onsdag 30 september 2009

Play off kan bli en svensk mardröm

Fotboll, Sverige, VM-kval

Det kan bli Frankrike, Ryssland, Tyskland eller Kroatien om Sverige går vidare till play off om en plats i fotbolls-VM 2010. På tisdagskvällen beslutade Fifas organisationskommitté att de åtta lagen kommer att seedas efter Fifas ranking och där ligger Sverige först på 41:a plats.

Det kommer också att bli en särskild lottning för vilket lag som får spela sista matchen på hemmaplan.
- Vi har bestämt att dela upp lagen i två halvor och vi kommer att använda Fifas ranking för att avgöra matchordningen, säger presidenten Sepp Blatter.
Sverige ligger tre poäng efter Danmark och de möts i en avgörande match på Parken i Köpenhamn den 10 oktober. Fyra dagar senare väntar Albanien hemma för Sverige

Mats Sundin tackar för sig

En av svensk hockeys största lade i dag skridskorna på hyllan.Mats Sundin tillbaka i NHL

När Mats Sundin i dag kallade till presskonferens hoppades de flesta att Nacka-fostrade "Sudden" skulle tillkännage ytterligare en satsning i NHL, men i stället blev det som många befarade Sundins avskedstal.

-Det är tråkigt att berätta för er att min karriär som ishockeyspelare tar slut i dag, sade en märkbart känslosam Sundin till den samlade presskåren.

Den nu 38-årige Sunidn kan blicka tillbaka på en storstilad karriär som bla innehöll tre VM-guld och ett OS-guld. Som kapten i Toronto Maple Leafs blev han en av ishockeyvärldens mest omtyckta spelare, ett signum för Sundin som visade Kanada-klubben osedvanlig klubbkänsla även när det gick som tuffast.

På senare år har Sundins poängskörd minskat successivt men ändå stod klubbarna i kö för att få signa stockholmaren, hade han blivit tillgänglig.

Sena Arsenalmål sänkte Olympiakos

Fotboll, Champions League, Arsenal v Olympiakos

Arsenals handbolls-fotboll skördade till slut frukt, men den var svår att nå.

Olympiakos visste precis vad som väntade när man i kväll äntrade Emirates Stadiums välmående gräsmatta och gästerna lade sig på försvarssidan redan vid handskakningen. Grekerna tillät Arsenal spela sin simpla, bekymmerslösa fotboll på mittplan och fokuserade i stället helt på den sista tredjedelen där man ständigt låg med 7-8 spelare strax utanför det egna straffområdet.

Detta hjälpte dock inte nämnvärt och hemmalaget vaskade fram uppemot tio vassa lägen bara under den inledande halvtimmen. Fabregas, Clichy, Eboue, Diaby, Van Persie, Arshavin, Song och Rosicky, samtliga var framme och prövade Antonis Nikopolidis i Olympia-målet.

Efter det ena fantastiska ingripandet efter det andra växte veteran-keepern ut till matchens stora förgrundsfigur, ständigt agerande med en reaktionsförmåga och smidighet som inte matchade hans gråa kalufs.

När klockan passerade 70 minuter och Arsenal var fortsatt utan utdelning var det nog långt i från bara jag som tänkte tillbaka på den osannolika matchen mellan Arsenal och CSKA Moskva under Champions League-säsongen 2006/07. Precis som kvällens match inkluderade den ett helt överlägset Arsenal som inte kunde få in bollen.

Robin van Persie lyckades dock se till att historien inte upprepades med sitt 1-0 i den 78.e minuten och Arshavin ville inte vara sämre när han klackade in 2-0 knappt tio minuter senare på ett sätt som bara en tsar kan. Full pott för Arsenal efter två omgångar i CL, detta trots att matchens lirare stod i motståndarmålet.

Förlust för Liverpool i Italien

Fotboll, Champions League, Fiorentina v Liverpool

FOTO:Bildbyrån

Fiorentinas Stevan Jovetić såg med ett friläge och en skarv till att engelsmännen fick åka hem tomhänta.

Rafael Benítez och Liverpool sågs på förhand som favoriter i Florens idag, av såväl experter som bookmakers, när Fiorentina gästades på Stadio Artemio Franchi.

Men italienarna, med en ensam spelare på topp sedan Alberto Gilardino stängts av, var kompromisslösa och inledde matchen bäst. Montolivo och Zanetti stängde ytorna effektivt på det defensiva mittfältet och med en Stevan Jovetić i toppform för Viola så fanns spetsen även i offensiven.

Liverpool däremot hade svårt att skapa riktigt heta målchanser och med Steven Gerrard defensivt i banan så saknades det tunga understödet för ensamme Fernando Torres på topp.

Fiorentina tog ledningen i den 28:e minuten när montenegrinen Jovetić frispelades utanför straffområdet. Det unge offensiva mittfältaren gjorde inga misstag ensam med Pepe Reina när han placerade in bollen till höger om den spanska målvakten.

Bara tio minuter senare var det dags igen. Ett stenhårt skott från vänsterkanten touchade Jovetić tillräckligt för att ställa Reina - 2-0.

I den andra halvleken försökte Benítez ändra lite för att komma tillbaka in i matchen. Engelsmännen tog visserligen över en del av spelet, men varken inhoppande Ryan Babbel eller Andriy Voronin kunde hjälpa Reds denna afton.

Kim Källström visade vägen för Lyon

"Äntligen fick de där Debrecen ordentligt med stryk", kunde man säkert höra inne i ett flertal småländska stugor under tisdagskvällen.

Ungrarna, som slog ut Kalmar FF i kvalet, förlorade Champions leaguematchen mot Lyon med 0–4.Fotboll, UEFA Champions League, Lyon - Fiorentina

Ingen vidare tröst för de svenska mästarna, men fransmännen mer eller mindre körde över Debrecen på Ferenc Puskas-stadion.

Kim Källström gjorde 1–0 redan i den fjärde minuten efter en hörnvariant, där den före detta Djurgårdsspelaren skott mycket vackert gick i mål. Och redan efter 24 minuter hade fransmännen ryckt till sig ett tremålsöverläge.

Olof Mellbergs Olympiakos var på väg mot 0–0 borta mot Arsenal, och då tack vare målvakten Antonis Nikopolidis, men Robin van Persie ville annat.

Fjolårets skyttekung ryckte ifrån markerande Mellberg och slog in en bredsida i öppet mål när det återstod en knapp kvart av matchen.

Nikopolidis gjorde ett flertal högklassiga räddningar i en match som Arsenal borde ha vunnit med fyra eller fem bollar om den gamle EM-guldhjälten haft en sämre dag.

Andrej Arsjavin klackade in 2–0 ur, minst sagt, misstänkt offsideposition.

Alkmaar, utan Rasmus Elm (får inte spela Champions league) eller Pontus Wernbloom (avbytare) på plan, spelade 1–1 mot Standard Liege.

Stevan Jovetic gjorde båda målen i Fiorentinas 2–0-seger mot Liverpool medan den allsvenske domaren Jonas Eriksson fick se Glasgow Rangers förlora med 1–4 hemma mot Sevilla.

Enkel seger för Barcelona

Fotboll, Champions League, Barcelona - Dynamo Kiev

FOTO:Bildbyrån

Zlatan Ibrahimović gjorde allt – utom mål hemma mot Dynamo Kiev i Champions league. Poängfixare blev i stället Lionel Messi och Pedro Rodriguez som gjorde varsitt mål när Barca vann med 2–0.

– Det är bara att njuta, sade Ibrahimović.

Zlatan Ibrahimović har börjat strålande i Barcelona. I serien har han gjort mål i lagets samtliga fem matcher och ligger på andraplats i skytteligan med fem fullträffar.

I Champions league har den långe svensken ännu inte gjort mål men det var ytterst nära hemma mot Dynamo Kiev på tisdagskvällen. Zlatan hade ett par jättefina lägen, framför allt i den första halvleken, men lyckades inte riktigt i avsluten.

Dynamo Kievs målvakt Oleksandr Sjovkovski var också lysande matchen igenom.

– Vi gör en bra match och jag var nära att få sätta dit den, men nu var det andra som gjorde mål och det var viktigast att vi vann och att vi nu toppar gruppen, sade Ibrahimović till Viasat.

För en dryg vecka sedan stukade Zlatan foten, men han har spelat två matcher hårt tejpad.

– Självklart känns det i foten, det är lite svullet och så, men vi har tejpat upp den hårt och det fungerar bra, sade han till Viasat.

Lionel Messis ledningsmål kom i den 25:e minuten när han bröt in från höger och satte bollen i mål.

Ibrahimović fick inte lika många chanser i den andra halvleken men han spelade fram till Pedro som snyggt satte 2–0 med vänstern i den 75:e minuten.

Svensken byttes ut när det återstod fem minuter och han vandrade av planen med kraftiga applåder från hemmafansen.

– Det betyder att man har gjort något bra, men det här är bara början.

Dynamo Kiev hade en reduceringschans i slutet men bollen gick över strax över Victor Valdens mål.

Barcelona, som inledde med 0–0 borta mot Inter, toppar grupp F på fyra poäng. I nästa match, 20 oktober, väntar Rubin Kazan hemma på Camp Nou.

Inter är fortfarande utan seger i gruppspelet efter 1–1 borta mot ryska Kazan. Dejan Stanković nickade snyggt in kvitteringen i den 27:e minuten.

Tränaren Jose Mourinho såg inte särskilt munter ut när Mario Balotelli blev utvisad efter 60 minuter sedan han fått sitt andra gula kort. Då försvann chansen om seger för Inter.

 

TT

Ny seger för Frölunda

Frölundajublar

Frölunda har fått en lysande start på årets elitserie. Borta mot Brynäs blev det seger med 2-1, tredje segern på lika många matcher.


Men det hade inte gått utan en storspelande Johan "Honken" Holmqvist i kassen som radade upp räddningar när Brynäs jagade kvittering i slutperioden.


-Vi hade marginalerna på vår sida, sade Frölundas tränare Ulf Dahlén.

Brynäs, på jakt efter säsongens första seger, inledde med gasen i botten. Nyförvärvet från Färjestad Eero Somervouri träffade stolpen redan efter nio sekunder - och efter dryga minuten hade Sebastian Lauritzen ett kanonläge som den förre Brynäsmålvakten Johan Holmqvist gjorde en svettig räddning på.

Holmqvist skulle komma att spela en huvudroll senare i matchen, men det såg länge som att han inte skulle behöva det.

För Brynässpelet kom av sig efter den pigga inledningen och Frölunda växte in i matchen.

Efter två perioder hade göteborgarna 2-0 - och det var inte orättvist.

Frölunda agerade med en större pondus i anfallszonen och kom till fler farliga chanser.
Som när Oscar Hedman med ett backskott gjorde 0-1 efter 9.49 i den första perioden.

0-2, efter drygt halva matchen var däremot lite av en bjudning från Brynäslaget där målvakten Jacob Markström lämnade en billig retur som Joakim Andersson lyckades gräva in.

Brynäs har haft svårt med målskyttet i inledningen av årets elitserie med bara två mål på två matcher - och det såg fortsatt jobbigt ut mot Frölunda.

I andra perioden brände laget ett fem mot tre-läge i över minuten, men så fick Brynäs precis den start man behövde i den tredje perioden. Redan efter trettio sekunder kunde Andreas Dackell reducera till 1-2 i spel fem mot fyra.

-Det målet var ruskigt viktigt för Brynäs och gav dom hur mycket energi som helst men vi lyckades hålla undan tack vare ett hårt jobb, sade Johan Holmqvist som fick en svettig sista period.

Och var stundtals briljant.
Brynäs radade plötsligt upp chanser.

Så pass att Ulf Dahlén tog time out efter 6.19.
Brynäspressen fortsatte dock - ända in i slutsekunderna.

-Jag tycker vi avslutar strålande och var värda att kvittera. Det var marginalerna som avgjorde, sade Brynäs tränare Niklas Czarnecki.

-Vi krigar på bra och har marginalerna med oss. Vi är tacksamma över tre poäng, sade Ulf Dahlén.

Viktigt seger för BP

Fotboll, Allsvenskan, Brommapojkarna - Gefle

FOTO:Bildbyrån

BP vann välförtjänt mot Gefle och är därmed med stor sannolikhet klart för allsvenskt spel 2010. Kommande möte med Hammarby bör inte förloras, för att laget ska vara så gott som säkert.

Det var mållöst i paus efter att hemmalaget varit något bättre men där Gefle var närmast mål med ett skott i stolpen och ett inlägg som styrdes i ribban.

I andra halvlek tog BP en tidig ledning genom unge Nabil Bahoui på retur efter skott av Olof Guterstam, varefter Gefle hade sin bästa period då man lyfte fram många spelare och skapade en del kvitteringschanser. Matchens bästa läge sumpades av Daniel Westlin när han helt ren missade det tomma målet. Hemmalaget arbetade sig senare tillbaka till ett visst kommando och i slutet av matchen hade Gefle några sporadiska försök.

ÖIS föll mot Häcken

Fotboll, Allsvenskan, Häcken - Örgryte

FOTO:Bildbyrån

Ödet grinar grymt mot motflytets Örgryte. Två man utvisade, tränaren uppvisad på läktaren och 0–2 mot Häcken.

– Jag ska aldrig mera snacka med en domare, säger Åge Hareide.

Åge Hareide är norrmannen som kallades in under rödblå fanor när stupet under kvalstrecket blev allt bråddjupare.

Nu står han i ett panelklätt och hyttatrångt rum i Rambergsvallens inre och han är en bukett av trista känslor.

Han är ilsk, han är sur och egentligen fattar han inte varför Linköpings-domaren Magnus Ahlsén hade ett så ont öga till honom.

– Jag sade bara att jag tyckte att han gjorde fel och det måste han väl tåla. Tål inte domare det så blir det tomt på planerna i framtiden.

– Det hade väl varit en sak om jag hade gestikulerat och hållit på, men det gjorde jag inte, säger Åge Hareide och nu blir rösten högre och högre, liksom ansiktsfärgen.

Innanför i omklädningsrummet är öisarna slagna till spillror.

Marcus Allbäck till exempel, gentlemannen som fick två gula kort inom loppet av fyra minuter efter bland annat en onödig eftersläng, och visades ut.

– Jag skäms att jag låter mig bli provocerad, säger han efteråt.

– Vi vinner inga matcher om vi inte har spelare på plan.

Och inte blir det lättare för framöver, med de avstängningar som utvisningarna medför.
Marcus Allbäcks utvisning var Örgrytes andra.

Den kom när 20 minuter var kvar.

Den första delades ut knappt en halvtimme in i matchen, och den var den som Åge Hareide blev så upprörd över.

Mittbacken David Leinars kamp med Mathias Ranégie resulterade i att öisaren föll platt en meter utanför straffområdet.

Men friläge?

Nja, det kan förstås diskuteras.

Sedan gick det liksom inte att hålla emot för Örgryte längre.

John Chibuike och inhoppande Jonas Bjurström gjorde var sitt Häcken-mål inom de sista drygt tio minuterna och Örgryte var sämst i klassen igen.

Sist i tabellen och sist i Göteborg. Med sex raka derbyförluster.

Häcken däremot klättrar i det allsvenska trädet och parkerar nu, med fem omgångar kvar, på en femte plats.