söndag 6 september 2009

Brasilien är klart för VM

Brasilien är klart för VM. En 3-1-seger borta mot Argentina tidigt på söndag morgon, svensk tid, säkrade platsen i Sydafrika nästa sommar.

Brasiliens förbundskapten Dunga är ingen publikfavorit på hemmaplan, men han kunde jubla med sina spelare efter en effektiv och disciplinerad insats i Rosario. Även Argentinas förbundskapten Maradona har varit ifrågasatt men för hans del fanns inget att fira. Kritikerstormen lär tillta efter insatsen mot ärkerivalen.

Brasilien gjorde 1-0 och 2-0 inom loppet av fem minuter, båda efter frisparkar som skapade oreda i ett passivt argentinskt försvar. Först hittade Elano en helt fristående Luis Fabiano som kunde nicka in ledningsmålet efter 24 minuter. Kort därefter lyckade hemmalagets spelare inte få bort en retur och Luis Fabiano höll sig framme och utökade ledningen.

Ett litet glädjeämne för Maradona var debutanten Datolo som med ett vackert långskott i den 65:e minuten reducerade till 1-2. Men hoppet som väcktes hos de 42.000 hemmafansen på läktarna släcktes snabbt. Bara två minuter senare sänkte Luis Fabiano Argentina med sitt andra mål för dagen när han, elegant frispelad av Kaká, chippade in 3-1.

Maradona såg bister ut efter slutsignalen. Inte undra på. Argentina ligger bara på fjärde och sista direktplatsen till VM i den sydamerikanska gruppen, med Colombia och Ecuador flåsandes i nacken två poäng bakom. På onsdag väntar en svår bortamatch i Paraguay.

Paraguay slog på lördagen Bolivia med 1-0 och skuggar andraplacerade Chile, som fick nöja sig med 2-2 hemma mot Valencia. I de två resterande lördagsmatcherna blev det också hemmasegrar, Colombia slog Ecuador med 2-0 och Peru slog Uruguay med 1-0.

I kvalet i Nord- och Mellanamerika ökade USA:s förhoppningar om att nå VM. USA, som imponerade under för-VM i Sydafrika i somras, låg under mot El Salvador men vände till 2-1 genom mål av Clint Dempsey och Jozy Altidore. Den förre Hammarbyspelaren Charlie Davis var också nära att bli målskytt men fick se sitt skott räddat på mållinjen.

Honduras, som slog Trinidad och Tobago med 4-1, leder gruppen på bättre målskillnad än USA. Mexiko ligger på tredje plats efter 3-0 borta mot Costa Rica.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar