tisdag 6 oktober 2009

Flash nu till Iphone och andra smartphones

Igår kväll lanserade Adobe version 10.1 av sin Flashspelare och den är anpassade för flera olika smartphones. Utgångspunkten är att alla ska kunna använda Flash var de än är och de smartphonessystem som inkluderas är Symbian, Android, Palms Web OS och Windows Mobile. För dessa system kommer en betaversion av Flash lanseras senare i år eller i början av nästa år. Flera tillverkare har redan sedan tidigare utnyttjat Adobes Flash Lite-teknik, men med den nya versionen blir det Flash i sin fullständiga version som gäller.
Till dessa system kommer Flash att fungera direkt i telefonens webbläsare, men för Iphone har Adobe istället valt en annan väg. Det har talats om Flash för Iphone sedan telefonen lanserades, men nu tycks Adobe tröttnat på Apple och istället löst det på eget sätt.
I webbläsaren Safari i Iphone kommer man inte kunna se Flash-innehåll, men däremot kommer utvecklare kunna skapa vanliga Iphone-applikationer med hjälp av Flash. Då exporterar men helt enkelt sin skapelse, kanske främst spel utvecklade i Flash, så att de blir en applikation som sedan är möjlig att erbjuda kunderna via Apples Appstore.
Redan idag finns flera applikationer i Appstore som skapats med Flash och framöver kan det alltså bli betydligt fler. En betaversion av programmet Flash Professional CS5 ska komma under året och med det programmet ska utvecklare kunna exportera till Iphone, såväl som till andra telefoner och till vanliga datorer. På sin hemsida visar Adobe en video på ett Iphoneprogram skapat med Flash.

Nu kommer fullständig Flash till flera smarta mobiler. För Iphone har dock Adobe tvingats till en liten nödlösning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar