söndag 13 september 2009

Serie A: Eto'o målskytt för Inter - Sampdoria och Juventus toppar

Ett hyperdefensivt Parma gav Inter problem i en timme. Ny stormatch av Cassano i Bergamo.

Inters storspel från 4-0-derbyt syntes inte mycket av i eftermiddagens möte med nyuppflyttade Parma. Francesco Guidolin hade organiserat emilianarnas försvar enligt välkänt catenaccio-mönster och i en dryg halvlek hade Nerazzurri - som saknade sjuka Stanković och Chivu - svårt att skapa riktiga målchanser.

Efter paus kom Mario Balotelli in på planen och det blåsvarta spelet blev mindre statiskt, men det var först i den 71:e minuten som Mirante fick kröka rygg. De av de 50.000 på läktarna som började sakna "Ibra" fick då se hans ersättare, Samuel Eto'o Fils, göra skäl för lönen: hans skruvade skott letade sig in i krysset - ett mästerverk värdigt en storskytt. Och precis som Zlatans anfallskompanjon Messi fick göra det andra målet mot Getafe blev Eto'os attackpartner Diego Milito målskytt en kvart senare, då han elegant petade bollen förbi Parmakeepern till 2-0.

Inter ligger därmed två poäng efter ligaledande Juventus och - mycket oväntat - Sampdoria. Genualaget har möjligen Serie A:s största attraktion i Totò Cassano, och i eftermiddagens match i Bergamo visade han åter sin enorma klass, bland annat framspelningen till mittfältaren Mannini som än en gång blev segerskytt för "i Blucerchiati". Atalantas anfall beror till stor del på Robert Acquafrescas dagsform, och idag syntes den f d Cagliarispelaren sällan till. Bergamaskerna avslutade mötet i numerärt överläge, men kom inte längre än till ett par träffar i trävirket i slutminuterna.

I övrigt kan noteras att Claudio Ranieri fick en bra start i Roma, som besegrade sitt "bogey team" Siena på Franchi, tack vare två sena mål av Mexès och Riise som vände det inledande underläget (Maccarone). Gilardino sköt åter Fiorentina till seger (1-0 mot Cagliari) medan Di Natale sköt tre mål för Udinese som tog sin första segwer: 4-2 mot ännu poänglösa Catania.

Tre viktiga poäng till Brommapojkarna

Fotboll, Allsvenskan,Helsingborg - Brommapojkarna

Helsingborg utan Henrik Larsson och Marcus Lantz är inget lag för den allsvenska toppstriden. Det visades med önskvärd tydlighet mot Brommapojkarna som vann med 1-0. Det var BP:s första bortaseger sedan den 24 april.

Helsingborg har inte tyngden eller finessen framåt att skapa så många vassa lägen när Larsson och Lantz saknas. Helsingborg har gjort två mål (båda mot Göteborg) på de fem senaste matcherna. Och det duger heller inte att förlora på hemmaplan.

Helsingborg har förlorat tre raka hemmamatcher - 0-1 Örebro, 0-1 Gais och 0-1 BP.
De få chanser man skapar missas å det grövsta. Värste målsumpare i går var Erik Sundin. Han hade tre väldigt bra lägen och missade alla. Värst var missen på chansen som kom i 71:a minuten. Sundin hade öppet men sköt över.

Formsvaga Brommapojkarna (en seger på de åtta senaste) kom till Helsingborg med ett femmannamittfält och manövrerade ganska enkelt ut Helsingborgs fyrmanna.
Och när BP på ett slumpläge kunde göra 1-0 redan i 13:e minuten blev det än mer stressigt i hemmalaget. BP spelade lugnt och metodiskt, höll bollen inom laget och spelade tätt i försvaret.

Tränaren Bosse Nilsson försökte väcka sitt lag. Han ändrade taktik efter paus med femmannamittfält och René Makondele ensam på topp.
Helsingborg tog tillbaka initiativet och tryckte tillbaka BP. Ännu farligare blev det när Rasmus Jönsson kom in i 66:e minuten och Helsingborg gick tillbaka till en 4-4-2-uppställning.

Hannes Stiller tvåmålsskytt på nytt

Fotboll, Allsvenskan, Gefle - Göteborg

För andra matchen i rad blev Hannes Stiller tvåmålskytt för Göteborg. Topplaget besegrade Gefle på bortaplan tidigare idag. I den 29:e minuten nickades Stiller in ettan, efter en markeringsmiss av Olof Mård. Den första halvleken bjöd annars på ganska dåligt spel. Hemmalaget spelade bra, men hade svårt att skapa något framåt. Göteborg visade att man är topplag, då man satte sina läge.

Två minuter in i den andra halvleken ökade Gustav Svensson på till 0-2. En hörna nickades bort rakt till Svensson, som lossade den stora kanonen från 25-meter.

I den 51:a minuten presenterade sig Stiller på nytt med sitt andra mål för dagen. Återigen kom målet efter en hörna, där Stiller nickade in trean för Göteborg.

Göteborg kontrollerade sedan händelserna, och tog med sig tre viktiga poäng hem till Göteborg. I och med segern gick Göteborg upp i en tillfällig serieledning.

Tung förlust för Hammarby

Fotboll, Allsvenskan, Hammarby - Örebro

Hammarby åkte på en ny tung förlust tidigare idag. Örebro vann matchen med 0-1. Inför omstarten av Allsvenskan valde Hammarby att sparka Tony Gustavsson, och Tom Åhlund tog över i hopp om att rädda laget kvar i Allsvenskan.

Det gav ingen omedelbar effekt. Den första halvleken bjöd på mycket kamp, och få klara målchanser. Hammarby började försiktigt, men laget avslutade den sista kvarten starkt. Laget skapade ett par halvchanser, men några mål blev det inte.

I andra halvleken kämpade Hammarby och försökte att skapa chanser. Laget var dock allt för uddlöst framåt. Matchens enda mål kom i den 71:a minuten. Inhopparen Kim Olsen svarade för målet.

Örebro drog upp en kontring med Gerzic i spetsen som tog sig förbi en motståndare innan han slog in bollen i straffområdet där Olsen kastade sig fram i löpduell mot Patrik Gerrbrand och nickplacerade in bollen invid högerstolpen.

Efter det lyfte Hammarby upp spelet, och försökte med långa bollar att skapa chanser. I slutet av matchen var Örebro nära att öka på till 0-2, när Olsen kom fri men fick inte iväg något skott.

Örebro var närmare 0-2 än Hammarby 1-1. Hammarby är där med kvar på kvalsträcket, i en haltande tabell.

Viktig seger för Sarajevo

Sarajevo besegrade Laktaši efter landslagsuppehållet och tog 3 viktiga pinnar.
Sarajevo spelade totalt ut Laktaši, de hade bara ett skott på mål hela matchen vilket de gjorde mål på i den 90 minuten. Ända från när domaren blåste i gång matchen spelade Sarajevo offensivt och satte stor press på motståndarna vilket gjorde att man ledde med 2-0 redan efter 20 minuters spel. Ihtijarević gjorde det första målet efter en hörna i den 7 minuten och den andra målet gjorde Muminović. Pilska assisterade till båda målen.
Detta var första gången denna säsong som Sarajevo inte började en match på ett dåligt sätt. Sarajevo hade kunnat göra ännu mer mål men som vanligt utnyttjade inte anfallarna lägena.
I den andra halvleken spelade Sarajevo mindre offensivt än i den första halvleken. Alen Škoro som blev inbytt behövde bara ca 1 minut på sig att göra mål, 3-0 till Sarajevo. I de sista matchminuterna gjorde släppte Sarajevo in ett mål och matchen slutade 3-1.

FA utreder Adebayor

Fotboll, Premier League, Manchester City v Arsena

Det engelska fotbollsförbundet, FA, ska utreda två incidenter som Emmanuel Adebayor var inblandad i under Manchester Citys match mot Arsenal på söndagen.

Efter att Adebayor som lämnade Arsenal för City i somras gjort 2-1 på sitt förra la sprang över hela planen för att fira framför Arsenalfansen, något som gjorde dem vansinniga.

Och efter matchen anklagades Adebayor av Robin van Persie för att ha stämplat honom i ansiktet med flit.

- Jag är besviken på Emmanuel Adebayors ondsinta och huvudlösa stämplig. Det är en fysisk sport och jag har själv delat ut hårda tacklingar, men aldrig i syfte att skada någon. Han (Adebayor) försökte skada mig i dag (läs i går), säger Arsenal-spelaren till klubbens hemsida och fortsätter:.

- Istället för att göra en naturlig rörelse framåt, backade han över mig. Det var bara centimeter från att träffa mitt öga.

Men Adebayor nekar uppsåt.

- Jag försökte träffa bollen och hann inte dra undan fötterna. Efter matchen bad jag om ursäkt, säger togolesen.

Det stämmer inte enligt van Persie.

- Jag fick ingen ursäkt efteråt. Han hade sin egen agenda i dag och det är dåligt för spelet som vi älskar, säger holländaren.

City-anfallaren stod för ett uppmärksammat firande framför Arsenal-fansen efter 3-0-målet. Något som han ångrar i efterhand.

- Jag borde inte gjort så, men känslorna tog över och jag är ledsen för det, förklarar Adebayor.

Nu säger FA att man kommer att titta närmare på de båda händelserna och till BBC säger FS-direktören Ian Watmore att resultatet av utredningen kommer i början av nästa vecka.

Aston Villa vann derbyt

Fotboll, Premier League, Birmingham v Aston Villa

Sebastian Larsson spelade 90 minuter i derbyförlusten mot Aston Villa på söndagseftermiddagen. I den 85:e minuten jobbade inhopparen John Carew fram bollen till Agbonlahor, som nickade in 1-0 och fick glädjefnatt - till publikens på St Andrews stora förtret.

I slutet av matchen var Larsson nära att kvittera på en frispark, som gick utanför.

Det var Birminghams femte raka förslut mot Aston Villa.

Tredje raka för Juve

Det saknades inte chanser i första halvlek men när lagen gick till halvtidsvila stod det fortfarande 0-0. En plump i Juventus protokoll var det faktum att Diego tvingats byta strax föra halvtidssignalen och nu är det frågetecken för hans medverkan i Champions League på tisdag.

Lazio i sin tur var upprörda efter att ha fått ett mål bortdömt då domaren ansåg att Sebastiano Siviglia knuffat Nicola Legrottaglie precis innan Mauri slog bollen i nät.

Chenserna fortsatte att komma för båda lagen men det var förs i 70:e minuten som nolla till slut spräcktes av Martin Caceres.

Lazio lyckades sedan inte kvittera utan i 94:e minuten kontrade Juventus in 2-0 då David Trezeguet kunde sätta bolle i mål från nära håll.

Bara 0-0 för Milan

De rödsvarta visar inga tecken på bättring efter derbykatastrofen. Ronaldinho åter bland de sämsta och klubbpresident Berlusconi hånad av hemmapubliken.

På ett par år har Milan gått från CL- och Interkontinentaltitel till att vara italiensk fotbolls verkliga driftkucku. Ikväll blev Ronaldinho & Co pinsamt medvetna om det på Stadio Picchi i Livorno, där de 17.000 åskådarna drev lika mycket med Milans tandlösa spel som klubbpresidenten Silvio Berlusconis ständiga klavertramp och pedofilianklagelser: "il Cavaliere" tillägnades t o m en läktarkoreografi på det sistnämnda temat!

Frånsett den toskanska humorism fanns inte mycket att dra på mungiporna åt ikväll: Leonardos lag var långsamt och förutsägbart och inga positiva effekter av landslagspausen kunde skönjas. Ronaldinho och Huntelaar var bleka: brassen var möjligen planens sämste aktör medan holländaren ännu inte vant sig vid den fysiska spelstilen i Serie A. Målvakten Storari var nu lagets bäste, medan Alexandre Pato ensam försökte bryta den offensiva steriliteten.

Beröm däremot till Livorno, som hade flera bra tillfällen att avgöra: Raimondis skott räddades av Storari medan Lucarelli missade när publiken redan börjat jubla för mål. Candreva hade sedan ett utmärkt frispark och ett skott från straffområdeslinjen, men åter var Storari på rätt plats och boxade bort båda skotten. Efter paus kom Inzaghi och Pirlo in i Huntelaars och Dinhos ställe, och spelet bättrades något. Pirlo slog en frispark i ribban medan Inzaghi missade ett utmärkt läge efter förarbete av Pato.

Källa:Sportal

Storseger för Sevilla på hemmaplan

Sevilla

Brassen Luis Fabiano är superhet. Vid midnatt stod det klart att han gjort två nya mål.

Luis Fabiano i Sevilla har seglat upp till att bli den kanske hetaste spelaren i Europa just nu - och inför transferfönstrets öppnande igen i januari. Mål i spanska ligan och i den brasilianska landslagströjan gör honom till en attraktiv spelare bland shoppingsugna storklubbar, som vill ge sig och de sina en försenad julklapp i början på 2010.

I lördagens sena match mot Zaragoza stod Fabiano för två fullträffar, när hans Sevilla spelade hem viktorian med 4-1. Fabianos mål i all ära, men matchens målmässiga godbit svarade hans lagkamrat Diego Perotti för. Ur snäv vinkel till vänster i straffområdet skött Perotti ett stenhårt skott upp i nättaket, tämligen otagbart för Zaragozas målvakt.

Manchester Utd vände och vann

Fotboll, Premier League, Tottenham v Manchester United

Tottenhams segersvit på fyra raka matcher blev idag bruten. Manchester Utd vände underläge 0-1 till seger 3-1. Tottenham fick dock drömstart på hemmplan. Efter ungefär en minuts spel nickade Peter Crouch ner bollen till Jermaine Defoe som cykelsparkade in 1-0 för Tottenham.

Men United repade sig. Ryan Giggs kvitterade genom att skruva in en frispark i 25:e minuten och en dryg kvart senare gjorde Anderson 2-1 på ett tungt skott.

Med drygt en halvtimme kvar visades Paul Scholes ut efter att ha fått sitt andra gula kort men det hindrade inte United att göra 3-1. Wayne Rooney var stark när han höll undan för två försvarare och kunde sätta trean bakom Cudicini i Tottenhams mål.

I och med segern klev laget upp på andra plats i tabellen, tre poäng bakom ledande Chelsea.

Andra raka för Real Madrid

Real Madrid tog sin andra raka seger i det spanska ligaspelet när man på lördagen besegrade Espanyol med 3-0.

Esteban Granero inledde målskyttet för Real i den 40:e minuten. Innan dess hade Espanyol de bäst och det mesta av spelet, och chanserna. I den andra halvleken fick dock Real bättre ordning på spelet. Med 1-0 i ryggen kunde laget kontrollera matchen och med en kvart kvar kom en stark slutspurt.

Cristiano Ronaldo började matchen på bänken och byttes in i den 66:e minuten. Guti ökade på Reals ledning efter fin framspelning från Kaká.

På stopptid fastställde den inbytte storstjärnan slutresultatet 3-0 genom att ur dålig vinkel tunnla Espanyolmålvakten Kaméni.