måndag 10 augusti 2009

Facebook ökar risken för svartsjukan

Nu är det vetenskapligt fastslaget. Facebook ökar risken för att svartsjuka uppstår i förhållanden. Det visar en nyligen publicerad universitetsstudie från Kanada.
I en studie utförd vid pyskologiska fakulteten vid University of Guelph i Ontario i Kanada konstaterar forskare att Facebookanvändande kan leda till mer svartsjuka inom förhållanden. Studien kommer fram till att det finns en betydande koppling mellan hur mycket tid som spenderas på Facebook, och hur svartsjukeliknande känslor upplevs på Facebook.
Genom att låta 308 högskolestudenter svara på ett antal frågor om sina förhållanden och sitt användande av Facebook har forskarna kommit fram till att så många som var tionde som deltog i studien hade uppenbara problem med att begränsa den tid de spionerar på sin partner via Facebook.
Var femte som deltog i studien hävdade att det faktum att information om partners liv finns tillgänglig på ett mycket enkelt vis gör att de spenderar mer tid med att bevaka partnerns liv på Facebook än de hade gjort annars. 7,6 procent av de svarande angav även att Facebook var förädiskt i det avseende att information publiceras utan kontext, vilket leder till att många spekulerar om partnerns förehavanden.
I rapportens slutsats kommer forskarna fram till att det inte är Facebook i sig som ökar svartsjukan, utan det sätt som Facebook påverkar personer med svartsjuketendenser. Tekniken blir helt enkelt en katalysator för personer som redan har problem med tillit eller har överdrivna kontrollbehov. Forskarna från University of Guelph kommer skriver dock att fenomenet måste studeras närmare.

 

Källa:Metro

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar