lördag 3 oktober 2009

Öppet brev från Marcus Birro

Hej Hammarby:
Har fortfarande Italien som en smält pralin på tungan. Vardagen är sjugradigt regn. Vardagen är ordinär och livet handlar om att stå på rätt plats vid rätt tillfälle. Vardagen är Inzaghi på speed. Vardagen är att göra sitt första mål varje gång.

Har inte de svenska klubbarna lärt sig någonting?

Hammarby! En av landets mest sympatiska föreningar.

Den innersta stenhårda kärnan av fans strular och genast går klubben (som vi för enkelhetens skull kan kalla Hammarby) ut med ett öppet brev där man tar avstånd från bråkstakarna genom att skära av svansen.

Det fungerar inte. Det är ett misstag att hävda att de som slåss i klubbens namn inte är riktiga fans. I deras egna ögon är det tvärtom. Klubbtröjan är deras uniform. De lever och andas Hammarby. När klubben går ut och svär sig fri från deras (perverterade) kärlek får det till bara till föjd att fansen som slåss sluter sig ännu tätare. Klubbens avståndstagande blir ett bevis för att att de har rätt som slåss, bråkar, visar sitt missnöje.

Jag är innerligt kräktrött på alla rättänkande medelklassförvirrade representanter för media som alltid, alltid, alltid går klubbens, aldrig fansens, ärenden. Att inte ens försöka förstå splittrar alltid.

Jag snackade med en vän som älskar Hammarby. Hans ögonvittnesskildring skiljer sig monuemntalt från den rapportering jag läste i media. Det är som två olika matcher. En som faktiskt spelades och en som rubrikkåta redaktörer och journalister sedan sätter samman.

Jag försvarar aldrig våld i samband med fotbollen. Jag har själv blivit misshandlad i samband med ett derby i Göteborg. Men varje gång en klubb svär sig fri från sina hardcorefans gör man ett misstag.

Möt dem. Se dem i ögonen. Bjud in dem. Sätt er ner. Ni är, även om ni inte vill det, är en del av samma hjärta.

Skär ni av er svansen dör ni också.

Skrivet av Marcus Birro

Stort tack till Marcus Birro som ville dela med sig sitt öppna brev på bloggen.

- Skickat med BlogPress från min iPhone

Bara oavgjort för Manchester Utd

Sunderland såg ut att gå mot en jätteskräll i bortamötet med Manchester United. Gästerna ledde med 2-1 med bara sekunder kvar att spela. Då gjorde Sunderlands Anton Ferdinand självmål och fastställde slutresultatet 2-2.
Darren Bent gav Sunderland ledningen borta mot Manchester United med sitt sjunde Premier League-mål den här säsongen. När sedan Dimitar Berbatov kvitterade Sunderlands ledning i början av första halvlek trodde nog de flesta på Old Trafford på seger. Men istället för ytterligare ett United-mål satte Kenwyne Jones 2-1 på nick.

United, som vid vinst hade gått upp i en trepoängsledning i tabellen före Chelsea, satte igång sin forcering mot gästerna som försvarade sig med allt man hade. Kvitteringen till 2-2 kom först i den 93 spelminuten. Patrice Evra sköt ett lågt skott mot bortre stolpen som var på väg att gå utanför när Anton Ferdinand stack fram benen och styrde in bollen i eget mål.

Manchester United toppar tabellen trots det oavgjorda resultatet, en poäng före Chelsea. Sunderland ligger överraskande sexa efter en härlig kämpainsats som sånär gav tre poäng mot United.

Källa:Eurosport

Ny seger för Barca

Barcelona tog en ny seger i ligan när Almeria besegrades på hemmaplan.

Barcelona dominerade som väntat den första halvleken. Zlatan Ibrahimović var inblandad i halvlekens enda mål, som kom i den 31:a minuten. Ibrahimović spelade bollen till Maxwell, som i sin tur hittade Pedro. Pedro drog på sedan ett jätteskott, och bollen gick upp i krysset.
Innan målet hade hemmalaget chanser att ta ledningen. Bland annat hade man två träffar i stolpen.
I den andra halvleken tappade Barcelona tempot och Almeria kom in i matchen, men utan att skapa speciellt mycket. Istället var det hemmalaget som var närmast ett mål. Både Leo Messi och Zlatan Ibrahimović hade lägen, men Almerias målvakt svarade för ett par svettiga räddningar.

Zlatan Ibrahimvić blev mållös efter fem raka matcher. Imorgon spelar Real Madrid på bortaplan mot Sevilla.

Zlatan Ibrahimović blev mållös efter fem raka matcher. Imorgon spelar Real Madrid på bortaplan mot Sevilla.

Nytt poängtapp för Bayern

Storklubben Bayern München fortsätter att slira i Bundesliga. Trots ett förkrossande bollinnehav fick Bayern München bara med sig en poäng ifrån lördagens hemmamöte med Köln. Matchen slutade 0-0.

Hemmalaget Bayern München hade flera fina möjligheter att spräcka nollan men det ville sig inte för stjärnor som Schweinsteiger, Ribéry och Klose. Matchens kanske bästa läge stod Andreas Ottl för när han från 25 meters håll sköt ett tungt skott som med skruv gick någon decimeter utanför den högra stolpen.

Även Sebastian Schweinsteiger var nära att ge sitt lag ledningen när han i den 38:e matchminuten nickade bollen på en motståndare som i sin tur styrde bollen i ribban.

Det var klasskillnad på de båda lagen och Köln tilläts knappt att låna bollen på offensiv planhalva. Gästerna slutade dock aldrig kämpa för att freda sitt straffområde och det gav också resultat i form av den poäng som i slutändan kan visa sig vara oerhört betydelsefull när serien summeras.
RIBÉRY RAPPORTERAS SKADAD

Lukas Podolski, som har tillbringat de senaste tre säsongerna i Bayern München men inför säsongen gick tillbaka till Köln, var totalt osynlig i matchen och byttes ut på tilläggstid i den andra halvleken.
Världsstjärnan Franck Ribéry byttes ut i halvtid och de första rapporterna säger att han har slagit upp en tidigare skada.

Ingen av svenskarna i Bundesliga fick spela 90 minuter. Per Nilsson i Hoffenheim togs av planen efter 61 minuters speli 1-2-förlusten mot Mainz. Bochum-svenskarna Andreas Johansson och Matias Concha fick hoppa in i mitten av andra halvlek i 1-1-matchen mot Wolfsburg.

Viktor Högberg - eurosport.se

Larssons mål spelade ingen roll

Sebastian Larsson gjorde ett fantastiskt frisparksmål.
Men han firade inte det minsta.
Varför? Matchen mot Burnley var redan förlorad när Larsson knorrade in 1-2-reduceringen i den femte tilläggsminuten.

Fotboll, Premier League, Burnley - Birmingham

Den svenske landslagsmittfältaren var dessutom förvisad till avbytarbänken under första halvlek när Birmingham mötte Burnley borta i Premier league-fotbollen. Larsson byttes dock in redan efter första halvlek. Då var matchen mållös, men Larsson hade bara varit på planen i 17 minuter innan Burnley gjorde två mål.

Svenskens frisparksreducering var vacker, men utan betydelse för poängfördelningen.
Bolton, utan skadade Johan Elmander, nådde 2-2 hemma mot Tottenham. I övrigt hemmavann Hull mot Wigan med 2-1 och Portsmouth bortabesegrade Wolverhampton med 1-0.

TT

Tottenham tappade poäng

Tottenham fick bara med sig en poäng i mötet med Bolton, men det kunde ha slutat värre.

Bolton fick en praktstart på matchen och tog ledningen redan i den fjärde minuten när Ricardo Gardner höll sig framme på en retur som målvakten Carlo Cudicini släppt och petade in 1-0.

Hemmalaget, utan den skadade Johan Elmander, fortsatte att spela bra och hade en bra bra möjligheter att öka på ledningen under den första halvtimmen, men i stället kom 1-1 i den 34:e.

Wilson Palacios fick fram bollen till Peter Crouch, som skarvade bollen vidare till Niko Kranjcar. Kroaten tackade för läget och satte 1-1 efter ett riktigt fint anfall. 1-1 stod sig också till andra halvleken.

Den andra halvleken inleddes klart sämre och tråkigare än den första och tempot sänktes avsevärt efter en mycket sevärd första halvlek.

Det var dock även här Bolton som kändes aningens vassare och med 20 minuter kvar var man i ledningen på nytt. Tamir Cohen slog ett väl avvägt inlägg som den orädde Kevin Davies forcerade i mål med pannan. Likt Spurs mål var Boltons andra en följd av ett riktigt fint anfallsspel.

Kvitteringen lät dock inte vänta på sig. En hörna ett par minuter senare förpassades i mål genom Vedran Corluka som nådde först på målen.

Målet fick Tottenham att få upp ångan och inte minst de sista tio minuterna vaskade Spurs fram ett flertal bra chanser. 2-2 stod sig dock, och det var inte på något sätt orättvist.

Sportal

Vettel i pole på Suzuka

Sebastian Vettel knep pole position till Japans GP imorgon, under ett händelserikt tidskval.

Sebastian Vettel startar i pole position , bredvid sig får han Jarno Trulli med Lewis Hamilton startande från tredjeplatsen, när erkänt svårkörda Suzuka-banan står som värd för Japans GP under söndagen.

Ledaren av mästerskapet Jenson Button och Rubens Barrichello straffades efter lördagens kval och flyttades ned fem startplaceringar, med anledning av de inte höll hastighetsgränsen under gulflagg på grund av en kraschinciden på banan.

Samma straff, för samma förseelse, fick Fernando Alonso och Adrian Sutil, vilket innebär att Rubens Barrichello blir den med bäst startposition av kvarteten i den tionde startrutan.

Timo Glocks start imorgon är osäker, då han craschade svårt under kvalet och ådrog sig smärta i sitt vänstra ben.

Sportal

Storseger för Södertälje

Ishockey, Elitserien, Södertälje - Linköping

Södertälje tog en storseger hemma mot Modo. Det var i mitten av den tredje perioden som matchen avgjordes. Södertälje gick då från 2-0 till 5-0 på drygt en minut.

Södertälje tog sent ledningen med 1-0 efter framförallt en fin passning av Jens Olsson. Målet kom efter 19. Södertälje var också det lag som skapat flest chanser och den enda gången Modo kunnat lyfta sig var när nämnde Olsson åkte ut för fasthållning. Hemmalaget var rappare, mer bestämda och vann kampen över hela banan i den första perioden. Modo ska tacka målvakten Niklas Svedberg för att det inte stod mer än 1-0 till hemmalaget efter första perioden.

Modos spel blev lite bättre i den andra perioden, men det var hemmalaget som var bättre. Den andra perioden bjöd inte på några mål.

I inledningen av den tredje perioden ökade Petri Pakaslahti på till 2-0. Klasen hittade Pakaslahti med en "Gretzky-passning" från bakom målet. Till vänster om målet hittade finländaren nätet bakom Svedberg med ett direktskott.

Södertälje gick sedan från 2-0 till 5-0 på en dryg minut och avgjorde matchen helt. Almtorp drämmde upp fyran i krysset medan Videll gjorde femman på en fin passning snett bakåt från Lehoux.

Femte raka för HV 71

HV 71 tog en rättvis seger på hemmaplan mot Timrå.

Timrå chockade HV71 när man tidigt gick upp i en 0-2-ledning men efter en dubbelutvisning från bortalaget kunde HV71 både reducera och kvittera i power play-spel. Smålänningarna tog över mHV_jublar01atchen efter det och är närmast ett ledningsmål i den första perioden.

Timrå tog ledningen efter bara 1.21 i första perioden. Pär Styf hittade en lucka i det högra krysset efter fint förarbete av Timo Pärssinen och gav bortalaget ledningen. Efter 5.07 kontrade Timrå och kom tre-mot-en där Svensson till vänster i offensiv zon gled in och sköt pucken rakt upp i det högra krysset.

Hemmalaget kom tillbaka. Efter 11.15 kom reduceringen. Pasi Puistola dundrade in 1-2, och strax därefter kvitterade David Petrasek med ett slagskott.

Timrå tog på nytt ledningen i den andra perioden. Thomas Skogs gjorde 2-3 efter 7.03 och det i spel 5/4. Strax innan hade Timrå en puck inne, men domaren godkände inte målet.

Hemmalaget vände på det hela i slutet av den andra perioden. Nyförvärvet Janne Niinimaa slog in kvitteringen, och Martin Thörnberg styrde in 4-3 med 1.29 kvar av perioden.

HV 71 var det bättre laget i den tredje perioden. Teemu Laine ökade på till 5-3 efter 14.19. Laine gick köksvägen från vänster och satte pucken under Lindbäck. I slutet av perioden tog Timrå ut målvakten, och då avgjorde Andreas Falk i tombur. Timrå lyckades reducera med 14-sekunder kvar och det genom Fredrik Sonntag.

Enkel seger för Linköping

LHC-Rögle_2009

Linköping tog en ganska enkel seger på hemmaplan mot Rögle. Den första perioden var mållöst. 24-sekunder in i den andra gjorde Mikael Håkansson 1-0 för hemmalaget och den i power play. Hemmalaget var det bättre laget under den andra perioden.

Andreas Jämtin utökade för hemmalaget i slutet av den andra perioden. Mikael Håkanson gjorde sitt andra mål i matchen när han i spel 5/4 ökade på till 3-0. Målet kom 26-sekunder in i den tredje perioden. Efter det var Rögle ett slaget lag. Efter 9.06 i den tredje akten svarade Mikael Håkanson för sitt tredje power play-mål i matchen.

Rögle reducerade med mindre än fyra minuter kvar av matchen. Jokob Johansson stod för målet. I slutet gjorde även Mathias Porseland mål för Rägle, men hemmalaget vann matchen. Rögle visade dåligt omdöme i den sista perioden och drog på sig matchstraff genom Mikael Gath och andra dumdristiga utvisningar.

Ny seger för Färjestad

Färjestad vann borta mot Luleå efter storspel av Henrik Karlsson i målet och inte lika hög räddningsprocent hos hemmakeeper Mattias Modig. Skotten totalt 36-14.

Gästerna tog en tidig ledning i en period med fem utvisningar, dock med power plays som varit skottfattiga. Luleå har skapaIshockey, elitserien, Färjestad - Skellefteåt flest lägen i den första perioden men Henrik Karlsson spelade bra i målet.

Färjestad tog ledningen efter 4.55 och det genom Henrik Björklund. Sidledspass av Jeszper Mattsson till Björklund som fintade i vänsterläge och fick tid på sig och sköt in ledningsmålet högt till höger om Modig.

I slutet av den första perioden kvitterade hemmalaget. Cam Abbott höll ifrån Ejedpalm på sin insida när han avancerade fram till höger i anfallszonen och la upp en snygg backhand i närmaste krysset.

Luleå dominerar den andra perioden men Färjestad ledde matchen efter att ha vänt tillbaka. 1.16 in i den andra perioden gjorde Chris Abott 2-1 för hemmalaget. Johan Fransson sköt ur högerbacksläge. Karlsson räddade men på returen gjorde Chris Abbott mål. Dragan Umicevic kvitterade för Färjestad i anfallet efter.

Den tredje perioden blev mållöst, men hemmalaget var i slutet nära en kvittering. Färjestad åkte på en dubbel utvisning, och Luleå spelade 6/3 sista 25-skunderna. Trots det höll Färjestad undan, och lagets målvakt Henrik Karlsson gjorde en kanon insats.

Ove Molin fixade en pinne för Brynäs

Djurgården ledde med hela 3-0 efter den första perioden, men Brynäs kom tillbaka och fick med sig en poäng hem till Gävle.

Djurgården ägde den första perioden. Brynäs var inte alls med och skapade knappt en enda vettig målchans. Ishockey, Elitserien, Rögle - Brynäs

Chorus

Hemmalaget tog ledningen redan efter 3.39. Andreas Holmqvist sköt i stolpen och Krüger var påpassligt framme och slog in returen i öppen kasse. Michael Holmqvist ökade på till 2-0 efter 12.16. Djurgården kom i ett fint anfall men kom aldrig till avslut utan det blev en gröt framför mål. Det såg ut som att Markström hade koll på läget men rätt som det var kom pucken ut ur gröten och in i mål, såg ut att vara en Brynässkridsko som sparkade in den.

Tre minuter senare kom även 3-0. Falk kom runt bakom mål och spelade upp till Holmqvist på backplats som slog till direkt och pucken hittade in bakom en skymd Markström.

Brynäs kom ut till den andra perioden som ett helt nytt lag. Efter 4.17 kom reduceringen. Jonathan Granström stod framför mål och snappade upp en retur på Silfverbergs skott.

Strax där efter kom ny reducering för gästerna. Djurgården slarvade i rensningen, Dackell snappade upp pucken och hittade en helt ensam Stephen Dixon framför mål som inte gjorde något misstag,

Djurgården ökade på sin ledning efter 6.56, och det var Krüger som spelade fram Andreas Engqvist som slog in 4-1. Med nitton sekunder kvar av perioden reducerade Brynäs på nytt. Hiettanen stod länge och väl på blå linjen och siktade och drog iväg ett rappt skott som satt i krysset.

I tredje perioden kändes spelet lite avvaktande och precis när man trodde att det skulle bli en hemmaseger så kom gammelsmurfen Molin från ingenstans och satte kvitteringen.

Kvitteringen kom med 57-sekunder kvar matchen. Sett till hela matchen känns 4-4 som ett rättvist resultat.

Tre viktiga poäng för Örgyte

Fotboll, Allsvenskan, Örgryte - Kalmar FOTO:Bildbyrån

Örgryte tog tre mycket viktiga poäng i bottenstriden, när man på hemmaplan besegrade Kalmar. Kalmar tappade där med i toppstriden.

Örgryte ledde efter första halvleken ganska rättvist. Kalmar hade svårt att skapa chanser, medan hemmalaget gjorde två mål.

I den 20:e minuten tog Örgryte ledningen genom Markus Gustavsson. Ett högerinkast från Björn Anklev möttes av Santos som spelade vidare på djupet för Anklev. Denne avancerade ner till kortlinjen och slog ett lågt inlägg mot första stolpen där Gustafsson på en målskytts vis stötter in bollen via touch av Petter Wastå.

2-0 för Örgryte kom i den 38:e minuten och det var Alvaro Santos som gjorde den. Alexander Mellqvist serverade friläge i lätt högerläge för brasilianen som såg ut att halvt felvänd komma för nära Wastå men lyckades skjuta under via Kalmarmålvakten och marken för att gå i mål med viss höjd.

Kalmar gjorde två byten redan i halvtid, där Stefan Ålander och Lasse Johansson utgick, och ersattes av Marcus Lindberg och Jimmie Augustsson.

Dessa två byten hjälpe något, då Kalmar reducerade i den 58:e minuten genom Jimmie Augustsson. Daniel Sobralense i högerinnerläge samspelade med Nouri innan han djupledsväggade med Eriksson innan Augustsson fick skottläge. Skottet täcktes men han kunde rulla in den egna returen till höger om Andersson.

Detta var dock hemmalagets match. I den 67:e minuten ökade Alvaro Santos på till 3-1. Källander vann tillbaka bollen högt uppe efter Öisanfall. Den spelades ut till Roy Miller som från vänster slog in bollen till en felvänd Markus Gustafsson som skarvade fram till den mycket nära stående Santos. Denne vände upp och klappade till med ett markskott invid vänster stolpe.

Tre minuter senare gjorde Sebastian Johansson 4-1 till ÖIS. En vänsterhörna nådde ut till höger där Robin Jonsson klackade fram bollen till Santos som spelade från kortlinjen snett bakåt till Sebastian Johansson som sköt i öppet mål.

Med åtta minuter kvar av matchen reducerade Kalmar genom Daniel Sobralense. Sobralense vek efter hörnan in från höger i straffområdet och satte bollen till vänster om Andersson.

I och med segern tog sig Örgryte förbi Djurgården och Hammarby i botten. Hammarby har dock en match mindre spelat.

Tredje mållösa match för Djurgården

Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Häcken

Djurgården spelade oavgjort i mötet med Trelleborg på hemmaplan. Djurgården skapade chanser och framförallt då i den andra halvleken, men det blev tredje matchen i rad som Djurgården inte lyckades göra mål.

Den första halvleken var tempofattig, och det skapades få klara målchanser. I den 11:e minuten sköt Burlin från höger i straffområdet där Noring räddade det låga skottet som gick mot den vänstra stolpen. Trelleborg-försvarare tog hand om returen.

I den 22:a minuten skapade Trelleborg ett bra läge. Gästerna rullade upp ett fint anfall där ett högerinlägg nickade bak till Fahkro som fick på ett bra halvvolleyskott men riktningen svek honom. Touray räddade hans skott.

I den 29:e minuten var Djurgården mycket nära att ta ledningen. Hellqvist gjorde det bra till vänster i straffområdet där han tog sig runt för att spelade bollen bakåt till Youssef som så många gånger förr brände ett jätteläge när han fick hela foten under bollen och skottet gick över ribban från nära håll.

Djurgården startade den andra halvleken på ett mycket bra sätt. Två minuter in i den andra halvleken tog sig Youssef förbi Melander in till vänster i straffområdet. Youssef  spelade in bollen till Hellqvist, som sköt, men på något vis lyckades Noring rädda och hålla bollen vid den vänstra stolpen.

Oflytet fortsatte för Djurgården under hela andra halvleken. Mikael Dahlberg hade ett bra bra lägen, men brände dem allihop.

Trelleborg skapade inte mycket under den andra halvleken, men var nära ett par gånger att ta ledningen. Trelleborgs chanser kom ofta efter fasta lägen.

I den 58:e minuten nickade Abelsson i stolpen efter en hörna. Tre minuter senare höll sig Abelsson framme igen på en hörna, men hans nick räddades av Touray i målet.

I slutet av matchen pressade Djurgården på för ett avgörandet. Som sagt Dahlberg hade ett par goda chanser, men bollen ville inte in. Djurgården hade även ett ribbträff, men matchen slutade 0-0.