onsdag 28 oktober 2009

Mållöst i ingenmansland

Fotboll, Allsvenskan, Häcken - Gefle

Häcken fortsätter sin fina hemmasvit. I sista hemmamatchen blev det poäng igen. Fast bara en efter en mållös match mot Gefle.

Efter tisdagskvällens målkalas på Fredriksskans, 5-4 till Kalmar över Malmö FF, försvann Europa-tanken i fjärran för Häcken.
Kalmars tre poäng gjorde det i praktiken omöjligt för Häcken att knipa fjärdeplatsen.
Men plats fem ligger fortfarande möjlig, en för många rejält överraskande placering för nykomlingarna från Hisingen.
Så högt har det så kallade kvarterslaget aldrig tidigare placerat sig i allsvenskan.
Sjätteplatsen från 1993 är fortfarande bäst.
Onsdagskvällens kyliga möte på Rambergsvallen handlade i mångt och mycket om Henriksson och Hugosson.
Jonas Henriksson (tio mål hittills i allsvenskan) hade en radda riktigt giftiga chanser.
Men Mattias Hugosson i Gefle-målet var hans överman med sina matchavgörande räddningar.
Det började redan i minut elva. Henriksson nickade. Hugosson fångade.
I minut 26. Henriksson fri en meter framför mållinjen. Där sprattlade Hugosson.
I 72:a. Henriksson nickade. Hugosson knep den.
Däremellan hade Jonas Henriksson några andra farliga bollar, som gick utanför.
Och Mattias Hugosson fler kvalificerade räddningar. Exempelvis ett svårt frisparksskott i andra tilläggsminuten.
Vilket lag som hade övertaget i matchen?
Häcken. Och ett kraftigt sådant.
Publik?
Nja. 1 910 personer. Och då var det gratis.

TT

AIK en poäng från guldet

Fotboll, Allsvenskan, AIK - Örebro

1-1 mot Örebro var lika bra som en seger. Nu är AIK bara en oavgjord match till från SM-guld.

”Kriga för guld” stod det på en jättelik svartgul banderoll som vecklades ut på Råsunda innan avspark. Det borde ganska ha stått ”Kriga lite sådär lagom, för oavgjort är lika mycket värt som seger och det viktigaste är att ingen blir avstängd på söndag”.
AIK-spelarna verkade dock vara medvetna om situationen. Efter första halvlek hade lagen tillsammans åstadkommit ett avslut på mål, ett långskott av Jorge Ortiz.
Örebro borde ha varit i ledningen efter en dryg kvart, men den assisterande domaren Henrik Andrén vinkade felaktigt av Kim Olsen för offside.
Matchens första godkända mål kom i stället efter en knapp timmes spel. Bojan Djordjic slog en långboll som Ivan Obolo missade att skarva vidare. Bollen damp ned framför Martin Kayongo-Mutumba, som också missade. Men hans snedspark, som träffade mer luft än boll, lurade ändå Örebromålvakten John Alvbåge.
De 23 735 på Råsunda fick se ännu ett AIK-mål i den 70:e minuten. Tyvärr i eget mål. Vanligtvis säkre mittbacken Jos Hooiveld fick två chanser att rensa undan, men lyckades i stället peta bollen i egen bur.
Den holländske backen kan dock glädja sig åt att seger eller oavgjort inte spelade någon roll inför söndagens avgörande på Gamla Ullevi.
Förutsättningarna är enkla. AIK leder med 58 poäng mot 57. IFK måste vinna, annars ta AIK hem SM-titeln.
Det är oklart om Bojan Djordjic kan spela på söndag. Han blev utburen på bår med dryga kvarten kvar, till synes med smärtor i vänsterfot.

Källa:TT

En pinne för Örgryte

Fotboll, allsvenskan, Örgryte-Elfsborg

Örgryte står vid fotbollsavgrundens kant och tittar ner i det mörka, jobbiga, obehagliga. 1-1 (0-1) mot Elfsborg var precis det som helst inte fick hända. Nu är Öis näst sist i tabellen.

Före avspark låg Örgryte på kvalplats och hade övertag mot Djurgården och Hammarby i kampen om att slippa Superettan. Det läget höll i 24 minuter.

Sedan rusade James Keene
mot mål efter en nick från Daniel Mobaeck och gjorde 1-0. Enkelt och rakt, inga krusiduller.
Örgryte hade före matchen pratat mycket om att våga spela ut, att våga försöka. Och det syntes. Örgryte satsade framåt, sökte lägen och hittade chanser. Men det dröjde länge innan det blev något mål.
Marcus Allbäck hade lägen, Alvaro Santos hade lägen, Björn Anklev hade ett läge som Elfsborgsmålvakten Ante Covic nog knappt själv begrep hur han lyckades peta bort.
Inte förrän i 84:e minuten sprack Covics nolla. Han boxade halvdant undan en boll som hamnade hos Pavel Zavadil som gjorde 1-1.
Inte tillräckligt för att bevara kvalplatsen, men ändå viktigt.
Elfsborg är svårt att möta även när utgångsläget är mindre nervigt än vad det för Örgryte den här kvällen. Och när man måste satsa som göteborgarna så blir det lätt luckor bakåt.
Men Öis fortsatte ändå att våga. 1-1 gav ännu mer energi, ännu vildare attacker. Men mer än oavgjort blev det inte.

Källa:TT

Viktig seger för Djurgården

Fotboll, allsvenskan, Helsingborg - Djurgården

Djurgården har vaknat till i säsongens elfte timme. 2-0 mot Helsingborg borta innebär att Djurgården gick upp på kvalplats inför sista omgången.

Djurgården kom till Helsingborg och förstörde Henrik Larssons avskedsföreställning.
Stockholmarna kom styrkta av 2-1-seger senast mot Örgryte men utan avstängda Hrvoje Milic och Patrik Haginge.

Med rutinerade Mattias Jonson
som pådrivare satsade Djurgården offensivt. Laget skapade dock inte speciellt mycket. Djurgården fick också hjälp av att Helsingborg tvingades göra två byten i sin backlinje. Redan i 10:e minuten skadades mittbacken Joel Ekstrand och tvingades gå ut tre minuter senare. Efter tolv minuter fick Helsingborg byta ut vänsterbacken Adama Tamboura.
Matchen var ganska medioker med ett uselt passningsspel – med ett undantag: Henrik Larsson.
Han hade två bra lägen att spräcka nollan: först sköt han en frispark som styrdes över och sedan fick han ett friläge men bollen studsade upp precis när han skulle skjuta och skottet blev lamt.
I stället tog Djurgården ledningen – ett mål som upprörde publiken på Olympia. Hemmalagets Erik Sundin blev fälld utanför offensivt straffområde utan åtgärd – Djurgården kontrade och Yosif Ayuba sköt ett distansskott som styrde på en helsingborgare och ställde målvakten Daniel Andersson.
I den andra halvleken fastställde Prince Ikpe Ekong slutresultatet med en väl avvägd halvvolley.

TT

Hammarby åker ut Allsvenskan

Fotboll, Allsvenskan, Trelleborg - Hammarby

Nu är det definitivt. Hammarby åker ur allsvenskan efter förlust med 2-4 (1-1) mot Trelleborg på Vångavallen. Detta eftersom Djurgården samtidigt vann mot Helsingborg med 2-0 på Olympia.

Spelarna sjönk ihop på planen, grät och tröstades av trelleborgarna.
När Hammarby fyllde 100 år 1997 spelade klubben i dåvarande division I norra (det var före superettans födelse) och vann serien och gick till allsvenskan igen.
Tog SM-guld 2001.
Och nu åker Bajen – med 45 allsvenska säsonger – ur den högsta serien.
Igen.
På söndag sätter allsvenskan punkt. Då kommer Häcken till Söderstadion.
Bajen tog tillvara på sina chanser på Vångavallen. De var inte många.
Men efter en halvtimme nickade Patrik Gerrbrand in 1-0 på en frispark som ställde TFF-försvaret.
Så kom kallduschen i samma sekund som domaren skulle blåsa av första halvlek.
Målvakten Kristoffer Björklund släppte retur på ett hårt skott och snabbe Fredrik Jensen tryckte in 1-1 för TFF.
- Jag är så förbannad nu. Vi för spelet innan de gör mål, sade Gerrbrand till Canal Plus i paus.
Strax efter pausen hade Jensen fritt fram, ramlade i duell med Gerrbrand men domaren friade.
Några minuter senare jublade Thom Åhlund och Hammarby-bänken när Simon helg satte 2-1.
Den glädjen grumlades av TFF-kvitteringen till 2-2 på straff (Kristian Haynes) när det var drygt tio minuter kvar.
Och dog helt när Magnus Andersson sköt in 3-2. Joakim Sjöhages 4-2 var frukten av en Bajen-offensiv som gav jätteytor för kontringar.
Målet skickade Hammarby till superettan.

- Det kan ni ju fundera på själva hur det känns, sade Bajenkaptenen Fredrik Söderström till Canal Plus efter slutsignalen.

- Det känns inte som vi orkar analysera matchen just nu. Vi leder med 2-1, och det ska vi hålla. Det märks att det blir lite stressigt och nervöst.
Trelleborg har en viss vana att skicka storstadslag ur allsvenskan.