onsdag 17 juni 2009

Vart är fotbollen på väg?

Fotboll, Confederations Cup, Brasilien v Egypten

Foto:Bildbyrån

Läser att Real Madrid har lånat 1.6 miljarder kronor för att köpa Kaka och Christiano Ronaldo. Enligt spanska tidningen El Mundo har Madrid tagit två lån, som garanteras av tv-rättigheterna.

Man kan bara undra vart är fotbollen på väg. Italien hade för några år sedan samma problem, där lagen lånade och lånade. Idag blöder italienskfotboll, då lagen har stora ekonomiska problem.

En annan sak man undra över är: Om en privat person vill låna 5000 kr, då måste denne bevisa att han kan betala tillbaka till banken. Företag runt om i världen har ekonomiska problem, och får inga lån eftersom det bedöms att bankerna inte kan få sina pengar tillbaka.

Privatpersoner blir utan jobb där med. Jag vet inte hur spansk ekonomi ser ut i övrigt, men kan inte tänka mig att Spanien inte har samma problem som övriga världen. Reals lån och Bankernas uppträdande att just låna ut dessa pengar är ett hån mot vanligt folk.

Jag älskar fotboll, men var går gränsen om vad som är rimligt. Att betala 1 miljard för en spelare är inte rimligt, men det går tydligen bra. Att ge företagen 1 miljard för att kunna rädda sin verksamhet, och där med rädda tusentals jobb för vanliga människor, är rimligt men det går inte.

Om vanligt folk inte har jobb så har de inte heller råd att gå och se på fotboll. Vad händer då med lagen som Real Madrid? Till slut kommer dessa lag att gå under, tror jag. Det är ändå fansen och vanligt folk som finansierar en del av lagens intäkter. Fansen köper tröjor och så vidare, men om folk inte har råd att köpa, får inte heller lagen lika mycket intäkter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar