fredag 23 oktober 2009

Hysén bakom Blåvitt-segern

Fotboll, Allsvenskan, Brommapojkarna - IFK Göteborg

Kim Christensen kan inte bara flytta stolpar och göra drömräddningar. IFK Göteborgsmålvakten är ett offensivt vapen också. Passningen till Tobias Hyséns mål mot Brommapojkarna (3—0 till slut) innebär att det är fördel "Blåvitt" i guldstriden.

Det är inte säkert att det blir guldpytt på Kamratgården i november, men om det inte blir det är det knappast Tobias Hysén eller Kim Christensens fel.

Youtubeklippet där Christensen flyttar målstolparna har gjort honom till världskändis, och räddningarna mot Malmö FF var bland de vassaste han gjort i karriären.

Efter en jämn första halvlek där BP hade de flesta farliga chanserna slog dansken till i början av andra.

Efter ett bra BP-anfall sköt Miiko Albornoz tätt utanför. På den efterföljande insparken slog dansken en lång boll mot Tobias Hysén — just då vikarierande ensam anfallare — som efter en studs kunde rulla in bollen bakom Benny Lekström i BP-målet.

Och det roliga slutade inte för Hysén där och då.

Tio minuter från slutet låg han bakom 2—0-målet, när nyinbytte Niclas Alexandersson, 38 år ung, gjorde sitt första allsvenska mål för året. Därefter avgjorde Hysén definitivt matchen med sitt 3—0-mål, sitt 16:e för året.

IFK Göteborg leder nu allsvenskan, två poäng före AIK — som dock har en match mindre spelad.

TT

GAIS tappade segern på stopptid

Fotboll, Allsvenskan, Gais - Malmö

Varken Gais eller Malmö FF hade längre kniven på den allsvenska strupen. Ändå var det två hungriga lag som möttes och spelade 1-1 i Göteborg på fredagen.Hemmalaget tog ledningen redan i mitten av första halvlek, men gästande Malmö gav inte upp. Skåningarna slet, och slet - och till slut kom utdelningen.

Efter osannolikt många brända chanser fick Malmö en straff som Wilton Figueiredo säkert slog in bakom Dime Jankulovski i den 89:e minuten.

Äran? En mer lukrativ placeringsbonus? Inget av lagen hade väl egentligen mycket mer än så att spela för. Europaplatserna hamnade förmodligen utom räckhåll för Malmö i och med förlusten mot IFK Göteborg, och Gais hade i sin tur åtta poäng ner till Örgryte under kvalstrecket med tre omgångar kvar.

Trots det var det två taggade lag som drabbade samman på Gamla Ullevi. Malmö var giftigast inledningsvis och kunde mycket väl ha tagit ledningen.

Men efter en trevande start kom Gais igång - och i den 24:e minuten nådde bollen Pär Ericsson strax utanför straffområdet: Anfallaren spelade snabbt vidare till höger där Mattias Lindström kom farande och drog till ett lika hårt som otagbart skott förbi Malmös keeper Dusan Melichárek, ordinarie i skadade Johan Dahlins frånvaro.

TT

Roni Porokara sköt Örebro till seger

Efter tre raka förluster tog Örebro poäng igen, vann 2—1 hemma mot Halmstad. Hemmamålen prickades in av finske landslagsmanFotboll, Allsvenskan, Trelleborg - Örebronen Roni Porokara som tog stolparna till hjälp båda gångerna.

Det krävdes en feldömd straff för att den relativt betydelselösa matchen mellan Örebro och Halmstad skulle tända till. Efter en halvtimmes ganska trist underhållnig föll Halmstads Marcus Olsson mycket lätt i Örebros straffområde och domaren Sven-Martin Åkesson pekade på straffpunkten. Ett felaktigt domslut enligt tv-bilderna. Örebro-backen Michael Almebäck rörde aldrig Olsson. Emir Kujovic satte säkert staffen.

Örebros Roni Porokara såg på egen hand till att straffmålet inte innebar några gratispoäng till hallänningarna. Fyra minuter efter Halmstads ledningsmål kvitterade han och bröt Örebros 400 minuter långa måltorka.

Porokaras högerskott träffade stolpen men studsade på HBK-målvakten Magnus Bahnes högeraxel och in i mål.

- Det har jag inte varit med om tidigare. Men det blev mål och det var det viktigaste för oss, sade Porokara och log nöjt.

Porokara var inte nöjd med det, han gjorde också sitt andra och säsongens femte mål tidigt i andra halvlek. Efter fint förarbete av Alejandro Bedoya drog han till med vänstern och bollen hittade in i mål, via stolpen.

- Skottet var bra, tyckte finländaren.

Det faktum att Örebro hade spelat 400 minuter utan att göra mål innan han gjorde sitt första för kvällen ville Porokara inte prata om. Inte heller att Örebro förlorat tre raka matcher innan Halmstads-matchen.

- Det är sånt som har varit, inget att prata om efter denna match. Vi sade till varandra innan matchen att vi skulle glömma det som varit och göra en bra avslutning av serien. Första halvlek var väl inte så bra men i andra halvlek tyckte jag vi hade bra kontroll, sade Porokara.

Halmstad hade en jättechans att kvittera i slutet men John Alvbåde gjorde en av säsongens svettigaste räddningar på Michael Görlitz skott.

I nästa omgång hamnar Örebro mer i centrum. Närkingarna möter AIK borta och kan vara med och påverka allsvenskans utgång.

Källa:TT

Artjuchin får böta 240 000

Anaheims ryske forward Jevgenij Artjuchin stängs av igen och får böta 240 000 kronor. Ryssen får sitta tre matcher på läktarimageen efter att ha sparkat undan skridskorna på Dallas back Matt Niskanen i en match natten mot torsdagen. Amerikanen ådrog sig en huvudskada och det är oklart när han kan spela igen.

Det är andra gången på tio månader som den 26-årige Artjuchin stängts av på grund av fult spel.

Astanas licens i fara - Contador fri att lämna

Fem lag har trots att tidsgränsen passerats fortfarande inte levt upp till kraven för att få ProTour-licens. Ett av dem är Astana, vilket innebär att Alberto Contador är fri att lämna stallet. Även licensen för Thomas Lövkvists Team Sky dröjer.

Internationella cykelförbundet (UCI) släppte på torsdagimageen en lista över de lag som levt upp till alla krav för att få ProTour-licens. Fem av lagen fanns inte med på listan: Astana,Caisse d'Epargne, Saxo Bank, Team Sky och Euskaltel-Euskadi. Dessa har nu fram till 20 november på sig att lämna tillräcklig information om budget, sponsorkontrakt, bankgaranti och ha minst tolv cyklister under kontrakt.

Även om stallen innan denna tidsgräns kommer att räta ut eventuella frågetecken öppnas i och med detta en möjlighet för Tour de France-vinnaren Alberto Contador som tydligt markerat att han vill lämna Astana och gå till ett annat lag.

Enligt UCIs reglemente är en cyklist nämligen fri att bryta kontraktet och lämna sitt lag om detta inte har ProTour-papprena i ordning den 20 oktober. Detta gäller även om laget i slutändan uppfyller villkoren och får licens för nästa år. Tvåfaldiga Tour-vinnaren Contador kan med andra ord nu söka sig bort från Astana, vilket varit hans önskemål sedan sommaren då en tydlig spricka uppstod mellan honom och Lance Armstrongs läger i laget.

Lagen som uppfyllt UCIs krav på ProTour-licens är AG2R La Mondiale, Française des Jeux, Footon-Servetto, Garmin-Slipstream, Lampre Farnese Vini, Liquigas-Dommo, Quick-Step, Rabobank, RadioShack, Omega Pharma-Lotto, TeamColumbia-HTC, Team Katusha och Team Milram.

Efter tidsfristen gått ut den 20 november kommer UCI kungöra vilka lag som definitivt får ProTour-licens till säsongen 2010.

Källa:eurosport.se

Washington vann utan att imponera

Ingen av stjärnorna i Washington levererade i nattens möte med Atlanta. Trots det kunde Capitals vinna med 5-4. "Jag kände mig aldrig lugn under matchen", säger Washingtons coach Bruce Boedreau.

Washingtons stjärnspelare hade en riktigt dålig natt. Ingen av Alexander Ovetjkin, Nicklas Bäckström, Alexander Semin eller Mike Knuble gjorde poäng mot Atlanta. Men trots det kunde Capitals vinna med 5-4.image

Hjältarna i natt var istället Jeff Schultz, Eric Fehr, Alexandre Giroux och Chris Clark som samtliga gjorde sina första mål för säsongen. Matt Bradley noterade även sin tredje fullträff.

- Jag kände mig aldrig lugn under matchen. Vår förstafemma var otroligt ineffektiv. Jag tror aldrig att vi har spelat så dåligt power play som i natt under de tre åren jag har varit här, säger Capitals coach Bruce Boedreau till nhl.com.

Atlantas målvakt Ondrej Pavelec hade en jobbig afton. Han släppte in fem mål på 14 skott inom tidsramen av 22 minuter.

- Det var en slakt därute. Ondrej var skärrad, hela laget var skärrat, säger Atlantas coach John Anderson.

Benitez har ägarnas förtroende

Fyra raka förluster, bara åttonde plats i Premier league-tabellen och stjärnorna Steven Gerrard och Fernando Torres som brottas med skador. Liverpool är i ett tufft läge inför den heta hemmamatchen Liverpoolmot Manchester United på söndag. Men hur det än går på Anfield, hur avlägsen den första ligatiteln sedan 1990 än är, så sitter tränaren Rafael Benitez säkert. Det poängterar den amerikanske delägaren George Gillett.

– Vår familj är extraordinärt nöjd med honom, vi tror att han är den bästa som finns i branschen och jag är säker på att Hicks (Tom, den andre delägaren) känner på samma sätt, säger Gillett till klubbens hemsida.

Liverpool har det jobbigt också i Champions league, efter två raka förluster, senast i veckan mot Lyon. För söndagens motståndare Manchester United är det gladare tider. Laget leder både ligan och sin Champions league-grupp. Ändå vågar lagets mittbacksjätte Rio Ferdinand inte ta ut någonting på förhand.

Jag tror att form är irrelevant i sådana här matcher. Vi vet alla att det är stor rivalitet mellan de här två klubbarna, oavsett om det är ett ligaderby eller en stor cupmatch, och här har form ingen betydelse, säger Ferdinand till klubbens tv-kanal MUTV.

Källa;TT

Holmström glänser - Detroit trevar

Tomas Holmström är en av få spelare som visatimage framfötterna i årets Detroit Red Wings - ny förlust inatt.

Detroit Red Wings har inte inlett årets säsong särskilt övertygande och åkte inatt på ytterligare en förlust. Och den enda spelaren som tycks övertyga match efter match är svenske Tomas Holmström.

Centern noterades för ytterligare ett mål i natt och har nu gjort fem mål på de inledande åtta matcherna. I Jobing.com Arena i Phoenix så inledde hemmalagets Matthew Lombardi målskyttet i power play i den första perioden.

Tomas Holmström kvitterade innan den första periodpausen, också det i power play, på pass från Pavel Datsyuk och Henrik Zetterberg.

Brett Lebda gav också gästerna Red Wings ledningen i den andra perioden, men efter mål av Petr Prucha i den tredje perioden och avgörande från Adrian Aucoin i förlängningen så kunde Phoenix vinna med 3-2.

Källa:Sportal

Helsingborg portar sju supportrar

Sju av HIF:s supportrar får fram till september nästa år inte gå på någon av Helsingborgs matcher - vare sig hemma eller borta.
Det beslutet har fattats av åklagare efter bråket i sambFotboll, allsvenskan, Helsingborg - Häckenand med derbyt mellan Malmö FF och HIF den 31 augusti, rapporterar Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan på nätet.
De sju listade fotbollssupportrarna får inte besöka någon arena där HIF spelar sina matcher. Det är straffet för att de aktivt tog del i supporterbråket då 142 personer omhändertogs och tolv greps för våldsamt upplopp.