torsdag 6 oktober 2011

Världen sörjer Jobs

Karismatisk visionär och hänsynslös perfektionist - Apples medgrundare Steve Jobs har gjort avtryck i historien.

Efter sin bortgång hyllas han nu världen över.
Teknikjätten Apple tillkännagav "med djup sorg" att Steve Jobs avlidit. "Steves briljans, passion och energi var källan till otaliga innovationer som berikat och förbättrat allas våra liv. Världen är oändligt mycket bättre tack vare Steve", hette det i uttalandet.
Jobs dog på onsdagen 56 år gammal. Han växte upp i Kaliforniens Silicon Valley, hoppade av college och grundade Apple 1976 tillsammans med vännen Steve Wozniak. Under hans ledning har företaget utvecklat storsäljare som Appledatorn, Ipod, Iphone och Ipad. I många hyllningsord talades om att han revolutionerat vårt sätt att kommunicera och ta del av information och underhållning.
Han var inte bara visionär utan beskrivs även som en stenhård affärsman med en passion för minimalistisk design och sinne för reklam.
Men hans liv har inte bara varit en framgångssaga. Han adopterades bort som nyfödd, tvingades bort från Apple i mitten av 1980-talet och drabbades av cancer efter att ha nått toppen.
Steve Jobs diagnosticerades redan 2004 för en ovanlig form av cancer i bukspottkörteln. Efter flera års sjukskrivning återkom han 2009 som vd efter en levertransplantation. På grund av sjukdomen lämnade han vd-posten i augusti i år men stannade som styrelseordförande.
Apples vd Tim Cook, som tog över posten efter Steve Jobs i augusti, sade i ett uttalande att "Apple har förlorat en visionär och kreativt geni, och världen har förlorat en fantastisk människa".
"Steve lämnar efter sig ett bolag som bara han kunde ha byggt, och hans anda kommer för all framtid att vara Apples grund".
Telekomanalytikern Helena Nordman-Knutson, på Pareto Öhman fondkommission, säger att dödsbudet var väntat - men tycker att tidpunkten är högst symbolisk, endast dagar efter att den nya Iphone-modellen presenterats.
-Apple har redan en ny vd och Apple har ju kvar sina kreativa ingenjörer och sina kreativa människor. Men nu gäller det för dem att få karisman dit, att hålla uppe den där livsgnistan och mystiken. Det blir deras stora utmaning.
Utanför Apples högkvarter i Cupertino, Kalifornien och vid Apple-butiker runt om i USA och världen samlades människor för att hylla Steve Jobs. De lade ner blommor, tände ljus och lämnade meddelanden - en talande bild av Jobs ikonstatus.
I Kina, där varumärket Apple är mycket populärt, lades nästan 35 miljoner hyllningar till Jobs ut på internet timmarna efter nyheten om hans död.
En ung man hade kört i över en timme för att överlämna en bukett vita liljor till de anställda i en Apple-butik i Shanghai, en av fem i Kina.
-Han var en stor man. Han förtjänar att bli ihågkommen, sade mannen, som inte ville uppge sitt namn.
Sociala medier som Twitter svämmar över av inlägg om Applegrundarens bortgång. Ämnet var på morgonen det mest omskrivna både i Sverige och i världen som helhet, enligt Twitters egen trendindikator.
En av alla dem som hyllar Jobs är finländska Nokias vd Stephen Elop. Även om Jobs har gått bort lever hans "passion för enkelhet och elegans" kvar, skriver Elop i ett Twitterinlägg.
Även i Sverige reagerar många på Steve Jobs bortgång.
-Jag har den största respekt för det han gjort och det han har byggt upp. Det är en sorgens dag för mig, säger tidningen MacWorlds chefredaktör Andreas Leijon.
Han tror att Steve Jobs kommer att hedras även i Sverige.
-Det tror jag absolut. Inte i samma utsträckning som i USA, men vi märker redan att vår Facebook-sida svämmas över av kondoleanser. Det kommer bli stort. Jag tror många tar det här personligt. Många har ett känslomässigt band till Steve Jobs. Det är otroligt häftigt - och samtidigt lite läskigt, beroende på hur man ser det.
Sedan Steve Jobs återkomst som vd i september 1997 har Apples aktie haft en extremt positiv värdeutveckling. Aktiekursen stod då i drygt fem dollar. Gårdagens stängningskurs var 378:25 dollar. Bara det senaste decenniet har aktien stigit med över 4 000 procent.
I augusti i år tog Apple tillfälligt över titeln som världens högst värderade börsbolag från oljejätten Exxon Mobil. Nuvarande aktiekurs ger ett totalt marknadsvärde på teknikjätten på omkring 350 miljarder dollar, motsvarande cirka 2 400 miljarder kronor.
På börsen i Frankfurt, där Apples aktie också handlas, föll kursen under den inledande handeln efter beskedet om Steve Jobs död. Vid niotiden svensk tid hade den backat med 3,4 procent.
24 februari 1955: Steven ”Steve” Paul Jobs föds i San Francisco i Kalifornien. Han adopteras av Paul och Clara Jobs.
1969: Steve Jobs träffar Steve Wozniak.
1972: Jobs och Wozniak börjar bygga och sälja illegala ”blue boxes”till Berkeleystudenter – elektronisk utrustning som gjorde det gratis att ringa telefonsamtal.
1973: Steve Jobs börjar studera på Reed College, Oregon, men hoppar av.
1975: Tillsammans med Steve Wozniak grundar Jobs företaget Apple i Jobs föräldrars garage. De bygger Apple
I-datorer och säljer dem till hobbyintresserade. Året efter visas datorerna på festivaler och i datorklubbar.
1985: 30 år gammal tvingas Steve Jobs lämna Apple sedan företaget drabbats av vikande lönsamhet.
1986: Jobs träffar för första gången sin biologiska mamma. Samma år köper han animationsstudion Pixar, ägd av Star wars-producenten George Lucas. Priset är fem miljoner dollar.
1991: Gifter sig med affärskvinnan Laureen Powell, nu 47. De fick tre barn. Jobs har också en dotter i ett tidigare förhållande.
1997: Steve Jobs återvänder till Apple, som han sedan dess lett från konkurshot till framgång.
2000: Steve Jobs blir officiellt Apples vd. Mac OS X presenteras.
2003: Under hösten kommer beskedet: Steve Jobs har bukspottkörtelcancer.
2004: Tumören opereras bort.
2006: Säljer Pixar till Disney för sju miljarder dollar.
2008: Nyhetsbyrån Bloomberg skickar ut en dödsruna över Applechefen – av misstag.
2009: Steve Jobs sjukskrivs i sex månader. Han opererar levern. I september gör han sitt första framträdande på hela året för Apple.
2010: I januari syns han på Ipad-lanseringen. Han är mycket skör.
Augusti 2011: Steve Jobs meddelar att han avgår som vd för Apple.
5 oktober 2011: Steve Jobs avlider.

Källa: TT/Aftonbladet/Corren

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar