft fina chanser för hemmalaget som har tappat ledningar flera gånger innan under säsongen. Inte minst mot Häcken i senaste hemmamatchen där Göteborgslaget satte 1—1 på tilläggstid. Historien höll på att upprepa sig nu.

I 92:a minuten höll Helsingborgs inhoppare Rafael Porcellis de Oliveira sig framme efter en hörna. Men Elfsborgs vikarierande målvakt

Joakim Wulff kunde lättad se bollen gå över målet.

Därmed höll Wulff nollan i sin allsvenska debut och var en av de som gladde sig mest åt segern. Fem minuter före avspark fick han beskedet om att han skulle stå eftersom Ante Covic fått krampkänningar i ryggen.

- Inte de bästa förutsättningarna, säger Joakim Wulff.

Han gjorde det allra bästa av situationen. Släppte ingenting och klarade debuten med glans.

 

Källa:TT

Malmö kryssade i sista omgången

Fotboll, Allsvenskan, Malmö - Brommapojkarna

Foto:Bildbyrån

Nya arenan, miljonerna på banken, trogna supportrar. Över niotusen på allsvenskans sista match 2009. Men ingen medalj. Nästa år måste det komma något som guldåret 2004. Hoppas många i Malmö efter 1-1 (0-0) mot Brommapojkarna.

Tränaren Roland Nilsson talade om ödesdigra misstag och slarvigt passningsspel under säsongen.

- Den är en besvikelse.

Och för dåligt spel på den sista tredjedelen av planen:

- Det är anfallsspelet vi måste jobba hårdare med. Försvarsspelet har varit bra. Får vi ihop allt hoppas jag vi kommer högre upp i tabellen nästa säsong, sade Roland Nilsson.

Arbetet med nästa års allsvenska, som startar redan i mars, är i gång.

Första träningsmatchen är bokad.

- Plus att vi kör ett träningsläger i Spanien i februari.

Hur truppen kommer att se ut är en annan femma:

- Vi får se vilket lag vi har, vilka spelare som blir kvar. Det ser tunt ut på mittbackssidan.

En före detta spelare som heter Mats Magnusson satt på hedersläktaren med himmelsblå mössa.

I MFF fick Helsingborgsgrabben genombrottet som ledde till svenskt mästerskap och landslaget.

Ja, han har ju dubbla lojaliteter, spelade upp hemstadens Helsingborg tillsammans med Henke Larsson i allsvenskan hösten 1992. Men han...

... känner för båda klubbarna:

- Malmö har spelat jättebra fotboll hela året. Men de gör ju inte mål, säger Mats Magnusson som klämde in 13—14 mål varje säsong i MFF.

Det satt verkligen långt in. Söndagens MFF-mål.

Höstkyla, febriga strålkastare som trängde undan mörkret, och väldigt få målchanser.

Både av Brommapojkarna och MFF.

Då slog han till igen.

Den hårt arbetande Edward Ofere. Som kompenserar sin bristande teknik och känsla för bollen med energi, styrka och vilja.

Han sköt in 1—0 när tjugo minuter återstod.

Men missade att sätta tvåan i ett jätteläge på slutet.

Då hade Brommapojkarnas Nabil Bahoul kvitterat till 1—1.

- Givetvis är vi nöjda med säsongen och att ta poäng här. Och att vi spelar i allsvenskan även nästa säsong. Vi har hittat ett spel som fungerar på den här nivån, sade tränaren Kim Bergstrand.

 

Källa:TT

Örgryte till Superettan

Fotboll, Allsvenskan, Gefle - ÖrgryteFoto:Bildbyrån

Örgryte gör Hammarby sällskap ned i Superettan. 2-2 borta mot Gefle räckte inte för att ta kvalplatsen. Örgryte vek inte ned sig utan fortsatte att satsa framåt och var nära ett segermål ett par gånger - utan att lyckas.

- Det är tråkigt att vi åker ur men vi får deppa nu och sedan analysera säsongen och komma igen, säger Örgrytes sportchef Dick Last till ppv.
Örgryte, utan en magsjuk Marcus Allbäck, började dock bra på ett regnigt och kylslaget Strömvallen. Efter en kvart kunde Alvaro Santos ge laget ledningen med sitt tionde mål för säsongen och i det läget var Örgryte ovanför nedflyttningsstrecket.

Drygt halvvägs in i första halvlek kom dock rapporterna om att Djurgården gjort 1-0 - och i samma minut sprintade Alexander Gerndt sig fri och rullade in 1-1 för Gefle. Den mardrömsminuten tog luften ur Örgryte och hemmalaget radade plötsligt upp chanser. Av bara farten fixade Alexander Gerndt också sitt andra mål fram till hemmaledning 2-1.

Med en minut kvar av första halvlek tändes dock hoppet för Örgryte. Markus Gustafsson slog in 2-2 vilket ställningen var i halvtid. Hoppet levde - fram tills speakern på Strömvallen förkunnade att Djurgården gjort 2-0 tidigt i andra halvlek.

Örgryte vek inte ned sig utan fortsatte att satsa framåt och var nära ett segermål ett par gånger om. Örgrytes jakt öppnade samtidigt ytor för Gefle men matchen slutade 2-2 inför blott 1 605 åskådare.

Källa:TT

GAIS bortavann mot Halmstad

Fotboll, Allsvenskan: Halmstad - Gais

Foto:Bildbyrån

I en match utan nerv tog förmodligen skyttekungen Wanderson farväl av allsvenskan. Han gjorde det med ett mål och två assist när Gais vann borta mot Halmstad med 3—1.

Det avslutande mötet med Halmstad kan mycket väl ha varit Wandersons sista i Gaiströjan. Brassen har varit en av allsvenskans främsta spelare i år, med sina 18 fullträffar, och ses i stort sett som förlorad av Gais. Under hösten har lag som Chelsea, Feyenoord, Heerenveen, Werder Bremen, Köpenhamn och Paris St Germain följt den offensiva mittfältarens framfart.

- Hela säsongen har varit fantastisk och jag vill tacka mina tränare och lagkamrater, säger Wanderson på knackig svenska.

Var det din sista match med Gais?
- Jag vet inte. Jag har bara koncentrerat mig på Gais. Nu ska jag åka till Brasilien och ha semester en månad. Sedan får vi se vad som händer, säger Wanderson.

Gais tränare Alexander Axén tror dock knappast att brassen blir kvar i klubben ytterligare en säsong.

- Han är tillräckligt bra för att försvinna så det skulle vara konstigt om han blir kvar. 18 mål för ett bottenlag bevisar hur jäkla bra han är, det är en riktig guldklimp, säger Axén.

I bortamötet med Halmstad stod 23-åringen inledningsvis mest för framspelningar. Han slog inlägget när Calum Angus gav Gais ledningen i den 18:e minuten. Ett par gånger till serverade han sina lagkamrater dock utan resultat. I stället passade han själv på att avgöra mötet i den 74:e minuten. Vackert nednickad av Eyjólfur Hédinsson sköt han kallt in 2—1.

Därmed slutar Wanderson som delad skyttekung tillsammans med Göteborgs Tobias Hysén. Han slog också frisparken som letade sig fram till Hallgrimur Jónassons 3—1. Skulle Wanderson försvinna har klubben redan en ersättare enligt Alexander Axén.

- Romario är redo att ta över. Han behöver bara lära sig lite mer hur vi tänker. Men de som var här när Wanderson kom till klubben menar att Romario är ännu bättre vid samma tidpunkt, säger Axén som fick se sitt Gais sluta elva för tredje året i rad.

För Halmstad har däremot hela säsongen varit en besvikelse. Hallänningarna satsade på topp fem men slutar på en blygsam 13:e plats. Och bara 2107 åskådare hade tagit sig till Örjans vall under söndagen.

- Vi förmår inte att vinna eller ens ta poäng i matcher där vi spelat bättre än motståndarna. Och i dag når vi inte riktigt ända fram, vi har inte kraften, analyserar Halmstads tränare Janne Andersson.

 

Källa:TT

Djurgården säkrade kvalspel

Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Kalmar 

Foto:Bildbyrån

I sin 123:e och sista allsvenska match för Djurgården gjorde lagkaptenen Markus Johannesson sitt första allsvenska mål för Stockholmslaget. Det gav 2—0 mot Kalmar och säkrade kvalspel för Djurgården — än kan lagkapten Johannesson inte lägga fotbollsskorna på hyllan.

Det var spänt på rätt många håll när Djurgården inför 10 630 åskådare — bästa publiksiffran på Stadion sedan premiären i våras — hade uppgiften att besegra Kalmar för att vara säkra på att få behålla kvalplatsen.

Det lyckades, Kalmar bjöd inte på alltför tufft motstånd och Patrik Haginge såg till att lösa nervknutarna en del när han fick pangträff efter en Djurgårdshörna i 27:e minuten. Med sträckt högervrist fick han till en låg projektil som borrade sig in vid Petter Wastås vänstra stolprot.

Haginge var tillbaka efter avstängning och fick återigen förtroendet på innermittfältet. Där har veteranen Markus Johannesson huserat en hel del. Men på söndagen var han tillbaka som mittback med Toni Kuivasto och de skötte sin uppgift bra.

Bonusen för Johannesson när han från nära håll stötte in 2—0 i andra halvlek.

Det var hans första allsvenska mål i Djurgården och det sista.

Efter de två kvalmatcherna mot Assyriska tackar han definitivt för sig.

Kalmar skapade några farligheter i andra halvlek genom centern Abiola Dauda. Det bästa läget borde ha gett Kalmar 1—1 — men då gjorde Djurgårdsmålvakten Pa Dembo Touray en strålande benparad.

Tre raka segrar gav Djurgården kvalplatsen och stort hopp om fortsatt liv i allsvenskan.

 

Källa:TT

Vild glädje när AIK vann

image

Polispådraget på Gamla Ullevi var massivt, men när AIK-fansen ville hylla guldlaget så var poliserna bara rundningsmärken.

Direkt efter slutsignalen rusade mer än tusen AIK:are in på plan, många med guldglittrande mössor på huvudet. Mitt inne i röran fanns spelarna, en del slet fansen kläderna av.

Polisen, som inte lyckades stoppa fansen från att springa in på planen hade sedan ett hårt jobb med att få bort dem. Poliserna stod i sina raka led, medan AIK-fansen sprang runt dem och jublade.

Samtidigt som polisen sedan lyckades fösa ihop AIK-hoven i ett hörn på innerplan, så började fans från båda lägren attackera varandra på läktaren. Polisen lyckades till slut bilda en kedja och sära på supportrarna. Fansen fortsatte ändå att kasta så kallade bengaliska eldar mot varandra som flammade upp mellan stolsraderna.

Först en halvtimme efter matchens slut hade polisen lyckats röja undan folk från podiet där Svenska Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell stod och väntade för att få lämna över bucklan till AIK.

AIK vann SM-guld

image

Matchen inleddes med mycket kamp, där båda lagen ville framåt. Första skottet mot mål kom i den 9:e minuten då Stefan Selaković sköt från distans, men Daniel Örlund i målet räddade utan problem.

I den 15:e minuten slog Tobias Hysén en hörna som nickades ner vid bortre stolpen och styrdes av Jos Hooiveld in framför målet och det såg riktigt farligt ut men AIK-försvarare kunde rensa.

Två minuter senare ville AIK-spelare ha straff. Iván Óbolo nickskarvade in vänsterhörnan framför målet och bollen tog på en hemmaspelare, där AIK spelarna menade att bollen tog på hande, men domaren valde att fria.

Båda lagen bjöd på bra spel, även om passningsspelet inte var speciellt bra. I den 23:e minuten skapade Flavio en bra chans. En lång boll nådde fram till Falvio som tog sig mot straffområdet, och sköt ett bra skott, som Kim Christensen räddade med vissa besvär.

I mitten på den första halvleken började hemmalaget ta över allt mer. Det var främst genom aggressivt spel på mitten, som IFK fick övertaget. Efter en halvtimme spel sköt Sebastian Eriksson från långt håll en hög lyra som dök ner mot mål där Örlund nästan på mållinjen tvingades tippa bollen till hörna. På hörnan tog hemmalaget ledningen.

Fotboll, allsvenskan, IFK Göteborg - AIK

Foto:Bildbyrån

Hjálmar Jónssosn högerhörna nådde en bortom målet ensam Erik Lund vars bredsida blev lös och spelades in snett framåt mot Tomas Olsson som bröstskarvade in den till höger om Örlund.

Efter målet blev AIK stressad, och hemmalaget tog över ännu mer, och skapade ett par farliga lägen, på hörnor. För övrigt skapade hemmalaget massvis med hörnor, som AIK hade stora problem med under den första halvleken.

I slutet av halvleken lyfte AIK upp spelet något, men det var hemmalaget som var mycket nära att utöka sin ledning. Med två minuter kvar hade Hysén ett fräsande skott ur högerinnerläge, där bollen smet precis utanför krysset. Några fler mål blev det inte i den första halvleken. IFK ledde rättvist i halvtid.

AIK öppnade den andra halvleken bra, och Mutumba tog sig fram till vänster och slog med vänstern ett fint flackt inlägg mot straffpunkten. Óbolo kastade sig fram och nickade ner metern till höger om målet. AIK startade den andra halvleken mycket mer aggressivt, och tio minuter in i den andra halvleken kvitterade AIK. Mutumba som bytte kant med Djordji ć tog sig in i straffområdet, och spelade in bollen till Flavio, som placerade in kvitteringen. Hemmaförsvaret var mycket passiva i det läget.

Det var just Mutumba, Flavio och Djordjic som tog AIK in i matchen. Det var en helt annat AIK som kom ut efter halvtidsvilan. IFK som hade det mesta av spelet i den första halvleken tappade all sitt spel.

I den 66:e minuten var hemmalaget mycket nära att ta ledningen. Stefan Selakovi ć sköt från långt. Bollen seglade över Örlund och tog klockrent i stolpen.

Fotboll, Allsvenskan, IFK Göteborg - AIK

Bildbyrån

Med 20-minuter kvar tog hemmalaget över spelet igen, medan AIK blev försiktiga i sitt spel. AIK började backa hem och försökte försvara 1-1.

I den 74:e minuten var Selakovic nära igen, när ett inlägg kom fram till honom. Hans skott räddades av Örlund.

Med åtta minuter kvar fick inhopparen Pavey. Mutumba spelade ut bollen till Tjernström som i sin tur spelade in bollen till Pavey. Hans skott gick dock rakt på Christensen. I den 85:e minuten tog AIK ledningen i matchen.

Pavey stormade fram till höger och spelade snett bakåt till Dulee Johnson som iskallt höll i för att sedan chippa fram till Tjernström som blev fri till vänster i straffområdet. Mottagningen var dålig och fick honom ur vinkel vilket inte hindrade lagkaptenen från att kröna sin AIK-kärriär genom att skjuta hem SM-guldet ur minimal vinkel.

Återigen var Mikael Stahres byte som vände matchen i AIK favör. Han bytte kant på Mutumba och Djordji ć som tog AIK tillbaka in i matchen. Han bytte in Tjernström som avgjorde det hela. Mer om Allsvenskan kommer under kvällen.

Peter Forsberg spelar Karjala cup

Peter Forsberg gör comeback i Tre Kronor och spelar Karjala cup 5-8 november. Det meddelade förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson på söndagen.

"Kul att vara med i landslaget igen, extra roligt att det kIshockey, Elitserien, Djurgården - Modoan bli min 100:e landskamp", säger Peter Forsberg i ett pressmedelande.

Men det är bara om Forsberg spelar alla matcher i turneringen som han kommer upp i hundra landskamper. Senast Forsberg spelade i Tre Kronor var i OS-finalen i Turin 2006 då han stod för den avgörande passen fram till Nicklas Lidströms 3–2-mål.