tisdag 11 oktober 2011

Danmark till EM

Danmark är klara för EM efter en mycket sollid insats mot Portugal i den avgörande kvalmatchen. Danskarna vann med 2-1 men hade bud på mycket mer.
Danmark öppnade matchen mot Portugal i frenetiskt tempo och lyckades skapa en rejäl farlighet efter bara fyra minuters spel.
Christian Eriksen knorrade in en frispark i det portugisiska straffområdet och efter lite turbulens lyckades Michael Silberauer slå in bollen i mål. Men danskarna jublade förgäves. Domaren tyckte att den portugisiska målvakten hade grepp om bollen innan den slogs i mål.
Men danskarna fick sin revansch när Michael Krohn-Dehli satte 1-0 via en portugisisk försvarare.
18 minuter in i den andra halvleken utökade danskarna ledningen när Nicklas Bendtner satte foten på Dennis Rommedahls kyliga passning efter en mycket fin dansk kontring.
Danmark hade sedan bud på ännu fler mål men istället lyckades Portugal få till en reducering när Christiano Ronaldo slog in en frispark på stopptid.
Matchen slutade 2-1 och förde Danmark till EM. Portugal tvingas kvala för att nå turneringen.

Sverige gjorde bragd-match

En vändning som lär stå sig som en klassiker. Fotbollslandslaget gjorde vad all idrott handlar om. Var bäst när det gällde. 3–2 (1–1) mot Holland – och nu väntar EM-slutspel nästa sommar.
– En fantastisk insats av killarna. Jag känner en otrolig glädje och stolthet, säger förbundskaptenen Erik Hamrén till TV4.
Det var en berg- och dalbanefärd mellan hopp och förtvivlan. Häng med på färden till Polen och Ukraina nästa sommar.
Jeffrey Bruma slet tag i Johan Elmanders arm, men domaren Cüneyt Cakir var vaken. Sebastian Larsson, Rasmus Elm eller Kim Källström skytt från 20 meter, lite snett till höger om Michel Vorm i det holländska målet?
Rätt man drog till.
Källströms smekning med vänsterfoten lyfte över muren och tätt intill Vorms vänstra stolpe. Den ende spelare som kan konkurrera med Zlatan Ibrahimovic om årets Guldbollen väckte hoppet redan efter 14 minuter.
I åtta minuter var landslaget i EM-slutspelet redan då.
Sedan visade Klaas Jan Huntelaar varför han är hela EM-kvalets farligaste avslutare. Huntelaar drog sig till Andreas Isakssons vänstra stolpe när ytterbacken Erik Pieters skickade in det långa inlägget. I den vevan drattade Martin Olsson på ändan.
Det skulle han inte ha gjort.
För han var den ende i närheten som kunde störa holländaren. Larsson försökte, men hans räddningsaktion hann inte fram i tid.
Nickmålet återremitterade Sverige till play off i november.
Holland, utan en enda förlust i VM- och EM-kvalsammanhang sedan hösten 2007, hade som väntat ett väldigt övertag i bollinnehav.
Men inte i chanser.
I stället fick Ola Toivonen den riktigt stora möjligheten att på nytt sätta landslaget i förarsätet före pausen. Rasmus Elms långa inkast nickades vidare av Olof Mellberg, Toivonen tog ned bollen, men halkade till och sköt över från bara några meter.
Fenomenal vändning
Han fick en chans till – och då missade han inte.
Men de galna minuterna i rätt ordning:
Minut 50: Isaksson parerade Robin van Persies direktträff, men var chanslös när Dirk Kuyt nickade in returen. 1–2.
Ridå?
Tvärtom.
På tre minuter kom vändningen, den fenomenala, totalt oväntade och oändligt viktiga.
Minut 51: Mittbacken Joris Mathijsen stoppade bollen med handen och Cakir hade modet att blåsa straff. Sebastian Larsson var iskall, placerade 2—2 tätt intill stolpen.
Minut 53: Elmander, lysande på topp, krönte sin enorma arbetsinsats genom att riva sig loss på högerkanten. Inspelet tog på en holländsk försvarare och styrdes utåt där Toivonen kom och hittade luckan i gyttret av spelare.
3–2.
Det är nästan onödigt att påpeka att Råsunda exploderade i ett glädjefnatt.
Resten handlade om oro gränsande till ångest när Holland tryckte på. En mer än en halvtimmeslång kanonad, blott avbruten av en och annan svensk kontring. Det var tio blågula spelare bakom bollen mest hela tiden och defensiven stärktes än mer när Pontus Wernbloom ersatte Toivonen med dryga kvarten kvar.
Muren fick skottskador, men den höll.

Frankrike vidare till EM

Avgörandet i EM-kvalgrupp D blev dramatiskt då Frankrike och Bosnien-Hercegovina gjorde upp om gruppsegern i Paris.
Edin Dzeko gav först gästerna ledningen i 40:e minuten. Men Frankrike hade marginalerna på sin sida. Samir Nasri fixade en tveksam straff som han själv slog in till 1-1 i 78:e minuten.
En poäng räckte för att Frankrike skulle vinna gruppen och bli EM-klart, en poäng före Bosnien-Hercegovina som får ställa in sig på playoff.

Facebook klart för Ipad

Facebookappen för Ipad har varit väntad under en längre tid. Den som velat komma åt det sociala nätverket på sin Ipad har varit hänvisad till webbsidan eller någon av de tredjepartsappar som finns. Redan i juli fanns appen tillgänglig för den händiga via ett kryphål i den vanliga Iphoneappen och enligt en avhoppad utvecklare ska den ha varit färdig sedan i maj. Sedan ryktades det om att den skulle dyka upp både i samband med Facebooks utvecklarkonferens F8 förra månaden och på Apples Iphoneevent förra veckan. Varför den dröjt är oklart men nu när den lanseras är det tillsammans med att företagets utvecklarplattfrom också blir mer mobil. Det betyder bland annat att det ska vara möjligt att spela Facebookspel i fullskärmsläge på Ipaden.
Appen påminner en hel del om den vanliga Iphone och Androidappen, men givetvis har den anpassats för att passa en större skärm. Bland annat kompletteras det vanliga nyhetsflödet med ett chattfönster där du kan se vilka av dina vänner som är online. Samma mått av direktuppdatering som finns på den vanliga webbsidan på datorn bjuder appen dock inte på.

Nexus Prime börjar säjas 3 november

Om dagens planerade lansering av Nexus Prime flyttades fram på grund av Steve Jobs bortgång eller om orsaken i själva verkar var en annan lär vi aldrig med säkerhet få veta.
Men om uppgifterna från källan som varit i kontakt med Phandroid.com stämmer så har man inte skjutit på den planerad säljstarten. Källan inom operatören Verizon uppger att telefonen ska börja säljas den 3 november. Därför kan vi förvänta oss att Google och Samsung inom kort kommer att genomföra lanseringen av den nya modellen och Ice Cream Sandwich, den version av Android som ska bli gemensam för surfplattor och telefoner.
Det är dock oklart om telefonen kommer att börja säljas i Sverige den 3 november.

Underbar seger mot Landskrona

Två omgångar återstår av årets Superettan. Med två omgångar kvar är vi på en Allsvensktplats. Vi är en poäng bakom Sundsvall och två före Ängelholm. Jag återkommer till det. Matchen igår var ingen rolig att se som supporter. Efter förlusten mot Assyriska var jag orolig. Det var ovisst om vi skulle kunna ta oss samman igår. Matchen igår började som det brukar när vi spelar på hemmaplan. Det var vi som startade bäst. Redan i den 5:e minuten var Bruno Marinho nära att ge oss ledningen, men hans skott räddades av Ivo Vazgec. Just det den Vazgec som spikade igen när vi mötte J-Södra på bortaplan i våras. Landskrona som hade inför gårdagens match åtta raka utan förlust, var inte helt ofarliga i den första halvleken. Trots ett par fina anfall så kändes det lugnt. Vårt försvarsspel såg stabilt ut och BoIS skapade bara en bra målchans.
Vi skapade det mesta och det bästa i den första halvleken. I den 10:e minuten tog sig Anton Tinnerholm runt på kanten. Han spelade in bollen mot Oscar Möller som skarvade bollen mot mål, men återigen stod Vazgec i vägen. När halva den första halvleken hade gått, började en otäckt känsla smyga in sig hos mig. Vi skapade chanser men satte dem inte. Då brukar man åka på ett mål i baken. Värre blev det i den 25:e minuten när Daniel Hallingström nickade i stolpen och när vi direkt efter trots flera försök inte fick in bollen. Jag tänkte "Inte en sån här match igen". En match där vi inte får in bolljävel i mål. Med fem minuter kvar blev Oscar Möller nedriven i straffområdet. Första känslan där vid innerplan, var att det var 50-50 situation, men efter att jag kollade på reprisen kunde man se att straffen var solklar. Magnus Eriksson slog en dålig straff, Vazgec var på den men kunde inte hålla den. 1-0 kändes hur skönt som helst.
I halvtid försökte folk prata med mig, men jag var allt för nervös för att kunna göra det. Visst vi ledde med 1-0, men 1-0 är bara 1-0 och allt kan hända. Jag höll på att sätta kaffe i halsen, när Landskrona kom upp i ett anfall direkt efter paus. Som tur det var så gjorde Henrik Gustavsson en kanon räddning. Resten av matchen var det jakt från vår sida. Jakt på 2-0! Trots att vi hade mycket boll och skapade en del chanser, så var det nervöst. Hur många gånger har man sett ett lag leda med 1-0 och dominera spel och så sen studsar bollen fel, eller en hörna nickas in och plötsligt så står det 1-1. Nu blev det inte så. Vi vann med 1-0 och sett till hela matchen borde vi ha vunnit med mer.
Det var något som Henrik Larsson också tyckte när jag pratade med honom efter matchen. Han sa att det märktes att BoIS saknade fyra spelare, men att han var nöjd att hans lag står bra upp.
Nu till en matte-lektion. Två omgångar återstår och sex poäng att spela om. Nästa omgång kan bli avgörande. Vi möter Sundsvall borta, medan Ängelholm möter Värnamo på bortaplan. Vi har allt i egna händer inför den näst sista omgången. Ängelholm spelar före oss och beroende på hur det går i den matchen så kan vi ha en fördel att spela efter dem. Om Ängelholm skulle förlora mot Värnamo, så räcker det med en poäng för Sundsvall för att bli helt klara för Allsvenskan. En poäng räcker även i praktiken för oss också, då vi har bättre målskillnad än Ängelholm. Så inför nästa omgång ligger största pressen på Ängelholm som måste gå för en seger. Värnamo i sin tur möter Hammarby i veckan. Där kan mycket avgöras vad det gäller bottenstriden. I skrivande stund ligger Värnamo en pinne före Bajen.
Som ni ser så är det inte så enkelt att räkna på alla scenario. Det enklaste är givetvis om vi tar minst fyra poäng av dessa sex som återstår. Då är vi helt klara. En sak som känns skönt är att seger igår innebär att vi har säkrat minst en kvalplats. Kampen fortsätter som sagt i Sundsvall nästa vecka. Att jag kommer att få svårt att sova dem närmaste veckorna är helt säkert.