söndag 11 oktober 2009

Tre viktiga poäng för Åtvidaberg

Åtvidaberg tog tre mycket viktiga poäng i toppstriden. Den första halvleken slutade mållöst, och det var gästande Sirius som var det bättre laget. I den andra halvleken kom Åtvidaberg som ett helt nytt lag, och körde mer eller mindre över Sirius. image

Åtvidaberg gjorde två ändringar i startelvan jämfört med den senaste matchen mot Qviding. Anton Tinnerholm fick spela som högerback, och Oscar Möller började på topp. Där med spelade Åtvidaberg med två anfallare. På mitten började Bergström på vänterkanten, och Daniel Hallingström tillsammans med Christoffer Karlsson tog hand om innermittfältet. Haris Radetinać tog plats till höger på mitten.
Åtvidaberg inledde första tio minuter bra, och spelarna såg taggade ut. Trots en hel del bollinnehav hade hemmalaget svårt att skapa några klara målchanser. Efter en kvart spelat började Sirius hitta in i matchen. Framförallt var det på mitten som Sirius fick övertaget. Daniel Hallingström hade svårt att hitta rätt i den första halvleken. I den 6:e minuten var Sirius nära att ta ledningen. Efter en snabb spelvändning hittade Haisem Ismail fram till Shpetim Hasani. Hasani fick på en bra nick, men Henrik Gustavsson i hemmamålet gjorde en bra räddning. Sirius var det laget som skapade det mesta i den första halvleken. Åtvidaberg såg nervösa och ängliga ut under större delen av den första akten. I den 14:e minuten fick gästerna en frispark i farligt läge. Eric Jernberg träffade utsidan av stolpen på den efterföljande frisparken.
Även nästa chans skapades av Sirius. Hasani fick ett bra läge, efter försvarsmiss av Anton Tinnerholm. Gustavsson räddade dock Hasanis skott. Hemmalaget skapade två farligheter i den första halvleken. Den första kom i den 27:e minuten. Anton Tinnerholm spelade in bollen framför mål, och där sköt Oscar Möller utanför.
Den andra chansen kom i slutet av den första halvleken. Efter en hörna gick bollen ut till Christoffer Karlsson, som sköt från distans strax utanför.
- Vi hade för tanken att inte släppa in något mål i den första halvleken, för att sedan ha lugn och ro i den andra, sade Daniel Wiklund.
Medan publiken tittade på Tomas Ravelli, som stod i mål när ICA-straffen avgjordes, gick Åtvidaberg in i förvandlingsrum. Från nervositet och änglighet till ett lag med pondus och självförtroende. Det laget presterade i den andra halvleken var mycket bra. Det blev spel mot ett mål, under större delen av den andra halvleken.
Det inleddes med att Daniel Halligström började vinna bollar på mitten. I den 49:e minuten kom matchens första mål. Eric Moberg bröt ett anfall, och med hjälp av Hallingström fick han bollen till Anton Tinnerholm. Tinnerholm spelade bollen i djupen till Viktor Prodell. Prodell vek inåt mot straffområdet. Hela Kopparvallen skrek ”Skjut”, men det lyssnade inte Prodell på. Han spelade bollen iskallt diagonalt till Kristian Bergström. Bergström kunde sedan fri med målvakten placera in ettan.
Jublat hann knappt lägga sig, när Åtvidaberg fick en frispark till vänster om Sirius straffområdet. Bergström slog frisparken, som gick förbi allt och alla och letade sig in i mål. Efter försökte Sirius att lyfta upp spelet, men Åtvidaberg var det bättre laget. Man vann många andra bollar på mitten, och i den 68:e minuten utökade Åtvidaberg sin ledning. Jesper Arvidsson kom runt på kanten, och spelade in bollen framför målet. Oscar Möller höll sig framme och rakade in 3-0.
Tio minuter senare reducerade gästerna efter en miss av hemmaförsvaret. Daniel Hoch lyfte bollen mot straffområdet. Erik Moberg missade att nicka undan bollen, och Hasani kunde fri med Gustavsson få in bollen i mål. Åtvidaberg blev dock inte på något sätt skakat, utan laget fortsatte med det offensiva spelet. Med tio minuter kvar stängde Jesper Arvidsson matchen, när han nickade in en hörna.
I och med segern behåller Åtvidaberg andra platsen, trots att Sundsvall spelar sin match imorgon. Efter den dåliga insatsen mot Qviding var segern mycket viktig inte minst mentalt. Det såg inte bra ut under den första halvleken, men i den andra visade laget hög moral och kapacitet.
I nästa omgång möter Åtvidaberg, Vasalund på bortaplan. Vad som gäller inför den matchen ber vi återkomma till under veckan.

Lars Lagerbäck avgår

Lars Lagerbäck meddelade på söndagens presskonferens att han avgår.
Onsdagens avslutande VM-kval mot Albanien blir hans sista match som förbundskapten för det svenska landslaget om det inte blir något VM-slutspel.

- Roland och jag kommer att sluta. Vi har bestämt det nu.

Sveriges landslag höll på söndagen presskonferens efter förlusten på Parken mot Danmark. Där meddelade Lars Lagerbäck att han avgår som förbundskapten.

- Vi snackade lite igår och pratade sedan på förmiddagen med Lars-Åke Lagrell (Fotbollsförbundets ordförande) och vi har kommit överens om att jag och Roland kommer att sluta, säger Lagerbäck.

"Den bästa lösningen"
Beslutet meddelades efter ett möte mellan förbundskaptenerna och Lars-Åke Lagrell på förmiddagen under söndagen.

- Jag och Lars-Åke var överens om att det här är den bästa lösningen. Vi har även snackat med killarna och bedömt att det är bäst att berätta det här nu. Vi vägde för och emot att väta med att berätta några dagar men tyckte att det var bättre att göra på det här sättet.

Hur reagerade spelarna?

- De jublade och hurrade (skratt). Nej, det var ganska samlat och de sa inte så mycket.
Onsdagens match mot Albanien blir Lagerbäcks sista som förbundskapten, förutsatt att Sverige inte som genom ett mirakel når en playoff-plats.

- Nu ska vi avsluta kvalet på bästa sätt och försöka ta det här sista halmstrået.

"Kan bli assisterande åt Henke"
Lars Lagerbäck utesluter dock inte en fortsättning inom fotbollen.

- Om det dyker upp något intressant och jag får vara hel och frisk så är jag intresserad. Vi får väl se om Henrik (Larsson) kanske blir tränare så kan jag kanske bli assisterande åt honom.
När Lagerbäck nu ser tillbaka på sin tid som bas för det svenska landslaget så är det ett par matcher som han gärna minns.

- Jag kommer aldrig att glömma första tävlingsmatchen mot England. Vi fick 1-0 bakåt efter bara någon minut men kunde sedan vända och vinna. Sedan var Turkiet (Andreas Andersson säkrade avancemang på övertid) en höjdare också. När vi satt på en takterass efteråt och bara njöt.

"Mest besviken efter Danmarks-matchen"

Avslutningen blev dock inte någon drömavslutning.

- Just nu känns gårdagen väldigt tråkig. Sedan kommer jag inte glömma Senegal och Holland heller men just nu är jag mest besviken efter Danmarks-matchen.

- Men jag är privilegierad som har fått vara med så länge och jobba med de bästa spelarna.

Vem ska ta över efter dig?

- Jag ska tala om för Sune (Hellströmer, generalsekreterare) och Lars-Åke (Lagrell) vad jag tycker om de är intresserade. Men det är dem som sätter kriterierna.

Källa Sportbladet och TT

- Skickat med BlogPress från min iPhone

Så går Sverige till fotbolls-VM

Blytung lördag, och den svenska VM-drömmen är nästintill krossad. Men chansen finns fortfarande.

Återstående matcher, 14 oktober: Sverige-Albanien, Portugal-Malta, Danmark-Ungern.
För att Sverige ska nå play off krävs...
...att Malta tar minst en poäng mot Portugal samtidigt som Sverige slår Albanien.
...att Malta slår Portugal med minst 3-0 samtidigt som Sverige spelar oavgjort mot Albanien och ändå gör minst fem mål.
...att Malta slår Portugal med 3-0 samtidigt som Sverige och Albanien spelar 4-4, och Sverige sedan vinner lottdragningen mot Portugal.
De åtta grupptvåorna seedas efter världsrankning och play off-matcherna lottas den 19 oktober. Matcherna spelas 14 och 18 november.

Krönikörerna sågar Sverige

Krönikörerna i svensk media är besvikna, bitimagetra och överens - om att Lars Lagerbäck måste avgå!

"Sverige var mållöst, läget känns hopplöst. För femte gången i kvalet misslyckades Sverige med att göra mål. Ett sånt impotent lag har inte i VM att göra.
När marginalerna som räddade Sverige i Budapest nu sänkte Sverige i Köpenhamn kändes det som slutet för mycket.
Slutet för Lars Lagerbäcks framgångsrika kvalsvit.
Början på slutet för Lagerbäcks tid som förbundskapten.
Stort tack för allt. Nu måste en ny man ta över och Lagrell måste slå en signal till Svennis." Johan Esk, Dagens Nyheter

"Jag tycker inte att Morten Olsens lag är bättre än Lars Lagerbäcks. Det kunde verkligen ha gått hur som helst. Inget av lagen har i en VM-kvartsfinal att göra.

En lömskt studsande boll från Jakob Paulsen var den här kvällen skillnaden. Sverige hade två bollar i nät (Henrik Larsson, Sebastian Larsson) som dömdes bort. Det är små marginaler. Minns vad som hände på övertid i Budapest.

Jag skrev i veckan att måltorkan gör att Sverige missar VM. Det är ett underbetyg åt Lagerbäck att han trots så många års ansvar och en av världens mest attraktiva anfallare i laget inte fått det att lossna framåt.

Plan B och C kommer alldeles för sent. Som desperata åtgärder snarare än grundade offensiva ansatser med mål och mening."Jan Majlard, Svenska Dagbladet

"Men Zlatan Ibrahimovic har inte rätt när han säger att det har varit stolpe ut för Sverige i det här kvalet. Några gånger, visst. Men Zlatan Ibrahimovic och alla andra svenskar måste inse att Sverige inte har varit bättre än såhär. Sverige har överlevt genom respirator i match för match, och den respiratorn hade kunnat ta oss till VM – fortfarande finns till och med en minimal teoretisk chans – men det är inget snack om att Danmark har varit gruppens bästa lag från början till slut." Anja Gatu, Sydsvenskan

"Det är inget att gråta över, det finns inte utrymme för vare sig rationaliseringar eller bortförklaringar.
Fanns det några brända frilägen? Nej.
Var det spel mot ett mål? Nej.
Skapade Sverige några målchanser? Nej.
Var domaren extra taskig mot blågula hjältar? Nej.
Har Sverige något i VM att göra? Nej.
Gjorde Sverige ett bra VM-kval? Nej.
Då är 1–0 till Danmark bara så logisk som fotbollen är ibland."Mats Härd, Göteborgs-Posten

"Det finns inte så jävla mycket att säga, så då gör vi väl det:

Sverige har alltid varit hela världenskvalmästare, eftersom de aldrig gjort några misstag. Vårt landslag har varit klassens,

skolans och hela rektorsområdets bästa elever, vattenkammade och duktiga och med ett par rena klasspelare som kunnat göra lite mer.

Det här var kvalet när fasaden sprack." Simon Bank, Aftonbladet

"Vi är som en gul och blå dimma över bron. Vi nynnar på Järegårds förbannelser i Riket när vi rör oss som vikingar i Köpenhamn eller Södertälje, i Karlstad, Stockholm, Norrköping eller mellan husen på gågatan i Ludvika. Vi älskar det där jävla landslaget. Vi älskar blandningen av svensk stelhet och Zlatans finesser.
Vi är ett litet land i utkanten av allt som egentligen bara har en enda dröm; att få vara i centrum ibland. VM är en sådan plats. Våra tusen olika drömmar har samma hem. Våra tusen små pappersbåtar i rännstenen har alla samma hamn. Vi vill tillhöra världen. Vi vill visa Italien, Spanien, Brasilien, Tyskland, Argentina och alla andra att Sverige är ett bra, vackert och värdigt land och att vi kan spela fotboll." Marcus Birro, Expressen

Enkel seger för Portugal

Simão Sabrosa tvåmålsskytt på ett firande Estádio da Luz. Nu rimageäcker en seger mot Malta för att portugiserna ska gå till extrakval.

Kvalspelet till VM i Sydafrika är märkligt ur åtminstone en synvinkel: de riktigt stora stjärnornas akuta måltorka. Den gäller Leo Messi och Zlatan Ibrahimovic, men mest av alla Cristiano Ronaldo, som uppenbarligen sparar allt sitt krut till slutspelet nästa sommar.

Att Portugal inte vinner kvalgruppen beror till stor del på Realstjärnans svaga insatser, inte minst mot Sverige i Porto i våras. Men ikväll var det ändå aldrig riktigt fara å färde: efter 16 minuters spel fick nämligen Simão tag på bollen efter skottförsök av just Cristiano, och satte bollen i nät med ett kanonskott.

Då var redan det mesta gjort, eftersom det aldrig var sannolikt att magyarerna skulle göra mål på Estádio da Luz. Tvåan dröjde nästan en timme: det var brasilienfödde "Levezinho" ("den lätte") Liédson som nickade in ett perfekt slaget inlägg av Bruno Alves - hans andra mål på tre kamper för övrigt. Trean kom fem minuter senare, då Atléticos Simão drämde till för andra gången efter ett inlägg från Duda så att nätmaskorna bakom Babos stod som en strut. Stort jubel bland de närmare 60.000 och godnatt Sverige.

Italien till VM

Dramatiska slutminuter på Croke Park: Gilardino ordnade poängen.

Marcello Lippi och Giovanni Trapattoni kan känna sig nöjda med lördagskvällen i Dublin: Lippi därför att VM-biljetten nu är klar och Gilardinos sena mål räddade honom från hård kritik för utelämnandet av Cassano, och "Trap" därför att det irländska förbundet förlängt hans kontrakt ytterligare två år och Cypern dessutom hjälpt hans lag till ett sannolikt playoffkval.image

Den största prestationen har troligen Trapattoni uträttat: hans lag består till stor del av mycket modesta bollspelare, men den gamla räven har ändå lyckats lotsa det genom kvalet utan en enda förlust. Ikväll var Irland dessutom närmast segern sedan man varit i ledning två gånger och genomfört matchen med en perfekt blandning av försiktighet och anfallsvilja när möjligheterna gavs.

Italien fortsätter att se blekt ut och i matchinledningen var laget generande svagt. När man väl kvitterat det inledande underläget slog man dessutom av på tempot, och det straffade sig när Ledger dök upp vid bortre stolpen på Hunts frispark från vänster och omarkerad nickade bollen förbi Buffon och en vild glädje bröt ut på den magnifika arenan. Kvitteringen var dock vacker: en perfekt florettstöt som avslutades med att nyss inhoppade Gilardino rullade bollen någon centimeter från Shay Givens utsträckta ben.

Holmström hjälte för Detroit

Tomas Holmström avgjorde Detroits hemmamatch mot Washington (3–2) i NHL-ishockeyn natten till söndagen.

Under ett numerärt överläge för Detroit i den tredje perioIshockey, NHL, Detroit Red Wings-Chicago Blackhawksden fick Holmström pucken i närheten av den högra tekningscirkeln och pricksköt in den ovanför målvakten Jose Theodores högra axel. Då återstod mindre än sju minuter av matchen. Detroit lyckades hålla ut – mycket tack vare Chris Osgood i målet – och vinna. Osgood stod för en otroligt svettig räddning på ett skott från Mike Green med bara 20 sekunder kvar på matchuret.

Alexander Steen gjorde sitt första mål för säsongen, men det räckte inte när St Louis föll på hemmaplan mot Los Angeles med 1–2.

Mattias Öhlund passade fram till två av målen när hans Tampa Bay besegrade Carolina med 5–2 hemma.

TT

Argentina avgjorde på stopptid

Fotboll, landskamp, Frankrike - Argentina

Diego Maradona bänkade stjärnorna Carlos Tevez och Sergio Aguero medan Benficas Pablo Aimar var tillbaka efter två års landslagsfrånvaro och Real Madrids Gonzalo Higuain debuterade. Med var även unge Liverpoolbacken Emiliano Insua och Benficas ytter Angel Di Maria.

Peru inledde bäst hade många chanser. Bland annat räddade Romero ett friläge. Debutanten Gonzalo Higuain gjorde 1-0. Just när hemmapubliken började misströsta så gled han igenom i ett friläge efter pass från Pablo Aimar och rullade iskallt in bollen.

Det var en helt osannolik avslutning i Argentina. VM verkade långt borta för Diego Maradonas lag i ösregnet när Hernan Perus Rengifo kvitterade på övertid inför en chockad hemmapublik.

Men då klev 36-årige inhopparen Martin Palermo fram och petade in 2-1 efter tre minuters övertid. Peru lyckades sedan träffa ribban direkt på avspark. Men Argentina höll undan och VM-drömmen lever.

Argentina är nu uppe på direktplats till VM inför svåra bortamatchen mot Uruguay i sista omgången på onsdag. Men förlust kan betyda att man missar helt eftersom Uruguay är en poäng efter - och Ecuador, som möter VM-klart Chile, är två poäng efter.