söndag 21 juni 2009

Allt fler journalister kastas ur.

Taktiken i Iran verkar vara klar. Släng ut de flesta utländska medier, och se till att andra möjligheter saknas. Enligt uppgifter så stängdes det mobila nätet i Iran igår, men trots det hittar folk nya möjligheter att rapportera från Teheran.

Dem statiska medierna rapporterade igår om att en bomb sprängdes, men det är något som etablerade medierna inte kunnat bekräfta hel. BBS Sky News och CNN har tvingats lämna platsen, och inte fått fölängd visum för att kunna arbeta fritt.

I allra flesta krig eller inbördes krig är media ett viktigt vapen. Den som kontrollerar medierna har stor makt. Frågan är om det går att styra det hela, som man har kunnat tidigare. På 90-talet var det enklare, men idag är det många sajter som erbjuder möjlighet för privata personer att blogga och skriva om det som händer i Iran.

Jag tror att den kampen kommer folket att vinna, men som det ser ut på gatorna så har polisen naturligtvis ett stort övertag.

Detta är i första hand en sport och it sida/blogg, men jag kommer att fortsätta att skriva om andra nyheter, som jag tycker är intressanta.

Fortsättning följer.

Italien måste vinna

Fotboll, U21, EM, Italien - Serbien

Italien måste besegra Brasilien för att ta sig vidare till semifinal i Confederations Cup. Senast föll Italien mot Egypten efter en usel första halvlek. Brasilien i sin tur besegrade Egypten i första matchen, och körde över USA i den andra matchen.

I dagens andra match möts Egypten och USA. Egypten har chansen att gå vidare vid en seger samtidigt som Italien inte vinner mot Brasilien. Strax efter 22-tiden vet vi vilka lag som har gått vidare.

15:e raka seger för Spanien

Fotboll, FIFA Confederations Cup, Spanien v Sydafrika

Foto:Bildbyrån

Spanien tog sitt 15:e raka seger när man besegrade Sydafrika med 2-0. Valencias David Villa satte 1–0 och Athletic Bilbaos Fernando Llorente fyllde på med 2–0. Villa missade även en straff. Australien, Brasilien, Frankrike hade tidigare 14-raka segrar. Något som Spanien nu har passerat. Brasilien hade tidigare 34 raka matcher utan förlust, och även det rekordet har Spanien nu passerat, och har nu mera 35 raka matcher utan förlust.

Blodiga strider på Irans gator

iranblodighand

Under gårdagen kom uppgifter att 19-personer dödades i Teheran. Tusentals demonstranter drabbade samman med polisen, och polisen svarade med varningskott, och även sköt polisen skarpt mot demonstranterna. På länken som Aftonbladet släppte under lördagen ser man hur polisen skjuter mot demonstranterna.

Se video:Poliser skjuter mot demonstranter

På sin Facebooksida uppmanar oppositionsledare Moussavi sina anhängare att "protestera" och "inte gå till jobbet", uppger CNN.

Enligt vissa källor flyger polisen med helikoptrar över Teheran och sprayar tårgas mot demonstranterna. En film på en ung kvinna som blir skjuten inför kameran har lagts ut på Youtube.

Många av uppgifterna är obekräftade eftersom Irans regering har stängt ned en del av Internet. Trots det så bloggar en del demonstranter.

EU fördömer starkt utvecklingen i Iran och landets våldsamma svar på på protesterna efter valet. USA president Obama är mer försiktig i sina uttalande, han dock uttrycker stort oro över det som händer i Iran.

Fortsättning följer!!!