tisdag 1 september 2009

David Elm till Fulham

Viktor Elm till Heerenveen. Rasmus Elm till Alkmaar. Och på tisdagen blev det klart att även äldste brorsan David Elm lämnar Kalmar FF föFotboll, allsvenskan, Kalmar - AIKr proffsspel i Fulham i Premier League.

När bara någon timme återstod innan transferfönstret stängdes på tisdagkvällen blev David Elms övergång helt klar till Fulham.

– Det har varit en extrem övergång i och med att det gick så snabbt allting. De ringde i fredags och nu, efter flera läkarkontroller, är det påskrivet. David var jätteglad för det är ju en pojkdröm att spela i Premier League, det är inte så många svenska forwards i ligan, säger Patrick Mörk till TT.

David Elm, 26, kommer att träna ett pass med Fulham på onsdagen. Sedan åker han hem till Kalmar och packar. På måndag förmiddag står han och lyssnar på nye tränaren Roy Hodgson. Sverigebekantingen Hodgson har bland annat tränat Halmstad, Oddevold, Örebro och Malmö FF.
Själv var Elm mycket nöjd med att ha skrivit på ett kontrakt, som enligt klubbens hemsida sträcker sig över ett år.

– Jag ser fram emot att träna med laget direkt som förberedelse inför viktiga matcher i Premier League och Europa league efter landslagsuppehållet. Jag har njutit av min tid i Sverige och nu ser jag fram emot ett nytt och spännande kapitel i min karriär med Fulham, säger Elm till klubbens hemsida.

Med både David och Rasmus Elm borta i laget får förstås Kalmar svårare att försvara fjolårets SM-guld.

– Vi hade helst velat ha kvar David, och har tackat nej till tidigare förfrågningar kring honom, men när han nu fick den här chansen i Premier league tyckte vi att det var ett annat läge. David hade dessutom ett utgående kontrakt och hade lämnat oss gratis i vinter. Nu fick vi en uppgörelse med Fulham som vi är nöjda med, säger Kalmars ordförande Johnny Petersson till tidningen Barometern.

TT

Luciano Spalletti lämnar Roma

Roma har inlett säsongen med två raka förluster. Nu väljer klubbens tränare Luciano Spallettiatt lämna sin post. "Jag har lämnat in min Fotboll, Serie A Inter - Romaavskedsansökan och klubben godtog den", säger Spalletti.

Spalletti har anfört Roma sedan 2005 och hade kontrakt till 2011. Under sommaren har han dock uttryckt frustration över att inte klubben varit tillräckligt aktiv på transfermarknaden.

Spalletti vädrade sitt missnöje öppet senast i helgen, på presskonferensen efter 1-3-förlusten mot gästande Juventus.

Sedan dess har det spekulerats i att 50-åringen kommer att lämna sin post.

- Det var uppenbart redan ifjol att Spalletti saknade rätt motivation för uppgiften, säger Kristian Borell, Italienexpert på eurosport.se.

- Han har under en längre tid velat lämna klubben och har sökt rätt tillfälle för att kunna göra det utan att ses som "svikaren". Förlusten mot Juventus och den efterföljande diskussionen om transfermarknaden blev det tillfället.

Enligt uppgifter i italienska medier är den tidigare Juve-tränaren Claudio Ranieri den troligaste efterträdaren. Ranieri ska ha träffat Roma-ledningen under tisdagen.

KÄLLA:Eurosport.com

Opera 10 släpps

Norska Opera Software kommer under tisdagen att släppa den skarpa versionen av webbläsaren Opera 10. Enligt Opera kommer den nya versionen att erbjuda bättre prestanda och fungera bättre på långsamma internetkopplingar.
Den nya javaskript-motorn Carakan som används för att köra webbapplikationer såsom Google Docs är ännu inte klar. Den kommer istället att levereras med en framtida uppdatering för Opera 10.
Opera 10 kommer under dagen att finnas tillgänglig för Windows, Mac och Linux.

Androidapparna har det svårt

Försäljningen av applikationer till Androidtelefoner vill inte riktigt ta fart. Nu visar en ny studie att hela applikationsmarknaden för Googletelefonerna bara är värd drygt 35 miljoner kronor.
Undersökningsföretaget Admob har värderat marknaden för applikationer till Androidtelefoner till drygt 35 miljoner kronor, medan den motsvarande marknaden för Apples Iphone är värd drygt 1,2 miljarder kronor.
I undersökningen utvärderas försäljningen av applikationer från utvecklarna Larva Labs som har flera spel som kostar fem dollar och är bland de fem mest köpta på Android Market så tjänar företaget drygt 60 dollar per dag, en summa som motsvarar strax över 400 kronor. Admob hävdar att en motsvarande placering på topplistorna i Apples App Store skulle ge en dagsförsäljning på cirka 3 500 dollar, alltså drygt 25 000 kronor. Att nå dessa summor skulle alltså ta över två månader på Android Market.
På Android Market och App Store marknadsförs applikationerna på olika sätt. Medan Apple tillåter en egen topplista för betalapplikationer så väljer Google att marknadsföra gratisapplikationerna hårdast. På Android Market tillåts bara en 325 tecken lång beskrivning av en applikation medan Apple låter utvecklarna ha med skärmdumpar och längre beskrivningar.
I Sverige finns inte ännu inte ens möjligheten att betala för applikationer till Androidtelefoner

KÄLLA: Metro

Skype såld

Ebay säljer nu av Skype till en grupp investerare. Det rapporterar New York Times.
Ebay har aldrig riktigt listat ut vad företaget ska göra med Skype. Sedan tidigare har det varit känt att Skype är till salu och nu verkar en grupp investerare ledda av Andressen Horowitz slå till.
Prislappen är satt till 2 miljarder dollar, eller drygt 14 miljarder svenska kronor. Ebay betalade 3,1 miljarder dollar för Skype år 2005 i en hånad affär. Då var ändå Google och Yahoo med i budgivningen men fick se sig överbjudna av auktionsexperterna på Ebay.

Samsung öppnar butik

Efter en varm sommar förbereder Samsung hösten genom att öppna en programbutik för mobilkunderna. Där kommer du kunna ladda ner applikationer som spel och e-böcker.

Nu har även Samsung gått och skaffat sig en programbutik, Samsung Application Store, vilket innebär att användarna snart kan köpa och ladda ner applikationer.
Den europeiska butiken öppnar den 14e september, men Samsung ser i skrivande stund över möjligheterna att skapa en Norden-anpassad variant.
Telefonerna som är kompatibla hittills är Omnia och Omnia HD. Men även Omnia II, Omnia Pro och Omnia Lite kommer ha stöd för programbutiken när de lanseras.
Äger du någon av dessa kan du ladda ner Samsungs programikon gratis från butikens hemsida, www.samsungapps.com.
Från start hittar du cirka 300 applikationer för nedladdning men denna siffra kommer givetvis öka i och med att veckorna rullar på. Vid årsskiftet siktar Samsung på att siffran ska ha ökat till runt 2 000 tack vare samarbeten med företag som exempelvis Electronic Arts och Gameloft.

KÄLLA:IDG

Sharp släpper pyttedator

När minidatorerna blir allt större passar Sharp på att gå emot den rådande trenden och lanserar en dator där skärmen bara är 5 tum. 

Den väger visserligen bara drygt 400 gram och är riktigt liten och smidigt, men man kan fråga sig hur många som prioriterar det framför ett visst mått av ergonomi.
Sharps PC-Z1 kan knappast räknas som en handdator, måtten är 161x109x25 millimeter, utan det är helt enkelt fråga om en vanlig, men extremt liten dator. Klart mindre än de första modellerna av Asus Eee som hade en skärm på 7 tum och ett betydligt större tangentbord. Med ett tangentbord vars bredd är 68 procent av bredden hos ett fullstort tangentbord blir skrivandet ett precisionsarbete.
PC-Z1 har en Freescale-processor på 800 MHz, ram-minnet rymmer 512 megabyte och för lagring finns en flash-disk med plats för 4 gigabyte. Dessutom finns stöd för microSDHC-kort på upp till 16 gigabyte.
Skärmen är kanske den här datorns svagaste punkt på grund av sin storlek. Samtidigt imponerar den genom att både fungera som pekskärm och ha en upplösning på 1024x600 vilket får anses som en hög upplösning för en skärm på bara 5 tum.
Den levereras med Ubuntu som operativsystem och ska börja säljas på den japanska marknaden i slutet av september. Priset motsvarar cirka 3500 kronor. Det är oklart om PC-Z1 kommer att dyka upp på den europeiska marknaden.

Zlatans första mål

Fotboll, La Liga, Barcelona - Sporting Gijon

FOTO:Bildbyrån

En inte alltför imponerande insats utmynnade till slut i en ohotad seger för hemmalaget. Rubrikerna kommer givetvis att handla om Zlatan, men det var Seydou Keitas huvudspel som avgjorde matchen.

 

Premiärer och FC Barcelona brukar vara en dålig kombination och den presenterade startelvan stillade knappast nervositeten. Utöver Messis och Iniestas redan fastslagna frånvaro fick Barcelona-fansen se nyckelspelare som Henry och Touré vilas till förmån för Bojan och Busquets.
Matchen började i ganska lågt tempo och trots den förväntade matchbilden där Barcelona hade över 70 procent av bollinnehavet, så uteblev de klara målchanserna. Båda lagen använde sig av hög press, som stressade fram ovanligt många misstag hos två annars bollskickliga lag. Lite överraskande så var det Sporting som genom Castro var närmast att inleda målskyttet. Från ett halvt friläge i straffområdets ytterkant lyckades han med konststycket att pricka rad 34 på Camp Nous läktare och tränare Preciado fyrade av den första i raden av många missbelåtna miner.

 

LÄS MER