söndag 9 augusti 2009

Dagens höjdare

Så var det dags att utse dagens höjdare. Idag stod det och vägde mellan derbyt Djurgården-Hammarby, och Gefle. Valet är Gefle. Laget var helt utspelat i den första halvleken. Jag räknade ut Gefle efter en kvart spel. I den andra halvleken kom laget ut som jag vet inte vad. Jag vet inte vad spelarna åt i halvtid, men taggade till tusan var dem. Elfsborg blev tagna på sängen. Otrolig vändning av Gefle och första laget som gav Elfsborg första förlust på hemmaplan. Som sagt Gefle är dagens höjdare.

Lugnande besked om Claudio

Hammarbys brasse Claudio da Silva fick avbryta derbymatchen mot Djurgården efter en kollision och fördes till sjukhus i ambulans. Han har sannolikt drabbats av en muskelbristning i höfttrakten men kommer att stanna på sjukhus för att man ska kunna utesluta ett brott på bäckenbenet.

I mitten av den andra halvleken fick Hammarbys brasilianare Claudio da Silva bryta derbymatchen mot Djurgården. Mittfältaren föll ihop på planen och bars av på bår. Kort därefter fördes han per ambulans till sjukhus.

Enligt Hammarbys hemsida rör det sig sannolikt om en muskelbristning i höfttrakten. Brassen kommer dock att stanna på sjukhus för att man ska kunna säkerhetsställa att det inte rör sig om en fraktur på bäckenbenet.

Halmstad slog Kalmar

Fotboll, Allsvenskan, Halmstad - Kalmar FOTO:Bildbyrån

Den första halvleken var underhållande. Hemmalaget inledde bäst och spelade stundtals ut Kalmar. I den 26:e minuten tog Halmstad ledningen genom Emir Kujović. Efter målet jämnade Kalmar ut spelet. Tobias Eriksson och Daniel Mendez var närmast en kvittering.
Fyra minuter in i den andra halvleken var hemmalaget nära 2-0.
Görlitz fick på ett jätte skott från 16-17 meter. Bollen träffade
klockrent i stolpen. I den 70:e minuten fick Kujović ett bra läge,
men hans skott gick utanför.

Kalmar hade svårt att skapa klara målchanser. I den 91:a minuten avgjorde hemmalaget. Marcus Olsson blev friställd och han sköt in slutresultatet.

Örebro bortavann

Den första halvleken bjöd inte på någon vidare bra spel. Båda
lagen skapade ett par vassa chanser, men första halvleken slutade
mållöst. I den 57:e minuten tog Örebro ledningen i matchen. Efter en
hörna sköt Gerzic från 30-meter. Bollen tog i stolpen och på returen nickade Kim Olsen in 0-1.

Hemmalaget hade svårt att skapa kvitteringslägen. Örebro kunde ganska enkelt hålla undan till en viktigt bortaseger. Närmast en kvittering var Mahlangu som fick på ett bra skott, men Alvbåge räddade.  Örebro närmar sig nu toppstriden i och med kvällens seger.

Gefle gav Elfsborg första hemmaförsluten

Fotboll, allsvenskan, Elfsborg-Gefle
© Bildbyrån - 56073 - Foto:

Elfsborg rivstartade den första halvleken.
I den 10:e minuten revs Nordmark i straffområdet och Hemmalaget fick straff. Stefan Ishizaki satte säkert den efterföljande straffen i
mål. Efter målet skapade hemmalaget fyra-fem bra chanser, men det
blev inga fler mål i den första halvleken. Något som Gefle laget var
mycket nöjda över.

Tre minuter in i den andra halvleken kvitterade Gefle. Yannick Bapupa tryckte in kvitteringen med en yttersida. Gefle kom ut i den andra halvleken som ett helt nytt lag. Laget pressade tillbaka hemmalaget i inledningen av den andra halvleken. Elfsborg tappade sin fina spel från den första halvleken, och det mest beroende på att Gelfe spelarna var mycket aggresivare på mitten. I den 64:e minuten slarvade Elfsborg på mitten. Westlin frispelade Bapupa som bredsidade in bollen bakom en chanslös Ante Cović.

Efter det vaknade hemmalaget och satte fart på sitt spel. Gefle i sin
tur började försvara sig allt mer. I den 75:e minuten hade Deni
Avdić ett bra skott för hemmalaget, men målvakten räddade. Elfsborg hade en mycket boll, men hade svårt att skapa chanser mot ett väl
samlad Gefle försvar. Mitt i hemmapressen stack Gefle upp i en
kontring. Dahlén hittade Westlin med en bra kross. Westlin plockade
ner boll, och slog ett inlägg till Jonas Lantto, som nickade in 1-3.
Med fyra minuter kvar reducarde Ishizaki för hemmalaget. Närmare än så kom inte hemmalaget. Det var Elfsborgs första hemmaförslut i årets Allsvenskan.

Chelsea vann Community Shield efter straffar

Den första halvleken gick klart till Manchester. Laget skapade massvis med chanser. I den 10:e minuten gav Nani Manchester ledningen. Efter det som sagt hade laget chanser att öka på sin ledning, men Petr Cech svarade för ett par svettiga räddningar.

Tio minuter in i den andra halvleken kvitterade Chelsea. Ett inlägg missbedömdes av Foster i målet, och bollen kom ut till Carvalho. Carvalho nickade in kvitteringen i det öppna målet.

Chelsea tog över spelet i den andra halvleken, och i den 71:a minuten spelade Drogba, Lampard som sköt in 2-1.

I slutminuten av matchen kvitterade Man Utd genom Rooney. Där med gick matchen till straffar.

Lampard sköt säkert i mål, Foster åt ett håll och bollen åt andra

Giggs sköt mitt i målet och Cesh räddade med benet.

Ballack placerade sin straff till höger om målvakten som gick åt rätt håll.

Carrick sköt sin straff till vänster upp i krysset.

Drogba sköt sin straff på samma ställe som Ballack.

Evra slog en dålig straff, som Cech räddade enkelt.

Kalou sköt straffen upp i det vänstra krysset.

Chelsea vann där med årets Community Shield.

och skapade dem flesta lägen. Örgryte ägnade sig åt försvarsspel,
och kontrade när lägen gavs. I den 53:e minuten kvitterade Göteborg.
Efter en hörna kom bollen till Hysén som ur misstänkt offside
nickade in kvitteringen.

I den andra halvleken skapades inte så många klara chanser. Det mesta talade för att matchen skulle sluta 1-1, men i den 91:a minuten avgjorde Göteborg matchen. Eriksson slog ett vänsterinlägg förbi målet. Karl Svensson nickade in bollen framför målet där skytteligaledaren Hysén nickskarvade bollen förbi Andersson.

Självmål gav Hammarby tre viktiga poäng

Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Hammarby FOTO:Bildbyrån

Matchen inleddes med bra tempo och ganska hårda närkamper på mitten.
I den 20:e minuten fick Hammarby en frispark. Andreas Dahl slog
frisparken, och bollen tog på Markus Johanesson och gick in i mål.
Djurgården var annars det laget som förde matchen. Caudio fick ett
bra läge att öka på till 2-0 för Hammarby i den 27:e minuten, men
han sköt utanför.
Trots att Djurgården hade mer boll första halvtimme hade laget svårt
att skapa klara målchanser. Hammarby försvarade sig bra, och satsade på snabba omställningar.
I den 30:e minuten sköt Mikael Dahlberg bollen mot mål. Bollen tog
på Igor Armas hand. Domaren valde att fria. Det såg inte ut som att
Armas hade för avsikt att täcka bollen med handen.
Två minuter senare var Mattias Jonsson mycket nära att kvittera, men Rami Shaaban gjorde en bra räddning. Djurgården var det bättre laget i första halvleken, men lagets stora problem var att göra mål.
Hammarby inledde piggast i den andra halvleken. I den 49:e minuten
spelade Nathan Paulse fram bollen till Vlado Zlojutro. Zlojutro fick
en dålig träff från 10-12 meter, och Oskar Wahlström kunde enkelt
rädda det skottet. Efter tog Djurgården tillbaka taktpinnen.

Djurgården var det laget som pressade tillbaka Hammarby. Hammarby hade stora problem med att få igång något ordnad spel. I den 62:a minuten kolliderade Claudio med Mattias Jonsson. Claudio fick bytas ut, och första rapporterna sa att hans mjälte var skadad. Efter det tappade Djurgården sitt spel, och Hammarby jämnade ut spelet. I den 68:e minuten fick Hammarby en hörna. Rafael nickade på hörnan, men Wahlström svarade för en bra räddning. Strax där efter hade Paulse en nick som gick strax utanför. Djurgården skapade ett visst tryck i slutet, men det var aldrig nära en kvittering. Hammarby vann derbyt, som inte var så välspelad. I och med segern har nu Hammarby fem poäng mer än Djurgården.

Dagens matcher

En hel del matcher även idag. Allsvenskan drar igår klockan 16.00. Ska se matchen mellan Djurgården och Hammarby. Sedan 18.00 går tre matcher och alla tre är mycket intressanta på förhand. Kommer att se Elfsborgs match mot Gefle i första hand, och kommer att hålla ett öga på dem övriga.

I superettan tar Assyriska emot serieledande Mjällby. En mycket intressant match på förhand. Mjällby går som tåget i Superettan, medan Assyriska har drabbats av en svacka.

Sedan är det matcher i Bundesligan, och inte minst matchen mellan Manchester och Chelsea.

Återkommer under kvällen med rapporter från matcherna.

Tankar inför Djurgården - Hammarby

Imorgon spelas som medirna kallar "ödes derby" mellan Djurgården och Hammarby. Vi kan glömma allt vad publikfest heter i den här matchen.
Matchen mellan Djurgården och Hannarby är otrolig viktig för båda
lagen. Båda lagen är inblandade i bottenstriden.
Jag tycker att Djurgården är det laget som ligger värt till. Jag har
sett dem flesta av båda lagens matcher under säsongen, och det vad
man kan säga är:
Hammarby har ett bra grundspel och laget skapar en hel del chanser,
men har förtvivlad svårt att göra mål. I Djurgårdens fall ser
spelet inte bra ut. Det kan vara lagets fall.
I Hammarbys fall är det ekonomiska delen som är problemet. Laget har sålt nästan allt av värdet. Hammarby har till och med fått betalt
för sina spelare, men ekonomi har knappast blivit bättre. Hammarbys styrelsen har sänt fel signaler till både Tony Gustavsson, spelare
och inte minst fansen. Jag är inte till 100% insatt i klubbens
ekonomi, men det problemet som har uppstått beror på händelser i
klubben, som hände för flera år sedan. När lagens dåvarande
tränare Anders Linderoth försvann, tappade Hammarby en hel del spelare utan att få betalt för dem. Då varande styrelse gjorde fel, och det är nu som klubben för betala för dessa misstag. Frågan är bara hur dyrt det kommer att blir.

Tillbaka då till Djurgården. Som jag redan har skrivit har laget
problem med sitt grundspel. Laget inledde Allsvenskan med ett
spelsystem, som Zoran Lukić ville utveckla. När resultatet uteblev
valde man att sparka Lukić. Där tror jag att Djurgården gjorde fel.
Visst hade Lukić en del uttalande som inte passar i elitfotbollen, men
han var rak. Efter att Lukićs avgång har det inte gått bättre för
Djurgården, trots att man återgick till det gamla spelsystemet. Vad
händer om Djurgården förlorar derbyt. Kan då nuvarande tränare
vara kvar. Knappast troligt. Om man nu väljer att göra ändringar
måste man ha i åtanke att en ny tränare behöver lite tid på sig.
Tiden är knapp och Djurgårdens styrelse har tuffa beslut att fatta.
Djurgårdens räddning kan vara att vända sig mot fansen och be om all stöd som de kan få. En annan sak är att klubben borde nobba all
media. Djurgårdens spelare behöver ro, och då är arga fans och
media inte det bästa sättet att koncentrera sig på.

Dagens höjadere är Notts County som körde över Bradford i premiären med hela 5-0. Kanon start där med för "Svennis"