torsdag 8 oktober 2009

10 000 svenska fans till Köpenhamn

000 svenska fotbollsfans till Köpehamn när Sverige möter Danmark på Parken på lördag.Fotboll, U21 EM, Semifinal, England - Sverige

Landslagets inofficiella supporterorganisation manar till gemensam laddning för alla svenska fans och bjuder in till samling på Kongens Nytorv i centrala Köpenhamn.

Fabio Cannavaro dopad

Backstjärnan Fabio Cannavaro har testats positvt för dopning.

Italienske landslagsbacken Fabio Cannavaro har testats positvt för dopning. Det är ännu inte officiellt när provet togs och antidopningskommittén i Italien har inlett en förundersökning.-

Hans klubb Juventus meddelar att resultatet bygger på att han blivit behandlad med kortison för ett bistick, skriver AP. Nu är frågan om han haft tillstånd att använda medlet.

Cannavaro var redan avstängd, på grund av gula kort, till lördagens VM-kval mot Irland. Det var förväntat att han skulle vara med mot Cypern på onsdag.

Cannavaro har varit inblandad i likande sammanhang förut. 2005 dök det upp en film där Cannavaro fick en spruta inför Uefacup-finalen 1999. Bilderna var tagna strax innan hans dåvarande lag Parma skulle möta Marseille i finalen.

Hela beslutet om Hammarby

Fotboll, Allsvenskan, Hammarby - GAIS

Bestraffningsärende nr 24516 - 2009 och 24572 – 2009


Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Disciplinnämnd har vid sammanträde den 6 oktober 2009 behandlat följande anmälan.
I samband med matcherna Malmö FF - Hammarby som spelades den 27 september 2009 i Allsvenskan och Hammarby- GAIS som spelades den 23 september i Allsvenskan har matchdelegaterna Christian Welander och Lars Wilhelmson riktat anmälan mot Hammarby i enlighet med 14 kap. 2 § 14 punkten RF:s bestraffningsregler och 6 kap. 2-3 §§ SvFF:s tävlingsbestämmelser.
Hammarby har yttrat sig.
Utredning
Av den tillgängliga utredningen i ärendena framgår bl.a. beträffande ärendet 24516 - 2009 följande
1. Inkastade föremål.
Ett avbrutet plastskaft kastades in på planen mot straffområdet från Hammarbys sektion.
2. Pyroteknik
Ett 25-tal bengaler antändes med kraftig rökutveckling och en smällare antändes.
Beträffande ärendet 24572 - 2009 framgår följande
1. Inkastade föremål
En femkrona kastades in på planen och träffade assisterande domare 2 på vaden/hälen
2. Pyroteknik
10-15 bengaler en mängd bloss tändes på Hammarbys supporterläktare
3. Försök att beträda spelplanen m.m.
Hammarbysupportrar rev ner det nät som var uppspänt mellan läktare och plan. Cirka åtta supportrar försökte att hoppa in på plan. Polis lyckades avvärja anstormningen. Domaren avbröt matchen.
Disciplinnämndens motivering och bedömning
Anmälan i ärende 24572-2009 innefattar även ett till matchdelegaten återgivet händelseförlopp varigenom ett flertal personer (7-8 st) skulle ha tagit sig från norra läktaren in på huvudläktaren och där hotat styrelsen. I yttrandet från Hammarby anges att denna händelse "känns lite överdriven". Bevakningssamordnaren som är på plats anger att ca 7-8 personer skanderar "avgå styrelsen" men att han, som är först på plats, inte hör något hot.
Disciplinnämnden bedömer att påståendet om denna händelse bygger på andrahandsuppgifter och i övrigt är av så oprecist beskaffenhet att det anförda överhuvudtaget inte kan anses så tillförlitligt underbyggt att det kan läggas till grund för någon åtgärd från Disciplinnämndens sida.
Vad gäller de i övrigt ovan utredda händelserna gör Disciplinnämnden följande bedömning.
Enligt 6 kap. 2 § SvFF:s tävlingsbestämmelser är arrangerande och gästande förening ansvarig för sina spelares, ledares och supporters uppförande i samband med och under match. Enligt 3 § kan förening, vars supportrar, bl.a. avfyrat raketer eller antänt andra pyrotekniska pjäser och från avspark till slutsignal, kastat föremål in på spelplanen eller området mellan planens begränsningslinjer och publikplatser, eller på annat sätt uppträtt otillbörligt, åläggas böter.
Vid straffmätningen har Disciplinnämnden beaktat att det funnits ett ansenligt antal ordningsvakter som genom en omfattande insats kunde skapa sådan ordning att den avbrutna matchen den 23 september 2009 kunde återupptas.
Med hänvisning till vad ovan anförts beslutar Disciplinnämnden jämlikt 14 kap 2 § 14 punkten RF:s bestraffningsbestämmelser och 6 kap 2 och 3 §§ SvFF:s tävlingsbestämmelser
att ålägga Hammarby böter om 80 000 kr som är en gemensam påföljd i ärende 24516-2009 och 24572-2009.

Källa:Svenskfotboll

105 000 i böter för Hammarby, Wandersson frias helt

Svenska Fotbollförbundets Disciplinnämnd har presenterat Hammarbys straff efter matcherna mot IFK Göteborg, GAIS Fotboll, Allsvenskan, Hammarby - GAISoch Malmö FF samt meddelat att GAIS-spelaren Wanderson frias helt från misstankarna att han spelat olaglig i Sverige.

Böter på 80 000 kronor. Så lyder disciplinnämndens dom efter att ha behandlat anmälningarna mot Hammarby i samband med hemmamatchen mot GAIS och bortamötet med Malmö FF. De uppgifter som förekommit i media att Hammarby skulle få spela en match inför tomma läktare stämmer alltså inte. 
I samband med GAIS-matchen bestraffas Hammarby för:
Inkastning av föremål –  En femkrona som träffade den assisterande domaren på vaden/hälen.
Användandet av pyroteknik.
10-15 bengaler som tändes på Söderstadions norra läktare.
Försök att beträda planen.

I samband med Malmö FF borta bestraffas Hammarby för:

Inkastade föremål - Ett avbrutet plaströr kastades in från Hammarbys läktarsektion.
Pyroteknik
Ett 25-tal bengaler antändes. 
I samband med IFK Göteborg borta bestraffas Hammarby med 25 000 kr för: 
Användning av pyroteknik på Hammarbys läktarsektion. 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Fotboll, allsvenskan, GAIS - Kalmar
I det andra uppmärksammade fallet rörande Wanderson do Carmos uppehållstillstånd frias GAIS-spelaren helt. Disciplinnämnden konstaterar att det är en fråga som avgörs av migrationsmyndigheterna. Migrationsverket har beviljat Wanderson do Carmo arbets- och uppehållstillstånd för den period protesten avser och lämnar Örebros protest utan bifall.
Disciplinnämnden har inte tagit upp Hammarbys protest mot GAIS till behandling då den inkommit försent.

Tuffa tider för Hammarby

Disciplinnämnden uppger på svenskfotboll.se att man på torsdag klockan 16 kommer lämna besked i tre fall som rör Hammarby.

Hammarbys bortamatch mot Malmö FF.Fotboll, Allsvenskan, Hammarby - GAIS
Samtidigt kommer nämnden även redovisa vad man kommit fram till i det så kallade Wanderson-fallet, både när det gäller Örebro SK:s och Hammarby Fotbolls anmälan.

Samtidigt hotar flera av lagets sponsorer att hoppa av.

Efter Hammarby-orföranden Staffan Thorsells avhopp skärper nu klubbens sponsorer tonen för att fortsätta sina samarbeten med Hammarby.

- Om vi inte gör allt vi kan för att stoppa det här så är vi inte berättigade till några pengar, säger klubbens marknadschef Markus Magnell till Sport-Expressen. Enligt tidningen är nu många sponsorer tveksamma till att investera i Hammarby efter alla skandaler den här säsongen. Hammarbys problem med fansen tvingar nu fram en huliganklausul i framtida avtal som skrivs.

- Jag tycker det är bra. Vi kan inte eliminera eller garantera att de här problemen inte uppstår; men vi kan lova att vi kämpar emot dem, säger Magnell till tidningen.

- Är det så att vi är passiva när det gäller den här typen av händelser så är det självklart att vi inte ska vara berättigade till några pengar, säger Magnell. Ola Gustavsson

Elmander spelklar mot Danmark

Fotboll, VM-kval, Malta - Sverige A

Foto:Bildbyrån

Landslaget får högst oväntat förstärkning inför ödesmatchen mot Danmark.Sent på onsdagskvällen kom beskedet - Johan Elmander ansluter till landslaget.

En lårskada såg ut att hålla Johan Elmander borta från de två avslutande VM-kvalmatcherna mot Danmark respektive Albanien. Förbundskapten Lars Lagerbäck har dock valt att hålla dörren öppen in i det sista. På torsdagen gav det utdelning.

"Bedömningen är nu att han är återställd och kan gå i fotbollsträning på fredag. Det är givetvis positivt att vi kan få in Johan till truppen inför de två avslutande kvalmatcherna", säger Lars Lagerbäck i ett pressmeddelande.

Elmander har rehabiliteringstränat i Bolton och successivt kunnat öka belastningen.
Svenskarna tränar på torsdagen på Råsunda men Elmander ansluter till laget först i Köpenhamn på fredag och ska enligt landslaget kunna delta i fredagskvällens träning på matcharenan Parken.
Däremot är inte Petter Hansson inte återställd från sin vadskada.


- Jag kunde inte ens jogga i dag. Det kan man lugnt säga. Det är nog för sent redan, säger han till TV 4 Fotbollskanalen om chansen att kunna vara med mot Danmark.

I övrigt var alla spelare friska och med på onsdagens träning. Det lugnade beskedet kunde fotbollslandslaget förbundskapten Lars Lagerbäck ge på onsdagen.
Zlatan Ibrahimovics svullna fot, Kim Källströms ömmande knä och Samuel Holméns krånglande vad hindrade ingen av dem att delta i onsdagens träningspass på Stockholms Stadion.


- Alla har tränat i 90 minuter. Inga problem, säger förbundskapten Lars Lagerbäck.


Onsdagens träning var stängd för allmänheten och medierna, då Lagerbäck inte vill att det danska lägret ska få reda på vad svenskarna prioriterar under passen i Stockholm.


- Vi har tittat lite på vårt försvarsspel, avslöjade ändå förbundskaptenen.


Även torsdagens pass på Råsunda kommer att ske innanför stängda dörrar.

Källa:TT