torsdag 15 oktober 2009

Marcus Birro”Till Sveriges Fans (Ett Upprop)”

Vår värld är verkligen upp och ner.
Vi fans ska bära varenda hundskalle som pösmagade medelklassgubbar (och kvinnor) på tidningarna, och kostymerna på varenda kansli i hela världen, lyckas gräva upp med sina silverspadar!
Det är vi fans som är barbarer och huliganer. Det är vi som är svansen. Det är vi som ska huggas av. Det är vi som förstör imagefotbollen.
Det är vi som super, slåss, förstör, bränner bengaliska eldar, smugglar in vespor. Det är vi som inte "är där för fotbollen." Det är vi som är kriminella bråkstakare som inte vet vad kärlek är.
I värmen, bland snittarma och de smalblåsta glasen, står journalisterna och tjänar pengar. Några av dem kan skriva. De flesta kan det inte. De suckar tungt åt oss. De avskyr oss. De tycker vi är idioter. Det var länge sedan de glömde vad det var som en gång fick dem att börja skriva,...
Just det; kärleken till laget...
Nu anser de sig ha rätten av avgöra vem som älskar och varför.
I knarrande läderfotöljer sitter kostymerna och formulerar öppna brev till oss som står där i regnet varje hemmamatch, som lägger pengar på resor, matchtröjor, biljetter.
Vi som andas och lever vårt klubbmärke Vi får bara världens långfinger. Vi är inte mer värda än en fimp i en pissränna.
Själv vägrar Lagrell skriva på för Dawit. När Öis supportrar gör det bötfälls klubben! Det är så hiskeligt skrämmande att man undrar var deras skamgräns går, var den släpas i det kritstrecksrandiga grus...
Och makten då? De stora goosarna? Tja, själv verkar Svennis sälja sitt pengakåta arsle till en av världens vidrigaste diktaturer. Vem bötfäller honom? Vem visar honom vårt blågula långfinger?
Själv tjänar människor som knappt kan stava milljarder genom att spela fotboll och det är våra pengar, det är vi som håller deras jättelöner under armarna. Sedan går de förbi mixed zon som vore de sända av Gud.
Vi borde bli inbjudna till de fina borden. Vi borde få mer än medias trötta suckar och förakt. Vi finns. Vi älskar. Vi brinner. Vi säljer inte våra själ eller vår kärlek för hela världens skatter.

Medan makten säljer sin själ som ett luder.

Skrivet av Marcus Birro den 14 okt

Stort tack till Marcus Birro som ville dela med sig sin text på bloggen.

Seger för Grekland

image I en mycket avslagen match på OAKA blev det seger med 2-1 och nu väntar Playoff till VM i November. Spelet som visades upp ikväll var inget att skriva hem om. Ska man ha chans att ta sig vidare till Sydafrika måste spelet se betydligt bättre ut än vad det gjorde mot Luxemburg.

Det blev många förändringar i startelvan jämfört med matchen mot Lettland i lördags. Däribland kom det en sen skada på Amanatidis och Katsouranis blev småkrasslig inför matchen vilket gjorde att man fick göra mer ändringar i startelvan än vad som hade behövts. PAOK:s Georgios Fotakis slängdes in på mittfältet medans Ninis fick sitta kvar på bänken. Aris-målvakten Michalis Sifakis fick även han chansen och liksom Fotakis var det hans debut i A-landslaget. De bägge Panathinaikos-spelarna Loukas Vyntra och Nikos Spyropoulos tog hand om ytterbacksplatserna och Torosidis flyttades upp på mittfältet.


Första Halvlek
Matchen inleds i ett lågt tempo där dem första tio minuterna är händelselösa. Inget imponerande spel för fem öre. I 20:e minuten avlossar debutanten Fotakis ett vänsterskott som dock smiter en ganska bra bit utanför. I 25:e minuten sticker Luxemburg fram och Kitenge testar ett skott som Sifakis kan tippa till hörna. Spelet är inte imponerande ifrån Rehhagels mannar och man kan ifrågasätta startelvan. Är det verkligen dessa elva som ska starta när man ska föra en match och låsa upp ett samlat försvar? Offensiven saknar riktlinjer och det finns helt enkelt väldigt mycket att önska. Vidare till matchens 30:e minut så kommer ledningsmålet. En hörna ifrån Karagounis dyker ner på Torosidis panna som skallar dit 1-0. Hans totalt andra landslagsmål och bägge har kommit mot just Luxemburg. 10 minuter senare är det dags igen. Denna gången levererar Karagounis en frispark in i boxen. Denna gången är det Gekas som någor högst och trycker dit 2-0. Målet gjorde dessutom att Gekas vann Europas VM-kvals skytteliga med sina 10 fullträffar. Strax innan halvtid tvingas Kyrgiakos att linka av banan. Förhoppningsvis är det ingen seriöst med Liverpool-spelaren men det blev byte. Vangelis Moras kom in och tog Kyrgiakos plats.

I halvtid byts Vasilis Pliatsikas in och Fotakis fick bara en halvlek i sin debut. Det blev några taktiska förändringar också. Salpigidis flyttades ut till vänster och Karagounis gick in på centralt mittfälts medans Torosidis tog klivet ut på högermittfältet. Andra halvleken inleds precis som första. D.v.s lågt tempo och ganska händelsefattigt. I den 57:e minuten drabbas Luxemburg utav en utvisning. Ben Payal får sitt andra gula kort och tvingas lämna planen. Därefter är inbytte Moras ute på ett offensivt äventyr och lyas få bollen i nät. Dock är det offside på Salpigidis som assisterade Moras och målet döms korrekt bort. Salpigidis är i händelsernas centurm igen i den 76:e minuten när han rycker ifrån en försvarare, rundar målvakten men träffar sedan stolpen. I 82:a minuten kommer sista bytet ifrån Rehhagel. Äntligen kommer Sotiris Ninis in på planen och ut går Loukas Vyntra. Tyvärr får inte ynglingen Ninis alltså mer än ynka 10 minuter. Hans insatser dem senaste matcherna i Panathinaikos borde enligt undertecknad garanterat Ninis betydligt mer speltid än vad han fått under denna landslagssamling. Mot slutet av matchen drabbas Grekland av ännu en skada. Pliatsikas tvingas avbryta matchen och alla byten är avverkade så det blir 10 mot 10 sista minuterna. I 90:e minuten bestämmer sig helt opressade Avraam Papadopoulos för att bjuda på ett bisarrt självmål och slutresultatet kan skrivas till 2-1. 
Spelet idag var under all kritik och visar man upp detta i ett playoff kan man säga hejdå till vilken motståndare det än blir. Nu gäller det att samla krafter och visa upp ett helt annat ansikte i Playoffen som för övrigt lottas nu på måndag. Vi har många duktiga spelare men alla får inte spela och vissa får inte ut sin fulla kapacitet i landslaget. Ottos laguttagningar är även inget som just nu faller undertecknad i smaken. Tillsist även ett stort grattis till Theofanis Gekas som vann VM-kvalets skytteliga i Europa!


Grekland - Luxemburg 2-1
1-0 Vasilis Torosidis 30 min
2-0 Theofanis Gekas 33 min
2-1 Självmål 90 min

 

KÄLLA:SvenskaFans.com

Portugal sänkte Sveriges drömmar om VM-spel!

image

Portugal gjorde sin plikt och vann mot Malta. Nu väntar ett ovisst kval. Men för Sverige tar VM-drömmen slut och man får ladda om sina batterier till EM-kvalet nästa höst. Portugal blickar i alla fall mot Sydafrika och vi får väl ändå hoppas på en trevlig VM-sommar för oss portugiser.

Till måstematchen mot Malta hade Carlos Queiroz valt att ta ut följande spelare i startelvan. i målet Eduardo, mittbackar denna afton var Carvalho och Pepe. Kvällens överraskning var att Veloso fått ta vänsterbackspositionen och Bosingwa högerbackspositionen.
På mittfältet hittade vi Deco, Simão, Pedro Mendes, Nani och Raul Meireles. På topp hittade vi Liedson.


FÖRSTA HALVLEK
Portugal började i ett våldsamt tempo, Nani och Simao lyckades få till ett bra amarbete och Malta kippade efter andan. Nani får ett par bra chanser men Malta håller undan.
Portugal fortsätter att pressa tillbaka malteserna och det luktar portugisiskt mål lång väg Nani och Liedson tillsammnas med Simao är de som varit bäst efter 15 minuters spel.
I den 14 minuten gör Portugal de så viktiga första målet. Nani målskytt. Deco petar in en boll som Pace missar och som Nani snappar upp fintar och skjuter sedan in  1-0 längs marken otagbart för Hoggs i Malta-målet. Skönt.....
30 tusen portugiser på läktarna i Guimarães, stämningen är på topp efter 20 minuters spel.
Raul Meireles kan nästan i den 20 minuten punktera Sveriges chanser till VM -spel men missar. Samtidigt är Maltas anfallsstrategi lätt att läsa, de spelar upp alla bollar på en ensam Mifsud.
Portugal kämpar och sliter och dominerar helt matchen. Liedson har inte imponerat de sista 15 minuterna. Nani verkar ha tagit på sig Ronaldos plats och fyller ut den väl ikväll.
I den 31 minuten rundar Simao sin bevakare men får till en tamt skott framför Hoggs. Liedson ger svar på tal, har ett bra läge men missar igen.

Läs mer

Övertygande fransk seger mot Österrike

Frankrike stärkte sitt självförtroende när man med en b-uppställning enkelt besegrade Österrike med 3-1. Nu väntar playoff.image

Les Bleus bjöd upp till dans ordentligt inför ett fullsatt Stade de France, och det trots att Domenech bytt ut nio (!) spelare från matchen i lördags. Det innebar bland annat en ny målvakt (Lloris), en helt ny backlinje (Fanni, Squillaci, Escudé, Clichy) och ett centralt mittfält som aldrig spelat tillsammans (Alou Diarra och Sissoko). 
Kanske var det att båda lagen spelade utan press, för matchen öppnade i ett rasande tempo och det blev en öppen, böljande fotboll. Den franska offensiven var på strålande humör. Både Benzema och, kanske framförallt, Malouda visade att de vill vara med i elvan när det vankas playoff. 
Klacksparkar och tunnlar följde på varandra på vänsterkanten där högerbacken Patocka hade allt sjå i världen att hänga med. Det första målet kom också när Malouda snappade upp ett dåligt uppspel och slog ett inlägg som Benzema språngnickade in från straffpunkten, 1-0
Tvåan kändes spelmässigt rättvis, men var domaren hittade straffen när Fanni ensam snubblade i straffområdet vet han bara själv. Henry tryckte säkert in 2-0
Efter vilan hade gästerna en bra kvart och det var inte helt ologiskt med en reducering. Henry slarvade, Hoffer vände lite för enkelt bort Escudé och sköt. Lloris kunde inte hålla bollen och fyrtornet Janko petade in returen, 2-1
Mycket närmare än så kom inte österrikarna. Henry klev av efter vad som såg ut som en sträckning i låret. In kom Gignac som är iskall i Ligue 1 för tillfället. I landslaget behövde han bara en kvart för att göra sitt tredje mål på två matcher. Ur en klassisk Henry-postion till vänster utanför straffområdet vek han in, gled förbi en försvarare och skruvade in slutresultatet 3-1 stenhårt i den bortre burgaveln.

Mungiporna uppåt på Stade de France
Det var en resultatmässigt betydelselös match, men ändå. Vågen gick runt på Stade de France för första gången på mycket länge. Les Bleus presterade under långa perioder en kvick och vägvinnande fotboll – med ett lag som egentligen aldrig spelat tillsammans. Kanske har Henry och Domenech rätt när de säger att en grupp har fötts. 
Det blir angenäma problem för förbundskaptenen när vi närmar oss playoff. Benzema ler som för två år sen, Gignac stänker in mål och Malouda måste nu vara en allvarlig konkurrent om platsen till vänster på mittfältet. Toulouse-mittfältaren Sissoko och Bordeaux-kaptenen Diarra var båda stabila på mitten. 
I backlinjen delar vi ut guldstjärna till Squillaci, som vanligt lysande i blått. Tyvärr vill han inte spela till vänster i mittförsvaret och även Domenech föredrar en vänsterfot där (Escudé eller Abidal). I mål är det öppet. Lloris var som vanligt stabil och fick stå för en riktig tv-räddning i första halvlek, men Domenech har meddelat att dagsform avgör – även på målvaktsposten. 
Rekordung debut för Alaba
I Österrike gjorde Janko ett gott intryck inför en mängd engelska scouter och så fick vi under en kvart se gästernas yngste landslagsspelare genom tiderna, Bayern Münchens underbarn, den 17-årige David Alaba. Antagligen inte för sista gången. 
Playoff
På måndag lottas playoff. Frankrike kan ställas mot Slovenien, Irland, Ukraina eller Bosnien, om inget otippat händer när FIFA räknar om sin alldeles egna ranking på fredag. När det blir dags för spel nästa gång har vi både Ribéry och Gourcuff att tillgå igen.

 
Frankrike-Österrike 3-1 (2-0)
1-0 Benzema (17)
2-0 Henry (26, straff)
2-1 Janko (47)
3-1 Gignac (65)

Källa:SvenskaFans.com

Gilardino räddade Italien

Redan klara för fotbolls-VM - då höll Italien på att råka ut för ett praktfiasko mot Cypern.

0-2-underläget blev dock till slut en italiensk 3-2-seger tack vare Alberto Gilardino. Fiorentinas anfallare reducerade i 78:e minuten, framspelad av Mauro Camoranesi, gjorde sitt andra mål tre minuter senare och på övertid säkrade han segern.

Förbundskaptenen Marcello Lippi hade då valt att byta helimagea sin startelva från den som säkrade VM-biljetten förra veckan. Det fick han också bittert ångra när Cypern gjorde såväl 1-0 som 2-0.

-Vi kvalificerade oss ju i lördags med en match kvar och naturligtvis så firade vi och var inte så fokuserade och beslutsamma som om det varit en avgörande match, sade Lippi.
-Jag ändrade hela laget och det är normalt för oss då att ha problem mot ett lag som besegrade Bulgarien med 4-1. En del av publiken började dock att ropa på de spelare som inte var med. Är de (publiken) galna?. Jag tycker att de spelarna som nu var med förtjänar mer respekt.

Sverige avslutade med seger

Fotboll VM kval, Sverige - Albanien

Foto:Bildbyrån

Det var som ett rendezvous med 1980-talet och landslagsfotbollens senaste istid.

Den med glesa läktare, utan slutspelsfeber och framtidstro.

Men han fick trots allt ett plåster på VM-såret, Lars Lagerbäck.

I en annan värld hade han stått där i det tekniska området, sugit på en portionssnus och efter Nikolaj Ivanovs slutsignal tagit Roland Andersson i hand och sagt:

"Vi gjorde det igen".

Verkligheten den 14 oktober 2009 behagade bli en annan.

Lagerbäcks 173:e och sista landskamp som förbundskapten slutade visserligen med en snygg 4–1 (3–0)-seger mot Albanien, men som av en händelse kusligt lik en tanke drev en iskall nordanvind in över Råsunda. Det var mössa, halsduk, handskar och tjocka jackan på.

Och som ännu en trist slutkläm på irrfärden mot Sydafrika pallade inte alla när frosten kom.

Tre skadade

Johan Elmander haltade in till de avslutande kvalmatcherna och han lämnade dem med ungefär samma stapplande gång.

Den sargade lårmuskeln höll i drygt 30 minuter.

Nu var inte Elmander det tänka förstavalet, men när Henrik Larsson kände att det var lite krångel med ena knäet gav Elmander klartecken.

Kim Källström försvann redan efter 21 minuter (Daniel Andersson in) med något som såg ut att vara en sträckning.

Och med en kvart kvar klev Zlatan Ibrahimovic in i spelartunneln med en ispåse bandagerad runt sitt högra knä.

Andra hade roligare.

Mellberg skyttekung

Det kan – men bara kan – ha varit Olof Mellbergs 98:e och sista landskamp. Och skulle han ta det beslutet, lägger han av på topp.

Mittbacken vann den interna skytteligan i VM-kvalet eftersom han följde upp målet mot Ungern med två nya redan i första halvlek.

Det första (6:e minuten) tryckte han in med pannan på Källströms hörna, det andra (42:a) stötte han in från nära håll sedan Sebastian Larsson matat in en frispark som Marcus Berg, Elmanders ersättare, nickade ned. Själv smet Berg emellan med sitt 2–0-mål (40:e) när han snappade upp en knasig albansk bakåtpassning. Men redan där och då var utsikterna till ett maltesiskt mirakel i Guimaraes lika med noll efter Nanis 1–0 redan efter en kvart.

Om landslaget tog med sig den vetskapen in till andra halvlek duger det som förklaring till att det länge inte hände vidare mycket.

Inte mycket mer än att Hamdi Salihi reducerade till 3–1, att Marcus Berg höll på att göra Mellberg sällskap som tvåmålskytt – och att Anders Svensson med några minuter kvar tryckte in 4–1 i vad som kan ha varit hans farväl till blågult.

Portugal vann till slut med 4–0 och spelar playoff den 14 och 18 november om en plats i VM till sommaren. Mot vilka blir klart efter lottningen på måndag.

 

TT