tisdag 1 september 2009

Sharp släpper pyttedator

När minidatorerna blir allt större passar Sharp på att gå emot den rådande trenden och lanserar en dator där skärmen bara är 5 tum. 

Den väger visserligen bara drygt 400 gram och är riktigt liten och smidigt, men man kan fråga sig hur många som prioriterar det framför ett visst mått av ergonomi.
Sharps PC-Z1 kan knappast räknas som en handdator, måtten är 161x109x25 millimeter, utan det är helt enkelt fråga om en vanlig, men extremt liten dator. Klart mindre än de första modellerna av Asus Eee som hade en skärm på 7 tum och ett betydligt större tangentbord. Med ett tangentbord vars bredd är 68 procent av bredden hos ett fullstort tangentbord blir skrivandet ett precisionsarbete.
PC-Z1 har en Freescale-processor på 800 MHz, ram-minnet rymmer 512 megabyte och för lagring finns en flash-disk med plats för 4 gigabyte. Dessutom finns stöd för microSDHC-kort på upp till 16 gigabyte.
Skärmen är kanske den här datorns svagaste punkt på grund av sin storlek. Samtidigt imponerar den genom att både fungera som pekskärm och ha en upplösning på 1024x600 vilket får anses som en hög upplösning för en skärm på bara 5 tum.
Den levereras med Ubuntu som operativsystem och ska börja säljas på den japanska marknaden i slutet av september. Priset motsvarar cirka 3500 kronor. Det är oklart om PC-Z1 kommer att dyka upp på den europeiska marknaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar