Dagens höjdare

Dagens höjdare är ganska enkelt att ta ut. Nu drar dem stora ligorna igång ute i Europa. Ännu mer fin fotboll att se fram emot alltså. Det får bli dagens höjdare.

James Keene kan missa Lazio matchen

Fotboll, Kval till Europa League, Elfsborg-Braga

Torsdagen blev en märklig dag för James Keene. Först sänkte han Braga med två mål i kvalet till Europa League och därefter tvingades han uppsöka sjukhus.

Keene fick svåra magsmärtor och det befaras nu att han lider av magsår.

- Han får räkna med en till två matchers frånvaro, säger Elfsborgs sjukgymnast Jan Andblad till SVT Sport.

Anfallaren riskerar också att missa nästa kvalmatch till Europa League - den mot Lazio den 20 augusti.

Erton Fejzullahu målskytt i sin ny klubb

Erton Fejzullahu blev målskytt när hans Nijmegen besegrade Heerenveen med hela 4-1. Bjorn Vleminckx öppnade målskyttet i den 5:e minuten. Tio minuter in i den andra halvleken ökade Fejzullahu på till 2-0. Med tio minuter kvar av matchen gjorde Bjorn Vleminckx 3-0. I den 84:e minuten reducerade Heerenveen genom Papadopolus. Bara minuten senare fastställde Vleminckx slutresultatet med sitt andra mål för dagen.

Wolfsburgh vann i premiären

De regerande mästarna Wolfsburg tog emot Stuttgart i premiären av
Bundesligan.
I den 16:e minuten skapade Stuttgart första chans. Podrebnjak spelade in bollen som Khedira nickade. Bollen dansade på mållinjen, men räddades av målvakten.
Hemmalagets första chans kom i den 19:e minuten då Džeko kom igenom. Lehman i Stuttgart-målet gjorde en fantastiskt räddning. Den första halvleken var jämn spelmässigt. Det var bra tempo och båda lagen bjöd på hård spel på mitten. I den 26:e minuten hade Stuttgart en bra chans när Podrebnjak nickade, men rakt på målvakten. Även hemmalaget hade möjligheter att ta ledningen i matchen. I den 34;e minuten spelade Džeko fram Grafite som sköt, men Lehman räddade. Halvlekens sista chans fick Džeko, men hans skott smet en bit över ribban.
Den första halvleken slutade mållöst.

I den andra halvleken tog hemmalaget över spelet, men det var Stuttgart som skapade hetaste chansen. I den 63:e minuten fick Gebhardt på ett bra skott, men målvakten räddade. Sju minuter senare kom matchens första mål. Det var mästarna som genom Misimović tog ledningen. Misimović fick bollen vid straffområdet, och han placerade mycket snyggt bollen förbi Lehman.
I den 75:e minuten hade Stuttgart ett bra kvitteringschans, när Elson da Silva sköt, men Wolfsburgs målvakt räddade. Med åtta minuter kvar kom Grafite igenom för hemmalaget, och placerade in 2-0. Resten av halvleken bjöd inte på några klara målchanser. Märstarlaget vann där med premiären, och sett till andra halvleken var seger rättvis.

Tankar och tips inför Champions L

Efter en del arbete med morgondagens match mellan Åtvidaberg och Väsby är jag tillbaka vid pennan och bloggen. Idag lottades både Champions L och Europa L. Det är sista kvalomgången innan lottningen till gruppspel börjar.

Jag börjar med Elfsborg. Jag är otroligt imponerad av det laget måste jag säga. Inte bara för att man slog ut Braga, utan överhuvudtaget. Manus Haglund har byggt upp ett lag som kan räcka långt både i Allsvenskan och ute i Europa. Att möta Lazio är inte det lättaste, men jag tror att Elfsborg har bra chans att gå vidare. Det är otroligt viktigt att få med sig ett bra reslutat från den första mötet. Jag tror att Elfsborg kan vända ett måls underläge i returen på hemmaplan. Det återstår om jag får rätt.

Nu till Champions L:

Panathinaikos - Atletico Madrid

En intressant match på förhand. Tror att Atletico går vidare. Grekiska lag är starka på hemmaplan, men usla på bortaplan.

Sporting – Fiorentina

Sporting var illa ute i den förra omgången. Nu väntar Fiorentina, och det vad man kan säga om det här matchen är att den är öppen på förhand. Fotboll i Italien blöder på alla plan, och jag tror att det kommer att synas under den här säsongen mer än nånsin. Jag tippar att Sporting går vidare.

Timisoara – Stuttgart

Stuttgart får gälla som favoriter i den här matchen. Den rumänska ligan rankas som nummer sju, men jag tror inte att rumänska laget Timisoara kommer att gå vidare från den här omgången.

Celtic – Arsenal

Arsenal brukar ha lätt för skotska lag. Frågan är det unga Arsenal orkar stå emot pressen. Får ändå gälla som favoriter.

Lyon – Anderlecht

Här tror jag på Lyon, även om Anderlecht kommer att göra livet surt för fransmännen. Lyon går vidare.

Sheriff Tiraspol – Olympiakos

Olympiakos går vidare. Allt annat vore en skräll.

Salzburg - Maccabi Haifa

En öppen match på förhand. Svårt att tippa vem som är favorit här, men jag tror att Maccabi går vidare.

Ventspils - FC Zürich

FC Zürich har gått bra så här lång i kvalet, och jag tror att de går vidare från den här matchen också.

FC Köpenhamn – APOEL

Köpenhamn får gälla som favoriter i den här matchen. Köpenhamn har jätte läge att ta sig vidare.

Levski Sofia – Debrecen

Här tror jag på Levski. Efter att sett Debrecen mot Kalmar och Levadia så tror jag inte att man kommer att räcka till här.

Vi får se hur många rätt man kommer att få. Inte många :) skulle jag tro.

Elfsborg ställs mot Lazio

Fotboll, Europa League, Elfsborg - Haladas

Elfsborg ställs mot Lazio i nästa kvalomgången av Europa L.

- Sportsligt sett är det den tuffaste lottningen av de fem lag som vi kunde ställas mot. Men samtidigt är det en stor match och en fantastisk utmaning för oss, säger Elfsborgstränaren Magnus Haglund.

Den italienska säsongen har ännu inte dragit igång. Det anser Haglund kan vara en fördel för Boråslaget i dubbelmötet som inleds på Olympastadion i Rom.

- Det är klart att det är bättre att möta dem i den här fasen. Sedan är det bra att vi börjar borta. Det anser jag vara en fördel, säger Haglund, som klargör att man nu kommer att analysera den italienska klubben närmare.

Champions L lottning

Arsenal mot Celtic och svensklaget FC Köpenhamn mot cypriotiska APOEL.Under fredagen lottades den sista kvalomgången till årets Champions League.