söndag 6 september 2009

Två självmål av Kaladze när Italien vann

Efter tre raka mållösa vann Italien i Tbilisi sedan Milans mittback satt två bollar i eget nät.

Sverige har Zlatan, men Italien har Kakha. Så kan man sammanfatta kvällens VM-kvalafton och dess "matchhjältar". Marcello Lippis Italien fortsätter nämligen att spela knyckigt och sönderhackat och med en manöver utan egentlig klass, men när anfallarna inte hittar rätt så får man alltså oväntad assistens av Georgiens mest namnkunnige spelare.

VM-biljetterna till Sydafrika är därmed egentligen klara för gli Azzurri och möjligen lyckas även den buttre Marcello Lippi lägga locket på den polemik hans beslut att utesluta Antonio Cassano ur sitt VM-projekt framkallat i hemlandet. Men Cassano behövs, och trots den resultatmässigt ganska oproblematiska kvalkampanjen är det fortfarande uppenbart att det förutsägbara, långsamma och lite stabbiga laget behöver en spelare som kan göra det oväntade och som har all den teknik som laget i övrigt verkar sakna.

I Tbilisi försökte sig hemmalaget på anfallsspel och gav faktiskt världsmästarna en hel del problem. Héctor Cúpers mannar hade stort bollinnehav och tryckte på ganska bra, men gästerna kontrollerade skeendet utan att kontraslå med någon större effektivitet: en nick över mål av Camoranesi var det enda som fanns att notera.

Efter pausen var Italien aningen mer villigt att spela boll, men höll ändå på att hamna i underläge efter 9 minuter, då Gigi Buffon mirakulöst räddade Maccabi Haifaspelaren Dvalishivilis nick från närhåll. Två minuter senare tog matchen sin definitiva vändning, då Kaladze satte sin första boll bakom den egna keepern: långskott av Palombo, snöplig styrning och 0-1 på resultattavlan.

Strax efteråt var inhopparen Quagliarella nära att sätta 0-2-bollen vid bortre stolpen, men istället blev det Kaladze som än en gång styrde bollen förbi den egne keepern: nu på ett inlägg slaget av Criscito. I slutsekunderna var sedan Italien nära 3-0 sedan först Quagliarella (nick) och sedan Iaquinta träffat stolpen. Tre poäng och inget nervdaller i årets kvalspel, alltså. Men débâclet i Confed Cup har knappast raderats bort ur supportrarnas minnen och det krävs enorma framsteg från samtliga - förutom Buffon och Chiellini - om laget ska ha några möjligheter att försvara sitt VM-guld från 2006.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar