måndag 28 september 2009

Seger för Färjestad

Antti Pihlström gjorde det han har kommit till Karlstad för att göra. Med en tempoväxling och en inbrytning satte han det avgörande 3-2-målet när Färjestad besegrade Timrå.

- Det kändes som vi förtjänade det, säger lagkamraten Jesper Mattsson.

Låt inte fjolårets NHL-statistik lura er. Antti Pihlström gjorde förvisso bara två mål på 53 matcher för Nashville Predators, men det var i en roll som på intet sätt liknar den han har i dagens Färjestad.
I sin fjärde elitseriematch för Karlstadlaget kom finländarens första mål och poäng. Tajmingen kunde inte ha varit bättre. Med drygt halva den tredje perioden spelad blåste den energiske 24-åringen förbi Timråbacken Elias Granath och lirkade in segermålet, 3-2, bakom Magnus Åkerlund. Pihlström fick Granath att se ut som en elefant i jakt på en antilop när han la i överväxeln.

- Skönt att vi får det där målet. Vi är det bättre laget, men är lite ineffektiva när vi får chanserna. Sedan gör deras målvakt en jättegrym match, säger Jesper Mattsson till ppv.

- Det kändes som vi förtjänade segern. Det var starkt att vi hittade ett sätt att vinna.

Färjestad vann skotten med 17-7 i tredje perioden och 40-24 sammanlagt. Det tycker inte Timråcentern Gabriel Karlsson stämmer överens med matchbilden.

- Det speglar inte perioden. Jag tycker att vi skapar ganska många klara chanser, menar han.

Om Färjestad har problem med effektiviteten är Timrås problem ett par resor värre. På sina inledande tre matcher har det bara blivit fyra mål. Två av dem har gjorts av backen Fredrik Sonntag, som aldrig hade gjort en elitseriepoäng innan han kom till Timrå från Södertälje inför säsongen.

Sonntag gav Timrå ledningen med 2-1 i den andra perioden efter en drömpassning från Anton Axelsson. Severin Blindenbacher kvitterade i powerplay några minuter senare. Detta sedan Per Åslund skymt Magnus Åkerlund på ett förtjänstfullt sätt.

Förlusten innebär att Timrå åker tillbaka till Medelpad efter en roadtrip till Göteborg och Karlstad som inte gav några poäng - trots att laget höll spelmässigt jämna steg med både Frölunda och Färjestad.

- Det var inte vad vi hade hoppats på. Det är bara att studsa tillbaka på torsdag, säger Gabriel Karlsson.

Källa:hockeysverige

Luleå besegrade Linköping

Två mål i numerärt överläge gav Luleå segern mot Linköping på måndagskvällen.
Linköping lyckades inte göra något mål alls, trots massor av chanser, och matchen slutade 2-0.

Spelskickliga Linköping hade stora problem att komma till rätta med energiska Luleå.
Hemmalaget lyckades få utdelning på ett numerärt överläge i matchens inledning när backen Pierre Johnsson petade in pucken bakom Fredrik Norrena.

Linköping chockades av öppningen och tappade sitt försvarsspel totalt. Luleå hade öppen gata fram till mål i tio minuter innan gästerna kom till sans igen.

När väl självförtroendet var på plats igen parkerade Linköping i Luleås zon långa perioder. Spelskickligheten imponerade, och Luleå fick slå sarg ut och förlita sig på sin store (195 centimeter) målvakt Anders Nilsson.

Med en blandning av tur och skicklighet hindrade laget Linköping från att kvittera.
Samtidigt visade inte Östgötalaget den där riktiga skärpan i avslutningarna.

Luleå hade många chanser att öka på sin ledning, framförallt i andra perioden, när Linköping drog på sig utvisningar. Men Fredrik Norrena, hjälpt av ett mycket kompetent försvar, såg till att hålla rent i målet.

Andreas Jämtin, som stått inför rätta på förmiddagen i Gävle, åtalad för misshandel, såg pigg ut på isen, och gjorde sitt jobb som vanligt.

Luleås andra mål kom i slutminuterna när Karl Fabricius dundrade in pucken i numerärt överläge.

Ny seger för HV 71

HV 71 besegrade Modo med 3–1 på måndagen. Peter Forsberg blandade briljans med frustration och ren dumhet i det som kan ha varit hans sista elitseriematch för säsongen.

NHL:s regler gör att Peter "Foppa" Forsbergs tredje match kanske också var hans sista på svensk is i vinter. Möjligheten att spela i NHL denna säsong minskar drastiskt om han representerar Modo efter 1 oktober.

I måndagens match dröjde det länge innan Forsberg visade något som ens påminde om magi. Faktum är att han långa stunder gjorde betydligt mer skada än nytta. En till synes frustrerad Foppa drog på sig tre rejält dumma utvisningar i situationer där pucken inte var i närheten.

Forsberg var dessutom på isen vid HV:s båda första mål.

Mattias Tedenby och Per Ledin tryckte in varsin retur bakom Niklas Svedberg i Modo-målet och gav HV ledningen med 2–0.

Men till slut vaknade Foppa. Och då fick han med sig hela laget.

Modo utjämnade spelet under matchens andra halva och skapade flera farliga lägen runt Stefan Liv i HV:s mål.

Forsberg ordnade reduceringen till 2–1 helt på egen hand när han från position bakom mål snyggt tog sig in framför Liv och tryckte upp pucken i krysset.

Men närmare än så kom inte Modo. HV:s stabila försvarsspel gjorde att Modo inte kom till några riktigt heta kvitteringslägen i slutet av matchen.

Ny seger för GAIS

Fotboll, Allsvenskan, GAIS - Örebro

Wanderson do Carmo är hajen bland makrillarna. Livsfarlig, hugger på allt. På måndagen sköt han sig själv till allsvenskans skytteligatopp och Gais till lite säkrare mark i serien genom 3–0 (1–0) mot Örebro. Wanderson gjorde två av målen.

På läktaren satt enligt uppgift en tänkbar ny arbetsgivare till brasilianen. Feyenoord hade folk på plats och det de fick se måste ha glatt dem.

Själv ler Wanderson bara vänligt när nästa säsong kommer på tal.

– Gais är viktigast, säger han.

Tränaren Alexander Axén är mer rättfram i sin bedömning. Hur stor chans är det att Wanderson är med i truppen nästa säsong?

– En procent, säger Axén.

Så bra är han, brasilianen.

Gais var länge ett krislag i allsvenskan. Men så kom insikten. Och Benny Lennartsson, tränargurun. Eller om nu ordningen var den omvända.

Sju matcher i rad utan förlust för Gais säger något om förvandlingen. ÖSK blev närmast en munsbit.

Lite svårtuggad visserligen, en stund in på andra halvlek, men så hittade Wanderson rätt och så var faran över.

– Det här var den bästa match vi gjort under min tid i klubben, tyckte Axén.

Hans kollega i Örebro, Sixten Boström, var inte lika glad.

– Det ena laget i dag hade viljan, aggressiviteten från första stund, viljan att ständigt gå framåt, sade Boström och det var helt klart att det inte var sitt eget lag han pratade om.

– Då blir det så här. De verkade tro att det bara var att gå och ställa ut skorna. Grattis Gais.

Örebro kunde dock glädja sig åt en bra stund i andra halvlek. Då skapade de chanser, något som helt lyste med sin frånvaro före paus.

– De gjorde det tufft för oss då, sade Axén om Örebros stund i rampljuset.

Fast inte så svårt som Gais gjorde för dem, resten av de 90 minuterna.

Avdić gav Elfsborg nytt hopp

Fotboll, Allsvenskan, Halmstad - Elfsborg FOTO:Bildbyrån

Elfsborgs gulddrömmar såg ut att gå upp i rök på Örjans vall. Då ordnade inhopparen Denni Avdić 2-1 i den 88:e minuten.

– Nu lägger vi allt fokus på AIK-matchen, säger matchhjälten.

Guldjagande Elfsborg kom till Halmstad med ett miserabelt bortafacit i de två senaste omgångarna. Först 0–4 mot Göteborg och därefter 0–5 mot Malmö. Det såg länge ut som att det bara skulle bli en pinne mot HBK.

Men två inhoppare ville annat. Amadou Jawo kom runt på kanten och fann Denni Avdić som enkelt kunde skjuta in 2–1.

– Det var jäkligt skönt och viktigt. Vi behövde tre poäng för att haka på i toppen, säger anfallaren som gjorde sitt tredje mål för säsongen.

Resultatet innebär att Elfsborg inte kan räknas bort från guldracet. Laget har fyra poäng upp till ledande AIK och på söndag möts lagen på Borås Arena. Säsongens hittills viktigaste och hetaste drabbning.

– Vi har chans att klara det här. Men vi behöver säkert vinna mot AIK om vi ska vara med i slutet, säger Elfsborgs tränare Magnus Haglund.

Lagom till slutspurten har Elfsborg dessutom fått tillgång till ett nytt guldvapen. Landslagsmeriterade Martin Ericsson gjorde nämligen comeback i startelvan. Hans första sedan 26 juli. Och 29-årige Ericsson imponerade stort i sin roll som offensiv mittfältare.

– Det kändes bra, jag var jäkligt spelsugen och det känns bra att få vara med igen. Men just nu har jag ont lite överallt, säger Ericsson som dragits med skador större delen av säsongen.

Tränare Haglund var oerhört nöjd med Ericssons 72 minuter innan Avdić ersatte honom.

– Det var en fantastisk bra comeback, det känns nästan som ett nyförvärv för oss. Det är inte många som har den känslan att kunna röra sig i nummer 10-rollen i Sverige som Martin. Han är oerhört klok och gör sig ständigt spelbar, säger Haglund.

Det var också nyförvärvet från Bröndby som gav Elfsborg ledningen. Emir Bajrami kom runt på vänsterkanten och hittade Ericsson som stångade in bollen i duell med Per Johansson. Halmstads kvittering stod Azrach Mahamat för i den 44:e minuten. Till mötet med AIK kan Elfsborg troligtvis använda sig av Stefan Ishizaki (lårskada) och Teddy Lucic (sjuk) som båda saknades mot HBK. Däremot är Daniel Mobaeck avstängd.

– Det ska bli riktigt kul. AIK är i bra form men vi ska fightas till sista droppen. Och vi behöver ta tre poäng, precis som vi gjorde i dag, säger Ericsson.

Flávio sänkte Djurgården

Toppen mot botten. Det märktes alltför väl.

Det var mer utspelning än derby när AIK slog Djurgården med 2–0.Antonio Flavio köptes in för att stärka AIK:s offensiv i höstens guldjakt.

Ett nyförvärv som sett allt bättre ut för varje match. Och i måndagskvällens derby mot Djurgården kom succén alla väntat på. Flavio gjorde båda målen när AIK vann med 2–0, och återtog serieledningen.

AIK-mittfältaren Dulee Johnson hade behövt en bättre väckarklocka för att få spela derbyt. Djurgården hade nog behövt elva väckarklockor för att ha en chans i måndagens match.

Klasskillnaden var tydlig redan från avspark för de 26 241 på Råsundas läktare, såväl Iván Óbolo som Antonio Flávio hade varsitt hyfsat läge innan en minut var spelad. AIK fortsatte sedan att rada upp chanser i nästan samma takt.

Efter en knapp kvart tvingades Pa Dembo Touray kapitulera för första gången. Bojan Djordjic fick bollen inne i kanten av straffområdet, och i stället för att skjuta lyfte han läckert bollen mot bortre stolpen där Antonio Flávio enkelt kunde rulla in 1–0.

Det kunde lika gärna ha trillat in tre eller fyra bollar till under första halvlek. AIK kom gång på gång förbi Djurgårdens vänsterback Jan Tauer, som också byttes ut efter knappt 37 minuters spel.

Brasilianaren Antonio Flávio gjorde sitt andra mål för kvällen när han gled igenom efter en knapp timmes spel och satte slutresultatet 2–0.

I slutskedet av matchen sprang en Djurgårdssupporter in på planen, men leddes snabbt bort av vakter.

AIK leder nu fotbollsallsvenskan med tre poäng till godo på IFK Göteborg med fem omgångar kvar. Djurgården kan ligga sist i serien på tisdagskvällen, om Örgryte tar tre poäng i sitt derby mot Häcken. Djurgården får dessutom klara sig utan Boyd Mwila i helgens match mot Trelleborg då anfallaren fick säsongens tredje varning mot AIK.

AIK får till söndagens match mot Elfsborg tillbaka sjusovaren Dulee Johnson, men frågan är om mittbacken Per Karlsson kan spela i Borås. Han linkade av med en ljumskskada tio minuter från slutet.

Här blir en Iphone en transformersrobot

En animerad video på en Iphone 3GS som på transformersvis förvandlas till en Mini-mac med tangentbord är just nu het på nätet.
Videon har över 400 000 visningar och nästan 800 kommentarer på Youtube sedan den 20 september.
I Videon filmas en Iphone 3GS som läggs på ett bord. Ett tangentbord fälls sedan ut och telefonen förvandlas sedan tillbaka till en vanlig Iphone.

Bendter missar match efter bilkrock

Arsenals danske anfallare Nicklas Bendtner missar tisdagens Champions league-match mot Olympiakos efter att ha kraschat våldsamt med sin Aston Martin.Fotboll, Danmark - Chile

– Lyckligtvis skedde det inget allvarligt, men han fick en del skråmor och vi tyckte det var bättre att han inte tränade i dag, sade Arsenals manager Arsene Wenger på måndagen.

– Han borde vara tillbaka mot Blackburn på söndag.

Därmed torde det inte vara någon fara med Bendtner inför VM-kvalmatchen mot Sverige i Köpenhamn den 10 oktober.

Wenger måste även avvara sin brasilianske mittfältare Denilson, som är ryggskadad och väntas vara borta i upp till två månader. Målvakten Manuel Almunia har fortsatt luftvägsproblem och ersätts igen av den unge italienaren Vito Mannone.

Kamp mot klockan för Zetterberg

Han har inte spelat en enda match ännu den här säsongen. Detroitstjärnan Henrik Zetterberg går en kamp mot klockan men hoppas bli spelklar till NHL-premiären mot St Louis i Globen.

Han har inte spelat en enda match ännu den här säsongen.

Detroitstjärnan Henrik Zetterberg går en kamp mot klockan för att bli spelklar till NHL-premiären mot St Louis.

- Det vore för jäkligt att inte kunna spela, men det ska mycket till för att jag ska missa de här matcherna, säger han.

"Zäta" tränade på måndagen och hoppas kunna göra sin säsongspremiär i träningsmatchen mot Färjestad i Karlstad på onsdag.

- Absolut, det är det jag kämpar för. Det vore inte optimalt att inte spela alls innan säsongen börjar. Men känns det inte helt bra i ljumsken kommer jag inte att spela, säger han.

Den svenske forwardsstjärnan sträckte sig i ena ljumsken under träningslägret.

- Jag kanske körde för länge med det och skulle ha vilat direkt. Men det är lätt att säga i efterhand.

Han erkänner att han är orolig för att missa matcherna mot St Louis i Globen fredag och lördag.

- Det är klart. Det här har man sett fram emot ganska länge.

Men känns det som det gjorde i dag så spelar jag, säger han.

För lagkamraten och backen Andreas Lilja är premiären redan körd. Han har åkt med till Sverige, men spelar inte i någon av matcherna. Han har fortfarande huvudvärk efter hjärnskakningen han ådrog sig i slutet av februari.

- Jag har värk 90 procent av min vakna tid. Jag har inte ens fått klartecken att träna med kroppskontakt ännu.

Han har inga planer på att ge upp karriären, trots att läkarna inte kan ge något besked om framtiden.

- Ishockeyn är inte bara ett jobb, utan en livsstil. Det är bara att vänta ut det, men det är klart att det är frustrerande, säger Lilja.

KÄLLA:TT

Benítez vågar inte chansa

Liverpools manager tvingas lämna två viktiga spelare hemma när laget reser till Italien för match mot Fiorentina imorgon.

Liverpool vann den första matchen i Champions League mot Deberceni för två veckor sedan och är i Italien för att plocka ytterligare tre poäng. Men Rafael Benitez har tvingats lämna Yossi Benayoun och Javier Mascherano hemma på grund av skada och sjukdom.

Argentinaren Mascherano har dragits med sjukdom den senaste tiden men fick trots det göra ett inhopp mot Hull i helgen. Men mot Fiorentina på Artemio Franchi vågar inte den spanska managern chansa med sin stjärna.

Dessutom lämnas Benayoun hemma på grund av en lårskada han ådrog sig i 6-1-matchen mot Hull. Israelens skada visade sig vara lindrig men Benítez vill inte riskera att förvärra skadan med tanke på det hårda spelschemat under hösten.

Denilson har brutit ryggen

Brassen måste vila från spel i flera månader.

Arsène Wenger har skadebekymmer inför tisdagens Champions League-match mot Olympiakos hemma på Emirates stadium. Fransmannen fick mottaga det dystra beskedet att Denilson drabbats av ett ryggbrott och kommer att tvingas vila i minst två månader.

Brassen skadade sig i förlustmatchen mot Manchester City för två helger sedan, men det var först i helgen som en röntgen avslöjade att brassen hade ett brott på ryggraden.

Wenger kommer också att lämna Nicklas Bendtner hemma när de grekiska mästarna kommer på besök till London. Dansken krockade i hög fart med sin bil i helgen och är skakad efter händelsen.

Rasistattack i Spanien

Den senaste incidenten i matchen mellan Real Betis och Cartagena kan komma att äventyra Madrids försök att få arrangera OS 2016.

0-0-matchen mellan Real Betis och Cartagena på Manuel Ruiz de Lopera-stadion i helgen kommer inte att gå till historien ur sportslig synvinkel - men kan göra det av en helt annan, mycket otrevligare, anledning.

I slutet av den andra halvleken så utsattes nämligen inhoppande Alberto Quintero Medina från Panama för rasistiska apljud från läktaren. Domare, Alfonso Pino Zamorano, uppmärksammade händelsen och bröt matchen i den 78:e minuten då speakern tog till orda för att stoppa de hånande lätena från hemmapubliken.

Det spanska fotbollsförbundet har de senaste åren tagit krafttag mot rasismen kring fotbollen och helgens attack kommer mycket olägligt med tanke på att Madrid om fem dagar går en match mot Chicago, Tokyo och Rio de Janeiro om att få arrangera OS 2016.

KÄLLA: Sportal