Mjällby behövde en poäng. Det blev tre. Nästa år spelar de i allsvenskan.
-Vi måste vara medvetna om att allt och alla är bättre där, säger tränaren Peter Swärdh till TT

Mjällby har varit nära allsvenskan förut. 2000 förlorade de kvalet. Så även året efter. Nu är det en förening som har lärt sig av misstagen - Mjällby lämnar superettan med en framarbetad modell för hur det ska bli en etablerad förening i allsvenskan.

-Man kan säga att vi jobbar i tre steg, säger tränaren Peter Swärdh.

Deras trestegsmodell har varit klar en längre tid. Men det är först nu, efter 4-1-segern mot Sirius och den säkrade seriesegern, som föreningen aktivt kommer att inleda arbetet med den.

-Nummer ett är att vi ska se till att årets stomme även är kvar nästa år. Kanske till och med försöka förlänga deras kontrakt med två år. Sedan måste vi värva två starka spelare och även få in spelare med speciella egenskaper, säger Swärdh.

Bortsett från spelarmaterial finns det en hel del speltekniska bitar som måste förändras. I superettan har Mjällby strävat efter att spela en aggressiv fotboll, vinna boll tidigt och att göra det högt upp i plan.

I allsvenskan kommer den delen försvinna - i alla fall till en viss del.

-Det spelet är bra att ha med sig, men nästa år är det mer troligt att vi kommer att ligga längre ner i plan för att spela lite mer på kontringar.

Peter Swärdh, som har flera års erfarenhet av allsvenskan efter sin tid i Helsingborg, vill även putsa till lagets spel på den sista tredjedelen.

-Vi måste få bättre kvalitet i passningsspelet, bättre kvalitet i att skapa målchanser och se till att göra det i 30 omgångar och inte bara under korta perioder som vi har gjort i år. Sedan måste vi få längre anfallssekvenser och få upp fler spelare.

Nu är frågan vilka som gör Mjällby sällskap. Med fyra omgångar kvar har sex lag chans till spel i allsvenskan.
Bäst till ligger tvåan Åtvidaberg, som har fyra poäng ner till kvalstrecket. Men sedan är det helt öppet mellan fem lag - Sundsvall, Assyriska, Syrianska, Falkenberg, Ängelholm. Från Sundsvall på kvalplatsen till sjuan Ängelholm skiljer det bara tre poäng.

Trelleborg vände 0-2 till 4-2 mot Helsingborg

Fotboll, Allsvenskan: Trelleborg - Helsingborg

Skånederbyt mellan Trelleborg och Helsingborg hade två olika sidor i varsin halvlek. Helsingborg dominerade den första och Trelleborg den andra där hemmalaget gjorde hela fyra mål i den andra halvleken och vann med 4-2.

Helsingborg var det bättre laget i den första halvleken och gick in i halvtidsvila med en rättvist ledning. Helsingborg tog ledningen redan i den 7:e minuten. Rasmus Jönsson svarade för en mycket fin prestation när han framspelad av Larsson i en kontring fintade bort två motståndare först framför straffområdet till höger och sedan inne i straffområdet innan han smekte in bollen i det vänstra krysset med sin vänsterfot.

Helsingborg pressade högt och hemmalaget hade svårt att hantera det hela. Helsingborgs höga press gav utdelning i den 30:e minuten. Henrik Larsson avancerade med bollen in till vänster i straffområdet där han vek mot höger och föll i närkamp mot hemåtjobbande TFF-försvarare men bollen hamnade perfekt hos Christoffer Andersson som till höger framför straffområdet placeringssköt bollen högt till vänster i mål.

I den andra halvleken kom Trelleborg ut som ett nytt lag. Två minuter in i den andra halvleken kom reduceringen. Sjöhage stångade mot tre motståndare i straffområdet och lyckade tåa fram bollen till Wihlborg som satte skottet till höger om en chanslös Daniel Andersson.

I den 56:e minuten kom även kvitteringen. Andreas Drugge drev upp en kontring där han frispelade Joakim Sjöhage till höger i straffområdet där sistnämndes avslut satt högt till höger om  Andersson i målet.

Fem minuter senare tog Trelleborg ledningen.Sjöhage frispelade mitt i straffområdet av Drugge och avslutet satt distinkt invid vänsterstolpen.

Efter det var Helsingborg ett slaget lag, och man orkade inte resa sig.

Med fem minuter kvar av matchen avgjorde Fredrik Jensen tillställningen när han nickade in ett högerinlägg lågt till vänster om Andersson.

Sjunde raka förlust för Hammarby

Fotboll, Allsvenskan, Malmö - Hammarby

Hammarby åkte på sin sjunde raka förlust när man på bortplan föll mot Malmö.

Hemmalaget var klart bättre laget i en intensiv kampfylld förstahalvlek där Hammarby stod upp bra och krigade men hemmalaget stod för kvaliteten, snabbheten, rörelsen och balansen.

Hammarby var uddlösa framåt under den första halvleken, medan hemmalaget skapade en del heta chanser.

Det såg ut som att första halvleken skulle sluta oavgjort, men då slog hemmalaget till. Carlos Gaete slarvade på mittplan och Molins löpte upp längs högerkanten och spelade perfekt inåt till Larsson som satte bredsidan till.

Hemmalaget var det bättre laget även i den andra halvleken, och det var Kristoffer Björklund i målet, som höll Hammarby kvar i matchen. Björklund som fick ersätta Rami Shhaban i målet, gjorde en bra match, och svarade för ett par svettiga räddningar.

Han kunde dock inget göra när hemmalaget utökade sin ledning. I den 67:e minuten gjorde Daniel Larsson sitt och Malmös andra mål i matchen. Molins ryckte förbi Gaete på högerkanten för att sedan snurra upp även Söderström och Emil Johansson innan han spelade in bollen snett bakåt till Ofere som lät bollen vara och gav Larsson målet när denne lättade upp bollen högt till höger.

Det såg ut att bli en stabil hemmaseger, men med sju minuter kvar av ordinarie reducerade Hammarby genom Simon Helg. Helg serverades friläge till vänster efter misslyckad offsidefälla. Han avancerade och skar in mot första stolpen och placerade bollen under Dahlin.

Efter målet fick Hammarby lite extra energi, och laget lyfte upp spelet. Det blev dock aldrig riktigt nära en kvittering. Istället avgjorde hemmalaget matchen på stopptid.

Ricardinho kontrade till vänster och slog ett fint inlägg in mot flera fria medspelare. Ofere var den som fick bollen och slog in bollen via Björklund i mål.

Det var Hammarbys sjunde raka förlust, och laget kan efter den här omgången hamna under kvalsträcket.

Acer Predator - stationärt som imponerar

Valencia tappade poäng igen

Scenariot från förra veckoslutet upprepade sig i helgen för Valencia. Laget fick bara 2-2 mot Atletico Madrid.

Valencias tränare Unai Emery talade på förhand om hur hans lag skulle lära av sina misstag mot Sporting Gijon och Getafe och skärpa till sitt försvarsspel, till mötet mot Atletico Madrid. Men det blev ett skrämmande deja vú-scenario på Mestalla.

Gästernas irrationelle Kun Agüero satte första målet inne i straffområdet, när hemmaförsvaret inte hade argentinaren under tillräcklig uppsikt, redan efter sju minuter. Valencia arbetade sig sedan in i tillställningen successivt och vände på steken på två minuter.

Först satte Pablo Hernandez kvitteringen efter 25 minuter och sedan slog den notoriske målskytten David Villa till. Banega slog en låg passning i djupled som skar som en varm sked genom ett paket glass, där Villa avslutade sin löpning med att titta upp och snyggt placera bollen med en distinkt höger bredsida.

Efter pausvilan blev det ett mentalt ställningskrig. Men precis som mot Sporting Gijon vek Valencia ned sig innan slutsignalen. På två minuters övertid satte inhoppare Maxi kvitteringen, placerad vid bortre stolpen. Antonio Lopez höga vänsterinlägg till Maxi nickades inte undan ordentligt och Valencia tappade återigen viktiga poäng tämligen onödigt