tisdag 20 oktober 2009

Åttonde CL-matchen raka utan seger för Inter

Efter helgens 5-0-uppvisning i Genua svek Mourinhos lag åter i Champions. Bedrövlig förstahalvlek av hemmalaget.image

I slutminuterna av kvällens match på San Siro tog José Mourinho in Marco Materazzi - som anfallare! Att den långe mittbacken kan vara ett farligt anfallsvapen vet vi sedan tidigare, men när han förväntas krafsa kastanjerna ur elden för ett så stjärnspäckat lag som Inter m/09 så är det någonting som inte stämmer.
Det kunde publiken konstatera med egna ögon ikväll, speciellt under en första halvlek som Inter i praktiken skänkte bort. Fullt naturligt tog också ukrainarna ledningen två gånger: redan i femte minuten genom Mikhalik och strax före paus på självmål av Lúcio sedan Stankovic kvitterat strax innan.
Efter paus var Inter mer koncentrerat och ambitiöst, men laget ser fortfarande otympligt och osäkert ut i internationella matcher. Samuels kvittering direkt efter pausen var logisk, men sedan tog det stopp. Olycksfågeln nummer ett blev Suazo, som i den 86:e minuten missade från 4-5 meter och sedan - i den fjärde tilläggsminuten - gjorde ett mål som domaren korrekt dömde bort för offside.
Mourinho är allt mindre Special One i Europa, men den här gången räddades han av Rubin Kazans sensationella seger på Camp Nou, som komprimerar tabellen ytterligare.

Källa:Sportal

AZ snuvade Arsenal i 93:e

Fotboll,  UEFA Champions League, AZ Alkmaar v Arsenal

I matchens sista stopptidsminut kvitterade Mendes da Silva till 1-1 för AZ Alkmaar hemma mot Arsenal med ett drömmål. Pontus Wernbloom byttes in i slutminuterna.

AZ Alkmaar behövde bara ett skott på mål för att få med sig en poäng i mötet med Arsenal. I den 93:e minuten nickade inhopparen Graziano Pellé ner bollen till Mendes da Silva, som med en drömträff drämde in bollen bakom målvakten Vito Mannone.

Den förre IFK Göteborgspelaren Pontus Wernbloom fick hoppa in i den 85:e minuten men hade inget med kvitteringen att göra. Rasmus Elm fick inte spela enligt Uefas regler eftersom han tidigare representerat Kalmar i Champions League-kvalet.

Arsenal tog ledningen i den 36:e minuten efter slarv från försvararen Nicklas Moisander. Finländarens felpass hamnade hos Andrej Arsjavin som i ett fint samarbete med Robin van Persie gav Cesc Fabregas öppet mål. Spanjoren kunde enkelt raka in 1-0.

"Gunners" behåller ledningen i grupp H på sju poäng trots det oavgjorda resultatet på tisdagen. Den andra matchen i gruppen, mellan Olof Mellbergs Olympiakos och Standard Liege, slutade 2-1 till grekerna som ligger tvåa på sex poäng.

Källa:Eurosport.se

Dubbelsmäll för Liverpool

Fotboll,  UEFA Champions League, Liverpool v Lyon

Krisen blir allt djupare i Liverpool. På tisdagskvällen kom två nya smällar för Rafael Benitez: förlust mot Kim Källströms Lyon med 1-2 och fortsatta skadeproblem för superstjärnan Steven Gerrard, som tvingades utgå i första halvlek.

I lördags sänkte en badboll Liverpool när Sunderland vann med 1-0 på Stadium of Light. Och motgångarna fortsätter för engelsmännen. Lyon skrällde rejält på tisdagskvällen och tog sin tredje raka seger när laget vann med 2-1 på Anfield.
Stor matchhjälte för bortalaget blev inhopparen Cesar Delgado, som rakade in segermålet på stopptid och därmed fullbordade fransmännens vändning.

BRA INSATS AV KÄLLSTRÖM

Yossi Benayoun gav visserligen hemmalaget ledningen i 41:a minuten, men i den andra halvleken reste sig Lyon. Maxime Gonalins kvitterade i den 72:a minuten och på stopptid kom segermålet som innebär att laget har maximala nio poäng efter tre spelade matcher.

Kim Källström spelade hela matchen för bortalaget och stod för en bra insats. Svensken svarade för ett par vassa framspelningar och hade dessutom ett flertal skott, dock utan att träffa mål.

GERRARD UTGICK TIDIGT

Liverpool däremot har försatt sig i ett riktigt prekärt läge. Laget har bara tre poäng efter tre matcher och är nu pressat att ta poäng mot Lyon på bortaplan för att inte riskera att missa åttondelsfinal.
Och inte nog med det. Redan i den 25:e minuten tvingades lagkaptenen Steven Gerrard utgå. Det är ännu oklart varför, men har med stor sannolikhet att göra med mittfältarens tidigare ljumskproblem.
Om stjärnan kan medverka i lagets match mot Manchester United återstår att se.

Rubin Kazan skrällde mot Barcelona

image Foto:Marca.com

Det blev en galen Champions leaguekväll.
Barcelona förlorade överraskande mot ryska Rubin Kazan, 1—2, trots bra spel av Zlatan Ibrahimović,

Rubin Kazan chocköppnade mot Barcelona i Champions league-mötet — 1—0 efter en minut. Zlatan Ibrahimović kvitterade efter en bra prestation för ett Barca som inte imponerade. Svensken fick sedan se de ryska gästerna göra segermålet på en kontring.

Barcelona ägde bollen men spelet hemma på Camp Nou var inte bländande. Alltför ofta blev spelarna för stillastående och bollen fastnade på det höga Rubin Kazan-försvaret. Då och då glimrade dock titelförsvararna till — som när Zlatan Ibrahimović gjorde 1—1. Två minuter in i andra halvlek tog den svenske anfallaren ner Xavis långa passning efter en perfekt löpning. Skottet placerade han intill målvaktens bortre stolpe mycket kyligt. Zlatan, som stod över senaste ligamatchen på grund av knäskada, var mycket pigg hela matchen och hade flera chanser, bland annat en ribbträff med tio minuter kvar. Men vad hjälpte det.

Kazan, debutanter i Champions league-gruppspelet, spelade taktiskt och visade på skicklighet. 1—0-målet var en delikatess. Alexander Ryazantsevs distansskott gick högt invid högra stolpen utom räckhåll för Barca-målvakten Victor Valdes. 2—1 var en kontring av hög klass i 73:e minuten. Passningen fram till Gökdeniz Karadeniz var perfekt och målskytten hittade in mellan försvararna och lyfte in bollen bortanför Valdes.

Zlatans Barcelona har nu en seger, en oavgjord och en förlust i gruppspelet.

Misstänkt polisvåld efter match utreds

image

I samband med matchen Halmstad-Hammarby blev det stökigt mellan Hammarbysupportrar och polis.
En säkerhetsansvarig i Hammarby anklagar polisen för misshandel och på tisdagen upprättade den lokala polismyndigheten en intern anmälan.

– Det handlar om misshandel, alternativt tjänstefel, säger Stefan Liljenberg på Hallandspolisen, till Nyhetskanalen.se.
Liljenberg vill över huvud taget inte kommentera vad de inblandade poliserna har sagt om situationen. Han meddelar bara att anmälan har skickats till Riksenheten för polismål i Göteborg och att polismännen jobbar kvar i avvaktan på utredning.
– Allt hänger på åklagarens bedömning om det räcker till åtal, säger Liljenberg.

"Polisen slår mig i ansiktet"

Patrik Gröndal, som tvingades lämna Örjans vall i Halmstad blodig, förstår inte varför han blev attackerad. Enligt Gröndal gick han, som säkerhetsansvarig i Hammarby, till en grupp omringade Hammarbysupportrar. Det var "stökigt" på platsen och Gröndal försökte att medla mellan supportrarna och polisen.
– Jag fortsätter gå med ryggen mot polisen och helt plötsligt får jag ett slag på armen av en batong. Jag blir förvånad och vänder mig om för att se vad som hände och då slår polisen mig i ansiktet med batongen. Den träffade rakt över näsan, säger Gröndal, till Eurosport.
Därefter menar Gröndal även att han blev nedtryckt på marken samt knäad av en polis i ansiktet.

Tio miljoner till ÅFF

Fotboll, Superettan, Vasalund - Åtvidaberg

När Åtvidabergs FF tar klivet upp i allsvenskan ökar intäkterna kraftigt.

Ett lag i superettan får totalt cirka fyra miljoner kronor från till exempel tv-avtalet och Svenska spel. För ÅFF mer än fördubblas den summan när laget nu är klart för spel i landets högsta serie.

- Ett allsvenskt lag får ett grundbelopp på cirka tio miljoner, säger Tommy Theorin, generalsekreterare i Svensk elitfotboll.

Den summan kan bli högre beroende på placeringsbonus och hur många av lagets matcher som sänds i Tv4 på lördagar och Canal plus på måndagar. Placeringsbonusarna ligger på från cirka tre miljoner för vinnaren till noll kronor om man blir sist i serien.

Det nuvarande tv-avtalet, som är den stora kakan i de tio miljonerna som klubbarna får, gäller i ytterligare ett år och håller för närvarande på att förhandlas om till 2011 års säsong.

- Vi har fått anbud från de som vi räknat med och hoppas naturligtvis komma ur förhandlingen med ett resultat som är bättre än det nuvarande, säger Tommy Theorin.

Så fördelas miljonerna

Allsvenskan:

Tv-avtal: 6,2 miljoner.

Svenska spel: 2 miljoner:

Övrigt, till exempel marknadsföringsavtal och radioavtal: cirka 2 miljoner.

Svennis tackar nej till Sverige

Sven-Göran Eriksson tar inte över efter Lars Lagerbäck som förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget.

-Svennis ringde mig och sa: Ägarna satte stopp för min idé, säger Lars-Åke Lagrell, ordförande i Svenska fotbollförbundet, till TV4 Fotbollskanalen.
-Det hade helt enkelt kört ihop sig för honom.

Det var alltså Notts Countys ägare, där Eriksson är sportchef, som hade satt stopp för Eriksson att kunna tacka ja till förbundskaptensjobbet i Sverige.

TT pratade med förbundsordföranden Lagrell bara några minuter innan han fick beskedet från Eriksson. Då sade Lagrell att Eriksson inte lovat något, men att förbundet inte heller lovat Eriksson något.

-Vi har bara haft en diskussion med honom för att se om han skulle kunna vara en kandidat, säger Lagrell till TT.
-Men vi har en handfull personer som vi pratat med. Vi gör som alla gånger som vi tillsatt förbundskapten, att vi har ett antal personer som vi pratar med. Även tidigare har Svennis varit med i den diskussionen.

På tisdagen berättade Henrik Larsson att han bestämt sig för att sluta spela fotboll. När han för några veckor sedan beslöt sig för att sluta i landslaget, gick några landslagskompisar ut och marknadsförde honom som ny förbundskapten. Men det är inte aktuellt just nu.

-Vi har aldrig diskuterat den frågan, eftersom han varit spelare ända till i dag. Jag utesluter inte att Henke kan ha en roll i svensk fotboll i framtiden, men jag tycker att man ska låta folk sluta först och sen se om intresset är tillräckligt stort för att ta ett engagemang. Är det det, är det ingen som betvivlar hans kompetens, men först bör man ha ett motsvarande uppdrag i en förening, det är det naturliga, säger Lagrell.