torsdag 16 juli 2009

Elfsborg vann första matchen

Fotboll, Europa League, Elfsborg - Haladas

Elfsborg vann den första matchen mot Haladas på hemmaplan. Hemmalaget var klart bättre under hela matchen. Laget skapade en hel del chanser, men hade svårt att sätta dit bollarna. Anders Svensson nickade in 1-0 i den 61:a minuten. Då lossnade målskyttet för Elfsborg. I den 83:e minuten gjorde Stefan Ishizaki tvåan, och i den 90:e minuten gjorde Deni Avdic 3-0.

Nu har Elfsborg mycket bra läge att gå vidare. Returen spelas nästa vecka.

Allsvenskan: Häcken vann på stopptid

Fotboll, allsvenskan, Häcken - Hammarby

Häcken var inte alls med i matchen under den första halvleken. Hammarby spelade i och för sig inte speciellt bra heller, men man var ändå det bättre laget och förde spelet och skapade några bra lägen.

I den andra halvleken startade Häcken bra, och skapade bland annat ett jätteläge genom Mathias Ranégie. Hammarby jämnade ut spelet i mitten av halvleken, men skapade få klara chanser.

Det såg ut som att bottenmötet skulle sluta 0-0, men då gjorde Häcken mål i slutet av matchen. I den 92:a minuten lyfte Paulinho in en frispark mot mål, Rami Shaaban boxade undan bollen men den gick rakt ut till Erik Friberg som direktsköt in 1-0. Efter det så lyfte Hammarby upp hela laget, och då kontrade Häcken in 2-0. Jonas Henriksson fick bollen på högersidan inne i Hammarbys straffområde och slog bollen in mot mitten, Chibuike John styrde den vidare till Paulinho som dunkade in 2-0 via ribban.

För Häcken väntar nu match mot Örebro SK, medan Hammarby tar sig an bottenlaget Örgryte först på Söderstadion och sedan på Gamla Ullevi så det är nya viktiga poäng som står på spel i bottenstriden.

Tour de France: Dansk etappseger

Nicki Sörensen tog sin första etappseger i Tour de France när han attackerade från en utbrytargrupp om sju cyklister och kunde soloköra till målet i Vittel. Efter två avslagna mellanetapper bjöd torsdagen på offensiv attackåkning i den lätt kuperade terrängen.

Redan från kilometer 0 började vilda attacker från cyklister som ville gå iväg i utbrytning. De försökte med all rätt, för etappens banprofil var med sina sex lättare bergspris som upplagd för att en längre utbrytning skulle hålla hela vägen in till mål.

Helsingborg vann första mötet i mot Zestafoni i UEFA Euroleague. Zestafoni öppnade matchen bäst och pressade tillbaka Helsingborg som redde ut stormen i den första halvleken. Rasmus Jönsson slog till för Helsingborg i den 60:e minuten. Zestafoni kvitterade genom inhopparen. Aleks Benashvili åtta minuter senare. I den 89:e minuten klev Henrik Larsson fram och avgjorde matchen. Olafur Skulason slog ett inlägg som Larsson nickskarvade i mål.

Returen spelas om en vecka.

Berg stannar i Groningen?

Fotboll, U21, EM, Sverige - Vitryssland

Förhandlingarna mellan holländska Groningen och tyska Hamburg har brutit samman. Groningen nobbar Hamburgs bud på Marcus Berg. Groningens ordförande säger att Hamburg höjt sitt bud, men att det inte är tillräkligt för en spelare i Bergs kaliber. Nu pekar allt på att Berg stannar i Groningen, men det återstår att se om så blir fallet.

Inför: Zestafoni - Helsingborg

HIF;s Europa-äventyr tar sig ännu en svängom, denna gången ute på den georgiska landsbygden där Zestafoni befinner sig.

Igår landade HIF i Tblisi, Georgiens huvudstad, och idag reser man de 22 milen som skiljer mellan Tblisi och Zestafoni åt för ännu en oviss match. FC Mika blev en munsbit på vägen mot Europa Leagues andra kvalomgång, frågan är om Zestafoni blir lika enkelt? Georgierna slog tillbaka sitt första kvalmotstånd Lisburn Distillery med sammanlagt 11-1, något som givetvis imponerar oavsett hur hög klass nordirländarna höll, och även om Bosse säger att man har någorlunda koll på motståndet (han jämför deras spel med FC Mika;s fast med mer kvalité, vad nu det är) är det aldrig positivt att börja borta mot okänt motstånd.
Hur som helst, så är HIF ändå favoriter till den här omgången, och kommer inte komma undan ifall man skulle misslyckas med det många (alla?) förväntar sig av dem - vidareavancemang. Är det något som talar emot Helsingborg så är det de yttre faktorerna så som okänd mark, ett motstånd som man inte vet vad det går för plus att väderleksrapporterna talar om 30 till 35 grader varmt.

Så fick han då äntligen göra debut, Glen Johnson, när han kom in efter paus och från vänsterbacksposition stod för en offensiv insats som lovar gott. Andra halvlek var över lag klart bättre från Liverpool som före paus slarvade i passningsspelet och inte lyckades utnyttja bollinnehavet särskilt väl.

Många väntar på att få se Glen Johnson för första gången i Liverpooltröja, men det samma kan i princip sägas om Philip Degen som har spelat nästan lika lite. Degen börjar som högerback i säsongens första elva där Rafael Benítez framför allt har satt ihop intressanta centralpar i form av Mikel San José och Jamie Carragher i mittlåset, Jay Spearing och Steven Gerrard på mittfältet samt Andrej Voronin och Kristian Nemeth i anfallet.
Diego Cavalieri vaktar målet, framför Degen på högerkanten spelar nykontrakterade Nabil El Zhar och vänsterflanken befolkas av Emiliano Insua och Ryan Babel.
Första halvlek
Gerrard har två tidiga skottförsök, ett vågat från 35 meter och en frispark efter att Babel rivits ner, under en inledning där Liverpool pressar högt och snabbt kan komma till avslut när laget fått tag i bollen.
Degen buas ut varenda gång han rör bollen som när han avvärjer en farlighet efter 14 minuter eller slår ett bra inlägg i anfallet efteråt.
Matchens första riktiga farlighet är St Gallens och dyker upp i den 18 minuten när en hemmaspelare möter ett hårt högerinspel och skjuter i utsidan av stolpen.
Nemeth får ett knä i låret efter 20 minuter, men kan fortsätta.
St Gallen har tagit över matchbilden allt mer och Carragher får göra en desperat rensning för att förhindra ett ledningsmål från nära håll efter 33 minuter.

I höst kommer Viasat att lansera en ny sportkanal. Det kommer att vara en renodlat hockey kanal. Igår blev det klart att Viasat köper rättigheterna till NHL-hockey. Under dem senaste åren har Canal + visat NHL-hockey, men nu tar Viasat över.

Kanalen har även gjort klart med Calle Johansson och den välkände kommentatorn Niklas Holmgren från Canal +.

Totalt under säsongen blir det över 150 matcher som kommer att sändas. Och Viasats sportchef Per Tellander är minst sagt nöjd över rättigheterna.

– Det är en fantastisk rättighet och nu har vi både KHL, NHL, allsvenskan och VM. NHL blir ett smycke i nya Viasat Hockey, säger Tellander.

Premiären mellan Detroit och St Louis kommer att sändas i TV 6. Då kommer kanalen att storsatsa med studio och reportage. Och Detroit lär visas fler gånger i vinter.