söndag 20 september 2009

Åtvidaberg mot Allsvenskan

Åtvidaberg befäste sin andraplats i Superettan efter en mycket stark laginsats på bortaplan, mot hemmastarka GIF Sundsvall. Matchhjältar blev Pontus Karlsson och – såklart – Henrik Gustavsson.
Över fem tusen åskådare på för dagen somriga Norrporten Arena fick se ÅFF skapa matchens första chans efter bara 40 sekunder: Viktor Prodell slog ett inlägg från höger som Pontus Karlsson nådde högst på. Nicken gick tätt utanför, men Pontus skulle få sin revansch bara sex minuter senare.
Men kort efter Pontus nick var ett isländskt samarbete ytterst nära att resultera i hemmaledning. Ari Skulason sköt ett lågt skott, Fimpen släppte retur och Hannes Sigurdsson störtade fram för att raka in bollen i öppet mål. Men på något sätt hann Fimpen dit, och kunde rädda skottet med fötterna.
Fimpens sanslösa form från Norrköpings- och Assyriskamatchen höll alltså i sig även idag, och i jakten på ni-vet-vad (av vidskeplighetsskäl skriver jag inte ut det, men ni förstår antagligen vad jag menar) har han räddat åtskilliga poäng åt oss. Utan Fimpen hade vi inte legat där vi ligger idag i tabellen.
Men det räcker ju inte med en bra målvakt för att vinna – man måste ju göra mål också. Och det var precis vad Pontus Karlsson gjorde efter sju minuters spel. Brorsan Christoffer slog en djupledsboll genom ett glest hemmaförsvar, och Pontus kunde placera in den bakom målvaktslegenden Fredrik Sundfors. Skönt och oväntat!
Efter ledningsmålet följde en intensiv Sundsvallspress. Det haglade bollar mot Åtvids straffområde, och Giffarna skapade till exempel hela elva hörnor. Men hörnorna och alla andra luftpastejer skallades effektivt bort av Åtvidabergs eget luftvärn, med Moberg och da Silva i spetsen.
På ytterbacksplats lyckades dessutom Arvidsson och Niklasson allt som oftast avvärja Giffarnas försök att spela sig förbi längs marken.
Niklasson ja, han fick kritik efter sin insats som högerback mot Norrköping. Idag såg han desto säkrare ut, och hittar allt som oftast rätt på sin nya position även om han ännu inte tar så många offensiva löpningar. Men det kanske var lika bra att han stannade hemåt idag, då Sundsvall tilläts dominera matchbilden.
Men trots att hemmalaget hade det mesta av spelet, var det faktiskt närmare 0-2 än 1-1 i första halvlek. Efter en hörna satte Haris Radetinac fart mot Sundsvalls mål, och även om han blev ikappsprungen av några backar, lyckades han få fram bollen till Viktor Prodell, som sköt tätt över från utkanten av straffområdet.
Andra halvlek tog vid där den första slutade, med hård press från hemmalaget, men få målchanser. Robert Lundström spelade till sig ett friläge, men Henrik Gustavsson hann ut och täckte avslutet med kroppen.
Tyvärr skulle Fimpen inte få hålla nollan idag. Och för oss på läktaren sved det extra mycket att det var en gammal Norrköpingsspelare som fick göra målet. Jonas Wallerstedt kom rätt på ett inlägg och placerade bollen i Fimpens bortre hörn.
Efter målet såg spelet svajigt ut, och hemmaledningen hängde i luften några gånger. Men på något sätt lyckades spelarna ta sig i kragen och vända på matchbilden – något som är väldigt imponerande när man precis har släppt in mål och är satt under spelmässig press!
Och så, i den 73-e minuten, kom avgörandet. Haris Radetinac vred och vände på kanten, slog in den lågt i straffområdet, och där dök han upp: Pontus Karlsson, som med en skön bredsida överlistade Fredrik Sundfors – igen!
Nervositeten bland tjugotalet ÅFF-are på plats var såklart stor de sista minuterna, men den visade sig vara obefogad. Giffarna skapade inga heta chanser, och faktum är att Oscar Möller var närmare att göra ytterligare ett ÅFF-mål när han fläkte sig fram på ett inspel från Viktor Prodell, än Giffarna var att kvittera.
ÅFF-segern och det faktum att Falkenberg förlorade och Assyriska tappade poäng, innebär följande:
ÅFF har säkrat titeln ”bäst i Östergötland”
ÅFF har gjort avgörande mål under sista tjugo minuterna tre matcher i rad, varav två på övertid
ÅFF har gjort två av säsongens bästa matcher UTAN Kristian Bergström på plan
ÅFF har sex poäng ner till fjärdeplatsen med fem omgångar kvar
ÅFF har fyra poäng ner till tredjeplatsen med fem omgångar kvar
Ska man skratta av glädje? Ska man gråta av nervositet? Det är svårt att veta...

Tack till Rickard Björling som levererade rapporten.

Chelsea starkast i derbyt

Fotboll, Premier League, Chelsea - Tottenham

Carlo Ancelottis Chelsea stormar fram i Premier League. Söndagens Londonderby mot Tottenham blev en munsbit som roddes hem med 3-0. Det var Chelseas elfte raka ligaseger - nytt klubbrekord.

Efter sex omgångar toppar Chelsea tabellen med lika många segrar. Och inte ens tillsynes svåra uppgifter som toppmötet med Tottenham verkar kunna störa Ancelottis bygge.

Åtminstone inte i längden. För Tottenham inledde söndagsmatchen bra på Stamford Bridge men hamnade i underläge i 32:a minuten när ytterbacken Ashley Cole slängnickade in ett högerinlägg vid bortre stolpen.

Med dryga timmen spelad kom 2-0. Tottenham-målvakten Carlo Cudicini lyckades stoppa Didier Drogbas skott men släppte returen till Lampard, som gav Ballack öppet mål.

Det riktiga avgörandet stod emellertid Drogba för kort efteråt. I 63:e minuten fick han en lång passning i djupled, trängde sig förbi två motståndare och lade sedan bollen till höger om målvakten Cudicini, sprang runt på andra sidan och rullade in 3-0.

Matchen fick dock en dålig eftersmak då två allvarliga skador uppstod. Den första efter att Tottenhams mittback Sebastien Bassong slagit huvudet i marken och burits av på bår. Den andra sedan Drogba skadat högerbenet och tvingats bli utbytt.

Segern var som sagt Chelseas elfte på raken i ligan, vilket är nytt klubbrekord.

Owen avgjorde mot derbyt

De regerande mästarna vann ett osannolikt derby i dag. Totalt blev det sju mål varv fyra från Uniteds sida.

Manchester United gick segrande ur det stekheta derbyt. Redan efter två minuter gjorde Wayne Rooney matchens första mål. United tog ett snabbt inkast och Micah Richards stod och sov och uppfattade inkastet sent. När han väl gjorde det lirkade Wayne Rooney sig igenom två City-försvararna och kunde lägga in 1-0-målet till de regerande mästarna. Fotboll, Premier League, Manchester United - Manchester City
Efter att cirka en kvart var spelade skulle dock vändningen komma. En boll i djupled som Foster ska ta upp med händerna med tabbar sig och den tidigare Man U-spelaren Carlos Tévez snodde bollen och lade tillbaka den till Gareth Barry som sköt in kvitteringen.

Carlos Tévez hade ett jätteläge att ge City lednigen. Den argentinska landslagsmannen, fick bollen efter att Ireland hoppade över, tog sig in i straffområdet och sköt bollen i stolpen.

Precis i starten av andra halvlek tar United ledningen. På ett inlägg från Ryan Giggs nickade Darren Fletcher in Uniteds andra mål i matchen. Bara tre minuter senare kvitterade Man City. Craig Bellamy utmanade ute på sin vänsterkant och vände inåt i banan och avlossade ett skott som gick rakt upp i bortre krysset.

Målfyrverkeriet var ännu inte över. På en frispark knoppade Darren Fletcher in 3-2-målet och de flesta trodde att matchen över med tio minuter kvar att spela. Men precis i slutskedet gav Rio Ferdinand bort bollen och Craig Bellamy kontrade och rullade in 3-3. Men det var inte slut för det. I matchminut 95 frälste Michael Owen med sitt 4-3-mål i absolut sista minuten.

Häcken hämtade upp 0-2 till 2-2, med en man mindre

Trelleborg-Häcken_2009

2-0-underläge och en man mindre med en halvtimma kvar blev till 2-2 och säsongens kanske skönaste poäng. Mannen för dagen var helt klart nigerianen John Chibuike som gjorde ett mål och en assist och ordnade oavgjort. Häcken visade moral när man hämtade upp 0-2 underläge på bortaplan mot Trelleborg.

Den första halvleken bjöd på ganska dåligt spel från båda lagen. Trelleborg tog ledningen i den 12:e minuten. Fredrik Jensen blev fri med Källqvist, och placerade in 1-0.

Med fem minuter kvar av den första halvleken fick Johan Lind utvisad för snack. I den 53:e minuten blev Tom Söderberg olycklig när han nickade in Wihlborgs vänsterinlägg i eget mål.

I den 62:a minuten reducerade John Chibuike på straff, efter att Paulinho kapas i straffområdet.

Fyra minuter senare kvitterade Häcken. Chibuike fick in bollen i straffområdet från höger där Lopes lyckade tunnla Bengtsson innan han elegant placerade in bollen via vänsterstolpen i mål.

2-2 blev även slutresultatet i matchen.

Ny seger för Örebro

Örebro tog sin tredje raka seger när man tidigare idag besegrade Kalmar på bortaplan.

Örebro tog ledningen i den 9:e minuten. Kim Olsen kunde omarkerad nicka in en högerhörna. Kalmar var det bättre laget i den första halvleken, och laget skapade chanser. Kalmar hade dock förtvivlad svårt att förvalta sina chanser. I den 25:e minuten ökade Olsen på till 2-0. Roni Porokara viker in från vänsterkanten och skjuter ett hårt skott. Wastå räddar, men släpper en svag retur rakt ut i straffområdet där Olsen dyker upp och nickar in bollen bakom Wastå som inte är nöjd med sitt agerande.

Roni Porokara vek in från vänsterkanten och sköt ett hårt skott. Wastå räddade, men släppete en svag retur rakt ut i straffområdet där Olsen dök upp och nickade in bollen bakom Wastå som inte är nöjd med sitt agerande.

Kalmar reducerade genom Ricardo Santos i den 32:a minuten. En snygg chipp friställde Mendes som försökte lyfta bollen förbi den utrusande Albvåge. Landslagsmålvakten fick upp en hand och räddade snyggt, men returen landade hos Santos, som dundrade in reduceringen.

I den andra halvleken jagade Kalmar en kvittering, men Örebros målvakt Wastå storspelade i målet. I den 70:e minuten punkterade Marcus Astvald matchen. Astvald fick två chanser innan han satte dit avgörande 3-1.

Örebros tre poäng resulterar nu i att man bara ligger en poäng bakom Elfsborg på fjärdeplats i tabellen, dock med en match mer spelad. Smolk i glädjebägaren är dock att tvåmålsskytten Kim Olsen tvingades utgå skadad. Kalmar riskerar nu att tappa än mer mark i guldjakten när AIK spelar mot Örgryte imorgon.

Göteborg återtog serieledningen

Fotboll, allsvenskan, IFK Göteborg - Hammarby

Göteborg återtog serieledningen efter seger mot Hammarby med 2-0.

Första halvlek var jämn spelmässigt och chansmässigt mellan ett IFK Göteborg som spelade med större självklarhet utan att övertyga spelmässigt och ett Hammarby som uppträdde med defensiv grund och sökte kontringar.

Gästernas bästa läge var ett friläge som förvaltades illa av Nathan Paulse. Tobias Hysén å sin sida skapade själv sina lägen som han dessutom förvaltade mycket bra.

Hysén gjorde 1-0 i den 26:e minuten. Theodor Bjarnason förarbetade till vänster men det mesta gjordes av målskytten själv när han ryckte ner mot sidlinjen och ur snäv vänstervinkel slog en distinkt yttersida i mål via bortre stolproten.

På stopptid i den första halvleken ökade Hysén på till 2-0. Hannes Stiller spelade fram Hysén som vände bort Patrik Gerrbrand och satte tvåan högt till höger om Shaaban.

I den andra halvleken hade hemmalaget bra kontroll på matchen, och Hammarby var aldrig nära att hota. Gästernas femte förlust i följd blev dock än mer dyrköpt då båda cenrtala mittfältarna straffade ut sig på grund av vad som till synes var enbart agg gentemot Sebastian Eriksson. Helt i onödan är därför de båda avstängda i hemmamötet med GAIS på torsdag.

Tre viktiga poäng för Djurgården

Fotboll, Allsvenskan, Brommapojkarna - Djurgården FOTO:Bildbyrån

Djurgården tog tre mycket viktiga poäng i bottenstriden, när man tidigare idag körde över Brommapojkarna. Djurgården var det mer spelförande laget än BP, som hade svårt att komma till offensivt i den första halvleken. Djurgården bjöd på fint spel, och laget kom runt på kanterna, och skapade där med massvis med hörnor.

Djurgårdens ledning kom just efter en hörna. Asp nickade undan vänsterhörnan ut till Milić som framför straffområdet sköt bollen direkt via Shhadeh så att Lekström blev helt ställd och hann inte rädda undan bollen som turligt studsade in till vänster i mål.

Djurgården fick drömstart i den andra halvleken, när man ökade på till 2-0, i den 48:e minuten. BP-s målvakt Lekström missbedömde ett djupt slaget frisparksinlägg från vänster av Ayuba där han boxade ned bollen till Youssef som till höger i straffområdet nickplacerade in bollen i ett öppet mål.

Efter det var BP ett slaget lag, och Djurgården fick extra självförtroende. Det gjorde att Djurgården vågade spela ut, och i den 63:e minuten ökade Djurgården på till 3-0. Dahlberg targetnickade ned bollen till Philip Hellqvist som kom runt på högerkanten där han slog in bollen i straffområdet. Henriksson nickade inlägget rakt ut till Youssef som framför straffområdet sköt bollen lågt invid högerstolpen via en BP-försvarare.

Två minuter senare sköt Dan Brulin Djurgårdens fjärde mål i matchen. Burlin tog sig förbi Shhadeh innan han från distans fick på ett kanonskott rakt upp i det högra krysset.

Brommapojkarna reducerade med kvarten kvar av matchen genom Joakim Runnemo. Runnemo kunde omarkerad nicka in frisparksinlägget nära Touray i målet.

Detta var Djurgårdens första bortaseger, och laget har nu samma antal poäng som Hammarby. Hammarby har i skrivande stund en match mindre spelad.

Notts County måste redovisa ägare

Notts County har än så länge inte redovisat sina ägare. Förbundet måste måste veta vem som äger klubben annars riskerar klubben sanktioner emot sig.

Sven-Göran Eriksson nya klubb Notts County måste redovisa sina ägare. Enligt Football Leagues regler måste ägarna genomgå ett test, för att se om dem är lämpliga, för att godkännas i just det seriesystemet.

Notts County har ännu inte fått klartecken. Enligt Daily Mail vet man inte vem som står bakom bolaget Munto Finance, som fixade värvningen av Sol Campbell. Enligt engelska Mirror riskerar Notts County sanktioner om man inte redovisar vem som är klubbens ägare.

Torres sänkte West Ham

Fernando Torres räddade igår tre poäng åt Liverpool när han nickade in 3-2 mot West Ham efter att Liverpool tappat ledningen i matchen två gånger.

Torres gjorde sitt andra mål i matchen när han nickade in ett inLiverpoollägg från Ryan Babel i den 75:e minuten. Dessförinnan hade spanjoren gett Liverpool ledningen med 1-0 i den 20:e minuten efter kamp i straffområdet mot Matthew Upson som efter närkontakt med Torres tvingades byta.

West Ham kvitterade sedan efter att man fått en straff som Alessandro Diamanti satte i mål bakom Reina i Liverpools mål. På reprisbilderna ser det dock ut som att Diamanti, som halkade precis innan han slog straffen, kan ha träffat bollen två gånger - något som i så fall skulle ha gjort målet ogiltigt.

Liverpool tog sedan ledningen igen genom Dirk Kuyt innan Carlton Cole kunde kvittera till 2-2 precis innan halvtid.

Liverpool såg emellanåt lite svajigt ut i defensiven men kunde alltså till slut åka hem med tre poäng i bagaget efter att Torres ordant 3-2.

Ny seger för Barcelona

Tre mål på tre matcher. Zlatan Ibrahimović har fått bästa tänkbara start i spanska ligan. Mot Atlético Madrid behövde hanFotboll, spanska supercupen, Barcelona - Athletic Bilbao inte ens två minuter på sig. Barcelona vann med 5–2.

Efter 50 sekunder prickade Thierry Henry ribban och såg bollen studsa ner på mållinjen.

Atlético Madrid hann knappt andas innan nästa attack kom. Den här gången var det Zlatan Ibrahimović som höll sig framme.

Sergio Busquets lade bollen i djupled längs gräset. Med två motståndare kring sig väntade Ibrahimović in passningen och avslutade med en lätt yttersida. Målet var hans tredje på lika många ligamatcher. I den 16:e minuten sprang sig Leo Messi fri på Xavis passning och lurade ner målvakten innan han retfullt lade in tvåan.

Dani Alves dundrade in 3–0 på frispark och Seydou Keita satte 4–0. Ibrahimović var också med på ett litet hörn, en lobbpassning till Messi innan argentinaren gick solo ner mot kortlinjen och frispelade Keita.

Atlético Madrid reducerade till 4–1 – och då var inte första halvlek slut. Matchen var det naturligtvis vid det laget. Diego Forlans mål i 84:e minuten gav lite hopp men det släckte Leo Messi definitivt på tilläggstid. Då satt Zlatan Ibrahimović på bänken, ersatt i anfallet av Pedro.

Champions League-laget Atlético har inlett säsongen dåligt. Fortsätter man att chansa så högt i försvaret som på Camp Nou kan laget bli kvar i botten – stundtals rena kamikaze-taktiken. En poäng på tre matcher och 3–9 i målskillnad är knappast vad fansen räknat med.

Barcelonas 3–0–0 i tabellrad och 10–2 i mål är mer i linje med de skyhöga förväntningarna. Tränaren Pep Guardiola har fått en smakstart på sin andra säsong. Mot "Atléti" matchade han laget utan Yaya Touré – lysande mot Inter – Carles Puyol och Eric Abidal. Andrés Iniesta fick nöja sig med ett inhopp sista 25 minuterna.