lördag 10 oktober 2009

Gekas fyramålsskytt för Grekland

Grekland var på väg att missa VM-chansen helt. Men med fyra mål såg Theofanis Gekas till att Grekland fortfarande kan nå Sydafrika nästa år.

Gekas gav Grekland ledningen redan i fjärde minuten hemma Fmot Lettland, en match som sannolikt avgör vilket av lagen som blir tvåa i grupp 2. Men snabbe Maris Verpakovskis såg till att Lettland oväntat hade 2–1 i halvtid.

I andra halvlek gjorde dock Gekas tre mål till, och Georgios Samaras hann också med ett mål.

Schweiz vann över Luxemburg borta med 3–0 och leder gruppen, tre poäng före Grekland. Schweiz har Israel borta på onsdag och Grekland kan räkna med en ny hemmaseger, mot Luxemburg.

TT

Kroatiska spelare i fylleskandal inatt - avstängningar att vänta?

Rekordlång skadelista, usel form och ett stukat självförtroende. Som om det kroatiska landslaget inte skulle ha nog med problem bestämde sig under gårdagen flera utav spelarna för att festa tiimagell det i kuststaden Rovinj, där landslaget numera har sin bas.

De flesta kroatiska nättidningar pryds under dagen av bilder på kroatiska landslagsspelare som i smyg fotats på väg hem efter gårdagskvällens äventyr. Vedran Corluka syns tex med en cigarett i truten medan Anas Sharbini uppges ha ådragit sig en huvudskada under natten, allt medan andra enligt de bilder som finns verkar ha varit så fulla att de behövt ledas in till sitt hotellrum av mindre påverkade medspelare.

Enligt uppgift från personer på plats ska laget ha varit tillbaka efter sitt äventyr strax innan två inatt. Jutarnji List rapporterar att Slaven Bilic ska ha tillåtit spelarna att gå ut på kvällen, men att det skulle sluta så här förväntade han sig nog inte. Samme förbundskapten stängde 2006 av tre spelare (Olic, Srna, Balaban) efter att dessa på liknande sätt bestämt sig för att utgång var en klok idé bara dagar innan avgörande VM-kvalmatch.

Hur och om några bestraffningar kommer komma i fråga återstår att se då ingen ur landslaget ännu uttalat sig. Klart är att man definitivt inte behövde en sån här grej som grädden på moset till allt annat några dagar innan man reser till Kazakstan för en hyperviktig fotbollsmatch. Förmodligen har Kroatien inte råd att stänga av sina egna spelare då skadelistan nu i princip består av en ordinarie startelva.

Att spelarna nu verkar valt att läka de fysiska och psykiska såren efter ett uselt VM-kval med alkohol istället för att be till högre makter att England idag är tillräckligt proffsiga mot Ukraina är förstås inget annat än en skandal. I värsta fall gör Shevchenko & co slut på de kroatiska spelarnas lidande ikväll, i annat fall får "Bilic boys" försöka titta upp från flaskbotten och hårt ansatta av skador, med stukat självförtroende och helgens "teambuilding" färskt i minnet ta sig an Kazakstan i en match laget måste vinna. Ett jävla sätt att förbereda sig på är det hur som helst.

Källa:SvenskaFans/DARKO

Lars Lagerbäck efter matchen

Efter förlusten mot Danmark är Sveriges VM-hopp i princip över.
Lars Lagerbäck var klart knäckt:
Fotboll, Sverige, VM-kval
- Känns skitdåligt, säger förbundskaptenen .

in till VM. För Sverige är det antagligen ridå.

- Inte mycket att säga, bara gratulera Danmark att de kvalificerat sig. Inte roligt att det sker på vår bekostnad, säger Lars Lagerbäck.

- Vi gör en hyfsad match, relativt mycket ställningskrig. Killarna gör ett ärligt försök men vi får inte dit bollen.

Ger du upp nu?

- Det är inte över förrän alla matcher har spelats. Det har skett konstiga saker.

Vad anser du om målet?

- Sådant som händer, en omställning de får. Kan inte säga något speciellt kring försvarsagerandet.

Vad tycker du om insatsen?

- Med tanke på att det är ett Danmark vi möter på bortplan så gör spelarna en klart godkänd insats.

Borde du inte gjort tidigare byten?

- Vi flyttade fram precis som vi hade tänkt. Vi skapade en hel del, inga solklara, det var det lilla sista som fattades.

Varför blir det inte mål?

- Det är det som förföljt oss i det här kvalet, och det är så lite som avgör i sådana här matcher även om man inte ska prata om marginaler, men det är oerhört tajt mellan alla landslag.

Källa: TT

Ny seger för Brynäs

Brynäs klättrar raskt i elitserietabellen.Ishockey, Elitserien, Södertälje - Brynäs
Hemma mot Luleå kom lagets tredje raka seger efter en urladdning i den första perioden som slutade 3-0.
Segersiffrorna skrevs till 4-0.

Samtidigt kan segern ha varit dyrköpt för Brynäs. Landslagsbacken Lars Jonsson fördes i den andra perioden till sjukhus med en, enligt de första rapporterna, befarad avskuren vadmuskel.
Det dröjde till den sjätte omgången, hemma mot HV 71 i tisdags, innan Brynäs tog sin första seger i årets elitserie.
Men en seger var tydligen allt som behövdes för att det skulle lossna. HV först, Södertälje borta i torsdags och på lördagskvällen en ny seger hemma mot Luleå. Nio poäng på fem dagar, en bra vecka för Gävlelaget.

Luleå hade också en bra trend bakom sig med två segrar i bagaget och inledde också rappt första minuterna – men sedan drog laget på sig ett tre mot fem-läge i en minut och 16 sekunder.
Onekligen en utmaning för seriens bästa lag i box play. Det höll nästan på att gå. Men precis när Luleå fått in sin fjärde spelare stänkte finske backen Juuso Hietanen upp 1–0 i nättaket bakom en chanslös Anders Nilsson i Luleåkassen.
Målet kom efter 6.38 och var starten på en mäktig Brynäspress – och ett Luleålag helt vilset i egen zon.
Efter 10.42 tog Luleås tränare timeout. Då hade precis Jonathan Granström iskallt och alldeles för enkelt gjort 2–0 från nära håll.
Skotten 10–8 var missvissande efter en period. 3–0 i mål speglade matchen desto bättre.

Trean var dessutom en bjudning av det generösare slaget. Johan Fransson gjorde en dragning som sista man, Sebastian Lauritzen stal pucken och skrinnande ensam mot Luleåmålet och satte 3–0.
Med 0–3 i baken fanns bara en väg att gå för Luleå. Och Luleå spelade upp sig allt eftersom matchen led.
Men det var egentligen bara kedjan med tvillingbröderna Cam och Chris Abbott tillsammans med Karl Fabricius som skapade farligheter.
Det kom aldrig några Luleåmål – i stället ytterligare ett för Brynäs när nyförvärvet från Färjestad, Eero Somervouri hittade rätt för första gången den här säsongen med fyra minuter kvar.

Källa:TT

Isaksson efter matchen: “ Jag skulle ha tagit den”

Fotboll, VM-kval, Danmark - Sverige

Här tar Danmark ledningen på Parken.
Jakob Poulsen sköt in 1-0 i 79:e minuten - ett mål som innebär att Danmark just nu är klart för VM.

- Det känns som jag kan ta den så jag får ta på mig målet, säger Isaksson efter matchen.

Först två bortdömda mål. I den 79:e minuten kom nästa kalldusch för Sverige: Jakob Poulsens 1-0 på Parken.

Poulsens skott studsade precis framför Andreas Iskasson innan det gick in i mål.

- Det blev lite konstig studs. Det känns som jag kan ta den så jag får ta på mig målet, säger Andreas Isaksson.

1-0 innebär att Danmark är klart för VM.

- Det känns som att vi kunde vunnit. Ett oavgjort resultat hade varit mest rättvist, säger Isaksson.

Samtidigt säger Isaksson att Sverige inte kom upp i sin högsta nivå.

- Danmark är ett duktigt lag. När vi är tillräckligt bra så ska vi kunna slå dem, men det är vi inte i dag.

England föll på bortaplan

Robert Green blev utvisad redan efter 15 minuter mot Ukraina.

England jagade en hundraprocentig kvalinsats, men efter bara en kvart spolierades de ambitionerna i praktiken. Målvakten Robert Green skulle bryta en farlig målchans, men missade grovt, träffade motståndarspelaren och det blev en förvirrad situation därefter. Domaren Damir Skomimageina visade först Rio Ferdinand det röda kortet, för att sedan korrigera sitt misstag och visade Robert Green av banan.

Aaron Lennon byttes ut och in kom målvaktsreserven David James. Andrei Shevchenko brände emellertid den påföljande straffsparken och matchen var mållös ytterligare en stund. Men Sergei Nazarenko gjorde matchens enda mål efter en halvtimmes spel, vilket var Englands första förlust under Fabio Capello.

- Det var synd att några individuella misstag blev så avgörande för England. I den andra halvleken tycker jag England var det bästa laget, kommenterar Sven-Göran Eriksson efter slutsignalen.

Källa:sportal

Bosnien till playoff

image

Med en 2-0-seger borta över Estland säkrade Bosnien-Hercegovina andraplatsen i VM-kvalgrupp 5 bakom suveräna Spanien. Segern innebar att Bosnien-Hercegovina skaffade sig ett ointagligt försprång till trean Turkiet.

Bosnien var det bättre laget, och i den 32:a minuten gjorde Edin Džeko 1-0. Efter det kontrollerade Bosnien matchen, och Estland skapade få chanser. Vedad Ibišević fastställde slutresultatet i den 62:e minuten.

Bosnien är därmed en av åtta grupptvåor som gör upp om fyra VM-platser i extrakval den 14 och 18 november.

Spanien tog sin nionde kvalseger av lika många möjliga via 2-1 borta mot Armenien.

Jacob Poulsen sänkte Sverige

Sverige förlorade kvällens viktiga match mot Danmark. Matchen som var en jämn historia avgjordes av Jacob Poulsen.

Det blir ingen sjätte raka mästerkap för Lars Lagerbäck och Sverige. Det står klart efter förlusten på bortaplan mot Danmark med 0-1. Danmark inledde matchen bäst, och Sverige såg nervösa ut till en början. I den 10:e minuten fick Danmark ett jätte läge, när Mikael Nilsson tappade markeringen på Jacob Poulsen. Poulsen nickade från nära håll, men Andreas Isaksson svarade för en kanon räddning.

Efter det jobbade sig Sverige in i matchen, och började skapade lägen framåt. Framförallt var det Zlatan Ibrahimović som såg pigg ut. I den 20:e minuten slog Ibrahimović en yttersida mot Henrik Larsson, men målvakten Sörensen kom ut och räddade i sista stund.

Den första halvleken var annars jämn och bjöd på mycket kamp. Det var en halvlek där dem klara målchanser var få. Med tre minuter kvar av halvleken var Daniel Majstorović mycket nära att ge Sverige ledningen. Kim Källström slog en bra hörna, och Majstorović nickade. Nicken gick dock rakt på målvakten.

Sverige startade den andra halvleken piggt, och pressade tillbaka Danmark i inledningen. I den 47:e minuten slog Rasmus Elm en frispark mot bortre stolpen. Där dök Ibrahimović upp och nickade in bollen mot Majstorović. Majstorović hade då öppet mål, men lyckades nicka utanför.

Efter det så stod matchen och vägde. Med 20-minuter kvar började Sverige ta över matchen igen. Domaren hamnade i fokus under en fem minuters period i mitten av halvleken.

I den 70:e minuten klackade Ibrahimović fram Henrik Larsson som satte dit 1-0. Målet blev dock bortdömd för offside. Det ska sägas att Larsson var offside. Två minuter senare blev Sverige åter bortdömda.

Kim Källström spelade fram Ibrahimović på vänstersidan. Ibrahimović hann bollen före kortlinjen och hittade fram till Sebastian Larsson. Larsson nickade in bollen i mål. Domaren blåste bort målet, och menade att bollen var över kortlinjen innan Ibrahimović slog inlägget.

I det läget var Sverige det bättre laget, och det kändes som att ett segermål var mycket nära. Då kom kallduschen.

Med elva minuter kvar sköt Poulsen från 16-17 meter. Andreas Isaksson reagerade försent, och bollen smet in i mål.

Lars Lagerbäck slängde in Marcus Berg och Marcus Rosenberg, men Sverige skapade inte något framåt.

- VI var det bättre laget, och det framförallt i den andra halvleken. VI skapade chanser, men hade lite oflyt. Danmark har en chans i andra och gör mål. Fotboll är ibland så, sade Ibrahimović efter matchen.

Cannavaro frias från dopningmisstankar

image

Italiens olympiska kommité friar Fabio Cannavaro från dopningsmisstankar. Åklagaren rekommenderar antidopingdomstolen att lägga ner fallet.

Fabio Cannavaro hamnade i blåsväder efter att ha fastnat i en dopingkontroll. Men nu frias försvararen av Italiens olympiska kommité.

Åklagaren Ettore Torri anser att Juventusspelaren inte dopat sig medvetet. Cannavaro fick akut kortisonbehandling efter att ha blivit stucken av en geting på träning i augusti.

"Vi kan utesluta (möjligheten) att Cannavaro är ansvarig", skriver åklagaren i ett uttalande.

Antidopingdomstolen, som avgör om spelaren fälls, rekommenderas av åklagaren att frikänna Cannavaro.

Klose sköt Tyskland till VM

Anfallaren gjorde matchens enda mål när laget besegrade Ryssland med 1-0.

Klose höll sig framme efter ett rappt tyskt anfall och stötte in imagesegermålet i den 35:e minuten. Hemmapubliken i Moskva fick nytt hopp när Jerome Boateng drog på sig sitt andra gula kort med drygt 20 minuter kvar att spela. Men Tyskland höll undan, och har med fyra poängs försprång en ointaglig ledning i grupp 4.
Ryssland är klar grupptvåa och kommer att få kvala till VM. Motståndaren kan, beroende på övriga resultat, bli Sverige.
Även Elfenbenskusten blev på lördagen klart för VM efter 1-1 mot Malawi. Jacob Ngiwara nätade för hemmalaget medanDidier Drogba kvitterade för Elfenbenskusten.

Källa:Eurosport

Finland slog Wales

Craig Bellamy blev historisk, men det var Finland som vann matchen.

Varken Finland eller Wales hade mer än äran, och möjlig förbättring på FIFA-rankingen, att spela för men trots det var det två lag som gick för fullt under lördagseftermiddagen.image

Finland, med bland annat Jari Litmanen och Sami Hyypiä, tog ledningen redan i den femte minuten när Örebrostjärnan Roni Porokara iskallt placerade in bollen i nät.

Blott tio minuter senare var det dock kvitterat när Craig Bellamy satte sitt 17:e mål för Wales och därmed blev den femte bästa målskytten genom tiderna i landslaget.

I andra halvlek orkade emellertid inte det hårt skadedrabbade Wales, med blott fyra avbytare, stå emot och i stället kunde backen Niklas Moisander sätta det avgörande målet efter att Porokara bjudit på ett läckert förarbete.

Noterbart är att Malmö FF:s gamle anfallare Jonatan Johansson gjorde sin 99:e landskamp.

Rögle vände och vann borta mot Modo

Rögle lyckades vända underläge 1-2 till seger 3-2 på bortaplan mot Modo. Ishockey, Elitserien, Modo - Rögle

Den första perioden började avvaktande. Bortalaget tog ledningen genom Dominik Granak. Det var en avvaktande Modoutvisning och Kempe fick in pucken framför mål till Hjalmarsson som sköt. På returen var Granak framme och slog in pucken. Efter det fick Modo igång sitt spel, och kvitterade efter 15:34. Per-Åge Skröder slog ett riktigt fint pass till Zuccarello som kom fri och la pucken kyligt mellan Penkers ben.

Den andra perioden bjöd på mindre bra spel, och få klara målchanser. Rögle var lite hetare i den sista perioden. Det var dock hemmalaget som tog ledningen efter 1:40 i sista akten. Modos tredjeline snurrade på bra och till slut fick Kristian Forsberg in pucken i mål. Green försökte dra Penker men den sistnämnde fick ut benskyddet men Forsberg var påpassligt framme och slog in returen.

Rögle kom tillbaka och vände på matchen. Mario Kempe kvitterade efter 7:41. Kempe kom in i anfallszon och drog läckert bort Pikkarainen och sprätte distinkt upp pucken i krysset. Med knappt sju minuter kvar av matchen gjorde Dominak Granak 2-3 för Rögle. Ett misslyckat pass från Beaudoin tänkt för Liljewall blev ett perfekt pass till Granak som tryckte till med ett hårt skott från blå.

I slutet pressade Modo på för en kvittering, men Rögle höll undan och tog med sig tre viktiga poäng.

Färjestad besegrade Djurgården

Ishockey, elitserien, Färjestad - Skellefteå

Färjestad gick till slut segrande ur striden när man hemmabesegrade Djurgården med 2-1 i en tät och ryckig match med en hel del utvisningar.

Djurgården inledde matchen bra, och var spelförande laget under första fem. Laget drog på sig dock onödiga utvisningar och hemmalaget tog över matchen. Färjestad tog ledningen efter 6:53 genom Anders Bastiansen. Bastiansen friställdes och på tredje försöken tryckte han in 1-0. I slutet av den första perioden ökade hemmalaget på i powerplay. Djurgården kunde inte stå emot i spel tre mot fem där Bastiansen från förlängda mållinjen hittade fram till Pihlström som framför Ridderwall placerade in pucken till vänster om honom.

Djurgården kom dock tillbaka i den andra perioden. Man jämnade ut spelet, och efter knappt sju minuters spel kom reduceringen. Poängkungen Marcus Krüger rakade in reduceringen i power play.

Djurgården hade det mesta och det bästa av spelet i den tredje perioden. Laget jagade en kvittering, och chanser saknades inte. Färjestads målvakt Henrik Karlsson gjorde en mycket bra insats i den tredje perioden. Segern var viktigt för Färjestad som i senaste omgången förlorade mot HV med hela 0-8.

Skellefteå stoppade HV 71

Skellefteå satte stopp för HV 71. HV som i den senaste omgången krossade Färjestad med hela 8-0, hamnade i 3-1 underläge, och orkade inte resa sig. Ishockey, elitserien, Rögle - Skellefteå

Den första perioden bjöd på underhållande spel, och massvis med målchanser. Hemmalaget hade en liten fördel då man skapade vassaste lägen. Den första perioden bjöd dock inte på några mål. Hemmalaget rivstartade i den andra perioden, och ledningsmålet kom helt logiskt. Ivan Majesky tryckte in ledningsmålet från nära håll. Målet kom efter 5:44 in i den andra perioden. Tomas Surovy ökade på till 2-0 minuten senare. Tomas Surovy höll sig framme på en retur från Stefan Liv. Hemmalaget fick sedan spela i powerplay, men då reducerade HV 71. Jukka Voutilainen bjöds på ett friläge i boxplay. Med knappt fem minuter kvar av den andra perioden ökade hemmalaget på till 3-1. Hagos sköt, och på returen slog Johan Forsberg in trean. Innan perioden var över reducerade HV genom David Petrasek. HV vann en tekning i offensiv zon och Petrasek sköt ett inte allt för hårt skott mot mål men som ändå gick in.

I den tredje perioden pressade och jagade HV en kvittering. Hemmalaget kunde dock med tur och skicklighet håll undan, och ta alla tre poäng. Detta var HV-s andra förlust i serien.

Enkel seger för Timrå

Timrå svarade för en stark insats när man på hemmaplan besegrade Linköping med hela 5-2.

Linköping började matchen bra, och skapade ett par vassa chanser, men Timrås målvakt gjorde ett par svettiga räddningar. IstäTimrå_jubelllet för bortaledning, tog hemmalaget ledningen. Timrå fick chansen att spela fem mot tre i 21 sekunder och man tog den omgående. Tekningen vann man och Mattias Karlsson spelade två passningar med Sebastian Erixon innan han sköt ett tungt slagskott lågt och välplacerat till vänster om Fredrik Norrena. Målet kom efter 6:58. Strax där efter ökade Niklas Anger på till 2-0. Gabriel Karlsson hade pucken bakom mål och försökte trä in den två gånger. Första gången täcktes inspelet av. Andra gången lyckade det bättre och Niklas Anger var helt omarkerad framför mål. Fredrik Norrena var på skottet men den trillade in och gick precis över mållinjen.

Hemmalaget fick drömöppning på den andra perioden. Daniel Corso ökade på till 3-0 efter bara 38-sekunder spel i andra akten. Sedan slarvade Fredik Norrena bakom det egna målet, när han skulle lura Fredrik Hynning med en passning bakom ryggen. Hynning läste det hela, och snodde åt sig puken, och slog in den i öppet mål. Linköping kom lite närmare när Tony Mårtensson slog in reduceringen i spel 5mot3.

I den tredje perioden hade hemmalaget bra kontroll på matchen. Niklas Anger satte spiken i kistan. Laurent Meunier stod för ett briljant förarbete då han drog på sig två man innan han droppade till Niklas Anger som tog sig förbi Linköpings sista försvarare och hittade med en backhand in mellan Fredrik Norrenas ben. Det var hans andra mål i matchen. Tony Mårtensson reducerade för Linköping i slutet av matchen, efter fin passning från Magnus Johansson.

Läs hela Tommy Jacobsons brev

"Jag vill gärna till Djurgårdens medlemmar och supportrar förklara nedanstående.

Skälet till att jag nu tvingas att ta helgen till att överväga om jag skall kandidera handlar inte om mig. I det här förslaget är fler människor inblandade. Jag har från början varit på det klara med att finansiering och sporten måste lösas. De finansiärer som står bakom det här projektet har varit tydliga med att vi inte har någon tid att förlora. Under det här landslagsuppehållet är flera av våra allsvenska kollegor i full färd med att titta på spelare inför nästa säsong, ha spelare på provträning etc. det skulle vi också behöva ägna tid åt nu. Varje dag är viktig om vi skall kunna planera för 2010. Vi vet inte vad det innebär om vi inte kan börja det arbetet förrän i slutet av november. Putte Carlsson som är den som står för den sportsliga planeringen har också varit väldigt tydlig mot mig att varje dag är väsentlig för att rädda 2010.
Att den sportsliga ledningen också tackade nej till Hasse Backes tjänster är naturligtvis också ett streck i räkningen.

Det här är ingen one man-show, som det ibland har utmålats. Det är betydligt seriösare än så. Bakom det här förslaget står flera viktiga människor som är, eller har varit, villiga att satsa tid och pengar. Jag måste helt enkelt träffa dessa, både finansiärer och Putte, och prata igenom den här nya situationen där avgörandet skjuts framåt så långt som stadgarna tillåter. Jag vill också gärna höra hur Hasse Backe med sin internationella rutin ser på situationen och kanske få hans råd kring vad som är väsentligt att tänka på kring en eventuell fortsatt satsning. Och det hoppas jag kunna göra i helgen eller under måndagen.

Först när jag vet om de fortfarande står bakom mitt projekt kan jag lämna besked. För själv kan jag inte göra någon större skillnad. Men tillsammans hoppas jag fortfarande att vi ska ta upp kampen och återvända mot toppen.

Robin Söderling utslagen

Novak Djokovic blev en för svår uppgift i semifinalen för svensken.Tennis, Wimbledon

Sjätteseedade Robin Söderling fick inte sitt spel att stämma fullt ut, samtidigt som den andraseedade Novak Djokovic spelade stabilt och med pondus. Serben vann mot denna bakgund komfortabelt i två raka set, 6-3, 6-3.

Söderlings semifinalförlust var hans andra raka, då Tibrosonen som bekant åkte ut i samma omgång i Kuala Lumpur förra helgen. I morgonens Pekingmatch var spelarna tillbaka på de olympiska spelbanorna från 2008, men det blev alltså ingen så hett eftertraktad finalplats i den penningstinna turneringen med totalt 3,3 miljoner dollar i prispengar.

I finalen får Djokovic möta kroaten Marin Cilic, som stod för en superskräll när han förpassade Rafael Nadal av banan som en förlorare. Cilic vann i två raka set, 6-1, 6-3.