söndag 6 november 2011

Ibra bakom Milans seger


I veckan har han mest varit uppmärksammad för sin självbiografi.
Men Zlatan Ibrahimovic kan tala för sig på fotbollsplanen också.
Svensken låg bakom tre av målen när Milan slog Catania med 4-0.
Zlatan Ibrahimovic blev målskytt på straff, svenskens femte ligamål den här säsongen. Men det var framspelningarna som stack ut i söndagens seger mot Catania.
Två vältajmade passningar till Robinho gav Milan en tidig tvåmålsledning.
Den första ledde till en straff redan i sjunde minuten, sedan Robinho vräkts omkull. Cataniamålvakten Mariano Andujar gick åt rätt håll på Zlatan Ibrahimovics straffspark, men den hårt slagna bollen letade sig längs marken in i mål under honom, en bit från högra stolpen.
En dryg kvart senare fick Ibrahimovic iväg en lång crossboll från mittlinjen, fram till Robinho på vänsterkanten. Brasilianen fintade sig skickligt in i straffområdet och placerade in 2-0.
Drygt 20 minuter från slutet av matchen kom nästa framspelning, en genomskärare till Robinho, som sköt ur dålig vinkel. På returen fumlade Cataniamittfältaren Francesco Lodi, med god hjälp av Clarence Seedorf, in 3-0-målet.
Det blev till slut 4-0 (Gianluca Zambrotta) och Milan hänger därmed fortsatt på i toppen av serie A. Laget är en poäng bakom Udinese och Lazio, som båda vann sina matcher på söndagen.

Försiktigt positivt om Kahnberg


Magnus Kahnberg verkar inte ha fått några allvarliga nackskador efter den brutala tacklingen i matchen mot Linköping på lördagen, skriver Frölunda på sin hemsida. Kahnberg fick stanna kvar på Sahlgrenska sjukhuset över natten.
Den fula tacklingen från Linköpings Sebastian Karlsson gjorde att Magnus Kahnberg fick en kraftig hjärnskakning, utslagna tänder och ett sår över ögonbrynet behövde sys.
Själv ville inte Sebastian Karlsson, som tacklade Kahnberg, prata med medier efter matchen. Till LHC:s hemsida säger han:
"Det gick fort men jag tror min axel träffade illa. Jag har absolut inget uppsåt att skada och kan bara be om ursäkt. Det känns inte alls bra. Jag har skickat ett sms till Mange och hoppas att han repar sig snabbt."
Debatten om hjärnskakningar och slag mot huvudet har blossat upp rejält den senaste tiden. I NHL ska tacklingar mot huvudet bestraffas hårdare, sedan antalet hjärnskakningar har ökat.
En koppling mellan hjärnskakningar och depression har också uppmärksammats, bland annat av Luleå hockeys läkare Yelverton Tegner, sedan tre NHL-spelare har dött. Det viktigaste för att undvika hjärnskakningar är enligt honom att visa respekt för motståndarna, sade han till TT i slutet av september.
– Att inte tackla bakifrån och inte tackla den som inte är beredd på en tackling. Sen har ledarna en stor betydelse. Jag har aldrig hört en ledare fördöma sina egna spelares tacklingar i ryggen på motståndarna.
Rick Rypien kämpade med depression i tio år innan han tog sitt eget liv, Derek Boogaard dog efter ett för stort intag av alkohol och smärtstillande medel, och Wade Belak tog livet av sig efter att ha ätit antidepressiva medel i flera år.