lördag 5 september 2009

Frankrike gav bort segern

Redan utslagna Rumänien tog poäng på Stade de France sedan Escudé satt bollen i eget nät. Flera missade målchanser för hemmalaget.

Frankrike har en riktigt rafflande kvalhöst att se fram emot. Efter att ha tappat ledningen mot Rumänien på hemmaplan väntar nu nämligen ett bortamöte med ett Serbien på uppgång, och inte ens en seger där är tillräcklig för att ta över förstaplatsen i gruppen. Playoff ser alltså ut att vänta 2006 års finalister.

Ikväll slarvade nämligen blåtröjorna bort två poäng efter en lång rad brända målchanser, där Nicolas Anelka var den mest skyldige av alla. De 78.209 i St. Denis fick nämligen se hemmalaget dominera stort i den första halvleken, då man redan borde ha avgjort. Men när precisionen saknades bjöd man in de från början ganska uppgivna rumänerna i matchen, och matchbilden blev efterhand allt jämnare, och i slutminuterna höll Domenechs lag t o m på att slarva bort även den ena poängen, på ett sätt som förde tankarna till kvalspelet hösten 1993.

Målskyttet inleddes tre minuter efter paus: en hörna av Gourcuff nickades av Gallas och sköts i nät med vänsterfoten av Thierry Henry. Men sju minuter senare styrde Escudé ett inlägg slaget av Apostol förbi Lloris till 1-1. I den 86:e minuten hamnade den olycklige självmålskytten åter i trångmål, när han passerades av Marica, som slog bollen till Surdu. Men Steaua-anfallaren vinklade sitt skott för mycket och bollen strök stolpens utsida till hemmapublikens stora lättnad.