måndag 10 augusti 2009

Skivbolagen deläger Sporify

Spotify skänkte i princip bort aktier till världens största skivbolag. Det är hemligheten bakom hur musiktjänsten fick med sig musikjättarna, skriver Computer Sweden.
Svenska musiktjänsten Spotify har lyckats med något som ingen annan strömmande musiktjänst klarat av. Den svenska uppstickaren har fått med sig de stora skivjättarna på tåget. Avtal med de stora jättarna fanns på plats redan vid lanseringen. Något som ger en unik musikkatalog.
Hemligheten ligger i att företaget i princip skänkte bort en femtedel av aktierna till de stora skivbolagen Sony Music, Universal, EMI och Warner Brothers samt den digitala distributören Merlin, skriver Computer Sweden.
18 procent av Spotifys aktier såldes till bolagen, för mindre än 100 000 kronor. En pyttesumma med tanke på att Spotify i dag värderas till drygt två miljarder kronor. I utbyte mot aktierna fick Spotify tillgång till stora delar av bolagens musikkataloger och banade därmed väg för den framgång tjänsten har haft. Spotify har i dag över en miljon användare i Sverige samt över tre miljoner användare utanför Sverige, trots att tjänsten endast funnits tillgänglig sedan hösten 2008.

Närmaste väntar en lansering av Spotifys applikation till Iphone, om Apple godkänner programmet som i många avseenden konkurrerar med Apples egna tjänst Itunes. Spotify ska även släppas till andra mobilplattformar som Android och Symbian.

En lansering i USA står även för dörren, Spotify har därför tagit in nytt kapital från bland annat riskkapitalister i Asien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar