måndag 20 juli 2009

Allsvenskan: AIK hämtade upp 0-2 mot Gais

GAIS och AIK delade på poäng, och det efter att AIK hämtat upp 0-2 underläge. Den första halvleken var jämn spelmässigt, och målet kom i slutet av halvleken. GAIS tog ledningen i den 37:e minuter efter ett självmål. Gais kontrade, och Lundén spelade ut bollen till Lycén som från höger slog ett inlägg som touchade på Erik Johansson och ställde Örlund i AIK-målet. Två minuter senare ökade hemmalaget på till 2-0. Lycén på nästan exakt samma punkt fick bollen av Romarinho och slog ett bra inlägg som språngnickades av Pär Eriksson i mål.

AIK replikerade omgående, genom Martin Mutumba. Ett vänsterinlägg nickades rakt upp i samband med nickduell i straffområdet. Mutumba kom sedan dit med foten och vinklade in bollen vid bortre stolpen med en yttersida.

I den andra halvleken tog AIK över spelet, och pressade tillbaka GAIS. GAIS försvarade sig bra, och höll ledningen fram till den 77:e minuten. Då fick AIK en frispark. Ortiz slog en fin inåtskruvad frispark som nådde fram till Iván Óbolo som trots uppvaktning nickade bollen i mål.

Båda lagen hade sedan varsin bra chans att avgöra matchen.

AIK-s chans kom genom Bojan Djorcic som i slutet av matchen kom fri, men sköt rakt på Jankulovski i GAIS-målet. GAIS var nära att göra 3-2 i den 89:e minuten, men Romarinho sköt i utsidan av stolpen. Matchen slutade 2-2.

Allsvenskan: Jonas Henriksson sänkte Örebro

Häcken tog sin andra bortaseger för säsongen, när man besegrade Örebro med 1-3. Jonas Henriksson blev stormatchvinnare med sina tre mål.

Första målet gjorde Henriksson i den 17:e minuten. Häcken flyttade upp massor med folk på en frispark. Josef Karlsson sköt första skottet efter att bollen trillat ner till vänster i straffområdet. John Alvbåge släppte retur och Jonas Henriksson ficj öppet mål och satte den i nättaket.

Hemmalaget hade mycket boll och förde spelet, men hade svårt att skapa klara lägen. Häcken i sin tur var farliga på sina fasta lägen, och laget var mycket effektiva framför hemmamålet.

Med tre minuter kvar av den första halvleken gjorde Henriksson sitt och Häckens andra mål i matchen. Paulinho sköt överraskande från vänster sida då alla väntade sig ett inlägg. John Alvbåge räddade men släppte retur och Jonas Henriksson fick två chanser. På den andra försöket lyckades Henriksson få bollen över mållinjen.

Två minuter senare reducerade hemmalaget genom Roni Porokara. Magnus Kihlberg hittade fram till Roni Porokara som tog med sig bollen i farten. Han dribblade sig igenom Häckens båda mittbackar och avslutade högt till vänster om Christoffer Källqvist.

Även i den andra halvleken var det Örebro som förde spelet, men det var Häcken och Jonas Henriksson som gjorde målet. Paulinho hittade Erik Friberg i straffområdet. Han lyckades på något vis spela fram bollen mellan Tommy Wirtanens ben till Henriksson som tåpajade in 1-3.

Det blev även slutresultatet i matchen.

Allsvenskan: Oavgjort mellan Malmö och Halmstad

Den första halvleken slutade 0-0, men det saknades inte målchanser. Halmstad inledde bäst, Emil Salomonsson, Michael Görlitz och Mikael Rosén var pigga, men lyckades inte spräcka Johan Dahlins nolla. Efterhand tog hemmalaget över och skapade ett par farliga lägen. Jiloan Hamad hade Malmös bästa chans när han kom helt fri, men sköt över.

Malmö var något bättre även i den andra halvleken. Jiloan Hamad fortsatte att missa bra målchanser även i det andra halvleken. Närmast mål var Jeffrey Aubynn som sköt i utsidan av stolpen. För Halmstad var det Michael Görlitz' distansskott som var det farligaste.

Matchen slutade målöst.

Allsvenskan: Första seger för ÖIS

Örgryte tog sin första seger i årets serie, när man besegrade Hammarby på Söderstadion. Matchens ända mål kom redan efter två minuters spel. Markus Anderberg fick bollen i vänsterinner position och slog en fin passning ut till Marcus Allbäck som kom löpande in bakom Hammarbys backlinje. Allbäck avancerade framåt innan han placerade in bollen förbi en chanslös Kristoffer Björklund.

Efter det tog Hammarby över spelet, medan ÖIS backade hem och spelade på resultat. Hammarby hade mycket boll, men lagets spel på sista tredje delen var allt för uddlös.

Hammarbys spel fram till straffområdet var ganska bra, men i boxen fanns det få alternativ. Samma matchbild var även under den andra halvleken. Hammarby ägde bollen och spelet, men hade otroligt svårt att skapa några heta målchanser. Närmast mål i den andra halvleken var ÖIS och Santos, men Santos skott från nära håll gick över.

Det var ÖIS första seger för i år, och frågan är nu om laget börjar klättring uppåt i tabellen. För Hammarbys del ser det mörkt ut. Laget behöver få igång målskyttet.