tisdag 13 oktober 2009

ÅFF kan vara allsvenskt innan man spelat

080831 Fotboll, Superettan:  Mjällby - Åtvidaberg: Daniel Hallingström, Haris Radetinac, Åtvidaberg, jubel
© Bildbyrån - 29362- Foto: Avdo Bilkanovic

På söndag kan ÅFF vara allsvenskt - redan innan man spelat. Matchen mot Vasalund ska tv-sändas och börjar först när övriga matcher är slutspelade. Nu agerar Svenska fotbollsförbundet.

- Vi tänker gå ut med ett mejl till samtliga lag och föreslå att hela omgången blir framflyttad, säger Elisabeth Aldéus på förbundet.

På söndag avgörs näst sista omgången av superettan. Efter Väsbys skrällseger mot Gif Sundsvall kan Åtvidaberg säkra allsvenskt avancemang om man vinner bortamatchen mot Vasalund.

Men faktum är att ÅFF kan vara i allsvenskan redan innan domaren blåst i pipan på Skytteholm.

Övriga matcher i omgången startar nämligen klockan 15.00 medan ÅFF-matchen tv-sänds och har sent blivit framflyttad till 16.45.

- Det finns inga regler att näst sista omgången ska vara gemensam. Det enda som gäller för vår del är sista omgången, sen är det upp till lagen i respektive serie att bestämma när matcherna ska spelas, säger Elisabeth Aldéus.

Men situationen har fått förbundet att agera.

- Vi tänker gå ut med ett mejl till samtliga lag för att få hela omgången framflyttad till 16.45. Men vi kan inte tvinga någon att flytta matchen.

Styr inte tv-bolagen, i det här fallet TV4 sport, lite väl mycket?

- Det är Sef (Svensk elitfotboll) som sköter det här och när det kommer önskemål från tv så lyssnar Sef av med klubbarna och oftast säger de ja.

Är detta en unik situation?

- Jag har inte varit med om något liknande under mina 30 år på förbundet, säger Elisabeth Aldéus.

Corren pratade med både ledare och spelare i ÅFF under tisdagen. De har inte ägnat särskilt mycket tid åt saken.

- Det är tv som styr och alla superettanklubbar vill ju ha pengarna, så är det. Sen kan jag tycka ur sportslig synvinkel att de två sista omgångarna ska vara samma tid, säger assisterande tränaren Andreas Thomsson.

Hur reagerar du på det hela?

- Det kan tyckas lite konstigt. Men vi lägger ingen energi på det.

Marcus Nyenger/Corren.se

Real Madrid tvingar hem Ronaldo

Ronaldo inte bara på utan och också vid sidan av fotbollsplanen. Skadade Ronaldo har nämligen förbjudits av Real Madrid att se Portugals avgörande VM-kvalmatch hemma mot Malta pFotboll, VM-kval, Danmark - Portugalå plats. Portugisen skadade högervristen i samband med en Champions league-match mot Marseille och tvingades att bli utbytt i samband med segern mot Ungern senast i VM-kvalet. Real Madrid blev upprört över att Portugal lät honom spela i Ungernmatchen trots skadeproblemen.

TT

NOKIA N900: FANTASTISK MÅNGSYSSLARE

N900 är Nokias första mobil med Linux, och till skillnaimaged från Android-mobilerna rör det sig om riktig Linux där man kan installera vanliga datorprogram. Vi har testat och är imponerade.

ganska stor. Åtminstone om man ser till själva startskärmen och hur enkelt det är att växla mellan program, och har flera program igång samtidigt. Sedan finns också skillnader.
I Nokia N900 har man, precis som i Android, ett antal startskärmar som man kan bläddra mellan genom att dra med fingret över skärmen. På startskärmarna kan man placera exempelvis widgets och genvägar till webbsidor och program. Man kan också lägga upp sina ”favoritkontakter” med bild, och då visas en liten grön prick vid kontakten om personen är online och kan kontaktas via någon chatt-klient, exempelvis Google Talk eller Skype.
N900 liknar inte Nokias tidigare Linux-produkter. Det här känns som en betydligt mer komplett produkt. Allt från menyer och navigering till nyttofunktioner och mediaspelare känns genomtänkta.
Vad är det då som gör N900 så speciell? Till det yttre kan man tycka att N900 liknar en annan ny dyrgrip från Nokia: telefonen N97 - som också har ett utdragbart tangentbord. Jag gillar N97 för lättåtkomliga funktioner på startskärmen, till exempel Facebook-widgeten. Men N97 har inte samma sköna användarupplevelse som N900. Med ett par program igång samtidigt kan N97 lätt börja klaga på brist på minne, och telefonens funktioner börjat gå segt (”lagga”). Det sker inte på N900, även om man har ett tiotal program och funktioner igång parallellt.

Det är det här som gör N900 så behaglig, för den som vill ha en riktigt kraftfull mobil. Jag kan ha en bunt webbsidor igång samtidigt, word-dokument, musikspelaren, ett grafiktungt spel och därutöver ett pågående schackparti med N900 som motståndare… Och ändå går det riktigt snabbt att växla mellan alla programmen, funktionerna och startskärmarna.

Källa:Mobil