måndag 17 augusti 2009

Dagens höjdare

Dagens höjdare går till Mikael Rosén och hans kanon i matchen mot AIK. Rosén sköt 30-35 meter ett kanon skott som gick in bakom AIK-s målvakt. Kommer att vara kandidat till åretsmål i Allsvenskan
Bloggat från min iPhone 3Gs

AIK uppe i serieledning

Fotboll, allsvenskan, Halmstad - AIK FOTO:Bildbyrån

Båda lagen inledde matchen ganska avvaktande. Det var dock hemmalaget som hade lite mer boll i inledningen. I den 10:e minuten tog Halmstad ledningen. Mikael Rosén fick en drömträff från 40-meter. Daniel Örlund var på bollen men enhandsskyfflade in den i eget mål. AIK replikerade omgående. Bojan Djordji ć slog ett inlägg som Iván Óbolo nickade i mål. Efter det blev det ganska mycket kamp i matchen. I den 36:e minuten tog AIK ledningen i matchen. Nils-Eric Johansson lyfte bollen till Djordji ć. Djordji ć kom ner till kortlinjen och spelade kort snett bakåt till Kenny Pavey som stötte in ledningsmålet.

I halvtid öppnade sig himlen över Örjansvall och regnet öste ner. Det gjorde att matchen bröts tillfälligt i den 58:e minuten. Efter avbrottet var det mycket Halmstad. AIK var stundtals tillbakapressad. Med åtta minuter kvar blev Ortiz utvisad, och efter det blev hemmapressen ännu tyngre. Halmstad hade dock svårt att komma till den riktigt heta målchanser. Det blev svårt spelat i den andra halvleken, och frågan är om matchen inte skulle ha brutits i andra halvleken.

GAIS vann bottenmötet

Fotboll, Allsvenskan, Gais - Örgryte

GAIS inledde bottenmötet piggast. I den 6:e minuten slog Wanderson ett inlägg. Pär Eriksson vräkte sig fram men bollen gick över. Örgrytes första chans kom i den 9:e minuten. Markus Anderberg sköt från distans och träffade ribban. Första halvleken bestod mycket av ställningskrig och närkamper på mittplan. Många av anfallen stannade av med en frispark nånstans runt mittcirkeln.

Med tre minuter kvar av den första halvleken var Pär Eriksson nära att ge GAIS ledningen. Han kom fri och fick gott om tid att avsluta men skottet blev för tamt och gick rakt på en utrusande Bengt Andersson som räddade.

0-0 var ställningen i halvtid.

ÖIS började den andra halvleken bra, och det var ÖIS som förde spelet i inledningen. Det var dock GAIS som gjorde första målet. I den 53:e minuten fick Mattias Lindström bollen. Han spelade fram sedan Pär Eriksson som tryckte in bollen. Örgryte försökte lyfta upp spelet under den andra halvleken, men lyckades inte med det. I den 74:e minuten fick GAIS ett jätte läge, när Wanderson och Eriksson kom fria. Wanderson valde att gå på eget avslut istället för att spela fristående Eriksson. Bengt Andersson lyckades rädda Wandersons skott.

Örgryte hade svårt att skapa några kvitteringslägen. Det var närmare 2-0 än 1-1. Bottenmötet slutade där med, med GAIS seger.

Bortaseger för Häcken

Fotboll, Allsvenskan, Malmö - Häcken

Häcken stod för en fin prestation när man tog tre poäng borta mot Malmö i augustiregnet.

I den 6:e minuten skapade hemmalaget matchens första farlighet. Wilton Figueiredo fick skottläge från ca 20 meter. Han fick en bra träff, men skottet gick rakt på Christoffer Källqvist som räddade, och returen rensades undan av försvaret. Fyra minuter senare var Häcken nära att ta ledningen. En boll lyftes in till Mathias Ranégie som nickade den mot mål. Johan Dahlin räddade bollen och stötte den på den framrusande Jonas Henriksson och ut till en inspark. I den 17;e minuten kom matchens första mål. Det var bortalaget som genom Tom Söderberg tog ledningen. Tom Söderberg nickade in ettan efter en bra slagen hörna. Efter målet jagade Malmö en kvittering. I den 28:e minuten sköt Ricardinho ett distansskott som gick strax över. I anfallet efter stressade Jonas Henriksson, Gabriel i hemmalaget. Efter ett motlägg gick bollen mot mål, och Dahlin i Malmö målet tvingades till en kvalificerad räddning.

Efter det skapade Malmö två kanon chanser. Först kom Ofere igenom och blev fri med Källqvist. Källqvist kom dock bra ut och räddade i sista stund. I anfallet efter var Ofere mycket nära att nicka in kvitteringen, men även den här gången stod Källqvist i vägen.

Tre minuter senare fick Källqvist kapitulera. Ricardinho slog en frispark från 20-meter tätt intill stolpen, och det var otagbart för Källqvist i målet. I den 35:e minuten fick Josef Karlsson iväg ett skott, som touchade på täckande Ulrich Vinzents och tvingade Dahlin till en ny räddning.

1-1 stod sig halvleken ut.

Sex minuter in i den andra halvleken tog Häcken ledningen i matchen. En lyftning nådde fram till Peter Nyström som nickade bollen rakt upp i luften. När den kom ner blev det kalabalik och på något sätt fick Paulinho bollen framför sig och stötte in den i mål från nära håll. Fem minuter senare fick Jonas Henriksson ett friläge, men Dahlin i målet gjorde ännu en fin räddning.

I den 77:e minuten träffade Ofere burgaveln med ett skott från dåligt vinkel. Tre minuter senare var Figueiredo nära att kvittera, när hans skott touchade på en försvarare och gick strax över.

Malmö tryckte på för ett kvitteringsmål i slutet av matchen. I den 83:e minuten hade Ofere en bra nick, som Källqvist räddade. Malmö skapade inga fler chanser, och matchen slutade 1-2.

Örebro – Djurgården

Örebro fick en kanon start i matchen. I den 3:e minuten spelade Roni Porokara fram till Kim Olsen som fälldes av Toni Kuivasto. Domaren blåste för straff. Fredrik Nordback satte den efterföljande straffen säkert i mål. Djurgården hade en hel del problem i det egna straffområdet. När hemmalaget anföll såg det ofta kaotiskt ut. I den 21:a minuten var Magnus Wikström mycket nära att öka på till 2-0, när han nickade ett bra inlägg strax utanför.

Djurgården hade även svårt att skapa något offensivt. I den 28:e minuten hade Sebastian Rajalakso ett bra skott, som dock räddades av Alvbåge.

Örebro var något bättre laget i den första halvleken. Det var dock när att Djurgården kvitterade med två minuter kvar av den första halvleken. Daniel Sjölund spelade fram till Rajalakso som vid straffområdesbågen stillastående sköt en tåpaj mot målet, men Alvbåge räddade.

Fem minuter in i den andra halvleken var Dahlberg mycket nära att kvittera, men han lågt pressade skott räddades av Alvbåge. Djurgården lyfte upp spelet under den andra halvleken, och pressade stundtals tillbaka hemmalaget. Djurgården hade dock svårigheter att skapa några klara målchanser.

Örebro spelade smart under den andra halvleken. Laget bakade hem, och Djurgården tilläts inte skapa något kvitteringsläge. Istället kunde hemmalaget kontra in 2-0 med fem minuter kvar av matchen. Kihlberg startade en kontring där han spelade ut bollen på högerkanten där Marcus Astvald spelade in bollen snett inåt bakåt i straffområdet till Per Johansson som distinkt tryckete in 2-0 högt till höger om Touray. Det blev även slutresultatet i matchen.

Nattsvart för Djurgården

Fotboll, Allsvenskan, Örebro - Djurgården

Örebro spelade smart under den andra halvleken. Laget bakade hem, och Djurgården tilläts inte skapa något kvitteringsläge. Istället kunde hemmalaget kontra in 2-0 med fem minuter kvar av matchen. Kihlberg startade en kontring där han spelade ut bollen på högerkanten där Marcus Astvald spelade in bollen snett inåt bakåt i straffområdet till Per Johansson som distinkt tryckte in 2-0 högt till höger om Touray. Det blev även slutresultatet i matchen.

Kalle Anka tidningar dömer ut Liverpool efter en förlust.

Igår förlorade Liverpool på bortaplan mot Tottenham. Liverpool har nämnts som ett av lagen som ska utmana om seger i Premier L. Idag dömer flera svenska tidningar ut Liverpool, efter ett laget förlorat en match. Aftonbladet och Expressen skriver att det inte räcker, eftersom Liverpool förlorade bara två matcher under hela förra året, och då kom laget tvåa.

Det är bara en sak som dessa “Kalle Anka” tidningar har glömt. Liverpool spelade massa oavgjorda matcher förra året, och att det inte är större skillnad att spela lika och förlora. Vid en oavgjord match tappar man ändå två poäng. Om nu Liverpool inte spelar lika många oavgjorda matcher som förra året, och förlorar två matcher borde man ha fler poäng än förra året.

Jag fattar ändå inte att dessa tidningar kan döma ut ett lag efter en förlust. Det känns som att dessa personer som skriver om fotbollen eller idrotten överhuvudtaget inte har så bra koll på det hela.

TA REDA PÅ FAKTA FÖRST INNAN MAN SKRIVER NÅGOT. Det är mitt råd till er som skriver. Visst kan alla skriva fel, eller få fel fakta. Det är en sak att skriva fel fakta på bloggar och privata hemsidor än i rikstäckande tidningar. Men som sagt det är få som läser dessa “Kalle Anka” tidningar.

Liverpool vill behålla Mascherano

Enligt Sunday Express kommer Liverpool att erbjuda lönehöjning till Javier Mascherano. Liverpool har tappat Xabi Alonso till Real Madrid, och nu gör klubben allt för att behålla Mascherano. Rafael Benitez säger att Mascherano är tillbaka efter landslagsuppdrag, och att man kommer att diskutera hans kontrakt.

Idag tjänar Mascherano 51 miljoner kronor om året, och kan vänta sig en höjning enligt Sunday Express.

Skadekris i Man Utd

Bara en match in på säsongen har Manchester United en rejäl skadekris i försvaret.

Rio Ferdinand, som stod över Premier league-premiären mot Birmingham i söndags, kommer även att missa matchen mot Burnley på onsdag och väntas bli borta i ytterligare två veckor på grund av en lårskada. Även mittbackskollegan Nemanja Vidic tvingas stå över Burnley-matchen på grund av hosta, och Jonny Evans linkade av planen i söndags med en ond ljumske.

Till skadelistan kan även målvakten Edwin van der Sar, bruten hand, Gary Neville, ljumske, och Rafael da Silva, axel, läggas.

- Nemanja Vidic är tillbaka i träning och förhoppningsvis får vi tillbaka honom till matchen mot Wigan nästa lördag, sade tränaren Alex Ferguson.

Enligt spanskmedia är Barcelona intresserade av Vidic, och förbereder ett bud på försvararen.

-Vi har haft det tufft med skador i vårt försvar de senaste två åren, men vi har kapabla personer att ersätta med.

TT

HV 71 värvar Janne Niinimaa

Janne Niinimaa

HV71 slog på söndagen till med en tung backvärvning. Den 34-årige finländaren Janne Niinimaa är klar för en säsong med Jönköpingsklubben. Niinimaa är främst känd för sina offensiva egenskaper och sin fina skridskoåkning och har VM-guld, OS-brons, två finska guld och 741 NHL-matcher på meritlistan. De senaste två säsongerna har han spelat i Schweiz och han har även spelat tio matcher för Malmö under lockoutsäsongen 2004-05.

– Det är pusselbiten vi saknat. En klassback med stor erfarenhet som vi är mycket glada över att ha knutit till oss, säger sportchefen Fredrik Stillman till HV71:s hemsida.

Angående polisbanderollerna

Fotboll, Allsvenskan, Hammarby - Elfsborg

Efter lördagens match och banderollerna på läktaren har det kommit ett meddelande från BajenGruppen.

Ungdomligt oförstånd.
Det låter lite som att omyndigförklara någon. Och det vill man väl helst göra med dem som valde att ta med en banderoll till Söderstadion som hyllar Jackie Arklöv.

Bakgrunden till de banderoller som presenterades i klacken före matchen mot Elfsborg är att ett stort problem för den vanliga supportern som går på match idag stavas polisen. Större delen av den ordningsstörning och de problem som finns runt allsvenskans matcher men främst Stockholmsderbyna orsakas av polisen. Majoriteten av de personskador som rapporteras orsakas av polisen. Det självklara, att ingen oskyldig ska behöva drabbas av polisbrutalitet, gäller inte i samband med dessa matcher. Detta har supportrarna nu tröttnat på och en dialog har inletts med polisen om detta. Men trots att polisledningen i stort är ense med supporterrepresentanterna om problemen så har vi tyvärr ännu inte sett någon större skillnad hos polismannen/kvinnan på gatan. Detta är inte acceptabelt.
Dessutom har våra supportrar som valt att följa Hammarby på bortamatcher råkat ut för en än större polisbrutalitet och tvingats både polisanmäla och JO-anmäla polisen för övervåld och rena tjänstefel. Detta har satt igång ett maskineri på allra högsta nivå. Här är alltså bakgrunden till varför bl a våra ultrasgrupperingar känt en stor frustration över situationen och valde att manifestera detta på läktaren mot Elfsborg.

Förklaringen – Det skedde banderollmålningar inför matchen med ultraskillar och andra ur klacken. Jag har fått det förklarat för mig att några av dessa individer var: unga, påverkade av alkohol, tyngda av Hammarbys utsatta läge, upphetsade och frustrerade av sina negativa erfarenheter av polismakten och med att för stunden överflöd av testosteron, adrenalin och lättillgängligt vi-mot-dem-hat. Varav Arklövbanderollen föddes. Detta är alltså en förklaring, som självklart inte ursäktar det inträffade. När det sedan blir dags att samla ihop sig för transport till Sös så anser de andra på plats att just Arklöv-banderollen inte tillhör det bästa arbetet som utförts under dagen varpå denna allmänna inställning förpassar banderollen in i ett hörn i materialboden.

Efteråt kan ingen jag talat med ur Tifogruppen eller de andra närvarande grupperingarna förklara vem som trots allt fått för sig att plocka med banderollen eller varför. Alla Hammarbys ultrasgrupperingar inkl. Tifogruppen har bestämt deklarerat att de inte ligger bakom just denna banderoll och när den visades upp före match så var man helt eniga om att den absolut inte skulle tas med till Söderstadion, av väldigt självklar anledning. Den är ju bara så dum. Oerhört dum.

På plats på läktaren så är det som vanligt vid liknande tillfällen, majoriteten som står på plats deltar i tifon eller banderoller utan att egentligen ha en aning om vad som står på dessa. Inget konstigt i sig och dessa kan självklart inte klandras. Återigen, detta får stå för de individer som nu gick alldeles för långt och därför dragit omgivningens blickar till sig och därigenom drar Hammarby och dess supportrar i smutsen, eftersom omvärlden har en förmåga att döma kollektivt. Dessutom är detta så onödigt då jag förutsätter att de individer som trodde att de var skarpa när de skrev denna hyllning säkerligen tycker lika illa om Jackie Arklövs handlingar som vi andra. Ett kraftigt självmål helt enkelt, i ivern att få utlopp för sin frustration över polisen.

Ibland sviktar omdömet och om några Hammarbyare fortfarande känner sig trotsiga och i behov av att klippa navelsträngen genom denna form av aktion så kan vi andra bara ta diskussionen med dessa och göra allt i vår makt för att rikta dessa ungdomars passion och frustration i annan riktning och med andra uttryck.
BajenGruppen hoppas att detta ger en förklarande bild av det inträffade. Vi vill samtidigt uppmana alla att fortsätta att skänka en slant till Tifogruppen. Låt inte det inträffade drabba de killar som lägger ned tid och kraft för att skapa den del av vår läktarkultur som vi alla kan glädjas med.

Dagens matcher

En del spännande matcher även ikväll. GAIS tar emot Örgryte i bottenmötet. AIK har en tuff bortamatch mot Halmstad. Vid en seger kan AIK gå upp i serieledning. Malmö spelar hemma mot Häcken. En intressant match på förhand. Örebro tar emot krislaget Djurgården.

Rapporter från dessa matcher kommer under kvällen.

Sammandrag från matchen Göteborg - Helsingborg

I samarbete med TV 4 och C Sports

I samarbete med TV 4 och C Sport

HTC släpper ny mediavärsting

htcleo

Bakom arbetsnamnet Leo döljer sig troligen en telefon som ska efterträda Touch HD och kunna mäta sig med konkurrenternas mest kraftfulla mobiler.

HTC Touch HD är HTC:s mest media inriktade mobil och utmärker sig bland annat genom en stor skärm. Nu verkar HTC vara nära en lansering av en liknande mobil med kraftigare processor och större skärm. Upplösning ska vara den samma men storleken på skärmen ökas till hela 4,3 tum, enligt webbplatsen Ai.rs. Det ska röra sig om en kapacitiv pekskärm.
Själva telefonen blir då också något större och HTC Leo uppges ha måtten 121x67x11 millimeter. Det kan jämföras med Touch HD som med dimensionerna 115x62,8x12 millimeter hör till de största telefonmodellerna på marknaden.
En annan nyhet kommer att vara dold i telefonens inre. Leo ska vara försedd med en särskilt kraftfulll 1 GHz Snapdragon-processor.
På baksidan ska av telefonen ska det finnas en 5 megapixel kamera och nu ska HTC ha sett till att det också finns någon typ av fotolampa eller blixt, vilket var en märklig brist hos en media inriktad mobil som Touch HD.

TomTom till iPhone

iphone3gs

Nu går det att förvandla Iphone till en bilnavigator. Tomtoms gps-applikation finns nu tillgänglig för nedladdning via App Store.
949 kronor för kartor som täcker hela västeuropa, eller kartor över Norden för 659 kronor. Kartorna kan visas i både stående telefonläge och i landskapsläge. Både 2 D- och 3 D-kartor finns tillgängliga.
En hållare till bilen kommer att säljas separat.

Fansen har fått nog

Milans fans har fått nog. Så kan man tolka biljettförsäljning inför kvällens möte med Juventus. Enligt rapporter har bara 15000 biljetter sålts till kvällens match. Milan gör sin sämsta försäsongen på länge, och klubben har under sommaren sålt flera spelare, utan att ersätta dessa. Fansen har under sommaren protesterat på “Millanello”, mot ledningen, utan någon större framgång.

Milan har bara vunnit en match under försäsongen, och förlorat hela åtta matcher. Milans tränare har även problem med Ronaldinho som enligt rapporter har misskött träningen. Leonardo har vädjat till Ronaldinho att träna som proffs, men utan någon framgång.

Milan är ett lag i kris, och utan spelare och stöd från fansen kan det gå riktigt illa.

Lugnande besked för Hysén

Tobias Hysén utgick från toppmötet mot Helsingborg igår. Det var under den andra halvleken som Hysén fick smärtor i baksidan. Första rapporterna sade att han kunde varit borta upp till sex veckor.

Nu på förmiddagen kom dock lugnande besked för Hysén. Hysén gjorde en magnetröntgen, och det är bara en blödning som anfallaren har fått.

Enligt Göteborgs sjukgymnasten kan Hysén vara tillbaka om tio dagar.

Fördel Barcelona inför returen

Igår spelades den första av två matcher i spanska Super Cupen.
Hemmalaget Athletic Bilbao tog emot stor favoriten Barcelona på
hemmaplan.
Barcelona inledde matchen bäst och i den 4:e minuten träffade Bojan
Kirkić ribban med ett jätte skott från drygt 20-meter.
Barcelona var det laget som förde spelet första halvtimmen. Bilbao
backade hem och försökte hålla nollan i första hand. Barcelona
spelade som vanligt bra fotboll, men hade dock svårt att komma till
dem riktigt heta chanserna. I den 24:e minuten spelade Abidal bollen
till Xavi som drog på ett skott, men missade hela målet från nära
håll.
Efter en halvtimmes spel jämnade Bilbao ut spelet.
I den 36:e minuten försökte De Marcos lobba in 1-0 från 40-meter,
men Valdes hann tillbaka i målet och räddade. I slutet av halvleken
var Bilbao något hetare laget, även om laget inte skapade några
jätte chanser kändes det som att man var på gång.
I den 44:e minuten slarvade Barcelona på mitten. Bollen gick till De
Marcos som sköt. Bollen ändrade riktning på Puyol och ställde
Valdes i målet. Det var sista som hände i den första halvleken.

I den andra halvleken kom Barcelona tillbaka.I den 58: minuten fick Xavi revansch från missen i den första halvleken. Den här gången valde Xavi att placera bollen istället för att gå på kraft. Bollen satt snyggt bakom en chanslös målvakt. Det för övrigt Pedro som spelade fram Xavi. Tio minuter senare var det dags igen. Den här gången var Xavi som spelade fram Pedro, som med en yttersida satte bollen i mål.

Barcelona hade sedan bud på fler mål. Bland annat hade Dani Alvez ett skott i ribban. Barcelona vann den första mötet och har bra utgångsläge inför returen på hemmaplan. Returen spelas nästa helg.