lördag 31 oktober 2009

United nollade Blackburn

Manchester United hänger på som en igel bakom serieledande Chelsea i Premier League. Mot Blackburn var det dock inget snack om saken - United vann med 2-0 och släppte inte till en enda målchans på 90 minuter.

Och när man har storskyttar som Dimitar Berbatov och Wimageayne Rooney så behöver man heller inte oroa sig för att producera målchanser. Mot Blackburn kunde båda titulera sig målskyttar när matchen var över.

Det första satte Berbatov i 55:e minuten. Bulgaren plockade upp ett misslyckat skott från Patrice Evra och lyfte i ett och samma moment upp bollen i luften. Samtidigt vände han sig om och drog in läderkulan läckert med högerfoten. Ett riktigt klassmål.

Rooney presenterade sig i 87:e minuten. Han höll sig framme på ett lågt inspel från samme Evra och vinklade snyggt in 2-0-målet som också blev slutresultatet.

Manchester United dominerade dock matchen redan från avspark. Berbatov hade ett friläge som han sköt utanför i första halvlek, och efter pausvilan stod inhopparen Gabriel Obertan för två brända jättechanser. Blackburn hade bara ett skott under hela matchen, vilket kom på stopptid.

Manchester United ligger därmed alltjämt tvåa i ligan, just två poäng bakom Chelsea.

Källa:Eurosport

Linköping skaffade sig guldläge

Först finalvinst i svenska cupen över Umeå - sedan utklassades de fyrfaldiga mästarna med 4-0 i den allsvenska guldstriden. Under söndagseftermiddagen kan Linköpings FC säkra sin första SM-titel om Göteborg förlorar.image

Om Göteborg förlorar borta mot Djurgården på söndagen kan det historiska guldet firas redan den här helgen.

Eftersom Linköping har hela nio plusmål till godo är titeln i praktiken klar vid ett oavgjort resultat, men då får festen vänta till sista omgången är spelad på lördag.

- Helt underbart att vi gör säsongens bästa insats i det här pressade läget. Vi är starkare och rejälare och har skaffat oss ett mentalt övertag på Umeå, jublar landslagsstjärnan Caroline Seger.

ANDRA SEGERN MOT UMEÅ

Det var bara drygt två veckor sedan LFC slog Umeå i finalen av svenska cupen med 2-0 - den här gången blev siffrorna ännu större då de fyra senaste årens mästare i överlägsen stil spelades bort från guldet.

- När vi gick upp i allsvenskan första gången 1998 kunde vi nästan få stryk tvåsiffrigt mot Umeå. Jag är den enda som varit med hela resan därifrån och det är fantastiskt, säger den egna produkten Charlotte Rohlin, landslagsmittback.

STÅENDE OVATIONER

Laget hyllades med stående ovationer av de 2 723 åskådarna på Folkungavallen.

- Tråkigt att inte hela omgången spelas samtidigt, då kunde vi ha fått fira med hemmapubliken. Men inget är klart ännu, vi kan inte göra annat än att ladda inför sista matchen borta mot Örebro, säger Rohlin.

Umeå inleddes bäst, men efter Petra Larssons ledningsmål var det aldrig något snack. Linköping var bättre på allt och har nu skaffat sig en målskillnad på imponerande 45-9 efter 21 matcher.

- Vi vinner nästan alla närkamper och defensiven är lika stabil som tidigare under året. Det var ändå enormt viktigt att göra det första målet, tycker Petra Larsson.

SANKALA BESVIKEN

Umeås tränare Mika Sankala var väldigt besviken efteråt.

-Det känns ändå som att vi tappade guldet i början av hösten. På grund av alla skador och att många spelare blivit slitna orkade vi helt enkelt inte, suckar han.

TT

Higuains dubbelsalva frälste ansatt Pellegrini

image

Real Madrids hårt ansatte tränare Manuel Pellegirni kan pusta ut. Efter veckans cupdebakel mot division tre-laget Alcoron var en vinst hemma mot Getafe ett måste. Gonzalo Higuain hörsammade sin tränares böner och avgjorde mötet med en mäktig dubbelsalva.

Under loppet av tre minuter säkrade Reals argentinske anfallsess Gonzalo Higuain den ack så välbehövliga segern hemma mot Getafe. Med respektive fot skickade han in ettan och tvåan i den 53:e- och 56:e minuten, och Real hakade därmed på Barcelona i toppen av tabellen.

Men det började illa för hemmalaget. Redan i den 28:e minuten visades mittbacken Raul Albiol ut under en period då Gefate spelade med fantasi och finess, och då var det inte mycket som talade för Real.

I den skadade superstjärnan Cristiano Ronaldos frånvaro fick Higuain chansen från start - och som han tog den. Lagets främste målskytt från den förra säsongen var den stora skillnaden när spelare som Karim Benzema och Kaká misslyckades med att lyfta Real.

Presidenten Florentino Perez storbygge ligger nu blott tre poäng efter serieledande Barcelona, som under lördagskvällen tar sig an Osasuna.

Källa:eurosport

Nattsvart för Liverpool

image

Fulham vann mot ett Liverpool som blandar och ger.

Går det att vinna en fotbollsmatch om man inte håller sig på planen? Liverpool vann mot Manchester United förra helgen mycket tack vare en gedigen laginsats och en het Fernando Torres.

Mot Fulham på Craven Cottage under lördagens eftermiddag var Torres på tok för ensam. Både bildligt och bokstavligen. I ett kritiskt skede av matchen blev nämligen båda hans lagkamrater Philipp Degen och Jamie Carragher utvisade.

Bobby Zamora gav hemmalaget ledningen i mitten på den första halvleken på lagets första riktigt målchans att tala om, men Torres utjämnade bara minuter före pausvilan, vilket var hans tionde ligamål denna säsong.

I den andra halvleken återtog Fulham ledningen genom norrmannen Erik Nevland och Liverpool fick på nytt jobba i uppförsbacke. Ett motlut som blev dem övermäktigt då Degen och Carragher fick lämna planen utvisade, i 79:e respektive 82:a minuten. Clint Dempsey fastställde slutresultatet till 3-1 därefter, vilket också var fullbordandet av en skrämmande dålig insats från Liverpools sida.

Källa:Sportal

Chelsea fortsätter vinnartåget

Chelsea fortsätter att plocka trepoängare i Premier League. I dag blev inget undantag och Londonlaget kunde enkelt avfärda Bolton.

Fotboll, Premier League, Chelsea - Tottenham

Chelsea fortsätter att rada upp segrar i Premier League. I dag lyckades Blues vinna på Reebok Stadium mot Bolton med 4-0. Johan Elmander fick göra sin första start i Boltontröjan på mycket länge och hade ett farligt läge i första halvlek när svensken sköt ett skott precis över. Precis i slutskedet av första halvlek gick Didier Drogba omkull och domaren signalerade för straff.  Frank Lampard gjorde som han brukade – och placerade in 1-0 till Chelsea.

Portugisen Deco ökade sedan på till 2-0. Deco, som fick bollen i straffområdet och vände bort en försvarare och, avslutade med vänsterfoten. Zat Knight gjorde självmål i matchminut 82 och Didier Drogba avslutade målskyttet med sitt 4-0-mål i slutskedet av matchen.

Källa:sportal

Bergs målstim kom av sig när Hamburg föll

Trots ledning två gånger lyckades inte Marcus Bergs Hamburg ta de på förhand givna tre poängen mot Borussia Mönchengladbach på hemmaplan. Gästerna skrällvann med 3-2 och bröt Marcus Bergs målstim.

Trots ledning vid två tillfällen kunde Marcus Bergs Himageamburg inte knyta ihop säcken. 2-1 blev till 2-2 i den 76:e minuten då Borussia Mönchengladbachs mittback Bonfim Dante nickade in en hörna från nära håll.

En skärrad hemmapublik trodde inte sina ögon när inbytte Rob Friend i den 82:a minuten mötte ett inlägg från Juan Arango och prickade in 3-2. Hemmalaget förmådde därefter inte resa sig och skrällförlusten var ett faktum.

Marcus Berg spelade hela matchen och hade två fina lägen, men en något felriktad nick och en kanonräddning från målvakten Logan Bailly såg till att svensken blev mållös. Innan eftermiddagens match hade anfallaren nätat vid två tillfällen mot Schalke 04 i förra veckans toppmöte och dessförinnan avgjort mot Celtic i Europa League.

MARKUS ROSENBERG STARTADE

Dagens andra svensk Markus Rosenberg startade för sitt Werder Bremen i bortamatchen mot FC Nürnberg. I den 59:e minuten blev han utbytt och fick från bänken se sitt lag vända 2-0-underläge till 2-2.

Säker seger för Frölunda

Frölunda gav aldrig Skellefteå någon riktig chans. Vad som tippades bli ett tufft test blev ingen svårare match för göteboFrölundajublarrgarna som vann elitseriemötet med 5—2 på lördagen.

Efter en minst sagt darrig säsongsinledning ser Frölunda ut att ha bestämt sig för vilken typ av lag man vill vara i år. Mot Skellefteå ville man åtminstone vara ett rappt, aggressivt och skickligt hockeylag, vilket resulterade i att matchen i princip punkterades redan i början av den andra perioden.

- Laget är inne på rätt spår, konstaterade Frölundas tränare Ulf Dahlén efteråt.

- Vi hade väldigt mycket chanser och kunde ha gjort fler mål. Det var en stabil hemmaseger.

Frölunda har varit svaga på hemmais den här säsongen och ställdes nu mot seriens starkaste bortalag. Det var med andra ord upp till bevis för göteborgarna, förmodat stärkta av hemmasegern mot Modo senast (4—2).

Det kunde knappast ha börjat bättre för hemmalaget. Martin Röymark spräckte nollan efter två minuter och strax därefter ökade Janne Niskala på ledningen. I slutet av den första perioden kom även 3—0 när Fredrik Pettersson styrde in ett skott från Niskala.

- Det är klart att det är en väldigt tuff väg att gå att försöka hämta in 0—3 i Scandinavium, sade Skellefteås tränare Hans Särkijärvi.

Hemmalagets Fredrik Pettersson var inne på samma linje.

- Vi startar matchen oerhört bra och det är där vi river sönder matchen, sade han.

Skellefteå reducerade i den andra periodens första minut — men tre minuter senare släckte Fredrik Pettersson gästernas nyväckta hopp, när han tog sig förbi en back och tryckte upp 4—1 i krysset med ett slagskott från blå.

- Det är väl inte så att man siktar. Får man en chans att skjuta så är det bara att göra det. Men det var en av mina bättre träffar, sade Fredrik Pettersson.

Rak hockey och hård press på motståndarnas backar. Där ligger Frölundas nyckel till framgång enligt tvåmålsskytten Pettersson.

- Det kommer inte att kunna bli någon klapp-klapp-hockey på den här nivån längre. Det funkar inte. Det måste vara mer rakt, ner med puckarna och inte så mycket daltande. Minimera passningarna, sade han.

Bortalaget reducerade visserligen även i början av tredje perioden, men lyckades aldrig riktigt hota Frölunda. Och med drygt en minut kvar kunde Per-Johan Axelsson slå in 5—2 i tom kasse.

Rögle vände och vann borta mot Luleå

Mathias Månsson dubblerade sin målskörd för Rögle när laget besegrade Luleå på lördagseftermiddagen. Först kvitterIshockey, Elitserien, Modo - Rögleade 28-åringen till 3—3, sedan gjorde han matchavgörande 4—3 med knappt tre minuter kvar att spela.

- Otroligt skönt att få göra mål och få vinna på det sätt vi gjorde det när vi vände ett 1—3 underläge till seger, säger Mathias Månsson.

Rögle är åter ett vinnande lag, efter fem matcher utan seger. Ett faktum som gör det lättare för Skånelaget att ladda för nästa match, Skellefteå borta redan på söndagen, den klubb som Mathias Månsson inledde säsongen i.

Mathias Månsson lämnade Skellefteå efter mindre än tio omgångar av privata skäl, han vill komma närmare nära och kära längre söderut, och hamnade i Ängelholm, som han nu spelat fem matcher för.

- Jag har bytt klubb förut så det är inget speciellt att möta Skellefteå. Jag känner ju grabbarna i laget, men det spelar ingen roll, säger Mathias Månsson.

Njurundafödde Månsson har bland annat spelat i Bofors och Brynäs, och spelade VM med Tre Kronor 2007.

Nu spelar 28-åringen i Rögles andrakedja tillsammans med Peter Högardh och Jakob Johansson. Den linan gjorde samtliga Rögles mål mot Luleå.

Peter Högardh spräckte sin målnolla för säsongen när han kvitterade till 1—1 i matchens inledning. I slutrundan spelade han fram till Månssons båda mål. Vid 3—3-målet snurrade han på egen hand runt i Luleås zon tills passningsluckan kom.

4—3-målet låg Högardh bakom när han från egen zon med ett diagonalpass hittade Månsson vid Luleås blå.

- Jag fick två fantastiska pass av Högardh, säger Mathias Månsson.

Matchen mot Luleå blev mer spännande än vad inledningen lät ana, då hemmalaget totalt dominerade på isen.

Luleå tog ledningen redan efter tre minuter, genom Cam Abbot, värvad från Rögle inför den här säsongen.

Men Rögle spelade upp sig, samtidigt som Luleå bjöd på massor av misstag.

Peter Högardhs mål gjordes till exempel efter en bjudning av Mats Lavander, som skickade pucken till Jakob Johansson när han försökte få ut pucken ur egen zon.

- Det känns mycket bekymmersamt att det här laget tycks ha två ansikten, sade Luleås tränare Roger Rönnberg efteråt

- Vi har ett ansikte borta där vi är grymt svåra att slå, och inte gör ett misstag på 60 minuter, som i Timrå senast. Hemma ser det annorlunda ut, sade han.

Rönnberg ansåg att hans spelare såg ut att vara nöjda med att ha pucken hemma, men inte var beredda att kriga framför mål och sätta sina chanser.

- Det är tredje gången i rad vi ser det här efter bra bortamatcher, och det är något vi definitivt måste ta tag i, sade Roger Rönnberg.

Nionde raka hemmasegern för HV71

HV_jublar01

Det blev ingen femte match i rad med poäng för Brynäs. HV71 tog i stället sin nionde raka hemmaseger när man besegrade det formstarka Gävlelaget med 3—0 på lördagen.

Brynäs hade tagit poäng i fyra raka matcher inför bortamötet med HV71. Men i Kinnarps Arena blev det stopp för den sviten.

Eddie Läck vaktade Brynäs mål och gjorde därmed sin första elitseriematch från start.

- Det kändes direkt att det är bra spelare man möter i elitserien. HV på bortaplan var en perfekt match att börja med, jag hade allt att vinna, sade Läck efter matchen.

Läck var bra, men tvingades kapitulera tre gånger mot elitseriens överlägset målgladaste lag.

- Jag är hyfsat nöjd med min insats men vi borde nästan tagit poäng i dag. Laget stod upp bra framför mig och vi skapade mycket framåt, men Stefan Liv var bra på andra sidan isen, konstaterade Brynäsmålvakten.

HV brukar briljera med sitt power play. Denna gång vann man i stället matchen tack vare ett bra box play.

Jönköpingslaget klarade några långa sekvenser med en man utvisad, och gjorde dessutom 1—0 i box play genom Andreas Falk.

- Det var jobbigt med så mycket utvisningar. Jag kom fel in i matchen, men jag blev förbannad på mig själv och det hjälpte. Vi gjorde några riktigt bra byten i box play, sade Falk.

Segern var HV:s nionde på nio hemmamatcher i höst. Men Brynäs bjöd bra motstånd och hade nästan förtjänat en poäng.

- Brynäs är bra. De är starka och spelar obekvämt. Vi anpassade oss lite efter det, i dag skulle vi inte spela samma finlir som vi brukar här hemma, sade Falk.

Ove Molin fick en otäck smäll mot huvudet och fick bryta efter halva matchen. Brynäsaren böjde sig ner samtidigt som HV:s David Ullström satte in en hård tackling mot sargen.

- Den typen av tacklingar kan reglerna inte stävja, det måste finnas respekt mellan spelarna. HV-spelaren (Ullström) kan inte gå in med den kraften när han ser hur situationen ser ut, sade Brynäs tränare Niklas Czarnecki.

Molins huvud kom olyckligt i kläm och han blev liggande på isen en god stund innan han till slut kunde ta sig ut i omklädningsrummet med stöd av två lagkamrater.

- Ove fick en hjärnskakning och är därmed borta minst sex dagar, sade Czarnecki.

Ullström fick matchstraff för tacklingen.

Äntligen seger för Modo

Ishockey, Elitserien, Modo - Södertälje

Modo tog en hyperviktig trepoängare och revansch på Södertälje. 4—1 var en seger med norsk-kanadensisk touch.

Två mål av kanadensaren Josh Green, ett vardera av norrmännen Per-Åge Skröder och Mats Zuccarello-Aasen.

Det var en av många ödesmatcher för Modo, sist inför drabbningen mot Södertälje med bara en seger under ordinarie matchtid och fem poäng från kvalstrecket.

Södertälje å sin sida kom till start som ett av de formstarkare lagen, med fyra segrar på de fem senaste matcherna, och besegrade dessutom Modo med 5—0 hemma för en månad sedan.

Märkligt nog såg dock Modo ut att ha bästa självförtroendet och energin. Första två perioderna gick klart till hemmalaget, framförallt andra där Södertälje sköt sitt första skott efter 13 minuter!

Förra säsongens skyttekung, Per-Åge Skröder, har haft det tungt i höst, men gav nu Modo ytterst viktiga 1—0 i första perioden.

I andra perioden klev Skröders landsman Mats Zuccarello-Aasen in i handlingarna på allvar.

Först spelade han snyggt fram kanadensaren Josh Green till 2—0 och 26 sekunder senare gjorde han själv 3—0.

Green stängde sedan matchen för gott när han tryckte in en retur för 4—0 i slutperioden.

Zuccarello-Aasen var banans gigant, så liten han är.

Den målfarlige och spelskicklige norrmannen gjorde succé redan förra säsongen, hans första i Modo. Trots en 20 matcher lång skadeperiod gjorde han 40 poäng.

Nu är han, trots att Modo gått kräftgång, redan uppe i 17 (7 mål + 10 assist).

Fast allra roligast tyckte han det var att kedjekompisen Skröder fick göra mål.

- Han har haft lite motgångar så det målet var viktigt för honom. Samtidigt har Per-Åge jobbat väldigt bra defensivt hela tiden.

Matchen som helhet?

- Vi var bra, mer på bettet än Södertälje, åkte mycket skridskor och rullade runt i anfallszon.

- Vi fick också ut puckarna ur egen zon snabbare än tidigare, och får vi pucken i fart är vi bra.

En oerhört viktig trepoängare för Modo, som dessutom vann sin andra raka hemmamatch — seger mot Timrå i förlängning i tisdags.

Modo har också spottat upp sig spelmässigt den senaste tiden. Läget i tabellen är dock fortfarande ytterst prekärt.

- Det är bara att ladda om. Det här stärkte oss, konstaterade Zuccarello-Aasen.

Linköping besegrade Färjestad

Linköping går som tåget i elitserien. Tre raka segrar och hela 16—3 i målskillnad sedan Jan Hlavacs och Jaroslav Hlinkas intåg. "TvåIshockey, Elitserien, Modo - Linköping jätteskickliga spelare var för sig. De har dessutom förmågan att lyfta sina medspelare", säger Andres Jämtin efter 3-1 (1-0, 1-1, 1-0) mot Färjestad i lördagens elitseriemöte.

Linköping fick en trög start på elitserien. Nu har det vänt och det med besked. Tacka Jan Hlavac och Jaroslav Hlinka för det.

Tjeckduon har svarat för elva poäng tillsammans på tre matcher. När Jan Hlavac sköt in matchavgörande 3—1 mot Färjestad så var det hans fjärde mål på tre matcher. Han har även två målgivande passningar på poängkontot.

Hlinkas facit är en fullträff och fyra målgivande passningar.

- Två motorer i vårt lag. Deras intåg har betytt mycket för oss, säger Andreas Jämtin som bildar kedja med Hlinka och Patrik Zackrisson.

LHC-tränaren Slavomir Lener låter endast tjeckerna spela tillsammans vid speciella tillfällen under matcherna.

- Båda två har förmågan att lyfta sina medspelare. Det kan vara tanken bakom det, säger Jämtin som gjorde 1—0 och 2—0 mot Färjestad, klubben han representerade som junior.

- Det säger sig självt att konkurrensen om forwardsplatserna hårdnat när Hlinka och Hlavac anslutit. Man måste visa vad man går för annars kanske man inte tillhör laget längre, säger Jämtin.

Linköping skickade anfallaren Erik Lindhagen till allsvenska Växjö i veckan. Sedan tjeckduons entré har Linköping besegrat Södertälje (8—1), Rögle (5—1) och Färjestad (3—1).

- 16-3 i målskillnad talar för att vi är bra både bakåt och framåt, säger Jämtin.

Färjestad fick ingen ordning på spelet i power play i den första perioden trots tre försök. I den andra perioden - och i femte försöket - kom reduceringsmålet. Per Åslund styrde pucken med klubbskaftet förbi en storspelande Fredrik Norrena i LHC-målet.

Finländaren imponerade annars stort med flera publikfriande plockningar med vänsterhanden.

Färjestad skapade en del chanser i tredje perioden, men det kändes som gästerna hade kontroll på händelserna på isen.

- Linköping fick ner farten på oss. En rättvis seger, säger Tommy Samuelsson, tränare i Färjestad.

Karlstadslaget saknade Jesper Mattsson och Johan Andersson. Två viktiga centrar som låg hemma i sjuksängen.

800 supportrar välkomnade AIK spelarna till träning

Dagen före guldmatchen i Göteborg genomför AIK på Karlberg som vanligt. Men långt ifrån allt är som vanligt - inte minst inraimagemningen.

Uppskattningsvis 800 supportrar välkomnade spelarna in på träningsplanen kvart över tio med applåder och bengaler.

Noterbart är att Martin Kayongo-Mutumba finns med på träningen. Den 24-årige mittfältaren avstod fredagens träning på grund av en förkylning. På lördagen var hela truppen med.

Oavgjort för Sverige

Förlust mot Danmark och 30-30 mot Tyskland i Super cup på lördagen. En poäng på två matcher. Men inte heller på den gamla svenska framgångstiden var träningslandskamper någon tändande gnista för spelarna.

Förbundskaptenen Staffan Olsson om matchen:image

- Vi gick ner oss första kvarten i andra halvlek. Ändå var vår insats okej. Man ska komma ihåg att vi mötte spelare som håller till i Bundesliga och har ett tempo som är väldigt högt, säger han.

Olsson och kollegan Ola Lindgren prövar och testar:

- Vi tror på de här killarna. De är unga och det handlar om att ha tålamod. Vi ska nog få ihop ett giftigt lag, säger Olsson till TT.

Sverige spelar EM-slutspel i Österrike i januari nästa år. Det nionde europamästerskapet i handboll och Sverige vann 1994, 1998, 2000 och 2002.

I pågående Super cup blev det förlust mot Danmark i torsdags. Mot Tyskland på lördagen slutade det oavgjort efter en insats som hade en känsla av gamla goda tider. Då när Sverige under tolv år i OS, VM och EM bara en gång slutade utanför prispallen.

KNORR I STOLPEN

Godbitar från matchen:

Fredrik Petersens artistiska knorr som över 10 000 åskådare i Halle trodde skulle gå in. Bollen tog i stolpen. Dalibor Doders sprinterryck över hela planen och hans 29-27 för Sverige med fem minuter kvar. En superkontring á la Erik Hajas på den tiden det begav sig. Publiken suckade hänförd. Målvakten Johan Sjöstrands akrobatiska räddning vid 30-30.

Godbit ur tysk synvinkel:

När Fredrik Petersen brände straffen i slutsekunderna. Nu väntar Norge på söndagen.

INTE BÄTTRE FÖRR

Inför den 16:e upplagan av fyrnationsturneringen i Tyskland ifrågasattes Sveriges kvaliteter på positionen vänsternio. Det var inte bättre förr, säger förre förbundskaptenen Bengt "Bengan" Johansson:

- Vi hade inget tungt skytte. Men vi hade Ola (Lindgren) och Björn Jilsén. Det räckte långt i Prag (VM-guld), fast Jilsén spelade inte så mycket, han tog mest fasta situationer straffar och sånt. Senare på 1990-talet hade vi förstås Stefan Lövgren där och som mittnia, han var ju ett handbollsgeni.

- Ola och Staffan (Olsson) har bra koll. De är jättebra val som förbundskaptener och jag tror säkert att landslaget kommer att blanda sig i medaljstriden igen i mästerskapen. Super cup är ju en turnering där man luftar nya spelare. Så var det också på min tid, säger "Bengan".

TT

Hamilton tog pole position

Lewis Hamilton fortsätter att imponera i tidskvalen. På lördagsförmiddagen dominerade britten i Abu Dhabi när han tog sin 17:e pole position i karriären på 52 starter. "Det är aldrig lätt, men det var definitivt lika roligt som det såg ut", säger han.image

Efter en tung start på säsongen har Hamilton och McLaren-teamet hittat formen. Under lördagens kval, som avslutades under solnedgång i Abu Dhabi, imponerade britten och skaffade sig bästa tänkbara utgångsläge inför söndagens Formel 1-avslutning.
McLaren-föraren var hela 0,7 sekunder snabbare än tvåan Sebastian Vettel. Mark Webber kommer att starta som trea medan Rubens Barrichello, som kämpar med Vettel om andraplatsen totalt, noterades för fjärde bästa tid.
- Det är aldrig lätt, men det var definitivt lika roligt som det såg ut. Bilen har aldrig varit så här bra under hela året, säger Hamilton.
Den redan korade världsmästaren Jenson Button, som inte tagit pole positon sedan i Monacos Grand Prix i maj, kommer att starta som femma.

Två snabba mål sänkte Spurs

Fotboll, Premier League, Arsenal - Tottenham

Arsenal tog en traditionsenlig seger i lördagens Londonderby mot Tottenham. Hemmalaget vann med 3-0 efter att Robin van Persie och Cesc Fabregas gjort två mål inom loppet av tio sekunder i den första halvleken.

I 43:e minuten slog den spanske lagkaptenen till. Tottenham tappade bollen direkt efter avspark - sedan Robin van Persie gett Arsenal ledningen med 1-0 från nära håll - och tio sekunder senare låg bollen i nät. Fabregas tog sig förbi tre spelare under sin raid mot målet och avslutade med ett lågt och ruskigt precist skott. Utan tvekan en kandidat till Årets mål.

Målet var nådastöten mot ett Tottenham som hade gjort en blek första halvlek och skapat få målchanser. Å andra sidan var Arsenal i det närmaste hundraprocentigt under de lägen som uppstod.

Även efter pausvilan var hemmalaget läskigt effektivt. Med timmen spelad satte Robin van Persie dit 3-0 sedan han fått öppet mål på en passning från Bacary Sagna. Det innebar också att Tottenham inte vunnit ett derby mot Arsenal på 20 raka försök - senast det blev en vinst var 1999.

Arsenal gick i och med segern upp på andra plats i Premier League, men kan bli passerat redan senare på lördagen när Manchester United möter Blackburn.

Portsmouth lånar 100 miljoner - till löner

Portsmouth tvingas låna 100 miljoner kronor – för att bekosta sina spelarlöner. Borgenär uppges vara en affärsman från Hong Kong, enligt tidningen the Guardian.

Klubben bekräftar på fredagen att alla likvida medel är simagelut. Om inte externa finansiärer bidragit med kontanter hade kassaflödet inte tillåtit att några pengar betalades ut.

Skälet ska vara att den nye ägaren, Ali al-Faraj, ännu inte bidragit med några av sina tillgångar i jumbolaget. Portsmouth ligger sedan tidigare i tvist med flera andra föreningar om otillräckliga ersättningar för olika nyförvärv.

Storstryk för Canucks - släppte in sju raka

Svensklaget Vancouver åkte på en rejäl smäll borta mot Anaheim i NHL-ishockeyn natten till lördagen. Trots ledning med 2-0 föll Canucks efter att laget släppt in sju (!) raka mål.image

Vancouver startade bäst och hade efter fem minuter av den första perioden tagit en 2-0-ledning. Trots den fina öppningen fick Vancouver till slut se sig besegrade med hela 2-7.

Dallas-svensken Fabian Brunnström gjorde sitt första mål för säsongen när han, till hemmapublikens stora förtjusning, utjämnade matchen mot Florida till 5-5 tre minuter in i den sista perioden. Brunnström noterades även för en assist, men Dallas förlorade matchen med 5-6 efter ett straffavgörande.

Henrik Lundqvist motade 29 skott men fick ändå se sitt New York Rangers kapitulera borta mot Minnesota med 2-3.

Samuel Påhlsson spelade fram till Columbus 3-1-mål hemma mot Pittsburgh men tvingades, även han, bokföra en uddamålsförlust efter att fjolårets Stanley cup-mästare vunnit med 4-3 på straffar.