onsdag 4 november 2009

Assyriska spelade ut Djurgården

Fotboll, Allsvenskan, Assyriska - Djurgården

Foto:Bildbyrån

Assyriska besegrade Djurgården i den första kvalmatchen. Assyriska vann helt rättvist, mot ett Djurgården som blev mer eller mindre utspelade.

Assyriska rivstartade i matchen, och tog kommandot direkt. Djurgården såg tama ut under den första halvleken. Laget hade svårt att vinna bollar på mitten, och hemmalaget dominerade den första halvleken.

I den 3:e minuten var hemmalaget nära att ta ledningen när Eddie Moussa, som spelade Göran Marklund. Marklund fick på ett bra skott, men Pa Dembo Touray gjorde en bra räddning,

Stefan Batan som är utlånad från Djurgården till Assyriska tvingades utgå efter tio minuter, då han fick en smäll.

Djurgården hade även problem med underlaget, och man slarvade otroligt mycket.

I den 28:e minuten kom nästa läge för hemmalaget. Andi Tompuu fick ett bra läge till vänster om Touray, som räddade Tompuus skott.

Med tio minuter kvar av den första halvleken tvingades även Djurgården till ett byte. Det var Kuivasto som fick lämna på grund av skada, och in kom Jan Tauer.

Strax där efter tog hemmalaget ledningen. Djurgårdens försvar stod och sov när Kristoffer Näver slog ett perfekt inlägg, som Dannis Östlundh nickade in. Direkt på avspark fick Mikael Dahlberg ett läge för Djurgården, men hans skott gick strax utanför.

Assyriska gick till halvtidsvilan med ledning 1-0, som var i underkant sett till det övertaget som hemmalaget hade under den första halvleken.

Hemmalaget fick drömstart i den andra halvleken när Göran Marklund ökade på till 2-0. Eddie Moussa tog sig förbi enkelt Haginge och spelade fram Marklund som dundrade in tvåan.

Strax där efter blev Moussa frispelad, men Touray lyckades rädda till hörna. Djurgården hade svårt att få igång någon ordnad spel i inledningen av den andra halvleken. Hemmalaget hade full kontroll på matchen.

Trots ledning med två mål, så fortsatte hemmalaget att jaga ett mål till. Djurgården hade otroligt svårt att skapa någonting som liknade en målchans. I den 58:e minuten var Djurgården nära att reducera. Dahlberg nickade in bollen framför mål och efter rejäl kalabalik kunde till slut en hemmaspelare rensa på mållinjen.

I mitten på den andra halvleken började Djurgården ta för sig lite mer, men laget hade svårt att skapa klara målchanser. Hemmalaget skapade inte heller speciellt mycket resten av matchen, som slutade 2-0.

Det ska mycket till om Djurgården ska vända på underläget, med tanke på hur man spelade idag.

Bara oavgjort för Barcelona

Rubin Kazan fortsätter att gäcka storlagen i Champions League-grupp F. Barcelonas onsdagsbesök i den ryska vinterkylan slutade med en poäng efter 0-0. Bästa chansen att avgöra hade Zlatan Ibrahimovic med en stolpträff.image

Redan i tredje minuten fick ”Ibra” det läge som skulle visa sig bli matchens bästa. Svensken frispelades av anfallskollegan Lionel Messi och skickade bollen förbi hemmalagets målvakt - men också rakt i stolpen. Närmare än så kom man sedan inte.

Istället var det Rubin Kazan som skapade de bästa chanserna. Hemmalaget låg ständigt på lur för att kontra och fick på slutet två gyllene chanser genom inhopparen Aleksandr Bukharov. Men vid båda frilägena stod en dålig mottagning samt målvakten Victor Valdés i vägen.

Barcelona näst bästa chans fick Andrés Iniesta som gavs öppet läge efter en läcker frisparksvariant. Men målvakten Sergej Ryzhikov fick ut en hand och stoppade bollen. Ryshikov var matchens absoluta gigant och fick agera ofta för ett tillbakapressat Rubin Kazan.

Barcelona har nu fem poäng efter fyra gruppmatcher, och kan bli passerat av antingen Inter eller Dynamo Kiev vid seger för något av lagen i kvällens omgång.

Hamrén ny förbundskapten

Erik Hamrén är klar som svensk förbundskapten i fotboll efter Lars Lagerbäck. Det uppger Svenska fotbollförbundet. Hamrén tillträder med omedelbar verkan. Lars-Åke Lagrell uppger att "detta är en långsiktig lösning".image

Erik Hamrén är klar som förbundskapten för fotbollslandslaget efter Lars Lagerbäck, uppger Svenska fotbollförbundet.

Hamrén, 52 år, tillträder omedelbart - men stannar även som klubbtränare för Rosenborgs BK fram till 31 augusti 2010, enligt fotbollförbundet (SvFF).

"Vi är mycket glada och stolta över att vi har kunnat engagera Erik Hamrén som förbundskapten. För Svenska fotbollförbundet är detta en långsiktig lösning och vi tackar Rosenborg för ett gott samarbete som gett oss möjlighet till lösning", säger förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell i pressmeddelandet.

Förbundet och Rosenborg förhandlade tidigare om Hamrén, men då strandade förhandlingarna. Dagen efter förklarade Hamrén vid en presskonferens att han ändå hoppades på att bli svensk förbundskapten.

Efter nya förhandlingar är parterna nu eniga om att Hamrén tar över. Han tillträder omedelbart, men hans arbete begränsas fram till 31 augusti enbart till landskamperna.

Han ska även stanna som huvudtränare för Rosenborg fram till 31 augusti 2010, då han på heltid blir förbundskapten över kvalet till VM i Brasilien 2014.

Gästkrönika: Lagrells förslag ett hån mot vår fotboll

"...Problemlösning har aldrig stått särskilt högt på Lagrells prioriteringslista utan han har konsekvent istället föredragit att försöka ignorera den huvudsakliga problembilden genom att imageföreslå inkompetenta förslag som brister i legitimitet..."

I väntan på nya SAS-avgångar till Trondheimsområdet har förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell formulerat ännu ett synnerligt inkompetent förslag som i längden kommer att missgynna svensk fotboll. Jag vill till en början emellertid visa viss förståelse för det obehag Lagrell enligt egen utsago upplevde vid prisutdelningen. Denna krönika skall således inte ses som ett försvar för att på en innerplan välja att håna motståndarna istället för att hylla det egna laget. Lagrells motreaktion på det inträffade är däremot än mer anmärkningsvärt än de scener som utspelades efter slutsignalen på Gamla Ullevi. 
"Ett hån mot spelarna"
Till en början är hans förslag ett hån mot de allsvenska spelarna. Vid Lagrells förslags godkännande kommer dessa inte att få möjligheten att direkt kröna sin (i många fall) största sportsliga framgång i karriären med att få höja bucklan som förkunnar att de är svenska mästare i Sveriges största idrott. Det räcker med att ha vunnit den minsta lokala ungdomsturnering eller korpenmästerskap för att förstå vad detta egentligen betyder för den aktive idrottaren. Förmodligen har även Lars-Åke Lagrell någon gång för länge sedan fått tagit del av denna enorma lycka vilket gör hans tankegångar än märkligare.
För det andra är hans förslag ett stort hån mot de supportrar som inte idkar våld i samband med fotbollsmatcher men som däremot viger sina liv åt att följa sitt lag i med och motgång. Att missgynna dessa supportras möjligheter att på plats få uppleva sin lagkapten höja bucklan är ett ypperligt exempel på hur Lagrell ser på den gemene fotbollssupporten.
Som ett vansinnigt alternativ till det väl så förnuftiga förslaget att låta spelarna ta emot medaljerna uppe på läktare förespråkar Lagrell att den intetsägande fotbollsgalan skall vara platsen för den mycket betydelsefulla prisceremonin. Det intressanta i detta förslag är att det i mångt och mycket även avslöjar vad vår förbundsordförande har för syn på och framtidsvision för svensk fotboll. Istället för att se till att lyfta in den kompetens som behövs för att identifiera och lösa den stora mängd problem som svensk fotboll för tillfället brottas med, väljer Lagrell istället att som alltid ta den enkla vägen runt problemen.

 

Lars-Åke Lagrell har sedan fotbollens pånyttfödelse kring millennieskiftet systematiskt ignorerat de verkliga problem hans organisation stått inför. Problemlösning har aldrig stått särskilt högt på Lagrells prioriteringslista utan han har konsekvent föredragit att försöka ignorera den huvudsakliga problembilden genom att föreslå inkompetenta förslag som brister i legitimitet. Han har valt att inte bygga upp en organisation som har möjlighet att handskas med problem likt de ”överträdelser” som skedde vid prisutdelningen på Gamla Ullevi, utan bestämmer sig för att istället flytta prisutdelningen till en löjeväckande galaföreställning. 
På fotbollsgalan har Lagrell möjligheten att stänga ute de element av supportrar han ogillar och fylla globen med företagsrelaterade VIP-människor. Där kan han skapa den känsla av gemytlighet och behaglig stämning han finner på Strandvallen i Mjällby med inte på Söderstadion i Stockholm. På fotbollsgalan kan han byta ut TIFO och supportersång mot underhållning med det senaste stjärnskottet från Idol. Publiken består inte av supportrar som förfryser tårna under försäsongsmatcher utan Lagrell kan lugnt flanera bland förbundspampar, diverse kändisar och medgörliga journalister. Således utgör hans senaste förslag ett typexempel på det svenska fotbollsförbundets syn på sina allsvenska supportrar samt en utopisk framställning av svensk fotbolls framtid.
Jag avslutar med att citera DNs Johan Esk som i en nyligen författad krönika angående Lagrells misslyckade Trondheimsresa som slår fast; att om det hade funnits en vettig opinion inom svensk fotboll så skulle Lars-Åke Lagrell ryka.

 

Skrivet av JON KORSGREN

Tre års avstängning för skandaltränaren

Tre års avstängning från all internationell handboll och 420 000 kronor i böter för den österrikiska tränaren Gunnar Prokop. Det var resultatet när det europeiska handbollsförbundet (EHF) idag lämnade sin dom efter Prokops tackling. "Kanske var detta ett tecken från ovan" sa Prokop till DFP.image

Det var i en match mellan Hypo och Metz som Gunnar Prokop, dåvarande tränaren för österrikiska Hypo Niederoesterreich gick för långt. I slutsekunderna vid ställningen 27-27 tacklade han en av motspelarna som då var i anfall. Orsaken till den huvudlösa tacklingen säger den förre tränaren vara att inte längre är lika stark som förr.

- Mentalt och känslomässigt är jag förmodligen närmare den 70-åringen jag är än den 50-åring jag brukade vara, säger Prokop och fortsätter:

- Kanske var detta ett tecken från ovan att jag borde sluta. Därför kommer inte bli något mer tränande från Prokop.

Prokop bad om ursäkt för hur han uppfört sig i tisdags. I ett öppet brev inför domen uttryckte 69-åringen ånger.

- Jag kan bara be om ursäkt till våra motståndare, till den drabbade spelaren och till sportvärlden för mitt tankelösa och oursäktliga beteende.

Förutom avstängningen dömde det europeiska handbollsförbundet dessutom Prokop för böter på drygt 420 000 kronor.

- Jag kan bara be om ursäkt till våra motståndare, till den drabbade spelaren och till sportvärlden för mitt tankelösa och oursäktliga beteende.

Förutom avstängningen dömde det europeiska handbollsförbundet dessutom Prokop för böter på drygt 420 000 kronor.

Källa:Eurosport

AIK jagas på miljonbelopp

image 

SM-guld i söndag, cupfinal på lördag. Men utanför plan går det betydligt tyngre för AIK - som nu jagas av Kronofogden på en miljonskuld, enligt Nyheter24.

I september tog AIK Fotboll ett lån på 7,7 miljoner kronor av privatpersoner till en nästan tjugoprocentig ränta. Nu kommer nästa ekonomiska bakslag för svenska mästarna, uppger Nyheter24.

Klubben har enligt nyhetssajten fått tre betalningsanmärkningar om sammanlagt drygt en miljon kronor. Dessutom ska man ha en skuld på 158 690 kronor i uteblivna skatter.

Men AIK Fotbolls VD Annela Yderberg tillbakavisar uppgifterna till eurosport.se.

- Det stämmer inte. Vi har haft ett ärende som vi har fått besked om att det skrivits av. Och det handlade om några tusen, inte alls om de summorna du nämner.

Vad hände då?

- Det var en liten grej, en olycklig grej. Det var vad jag förmodar ett administrativt problem hos fodringsägaren. Vi har betalat och trots påtryckningar drog de inte tilllbaka fodran i tid. Men jag kan bara svara för AIK Fotboll, inte för huvudföreningen.

Källa:Eurosport.

Sony Ericsson förbi Motorola

image

I fredags rapporterade Samsung för årets tredje kvartal. Därmed har samtliga stora aktörer redovisat för perioden. Mobil passar därför på att summera hur det har gått.

Nu har de fem största mobiltilverkarna rapporterat för årets tredje kvartal. Inga större skrällar denna gången. Den stora frågan var dock hur platserna fyra och fem skulle fördelas mellan Motorola och Sony Ericsson. De bägge tillverkarna har under årets första och andra kvartal levererat ungefär lika många mobiltelefoner per kvartal. Se diagram ovan

Efter att Sony Ericsson varit världsfemma strax bakom fyran Motorola under årets första och andra kvartal har nu den svenskjapanska tillverkaren lyckats återta sin före detta fjärdeplats efter att Motorola ännu en gång har presterat ännu sämre. Motorolas kvartalsvolym för juli till och med september uppgår till 13,6 miljoner mobiltelefoner, vilket är den minsta volymen under den senaste 8-årsperioden som det finns officiell statistik för.
Frågan är om Motorolas nyligen lanserade Android-mobiler kommer öka volymerna och vända mobildivisionens förluster till vinster. I skuggan av Motorola knappar Apple in med stormsteg, vilket beror på Motorolas dalande volymer och Apples sakta men säkert ökande volymer. Motorola har nu inte ens minst dubbelt så stor volym som Apple. Om och när Apples volymer passerar Motorolas får framtiden utvisa.
En intressant iakttagelse är att Apples Iphone lanserades precis när Motorolas marknadsandel var som störst. Se diagram:

 

image

Vid sidan av ”USA-duellen” är det de två koreanska tillverkarna LG och Samsung som fortsätter att imponera. Båda har, med facit i hand, imponerat mycket, men frågan är om det ändå inte är Samsung som dragit det längsta strået. Bägge tillverkarna har ökat volymerna och vunnit marknadsandelar samtidigt som vinstmarginalerna ligger kring 10 procent.
Världsettan Nokia fick känna på en rejäl nedgång i början av året, men har lyckats öka volymerna stadigt under årets andra och tredje kvartal, även om det är en bra bit kvar till rekordvolymen 133,5 miljoner mobiltelefoner under sista kvartalet år 2007. Jämfört med motsvarande perioder ett år tidigare har Nokias volymer utvecklats på följande sätt under årets tre första kvartal: –19% (Q1), –15% (Q2) samt –8% (Q3). Om denna positiva trend håller i sig under årets sista kvartal visar sig när Nokia rapporterar för fjärde kvartalet i januari 2010.
Tilläggas bör att Research in Motion (RIM) har något större volymer än Apple, men det bolagets kvartal är, precis som för Palm, förskjutna jämfört med kalenderkvartalen.
Tillverkarna skulle kunna delas in i tre olika segment. Det ena är de stora tillverkarna som fortsätter att öka eller behålla marknadsandelarna med vinstmarginaler runt 10 procent eller mer: Nokia, LG och Samsung. Därefter kommer krisbolagen som provar olika smartphone-system: Motorola och Sony Ericsson. Sist men inte minst finns ”uppstickarna” Apple och RIM som lyckas otroligt bra trots finanskrisen.

Sålda enheter under juli-september 2009

Branschen: 288 miljoner (Nokias prognos)
Nokia: 108,5 miljoner
Samsung: 60,2 miljoner
LG: 31,6 miljoner
Sony Ericsson: 14,1 miljoner
Motorola: 13,6 miljoner
Apple: 7,4 miljoner

 

Källa:mobil

Antonio Valencia sköt United till åttondel

Manchester United är klart för åttondelsfinal i Champions League. Det kan Sir Alex Ferguson tacka Antonio Valencia för. På tisdagskvällen gjorde mittfältaren sitt andra direkt avgörande mål mot CSKA Moskva när han fullbordade hemmalagets galna upphämtning och satte 3-3 på stopptid.

När Vasily Berezutski chockade Old Trafford och nickade in 3-1 till CSKA i inledningen av den andra halvleken såg bortalaget ut att gå mot en jätteskräll. I synnerhet med tanke på att Manchester United saknade bland andra Dimitar Berbatov och Michael Cimagearrick och inte förmådde skapa några klara målchanser.
Men med tio minuter kvar inledde hemmalaget en intensiv slutforcering. Den resulterade i kvittering och avancemang till åttondelsfinal i Champions League.
Paul Scholes inledde målskyttet i den 84:e minuten när han från nära håll nickade in 2-3 bakom den annars storspelande bortamålvakten Igor Akinfeev. Sedan presenterade sig Antonio Valencia, som avgjorde bortamötet med just CSKA i Moskva senast.
På stopptid drog mittfältaren på ett skott utifrån som träffade Georgy Shennikov. Avslutet träffade en bortaförsvarare och ställde Akinfeev totalt.

Men Sir Alex Fergusons manskap hade en minst sagt skakig vandring mot avancemanget. Det började bra för CSKA som tog ledningen i den 25:e minuten när Alan Dzagoev rann igenom och smällde upp ettan i nättaket.
Michael Owen kvitterade fyra minuter därpå - anfallarens första mål i Champions League på fem år - men bara två minuter senare kom bortalagets replik när Milos Krasic satte 2-1.
Trots att Vasily Berezutski nickade in 3-1 i inledningen av den andra halvleken var det dock United som fick det sista ordet. Därmed kan Sir Alex Ferguson fokusera på helgens stormöte i Premier League mot Chelsea.

 

Källa:Eurosport

Foppa imponerade - ny klubb klar?

Peter Forsberg fortsätter hålla sina framtidsutsikteimager hemliga men det stoppar inte media från att spekulera.

Efter ett lyckat första träningspass med Tre Kronor var det en glad Foppa som efteråt mötte pressen för att förmedla dem senaste nyheterna.

-Det kändes bättre nu under det här passet än vad gjorde under de tre matcherna då jag spelade med Modo, berättade 36-åringen för Sportbladet.

Tempot var dock lite högre än under träningarna med Modos A-juniorer och Foppa är tacksam för varje pass han får innan den första matchen på torsdag.

-Det gick väldigt fort där ute och jag kommer behöva de här passen innan matchen på torsdag.

Frågor om framtiden fortatte Ö-vikssonen graciöst undvika men det stoppade inte nya rykten från att uppstå under eftermiddagen.

Det senaste av vilka säger att Forsberg redan är klar för KHL-laget AK Bars Kazan. Än så länge är det bara ryska hockeysajten Sjajbu Sjajbu som har rapporterat nyheten och den ska föredragsvis tas med en nypa salt.

Chelsea vidare efter stark avslutning

Didier Drogba gjorde två mål när Chelsea fick med sigimage en poäng från Vicente Calderón.

Det var ett pressat Atletico Madrid som gick ut på Vicente Calderón. Med endast en poäng på tre matcher så var laget oerhört pressat att vinna mot Chelsea för att fortfarande ha en realistisk chans att ta sig vidare till slutspel i Champions League.
Uppställningarna visade inga stora överraskningar. Både Chelsea och Atletico har viktiga matcher i sina respektive ligor i helgen (mot Manchester United och Real Madrid) så Chelsea förvånade ingen när Deco, Michael Ballack och Nicolas Anelka fick starta på bänken till förmån för Joe Cole, Michael Essien och Salomon Kalou.
Matchen började bra för Chelsea som spelade lugnt och säkert. Med nio poäng i ryggen från de tidigare matcherna så behövde Chelsea inte stressa med ett bra resultat utan kunde slappna av och styra den inledande matchbilden. Efter hand kom dock Atletico in och började ta över, mest tack vare en pigg och spelvillig José Antonio Reyes som stod för första halvleks bästa målchans med ett lurigt skott utanför straffområdet. Chelseas målvakt Peter Cech kunde dock rädda med hjälp av sin stora fysik.
Den andra halvleken skulle bli en mycket mer underhållande tillställning. Atletico, som avslutat väldigt starkt i första halvlek var det anfallande laget, speciellt efter att Sergio Agüero bytts in i den 53e minuten. Chelsea trycktes allt mer ner i egen planhalva och efter ett inlägg som först träffat Diego Forlan kunde Agüero skjuta in bollen förbi målvakten med en perfekt volleyträff. 1-0 till Atletico Madrid.
Chelsea började att pressa tillbaka. Joe Cole, som sett väldigt obekväm ut i den ovana rollen som offensiv mittfältare, och Salomon Kalou byttes ut till förmån för Nicolas Anelka och Deco.
Kvitteringen skulle inte komma förän i den 82a minuten då Didier Drogba, tillbaka från avstängning, skickligt nickade in målet på en hörn variant där Florent Malouda stod för assisteringen.
Matchbilden kom att ändras ännu en gång. Ett stressat Atletico kunde inte hänga med Didier Drogba när Ivorianen sprang på en djupledsboll och fick bort två försvarare innan han avslutade på sin egen retur. 2-1 till Chelsea i den 88e minuten och Atletico var i nuläget helt bortspelade från Champions League.
Spanjorerna skulle få ett tröstmål med sig genom Sergio Agüero på en frispark i den 90e minuten men matchen var i princip redan över. Efter tre tillägsminuter blåser domaren av matchen och slutresultatet skrivs ner som 2-2 på Vicente Calderón.
I och med Portos 1-0 mot Apoel Nicosia så nu både Chelsea och Porto klara för Åttondelsfinal. Atletico och Apoel kommer nu att spela om tredjeplatsen och kvalificeringen för slutspelet i Europa League.

Oavgjort i "supermötet"

Milan och Real Madrid spelade 1-1 på ett fullsatt, somimage hyllade Kaká med ovationer och banderoller.

Kakás återvändo till San Siro blev så olik Zlatans som någonsin möjligt: applåder och flera meter långa hyllningsbanderoller mötte "Ricky" inför kvällens prestigemöte i Milano.
De 80.000 åskådarna fick sedan se en stundtals sevärd match mellan två lag som kanske inte är på toppen formmässigt, men som spelar och även tillåter motståndarlaget att spela bollen. Kaká skapade den första farligheten redan efter några minuters spel, medan Ronaldinho var aktiv i hemmalaget.
När bortalaget tog ledningen efter knappa halvtimmens spel så var det Kaká som låg bakom verket: ett skott tog på en hemmaförsvarare och försvårade för Dida, som släppte retur och Benzema kunde skjuta 0-1 vid bortre stolpen.
Milanreaktionen blev dock omedelbar: Ronaldinho hittade Zambrotta, vars inlägg den fallande Pepes arm och domaren Brych tvekade inte att blåsa straffspark: hårt skott under ribban av "Dinho" och paritet i målprotokollet.
Även Pato var mycket bra före pausen och gjorde även ett mål strax efteråt, men fullträffen annullerades, troligen felaktigt, för hands av den unge brassen. Efter ett par farliga långskott gick lagen till vila med 1-1.
Den andra halvleken bjöd inga fler mål, men målchanser saknades inte och den här gången revanscherade sig Dida för den hemska fadäsen i Madrid senast. I andra halvlekens andra hälft tog lagen in sina respektive Europarekordskyttar: i den 74:e minuten kom Raúl in för Higuaín och fem minuter senare Pippo Inzagh mot Borriello. Inzaghi fick ett par bra tillfällen, men saknade precision och i slutminuterna var det Raúl som nekades ett "givet" mål av Dida, som precis innan hade räddat även Marcelos avslut.
När dommarens pipa ljöd kunde 78.000 milanisti och 2000 madridistas känna sig ganska tillfreds: inget av lagen passerades av Olympique Marseille, trots att fransmännen fått upp ångan och nu gjorde 6-1 på FC Zürich.