onsdag 7 oktober 2009

Video: "Windows Mobile 6.5 "

"Windows Mobile 6.5 är en ren besvikelse"

Kritiken mot Microsofts senaste operativsystem för mobiltelefoner låter inte vänta på sig.

Microsoft lanserade igår senaste version av företagets operativsystem för mobiltelefoner, Windows Mobile 6.5. Många av de nyhetstjänster som recenserat operativsystemet har uttryckt sin besvikelse över det försenade operativsystemet.
Nyhetssajten Gizmodo anser att Windows Mobile 6.5 inte ens verkar vara klart, varken på utsidan eller insidan.

- Windows Mobile 6.5 är inte bara en besvikelse, det verkar inte ens vara klart. Saker och ting verkar inte heller bättre under ytan. En snabbt titt under skalet visar ett operativsystem som inte ändrats på åratal och som fortfarande påminner om Windows Mobile 6.1, skriver John Herman på Gizmodo.

ean Takahashi på nyhetssajten Venturbeat har en något mer positiv inställning till operativsystemet. Enligt Dean Takahashi så är Windows Mobile 6.5 ett stort steg framåt jämfört med tidigare versioner.

- Trots förbättringarna är Apples Ipone överlägset och erbjuder en bättre upplevelse än Microsofts alternativ.
Matthew Miller på nyhetstjänsten Zdnet uppger rent ut att Windows Mobile 6.5 är en uppenbar besvikelse.

- Min uppfattning är att det är patetiskt. Jag ser inget värde i den nya startmenyn och hela startskärmen till och med är värre än de tidigare versionerna av operativsystemet, skriver Matthew Miller.

Källa:IDG

Konton hos Gmail och Yahoo hackade

Google och Yahoo säger att även deras e-postanvändare drabbats av nätbedragare som lurat av dem lösenord och användarnamn. I måndags medgav Microsoft att tusentals användare av företagets avgiftsfria e-posttjänst hotmail fått hemliga kontouppgifter utlagda på internet.

Med hjälp av så kallat nätfiske, phishing, har internetskojare lurat e-postkunder att lämna ut uppgifterna.

"Vi blev nyligen medvetna om en phishing-komplott där hackare kommit över användares id-uppgifter för webb-baserade mejlkonton, däribland ett litet antal gmail-konton", svarade Google på AFP:s förfrågan.

Google har reagerat med att tvinga användarna att byta inloggningsuppgifter.

Yahoo sade i ett uttalande att ett "begränsat antal" id-uppgifter från Yahoo-konton avslöjats.
Nätfiske är ett sätt att komma över uppgifter via internet genom att skicka falska e-brev med länkar till bluffhemsidor, där besökare uppmanas att skriva in hemliga lösenord och koder.

Microsoft, Google och Yahoo betonar att det inte skett några intrång i företagens datasystem och uppmanar sina kunder att vara extremt försiktiga med att öppna bilagor och klicka på länkar från både kända och okända avsändare.

Sir Alex Fergusons utbrott kan bli kostsamt

Skotten kan stängas av efter sitt senaste utbrott i matchen mot Sunderland i helgen.

Sir Alex Ferguson gick till hård attack mot domaren Alan Wiley i matchen mot Sunderland på Old Trafford i helgen. Managern var svidande i sin kritik mot domarens fysik och ifrågasatte hans form. Nu vill FA och domarkåren ha en förklaring till Fergusons uttalande.

- Jag har ingen aning om vad Sir Alex tjänar, men böter eller enFotboll, Premier League, Manchester United -Arsenal kortare avstängning skulle inte röra honom ryggen, säger Domarförbundets Alan Leighton enligt Manchester Evening News.

- Det måste göras något åt detta, det här är an allvarlig anklagelse som måste straffas hårt. Jag tycker att FA måste ta i med krafttag den här gången. Vi måste tala om straff som verkligen ändrar beteendet.

Ferguson står dock fast vid sitt uttalande och jämför med domare utomlands.

- Du ser domare utomlands som håller samma form som "butcher's dogs". Vi har vissa domare som håller formen. Han gjorde inte det. Han behövde 30 sekunder för att varna en spelare. Han behövde vila, det är löjligt, säger Ferguson.

Ferguson har nu sju dagar på sig att återkomma med ett skriftligt svar till FA.

HTC:s nya mediavärsting

Med en skärm på 4,3 tum, stark processor och Sense-gränssnittet hämtat från HTC:s Android-mobiler har HD2 mycket som talar till dess fördel även om storleken är svår att komma runt.

Som väntat har nu HTC officiellt lanserat den mediamobil som det under en längre tid spridits uppgifter om på nätet under namnet Leo. Modellens officiella namn är HD2 och som framgår av beteckningen är det en efterträdare till HD.
HD2 har fått större skärm och därmed större yttermått. Med måtten 120,5x67x11 millimeter är den visserligen tunn men ändå inte en mobil som smidigt slinker ned i vanliga fickor. Till HTC:s försvar ska sägas att man ändå utnyttjar utrymmet betydligt bättre än Toshibas mostvarighet TG01 där det finns stora ytor runt skärmen som i jämförelse framstår som onödiga. HTC:s skärm fyller upp större delen av telefonens framsida. Att man fått ned tjockleken till 11 millimeter bidrar till att HD2 känns mindre otymplig än föregångaren HD.

Pekgränssnitt gör sig bäst på stora skärmar och HD2 är ett övertydligt exempel på det. Nu har HTC dessutom tagit in sitt Sense-gränssnitt från Android-mobilerna till Windows-familjen. Det innebär större möjligheter att anpassa gränssnittet som man själv vill ha det, även om det inte är riktigt samma version som i Google-mobilen Hero och mycket av HTC:s vanliga TouchFLO känns ändå igen från tidigare Windows-mobiler.
Den kapacitiva skärmen är telefonens huvudnummer och med upplösningen 800x480 bildpunkter fördelat på 4,3 tum är det givetvis njutbart att surfa eller titta på bilder eller film. Vid bildvisningen visar sig också möjligheten att styra telefonen med multi-touch, man kan zooma in och ut i bilder genom att dra ihop eller isär två fingrar på skärmen. På det exemplar vi provar fungerar inte detta i webbläsaren men det kanske rättas till innan HD2 börjar säljas nästa månad. Nu spelar det inte så stor roll eftersom surfande som sagt gör sig extremt bra på den här telefonen i alla fall.

Den stora skärmen utnyttjas också för att kombinera pekvänligheten med bilanpassning. Om man skaffar en biltillsats och placerar telefon i hållaren förändras gränssnittet, något som vi inte haft möjlighet att prova. Med sin stora skärm har den dock bättre förutsättningar än de flesta mobiler att fungera bra som bil-gps.
Det kan tyckas som en detalj men att HTC nu sett till att utrusta HD2 med en fotolampa gör att den blir mer komplett som mediamobil än HD.
Efter att ha fått känna på ett förproduktionsexemplar av HD2 under en kort stund är det få saker som framstår som negativa. Men storleken går inte att komma runt. Jämfört med Iphone är den till exempel en halv centimeter större både på bredden och höjden. Några millimeter hit eller dit kan tyckas obetydligt men det finns troligen en kritisk gräns för hur stora telefoner som man kan få mobilköpare att acceptera och det gäller nog även köpare med ett starkt teknikintresse. Med HD2 balanserar HTC på den gränsen.

FAKTA:

System: Windows Mobile 6.5
Mått: 120,5 x 67 x 11 mm
Vikt: 157 g
Skärm: 4,3 tums kapacitiv pekskärm. 480 x 800 pixlar.
Processor: 1 GHz Snapdragon
Batteri: 1230 mAh
Taltid: 5 tim 20 min med 3g.
Standbytid: 390 tim
Kamera: 5 megapixel, autofokus, dubbel fotolampa.
Minne: 448 MB RAM, plats för MicroSD-kort.
Turbo-3g: 7,2 Mbit/s nedladdning, 2 Mbit/s uppladdning
Övrigt: 3,5 mm-uttag för hörlurar, rörelsesensor, gps, bluetooth 2.1,

Källa: HTC och Mobil

Hasse Backe tar över Djurgården?

En dramatisk förändring ska hålla Djurgården kvar i allsvenskan. Enligt TV4 är den gamla ledningen, med storfinansiärerna Bo Lundqvist och Tommy Jacobson, på väg tillbaka in.

Enligt en av TV4:s källor har samtal mellan parterna pågått i enFotboll, Mexico i San Francisco vecka.

Expressen uppger att Jacobson är på väg in som ny ordförande, och att ett extra styrelsemöte planeras i dagarna.

Enligt tidningen är dessutom Hasse Backe och förre sportchefen Ingvar "Putte" Karlsson på väg in som sportslig hjälp under hösten.

Mer info kommer under dagen!

Alla nya mobiler med Windows Phone

Imorgon börjar de första telefonerna med Windows Phone att säljas i svenska butiker. Större möjligheter att styra telefonen med fingrarna i stället för pekpenna, förbättrad webbläsare och mediapspelare är några av nyheterna.
Enligt Microsoft rör det sig om totalt 16 modeller som nu är lanserades och aktuella för Sverige. Under oktober kommer merparten av de helt nya modellerna, ett par börjar säljas först i november och sedan tidigare finns det ett antal telefoner ute i handeln som kommer att kunna uppgraderas utan kostnad.
Mest intresant är kanske Toshibas entré på den svenska marknaden i form av den stora och kraftfulla mediamobilen TG01.
En annan ny spelare är Acer som kommer med tre modeller: NeoTouch, BeTouch E200 och BeTouch E100. Mobil har tidigare berätta om NeoTouch, som då gick under beteckningen F1. Den kommer att konkurrera med TG01 då det också är mediamobil med imponerande prestanda.
BeTouch E200 är en skjutmobil där en vanlig knappsats döljer sig bakom skärmen. E100 är en enkel pekskärmsmobil där man kan förvänta sig ett lågt pris.
ZTE har nyligen börjat sälja sin lågprismobil F102 i Sverige. Inom kort kommer man också att introducera två Windows-mobiler i Sverige.
Nu har det också blivit officiellt att även HTC kommer med en ny modell i den största klassen för mediamobiler.

Touch HD2, för Mobils läsare känd som Leo, ska ersätta Touch HD. HD 2:s högupplösta skärm (480x800 bildpunkter) är den första kapacitiva skärmen som sitter i en Windows-telefon. Touch HD 2 kommer att börja säljas under november.
Sedan tidigare har HTC också utlovat uppdateringar till version 6.5 för de redan lanserade modellerna Snap, Diamond 2, Touch Pro 2 och Touch 2. Av dessa finns alla utom Touch 2 redan ute i butikerna sedan en längre tid tillbaka.
Även Samsung har lanserat ett antal modeller som kommer att få den nya versionen av Microsofts operativssystem då de börjar säljas. Det gäller Omnia II, Omnia Pro, Omnia Lite och B7330.
Bland nya Windows Mobile-telefoner får också räknas Sony Ericssons X2. När det gäller X2 är tidpunkten för säljstart något oklar, men en kvalificerad gissning skulle kunna vara omkring månadskiftet oktober-november.

Idag presenterar Microsoft den nya versionen av sitt operativsystem för mobiler, Windows Phone, även kallat Windows Mobile 6.5. En rad nya modeller lanseras samtidigt och tillverkarna Toshiba, Acer och ZTE släpper sina första Windows-mobiler i Sverige.

Markström stoppade HV 71

Ishockey, Elitserien, Rögle - Brynäs

Foto:Bildbyrån

Brynäs spelade riktigt bra halva matchen mot HV 71. Det räckte för att ta säsongens första seger, 2-1 mot så långt obesegrade HV. Hemmalaget kan tacka sin målvakt, Jacob Markström. Han storspelade matchen igenom.

- Jag försöker göra mitt bästa, sade Markström anspråkslöst.

Brynäs spelade efter tesen anfall är bästa försvar under första perioden och en bra bit in i andra. Det gav ett rejält spelövertag och mängder av chanser framåt. Att utdelningen lät vänta på sig fyra minuter in i andra perioden berodde bara på att Stefan Liv i HV-målet var riktigt bra. Brynäs kunde ha avgjort matchen redan i första perioden.

Liv var dock chanslös på Andreas Dackells mycket välriktade slagskott för 1-0.

Så långt såg Brynäs inte ut som ett bottenlag, tvärtom.

- Grabbarna gjorde ett grymt jobb på isen, berömde Markström.

- Även om vi inte hade vunnit innan denna match hade vi spelat bra flera matcher. Nu tycker jag också vi hade lite tur, pucken studsade mer vår väg, fortsatte han.

Tack vare några Brynäsutvisningar och stenhård matchning av den fruktade förstakedjan med Johan Davidsson i spetsen kom HV inte bara in i matchen i andra perioden. Smålänningarna tog över helt och Markström fick plocka fram hela sitt register. Han hade också lite flyt när Davidsson prickade ribban.

- Man ska inte börja backa hem, det vet vi. Men samtidigt började HV chansa rejält och våra utvisningar betydde också en del, sade Markström.

Markströms plockning på ett stenhårt direktskott från Pasi Puistola i andra perioden var matchens räddning. HV-mål där och matchen kunde fått en rejäl vändning.

- Hur jag hann med? Vet inte. Det gick så fort, sade Markström och skrattade nöjt.

Med dryga sex minuter kvar kvitterade Oscar Sundh för HV. Då trodde nog många i den nästan fullsatta hallen att Brynäs skulle få fortsätta vänta på första trepoängaren. Men inte. Brynäs lyfte upp spelet igen och fick betalt när Sebastian Lauritzen tyckte in segerpucken från nära håll. Brynäs hade spräckt nollan i segerkolumnen, HV fick vända hem med första förlusten i bagaget.

Och Jacob Markström fick säkert en guldstjärna i förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafssons anteckningsbok.

Skröder bakom Modos seger

Ishockey, Elitserien, Modo - Skellefteå

Foto:Bildbyrån

Efter fem poänglösa omgångar lossnade det till slut för fjolårets poängkung Per-Åge Skröder. Hemma mot Skellefteå stod Modoforwarden för två vackra mål — i vad som kan komma att betraktas som norrmannens och Modos vändpunkt.

- Väldigt viktigt, konstaterade Skröder efter segern med 6-2.

Modo har under den senaste tiden fått finna sig i att kallas "krislag". Örnsköldsviksgänget hade bara skrapat ihop tre poäng — och låg på den försmädliga jumboplatsen i tabellen — när formstarka Skellefteå AIK på tisdagen kom till Örnsköldsvik.

Med lagens form i åtanke verkade det på förhand bli en ensidig tillställning.

Det blev den också — men inte på det sätt man trott. Det var nämligen Modo som tog tag i taktpinnen från start, och hemmalaget höll den praktiskt taget matchen ut.

- Tidigare har vi inte åkt tillräckligt med skridsko, ofta har vi nästan stått stilla och tittat på i matcherna. I dag kämpade verkligen alla och slet för varandra, sade Skröder.

Norrmannen var glad i hågen efter matchen. Delvis eftersom Modos just tagit säsongens första seger, och delvis för att han själv passade på att panga in två puckar bakom SAIK-målvakten Nicklas Dahlberg, hans första poäng för säsongen. Båda målen kom i första perioden, och innebar att Modo — helt rättvist— fick gå till första periodvilan med en 2—0-ledning.

- De satt bra, skönt att äntligen få hjälpa laget, sade Skröder. Jag har inte tänkt så mycket på det, men visst har man ändå varit medveten om att det inte fungerat.

Skröder hann även med att missa en straff.

- Jag hade lite bråttom (skratt). Tyckte att han (Dahlberg) hade en lucka mellan benskydden, men det blev en ganska dålig straff.

Gästande Skellefteå såg långa stunder vilset ut i första perioden, och trots att västerbottningarna vaknade till liv efter den första pausvilan och bjöd upp till match till slut, var det aldrig något snack om saken. Modo var för kvällen alldeles för tätt defensivt — och effektivt offensivt. Segersiffrorna, 6—2, speglar matchen i stort — även fast Skellefteå desperat bombarderade Modomålvakterna (Michal Zajkowski fick vätskebrist och lämnade över till Roman Malek i sista perioden) med skott ur alla möjliga och omöjliga vinklar under matchens andra halva.

- Vi har spelat och tränat i två månader, men det var svårt att tro när man såg oss i dag, sade SAIK-tränaren Hans Särkijärvi. Vi är inte med överhuvudtaget från start, det såg ut som att killarna inte förstod allvaret i det vi höll på med.

Särkijärvis kollega i Modo, Miloslav Horava, var av förståeliga skäl desto nöjdare. Laget lämnade nu jumboplatsen i serien och får ett visst andrum efter den tunga starten på säsongen.

- Killarna jobbade som ett lag och höll ihop ute på isen, och vi förtjänade den här segern i dag. Men nu gäller det att vi fortsätter på det här spåret och bevisar att vi är bra.

TT

22:a raka hemmaseger för Färjestad

I våras räddade han Södertälje kvar i elitserien. Men på tisdagskvällen sänkte Henrik Karlsson sina gamla lagkaIshockey, elitserien, Färjestad - Skellefteåmrater — och tog sin femte raka seger som Färjestadsmålvakt. 3—1 betydde 22:a raka hemmasegern.

Färjestad fick en drömstart på matchen och redan efter 36 sekunder petade landslagscentern Johan Andersson in 1—0-målet bakom Pontus Sjögren som fick chansen i Södertäljemålet i stället för småskadade Björn Bjurling.

- Vi fick precis den start vi inte ville ha. Ska man vinna mot Färjestad måste alla vara med från start, man har inte råd med en startsträcka, säger Södertäljetränaren Peter Popovic.

Men Södertälje replikerade snabbt. Nye Jiri Bicek fortsatte att visa att han är het framför mål och gjorde sitt tredje mål på fem matcher med ett handledsskott i krysset.

Färjestad ägde dock perioden och återtog ledningen med drygt två minuter kvar. Per Åslund snodde pucken av Ryan Glenn innan han rundade Sjögren och satte pucken.

Marcus Johansson såg sedan ut att ha avgjort matchen med sitt 3—1-mål i början av andra perioden men en Södertälje-time out fick önskad verkan och gästerna ryckte upp sig rejält. Hade det inte varit för förre Södertäljemålvakten Henrik Karlssons storspel i mål hade man varit ikapp snabbt. Men nu stod Karlsson emot gång på gång.

- Hade vi ett "Monster" i mål i fjol så har vi i alla fall en "Jätte" nu. Henrik var ruggigt bra och jag skulle säga att han håller kvar oss i matchen i andra perioden, säger Färjestadstränaren Perra Johnsson.

- I andra perioden faller vi ihop med hela laget, säger Karlsson som besväras av en axelskada från när Färjestad mötte Rögle den i premiären.

- Men det funkar faktiskt bättre på isen än utanför. Men det är ingen fara, lugnar han.

Förra säsongen kom han till den då avhängda jumbon Södertälje från Malmö inför slutspurten av serien. Med sitt målvaktsspel hade han sedan stor del i att klubben via kvalserien klarade nytt kontrakt. Nu ställdes han mot sitt gamla lag.

- Det är speciellt faktiskt. Det är svårt att trycka på vad men det blir speciellt när man får träffa gamla grabbar man spelat med.

Segern som Färjestad tog innebar att man nu tagit 22 raka vinster hemma i Karlstad. Södertälje försökte även i tredje perioden men chanserna man skapade var sällan särskilt heta.

Och när de väl kom — då stod Henrik Karlsson i vägen.

"Jätten" som ersatt "Monstret".

TT

Ny förlust för Linköping

Ishockey, Elitserien, Djurgården - Linköping

Foto:Bildbyrån

Sportsligt sett har det varit över förväntan för Djurgården.
Publikmässigt har säsongsstarten samtidigt varit en stor framgång.
Hemmamatchen mot Linköping blev bevis för båda delarna - seger, 2-1, inför drygt 6 000.


-Kollegor runtom i landet är oroliga över sina publiksnitt men vi känner att hockeyn är på uppgång i Stockholm, säger klubbdirektören Tommy Engström till TT.

Stockholm och hockey har annars inte varit någon framgångsrik kombination de senaste säsongerna. Under flera år gapade läktarna tomma i Globen innan Djurgården permanent flyttade över till Johanneshov.
Den här säsongen har dock börjat annorlunda.

Segern över Linköping var säsongens första på hemmais men också ett bevis på att hockeyn har börjat att leva igen i Stockholm.


-Jag har under mina tolv år i Djurgården inte upplevt att vi haft utsålt i de två första matcherna och inte heller att hockeyn varit så het redan i september, säger Tommy Engström.


De två matcherna han talar om är mot dels Modo i premiären (8 094 åskådare), dels mot Brynäs.

Sviten sprack mot Linköping men 6 011 åskådare gör att man ändå ligger över budgeterat publiksnitt.


-Vi har budgeterat med 6 500. Rent ekonomiskt betyder 1 000 extra personer över budgeten cirka 200 000 kronor extra.


Förklaringarna till publikintresset är flera enligt Engström:


-Vi har jobbat hårt med att försöka locka folk, sedan går det ju i cykler. Vi kände redan under andra halvan av förra säsongen att hockeyn var på väg upp.

TT: Hur stor betydelse har det att Djurgården fotboll har det tungt?

-Jag hoppas att det inte är så utan vi vill tro att det finns utrymme för båda idrotterna. Kanske har det betydelse men framförallt handlar det om att vi levererat sportsligt.


Det gjorde man också mot Linköping även om det inte var någon storleverans - målmässigt i alla fall. Djurgården tryckte på för fullt från start, etablerade ett tryck som gav resultat efter 8.21 då Michael Holmqvist petade in 1-0.

Ett paralyserat Linköping fick hjälp in i matchen genom fyra raka djurgårdsutvisningar. Då klev i stället målvakten Gustaf Wesslau fram och blev Djurgårdens mest klart lysande spelare. Han räddade tio skott i andra perioden och höll ut ända till 14.40 när Niclas Hävelid kunde kvittera.

Ett par minuter senare kunde dock David Printz sprätta upp säsongens andra mål och segermålet för Djurgården.

-Otroligt skönt att vinna och ta sin första trepoängare på hemmaplan. Vi kämpar på som fan, sade Printz.

Det var egentligen bara en sak som inte fungerade för Djurgården, nämligen båsdörren. I avdelningen "pinsamma fel" var den krånglande dörren till utvisningsbåset en given kandidat. Tre man lyckades inte få upp den då Niclas Falk till slut fick sätta sig i Linköpings bås innan problemet ordnade sig.

TT