lördag 1 oktober 2011

Sven Tumba blev 80-år


Ishockeylegenden Sven Tumba är död, bekräftar en av hans söner för TT. Han blev 80 år gammal.
Han avled omkring klockan fyra på lördagen på Danderyds sjukhus norr om Stockholm, enligt Expressen. Då hade han varit sjuk en tid.
Sven Tumba utsågs 1999 till svensk ishockeys bäste spelare genom tiderna. Han tog tre VM-guld, 1953, 1957 och 1962, och spelade i fyra OS-turneringar. Det blev brons 1952 och silver 1964. Han har fortfarande målrekordet i Tre Kronor, 186 mål på 245 landskamper mellan 1950 och 1966. Han spelade för Djurgården under sin aktiva karriär, mellan 1950 och 1968, förutom en kort tid i Quebec och en avslutande säsong i Malmö i division 2.
1957 var han med och startade regionlagsturneringen för ungdomar, tv-pucken.
Sven Tumba spelade också fotboll för Djurgården och hade även landslagsmeriter i fotboll.
Efter hockey- och fotbollskarriären satsade Sven Tumba på golf. Han tillhörde i flera år den svenska eliten och var, enligt Svenska golfförbundet, "golfens idéspruta nummer 1".
Han startade bland annat en ungdomsturnering, därefter den första stora internationella proffstävlingen i Sverige och skapade även en av de främsta golfbanorna i Sverige, Ullna. Han byggde också Moskvas första golfbana 1988.
För några år sedan behandlades Sven Tumba för prostatacancer och i vintras genomgick han en höftoperation. I en intervju med TT-Spektra, som gjordes i somras, sade Tumba att han alltid har rest sig efter motgångar.
-Kraften kommer från att jag vet att jag alltid har lyckats med det, sade han.
I intervjun sade han också att det inte var sina idrottsprestationer som han ville bli ihågkommen för, utan något annat:
-Som någon som gladde svenska folket med sina grejer.

KällaTT

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar