tisdag 1 november 2011

Djurgården föll mot Frölunda

Han har beskrivits som något av en frälsare.

Men tonårstalangen Mika Zibanejad fick börja som förlorare när han kom tillbaka till Djurgården efter NHL-äventyret. Frölunda vann på Hovet med 3-2 efter straffar.

Mikael Johansson avgjorde straffläggningen i den tionde omgången.

Det var andra hemmamatchen i rad som Djurgården tappade en 2-1-ledning och föll med 2-3. Och det var fjärde raka hemmaförlusten.

För Frölunda var det däremot uppåt. Laget bröt en sex matcher lång förlustsvit på bortaplan.

Djurgården tippades tillhöra toppen, men seriestarten har varit ojämn och vinglig. Med Mika Zibanejad tillbaka i laget efter försöket att slå sig in i NHL med Ottawa är det tänkt att klättringen uppåt i tabellen ska börja.

Den 18-årige talangen, som slog igenom i fjol, gjorde nio NHL-matcher med Ottawa - men fick packa väskan i förra veckan då Ottawaledningen ansåg att han skulle utvecklas bättre hemma i Sverige.

Han såg ovan ut på den stora isytan och glimtade bara till ordentligt en gång. Han hade en rasande snabb uppåkning i slutet av den andra perioden då han serverade höstens utropstecken Pontus Åberg som missade mål. Totalt blev det knappt 15 minuters spel, ett skott på mål.

Hans Djurgården ledde två gånger, Jimmie Ölvestad och Mattias Carlsson målskyttar, men Mika Pyörälä kvitterade två gånger för Frölunda.

Sedan avgjorde Johansson på den 19:e straffen.

AIK slog AIK

Skellefteå kom tillbaka efter fyra förluster i elitseriehockeyn och slog AIK med 4-3 i en jämn match på tisdagen.

Skellefteå ville bli ett mer desperat lag för att få fart på spelet och bli effektivare i målproduktionen. Gå ut och lira avslappnat var mottot för gästerna AIK.

Visserligen gjorde hemmalaget det enda målet i första perioden genom George Holloway, men det var ändå AIK som producerade de flesta chanserna. Och det är inte ofta Skellefteå, som hemmalag, förlorar skotten i första perioden, 9-14.

Det blev tryck och målfyrverkeri i den andra akten. AIK-arna svärmade rejält runt Skellefteås kasse i samband med att man vände matchen till 3-1-ledning på mindre än åtta minuter. Men det var då hemmalaget började visa tendenser till desperation och mera fart på rören och det gav till slut en ledning med 4-3 inför sista rundan. Pierre-Edouard Bellemare gjorde 4-3-målet som skulle visa sig bli avgörande.

AIK fick stundtals bra press på Skellefteå i sista perioden och var inte långt ifrån en kvittering, men resultatet stod sig.

Viktigt seger för Modo

Modo tog säsongens viktigaste seger när laget på hemmaplan vann sexpoängsmatchen och bottenmötet med länskonkurrenten Timrå med 4-2.

Både Modo och Timrå har haft stora problem och matchen mellan de två västernorrländska lagen var en ren bottenfinal, om än tidig.

Timråseger och laget skulle gå förbi Modo - hemmaseger och Modo skulle skaffa sig någorlunda hyggligt avstånd till bottenkonkurrenten.

Modo har haft stora problem med Timrå på hemmaplan de senaste säsongerna, förlorat de fyra senaste derbymatcherna i Fjällräven Arena.

I nära halva matchen såg det också ut som Timrås kväll igen. Medelpadingarna ledde rättvist med 2-0 mot ett riktigt dåligt Modo.

Men efter Modos reducering drygt sju minuter in i mittperioden fick den 7 000-hövdade publiken se en smått häpnadsväckande scenförändring.

Modo fick enorm energi, sköljde över Timrå i anfallsvåg efter anfallsvåg och 3-2 till hemmalaget inför slutronden kunde ha varit mycket mer.

Sista perioden blev en riktig nagelbitare, där Modo bland annat lyckades reda ut fyra raka minuter i box play.

Timrå gjorde ett bra försök att få till kvitteringen, men Per-Åge Skröder stängde matchen med 4-2 i friläge med drygt två minuter kvar.

Rättvis och oerhört viktig seger för Modo, som på köpet gick om AIK och klättrade upp ovanför kvalstrecket.

Ny seger för Färjestad

Färjestad fortsätter att gå bra i elitserien efter den nervösa säsongstarten. Nu vågar spelarna göra det lilla extra - och får betalt för det.

Mot Luleå blev det hemmaseger med 2-1 på tisdagen.

Färjestad fick en kalasstart på matchen när Luleåbacken Topi Jaakola slog ett ordentligt felpass till Marius Holtet och norrmannen tackade med att dunka in ledningsmålet. Det kunde också ha blivit 2-0 innan den första perioden var över, men Anton Grundel lyckades inte förvalta sitt jätteläge.

I stället kvitterade Luleå tidigt i den andra akten. Daniel Gunnarsson fick på en bra träff från blå och en skymd Cristopher Nihlstorp var chanslös på pucken.

Ett tillbakatryckt Färjestad tog sedan timeout för att försöka avbryta Luleås långa anfall. Och visst blev det lite bättre för

hemmalaget, även om Luleå fortsatte att föra matchen. Gästerna hade två powerplay-möjligheter, där dock Färjestad höll undan.

FBK-forwarden Christian Berglund hade däremot bättre skärpa i sitt avslut och hittade en liten lucka vid Johan Gustafssons vänstra stolpe. Det rådde först stor förvirring när måltutan både åkte på och av innan domarteamet konstaterade att pucken var inne. Luleå gjorde sedan en sista kraftansträngning i slutet för att kvittera men Färjestad stod pall tiden ut.

Enkel seger för Brynäs

Brynäs gav Växjö en rejäl lektion i hur man spelar i numerära överläge.

5-2 slutade matchen sedan Brynäs gjort alla sina mål i numerära överläge.

Växjö hade tagit poäng i fem raka bortamatcher när laget kom till Gävle. Där tog sviten stopp, med besked.

Smålänningarna tog visserligen ledningen tidigt men sen började gästerna dra på sig utvisningar. Alldeles för många skulle det visa sig. Innan den första perioden var slut hade Brynäs vänt till ledning 3-1, alla tre målen med en spelare mer på isen. På fyra försök.

I andra perioden satt Växjöspelare utvisade tre gånger. Två gånger hamnade pucken bakom Martin Gerber som inte hade mycket hjälp av sina backar. Brynäs spel i numerära överläge var enligt instruktionsboken. Snabba passningar, fin fantasi och bra rörlighet ställde Växjö schack och matt. Växjös box blev mindre för varje gång någon ur laget fick uppsöka utvisningsbåset.

Brynäs leder elitserieligan för mål i numerära överläge överlägset på 27,27 procent. Av lagets 55 gjorda mål har 21 kommit med fler spelare på isen. Om Brynäs håller samma takt kommer laget att slå Linköpings rekord från säsongen 2009/10 då LHC gjorde mål på 27,03 procent av motståndarnas utvisningar.

Växjö då? I sista perioden ryckte laget upp sig och gjorde också mål i numerärt överläge.

Sjunde raka för HV 71

HV71 och Oscar Sundh fortsätter att visa fin form.

Sundh gjorde två mål när Linköping besegrades med 4-1 på tisdagen.

HV71 är elitseriens formstarkaste lag just nu. Segern mot Linköping innebär att Jönköpingslaget har vunnit sju raka matcher och leder serien.

Allra mest formstark är Oscar Sundh.

När Tre Kronors trupp till Karjala Tournament presenterades häromdagen avslöjade förbundskapten Pär Mårts att HV71-forwarden varit med i diskussionen. Men denna gång blev det ingen landslagsplats.

Sundh kom till HV71 inför 2009 efter tre säsonger i Timrå. Han har alltid stått för hårt jobb och har gjort sig känd för sin fina skridskoåkning.

Sundh har spelat mycket box play, men aldrig gjort särskilt många mål. Det personliga målrekordet är åtta mål under en säsong. Men den här säsongen har något plötsligt hänt. På de första 18 matcherna har Oscar Sundh gjort nio mål, och därmed har han alltså redan slagit sitt personliga målrekord.

Mot Linköping var det Sundh som slog an tonen för HV71 genom att sätta både 1-0 och 2-0.

HV71 var det bättre laget i de två första perioderna. Linköping spelade upp sig rejält i tredje, men var aldrig nära att hota hemmalaget denna gång. Rättvis seger för HV71.

Källa TT

Bara en pinne för Milan

Målskytt på nytt i Champions league. Hans tredje i gruppspelet. Men det roliga stannade där för Zlatan Ibrahimovic.

Milan fick bara 1-1 borta mot Bate Borisov.

Ibrahimovic hade några riktigt bra chanser innan han omarkerad rullade in 1-0 i 22:a minuten. Först snodde han bollen av Marko Simic och störtade in i straffområdet, dit Robinho vältajmat levererade passningen. Robinho prickade sedan stolpens utsida.

Milan verkade ha kontroll, men Borisov satte allt på ett kort i början av andra och det betalade sig rätt omgående.

Men var det straff när Ignazio Abate brakade ihop med Artiom Kontsevoj? Det tyckte danske domaren Peter Rasmussen.

Och brasilianaren Renan Bressan kvitterade.

Målet öppnade upp matchen, med möjligheter åt båda håll. Ibrahimovic var inblandad i två farligheter utan att vara riktigt nära att avgöra.

Ulf Karlsson såg sexuella övergrepp

Även friidrottslandslagets förre förbundskapten Ulf Karlsson berättar nu om sexuella övergrepp mot barn på idrottsarenorna.

-Jag har varit ögonvittne till hur tränare i ganska hög medelålder grovhånglat med 12-13-åriga tjejer ute på tävlingar, säger han i en intervju med TV 4 Nyheterna Värmland.
Värmlands Idrottsförbund kommer under hösten att ta upp problem inom idrotten som anorexi, föräldrarhets och just sexuella övergrepp mot idrottande barn.

Tre matcher för Sevc

Färjestads back Martin Sevc stängs av i tre matcher, varav en omvandlas till böter, för den uppmärksammade rasistattacken där han kallade HV-backen Daniel Rahimi för "jävla zigenare", uppger Aftonbladet och Expressen.

Sevc är därmed spelklar igen på lördag då Färjestad möter Modo på hemmaplan. Bötesbeloppet uppgår till 20 000 kronor.

-Vi har tagit del av domen och accepterar den, säger Färjestads sportchef Thomas Rundqvist till klubbens hemsida.

Källa:TT

Gerrard missar matchen mot Sverige

Steven Gerrard missar fotbollslandskampen mot Sverige i London den 15 november. Liverpools mittfältare, som just kommit tillbaka efter en svår ljumskskada, dras nu med en fotledsskada.

Den 31-årige Gerrard missar också Premier league-mötet mot Swansea på lördag samt Englands landskamp mot Spanien den 12 november.

Syrianska riskerar att straffas

Syrianskas firande, efter att det allsvenska kontraktet säkrats, slutade med slagsmål mellan supportrar i spelargången.

Händelsen kommer att rapporteras till disciplinnämnden och Syrianska riskerar att straffas.

Polis och ordningsvakter fick avstyra slagsmålet mellan supportrarna som tagit sig in till platsen där spelare och ledare intervjuades.

-Nästan tur att man förlorade, annars kanske man hade blivit nedslagen, sade Ängelholmbacken Marcus Lindberg till TT.
Enligt Länstidningen startades slagsmålet av en person som har tillträdesförbud till elitfotbollsmatcher och inte skulle ha fått komma in på matchen.

Säkerhetsdelegaten Lennart Petersson säger till Aftonbladet att händelsen kommer att rapporteras till fotbollförbundets disciplinnämnd. Syrianska riskerar att straffas, även för fyrverkerier på läktarna under matchen och planstormning av segerrusiga supportrar efter matchen.

-Jag är bestört. Det här är skrämmande. Spelare och ledare ska ju inte behöva vara rädda, sade Tommy Theorin, generalsekreterare i Svensk elitfotboll till Expressen.
Syrianska vann returmatchen i kvalet mot Ängelholm med 3-1 och spelar i allsvenskan även nästa år.

Zlatan inte med bland dem bästa

Zlatan Ibrahimovic är inte en av 23 nominerade till Internationella fotbollsförbundets och tidningen France Footballs pris som årets spelare. De två senaste årens vinnare Lionel Messi, Argentina, är favorit till utmärkelsen.

Regerande världs- och Europamästarna Spanien (sju spelare) och Barcelona (åtta spelare) dominerar nomineringslistan. Vinnaren offentliggörs den 9 januari.

De 23 nominerade spelarna:

Éric Abidal (Frankrike), Sergio Agüero (Argentina), Karim Benzema (Frankrike), Iker Casillas (Spain), Cristiano Ronaldo (Portugal), Dani Alves (Brasilien), Samuel Eto’o (Kamerun), Cesc Fàbregas (Spanien), Diego Forlán (Uruguay), Andrés Iniesta (Spanien), Lionel Messi (Argentina), Thomas Müller (Tyskland), Nani (Portugal), Neymar (Brasilien), Mesut Özil (Tyskland), Gerard Piqué (Spanien), Wayne Rooney (England), Bastian Schweinsteiger (Tyskland), Wesley Sneijder (Holland), Luis Suárez (Uruguay), David Villa (Spanien), Xabi Alonso (Spanien), Xavi (Spanien).

Tränarna:

Vicente Del Bosque (Spanien/Spaniens landslag), Alex Ferguson (Skottland/Manchester United FC), Rudi Garcia (Frankrike/Lille OSC), Pep Guardiola (Spanien/FC Barcelona), Jürgen Klopp (Tyskland/Borussia Dortmund), Joachim Löw (Tyskland/Tysklands landslag), José Mourinho (Portugal/Real Madrid C.F.), Óscar Tabárez (Uruguay/Uruguays landslag), André Villas-Boas (Portugal/FC Porto, Chelsea FC), Arsène Wenger (Frankrike/Arsenal FC).